• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 13 Αυγ 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1939


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1939


Ο Κανόνας του Παιχνιδιού (La Regle du Jeu)
Σκηνοθεσία:
Jean Renoir
Πρωταγωνιστούν: Nora Gregor, Marcel Dalio, Julien Carette, Roland Toutain, Paulette Dubost
Ο αεροπόρος Αντρέ Ζουριέ ερωτεύεται τη σύζυγο αριστοκράτη Κριστίν και για χάρη της διασχίζει σε 23 ώρες τον Ατλαντικό. Όμως, κι ο σύζυγος της, Ρομπέρ, έχει σχέση με την Ζενεβιέβ. Όταν αυτοί κι άλλοι πολλοί συγκεντρώνονται για κυνήγι σε ένα γαλλικό κάστρο τα μυστικά και οι αλήθειες περιπλέκονται.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Όσα Παίρνει ο Άνεμος
(Gone With the Wind)

Όσα Παίρνει ο Άνεμος
Ο Κύριος Σμιθ Πάει στην Ουάσινγκτον
(Mr. Smith Goes to Washington)

Ο Κύριος Σμιθ Πάει στην Ουάσινγκτον
Η Ταχυδρομική Άμαξα
(Stagecoach)

Η Ταχυδρομική Άμαξα
Ο Μάγος του Οζ
(The Wizard of Oz)

Ο Μάγος του Οζ


Αντρικός Ρόλος
James Stewart
(Ο Κύριος Σμιθ Πάει στην Ουάσινγκτον)
James Stewart
Γυναικείος Ρόλος
Judy Garland
(Ο Μάγος του Οζ)
Judy Garland


Περιπέτεια


Γκάνγκα Ντιν (Gunga Din)
Σκηνοθεσία:
George Stevens
Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks Jr., Sam Jaffe, Eduardo Ciannelli
Στρατοί κι ελέφαντες… αγάπη και γέλιο… περιπέτεια που σου κόβει την ανάσα συντονισμένη με τον κεραυνό του κόκκινου πυρ στην αναβρασμένη Ινδία.
Ινδία, 19ος αιώνας. Ο Γκάνγκα Ντιν θέλει όπως πολλοί συμπατριώτες του να καταταγεί στον βρετανικό στρατό αλλά δεν είναι επιτρεπτό. Όμως, βρίσκει μια ευκαιρία και γίνεται υπερβολικά χρήσιμος στην μάχη ενάντια των επαναστατών.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Χοντρός-Λιγνός στη Λεγεώνα των Ξένων (The Flying Deuces)
Σκηνοθεσία:
A. Edward Sutherland
Πρωταγωνιστούν: Stan Laurel, Oliver Hardy, Jean Parker, Reginald Gardiner, Charles Middleton
Ιδού υστερική ιστορία!
Ο Όλι περνάει τρομερή ερωτική απογοήτευση και αποφασίζει με τον Σταν να καταταγούν στη λεγεώνα των ξένων για να ξεχάσει. Έλα που η αγαπημένη του είναι η αρραβωνιαστικιά του διοικητή.
trailer | φωτογραφίες


Θρίλερ


Το Στοιχειό των Μπάσκερβιλ (The Hound of the Baskervilles)
Σκηνοθεσία:
Sidney Lanfield
Πρωταγωνιστούν: Richard Greene, Basil Rathbone, Wendy Barrie, Nigel Bruce, Lionel Atwill
Όταν ο Σερ Μπάσκερβιλ πεθαίνει ξαφνικά, ο ανιψιός του, Σερ Χένρι Μπάσκερβιλ, επιστρέφει από τον Καναδά. Ο τοπικός γιατρός ανησυχεί για τον Χένρι, αφού είναι πεπεισμένος πως ο θείος του πέθανε από τρόμο. Για αυτό καλεί τον ντέντεκτιβ Σέρλοκ Χολμς και του αφηγείται την κατάρα της οικογένειας που έχει σχέση με έναν τερατώδες σκύλο. Ο Χολμς σύντομα καταλαβαίνει πως η ζωή του Χένρι είναι σε μεγάλο κίνδυνο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Ελληνική


Αγνούλα
Σκηνοθεσία:
Alevise Orfanelli
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Μουσούρης, Αλίκη θεοδωρίδου, Μάνος Φιλιππίδης, Χρήστος Τσαγανέας, Μαρίκα Ραυτοπούλου
Πρόκειται για μια ιστορία της παλιάς Αθήνας, σύμφωνα με την οποία μια πανέμορφη πλακιώτισσα, θαμπωμένη από την εύθυμη και χαρίεσσα ζωή της νυχτερινής Αθήνας, παρασύρεται κάποια αποκριάτικη νύχτα σε τρυφηλές και εν πολλοίς αμαρτωλές περιπέτειες, παρά ταύτα όμως εξαγνίζεται μέσα απ` την απόλυτη και αμόλυντη αγάπη.


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Η Παναγιά των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame)
Σκηνοθεσία:
William Dieterle
Πρωταγωνιστούν: Charles Laughton, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell, Maureen O`Hara, Edmond O`Brien
Αντίκτυπος! Δύναμη! Πάθος! Δράμα!
Παρίσι, 15ος αιώνας. Ο Κουασιμόδος είναι μία παραμορφωμένη ύπαρξη που έχει μείνει όλη του την ζωή μέσα στην καθεδρική της Παναγίας να χτυπάει τις καμπάνες. Ο προστάτης του, ο υπουργός Κλοντ Φρολό, τον έχει καταβάλει πως δεν ανήκει στην υπόλοιπη κοινωνία. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης γιορτής, θα αποφασίσει να αναμιχθεί με τον κόσμο και θα δει από κοντά την Εσμεράλδα, μια όμορφη τσιγγάνα. Η ζωή του έχει πια αλλάξει.
trailer | φωτογραφίες


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind)
Σκηνοθεσία:
William Dieterle
Πρωταγωνιστούν:Clark Gable, Vivien Leigh, Hattie McDaniel, Olivia de Havilland, Leslie Howard
Η πιο υπέροχη ταινία που έγινε ποτέ!
Λίγο πριν ξεσπάσει το Αμερικανικός Εμφύλιος το 1861, η Σκάρλετ Ο`Χάρα ζει με τους γονείς της και της δυο αδερφές της στην Τάρα, μια οικογενειακή φυτεία βαμβακιού στη Τζόρτζια. Όταν πληροφορείται ότι ο Άσλεϊ Ουίλκς, ο άντρας που κρυφά αγαπά θα αρραβωνιαστεί την ξαδέλφη του, Μέλανι, θα αποφασίσει να του εκμυστηρευτεί τα αισθήματά της στο πάρτι των αρραβώνων. Αυτός θα την απορρίψει, ενώ τον διάλογό τους θα κρυφακούσει ένας από τους καλεσμένους, ο Ρετ Μπάτλερ, ο οποίος θα υποσχεθεί στην Σκάρλετ ότι δεν θα πει πουθενά όσα άκουσε. Τότε ξεσπά ο εμφύλιος και οι άντρες τρέχουν να καταταγούν στο στρατό, ενώ λίγο πριν φύγουν για τη μάχη, η Σκάρλετ δέχεται την πρόταση γάμου του αδερφού της Μέλανι, Τσαρλς.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1938
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.