• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 27 Μαϊ 2017

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1975


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1975


Σημασία Εχει ν`Αγαπάς (L`Important c`est d`Aimer)
Σκηνοθεσία:
Andrzej Zulawski
Πρωταγωνιστούν: Romy Schneider, Fabio Testi, Jacques Dutronc, Claude Dauphin, Klaus Kinski
Ο φωτογράφος Σερβέ Μοντ γνωρίζει τη Ναντίν Σεβαλιέ, μια γυναίκα που κερδίζει χρήματα πρωταγωνιστώντας σε δεύτερης κατηγορίας ταινίες. Ο Σερβέ, θέλοντας να τη βοηθήσει, δανείζεται χρήματα από πιστωτικούς οργανισμούς για να χρηματοδοτεί μια θεατρική παραγωγή και δίνει στη Ναντίν έναν ρόλο. Η Ναντίν στο μεταξύ βρίσκεται διχασμένη μεταξύ του Σερβέ, τον οποίο έχει ερωτευτεί, και του άντρα της, Ζακ, στον οποίο έχει ηθική υποχρέωση.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Μπάρι Λίντον
(Barry Lyndon)

Μπάρι Λίντον
Ουζάλα
(Dersu Uzala)

Ουζάλα
Στη Φωλιά του Κούκου
(One Flew Over the Cuckoo`s Nest)

Στη Φωλιά του Κούκου
Επάγγελμα: Ρεπόρτερ
(Professione: Reporter)

Επάγγελμα: Ρεπόρτερ


Αντρικός Ρόλος
Jack Nicholson
(Στη Φωλιά του Κούκου)
Jack Nicholson
Γυναικείος Ρόλος
Romy Schneider
(Σημασία Έχει ν`Αγαπάς)
Romy Schneider


Περιπέτεια


Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς (The Man Who Would Be King)
Σκηνοθεσία:
John Huston
Πρωταγωνιστούν: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer
Η περιπέτεια σε όλη της τη δόξα!
Όταν η Ινδία ήταν υπό Αγγλική Κυριαρχία, δύο πρώην στρατιώτες, ο Daniel Dravot και ο Peachy Carnahan, συνειδητοποίησαν πως δεν τους έφτανε η θέση τους ως στρατιώτες. Αποφάσισαν να πάνε σε ένα μακρινό μέρος, το Καφιριστάν, να βοηθήσουν τον φύλαρχο να εκπαιδεύσει τον στρατό του, να νικήσει τους αντιπάλους του και στη συνέχεια να τον ανατρέψουν για να γίνουν οι ίδιοι βασιλιάδες, έτσι ώστε να λεηλατήσουν με την άνεσή τους τα πλούτη της χώρας. Δεν υπολόγισαν όμως τα απρόοπτα ενός τέτοιου εγχειρήματος!
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης (Monty Python and The Holy Grail)
Σκηνοθεσία: Terry Gilliam & Terry Jones
Πρωταγωνιστούν: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones
Κάνει το Μπεν-Χουρ να μοιάζει με έπος.
Ο Βασιλιάς Αρθούρος μαζεύει ανά την Αγγλία τους καλύτερους ιππότες. Παρά το αντίξοο των συνθηκών, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το Ιερό Δισκοπότηρο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws)
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary
Μην μπείτε στο νερό ξανά!
Σε μια παραθαλάσσια πόλη, το Άμιτι, λίγο πριν την 4η Ιουλίου, ημέρα εθνικής εορτής των Αμερικανών, ένα νεαρό κορίτσι δέχεται επίθεση από γιγάντιο λευκό καρχαρία. Η πόλη αναστατώνεται, αλλά λόγω της επερχόμενης εορτής κανείς δεν θέλει να λάβει μέτρα με το ρίσκο να χαλάσει το τουριστικό κλίμα. Το κυνήγι του καρχαρία θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Μια ομάδα σχηματίζεται με μέλη τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, έναν θαλάσσιο επιστήμονα και έναν βετεράνο ψαρά, με σκοπό να βρουν και να εξοντώσουν το επικίνδυνο θηρίο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Ελληνική


Ο Θίασος
Σκηνοθεσία:
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη, Στράτος Παχής, Βαγγέλης Καζάν, Μαρία Βασιλείου
Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952. Η πολιτική ιστορία του τόπου και η ιδιωτική των μελών του θιάσου μπλέκονται αξεδιάλυτα καθώς η χρονολογική δομή της ταινίας κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς αριστοτεχνικές εναλλαγές εποχών και γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
clip | φωτογραφίες | κριτική


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Τόμμυ (Tommy)
Σκηνοθεσία:
Ken Russell
Πρωταγωνιστούν: Ann-Margret, Oliver Reed, Roger Daltrey, Elton John, Eric Clapton
Οι αισθήσεις σας δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες.
Την ημέρα της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τους Γερμανούς, η Νόρα Γουόκερ γεννάει ένα αγόρι κι ενώ έχει μάθει ότι ο σύζυγος της πέθανε σε μάχη. Το παιδί ονομάζεται Τόμμυ και η Νόρα παντρεύεται τον Φρανκ όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία. Όμως, ο Τόμμμυ πάσχει από ψυχολογικά τραύματα σε σχέση με τους δύο πατεράδες του και καταλήγει κωφάλαλος και τυφλός. Ο νεαρός πλέον Τόμμυ ανακαλύπτει την κλίση του στο φλιπεράκι και γίνεται ο μάστερ του παιχνιδιού και διασημότητα. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που θέλουν να το εκμεταλλευτούν αυτό.
trailer | φωτογραφίες


Βραβείο Αναγνωστών


Ουζάλα (Dersu Uzala)
Σκηνοθεσία:
Akira Kurosawa
Πρωταγωνιστούν: Maksim Munzuk, Yuri Solomin, Svetlana Danilchenko, Dmitri Korshikov
Ένας Ρώσος στρατιωτικός εξερευνητής χάνεται στην παγωμένη Σιβηρία και διασώζεται από έναν ντόπιο κυνηγό. Χρόνια μετά, ο Ρώσος επιστρέφει για μια εξερεύνηση στο ίδιο μέρος κι αναπτύσσει φιλία με τον σωτήρα του και το παίρνει μαζί του στον πολιτισμό.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1974
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1973
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1972
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1971
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1970
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1969
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1968
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1967
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1966
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1965
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1964
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1963
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1962
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1961
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1960
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1959
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1958
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1957
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1956
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1955
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1954
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1953
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1952
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1951
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1950
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1949
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1948
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1947
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1946
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1945
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1944
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1943
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1942
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1941
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1940
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1939
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1938
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.