• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22307
  • Αριθμός συν/τών: 759912
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Tv


Παρ 05 Μαϊ 2006

NICO Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ
Πέρα από τις ταινίες… ή λίγο πριν από αυτές: τα μεσάνυχτα της Τρίτης η ΕΤ1 προβάλλει μια συνέντευξη του Νίκου Παπατάκη, αυτού του αναρχικού εμιγκρέ, του ιδρυτή του «Κόκκινου ρόδου» και αγαπημένου φίλου του Jean Genet, με τον οποίο εξάλλου καταπιάστηκαν με την περίεργη υπόθεση των αδερφών Papin – ο Genet για να γράψει τις περίφημες «Δούλες», ο Παπατάκης για να σκηνοθετήσει τις παραληρηματικές «Αβύσσους» και να περάσει μεμιάς στην Ιστορία του σινεμά. Όσο για την «Φωτογραφία» του, που προβάλλεται ένα μισάωρο αργότερα (βλ. παρακάτω), αγνοήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως μια προσπάθεια παραβατική, που χαλούσε την πιάτσα.

Η «Παράβαση» του Γεωργουσόπουλου, από την άλλη, πνίγεται στον ορυμαγδό του δευτεριάτικου prime time. Αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί την Αννα Βαγενά και τη Γιασεμή Κηλαηδόνη, που εγκλωβίστηκαν στο ευφυέστατο σκηνικό του Λουκιανού για τις ανάγκες του «Γυάλινου κόσμου». Θα το δω, για να ακούσω μικρές ή μεγάλες κουβέντες και να ξαναθυμηθώ μια από τις καλύτερες παραστάσεις του χειμώνα που αποχαιρετήσαμε.

Και κάτι άλλο: σερφάρεις που σερφάρεις, γιατί δεν επισκέπτεσαι και το www.athens.fse-esf.org - όχι για να καταναλώσεις ολίγη από Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά για να συμμετάσχεις σε αυτό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24:00 ΕΤ1: ΦΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
Ο Γιόνας, Σουηδός αστυνομικός, καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο μιας 15χρονης μαθήτριας σε μια πόλη της βόρειας Νορβηγίας. Μετά από λίγο θα σκοτωθεί και ο συνάδελφός του. Πρόκειται για το αυθεντικό Insomnia σε σκηνοθεσία Erik Skjoldbjaerg και με τον Stellan Skarsgerd να βάζει κάτω μια ντουζίνα χολιγουντιανών σταρ. Η ταινία αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι κάθε υποψία διδακτισμού ή εύκολης λύσης, ακολουθώντας την οδό του υπνωτισμού, ενώ το συνεχές φως και η ομίχλη ασκούν ένα είδος ψυχολογικού πολέμου στον ήρωα.
Βαθμολογία:
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars (7.5/10)


ΚΥΡΙΑΚΗ 23:30 ΑΝΤ1: ΕΓΩ, ΑΥΤΗ ΚΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ
Καταπιέζοντας την αγανάκτηση για την άδικη κριτική, ένας φιλήσυχος αστυνομικός εκδηλώνει διχασμένη προσωπικότητα. Καθώς ταξιδεύει με μια όμορφη φυγάδα, αμφότερα τα εγώ του την ερωτεύονται! Ακραία κωμικά ευρήματα, εκμετάλλευση κάθε λογής μειονοτήτων, αλλεπάλληλες εκκρίσεις σωματικών υγρών, αλλά και μια ολότελα αναρχική διάθεση που μόνο τους σνομπ αφήνει απαθείς. Οι αδελφοί Φαρέλι βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στο εφηβικό χιούμορ και το γνήσιο ενδιαφέρον για τους αποτυχημένο ήρωά τους (ένας Jim Carrey που εκπορνεύει απολαυστικά το ταλέντο του), που αναζητά απεγνωσμένα τη λύτρωση.
Βαθμολογία:
5.5/10 Stars
5.5/10 Stars
5.5/10 Stars
5.5/10 Stars
5.5/10 Stars
7.5/10 Stars (7.5/10)


ΔΕΥΤΕΡΑ 01:00 STAR: Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΧΑΡΙ
Μια σειρά μυστήριων δολοφονιών στη Δυτική Ακτή οδηγούν τον Χάρι Κάλαχαν στην εξιχνίασή τους: το ξετύλιγμα του μίτου θα τον οδηγήσει σε μια γυναίκα που έπεσε θύμα άγριου βιασμού. Σε ηλικία ωριμότητας πια, ο Eastwood σκηνοθετεί τον εαυτό του στο ρόλο του φασίζοντος υπερ-μπάτσου με κατασκευαστική δεξιοτεχνία και σαδιστικό χιούμορ. Ταινία, χαρακτήρες, βία, όλα καρτουνίστικα και δικαιολογημένα από τον εαυτό τους –όποιος θεωρεί εαυτόν «αλεξίσφαιρο» ιδεολογικά μπορεί να απολαύσει.
Βαθμολογία:
5/10 Stars
5/10 Stars
5/10 Stars
5/10 Stars
5/10 Stars (5/10)


ΤΡΙΤΗ 00:30 ΕΤ1: Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Ηλίας, ένας νεαρός γουναράς, μετά τη δικτατορία φεύγει μετανάστης για το Παρίσι του 1971, έχοντας για μοναδική παρέα μια γυναικεία φωτογραφία που βρήκε στο δρόμο. Στο γαλλικό έδαφος θα τον υποδεχθεί ο Γεράσιμος, που θα τον φροντίσει σαν πατέρας και θα ερωτευτεί τη γυναίκα της φωτογραφίας, πιστεύοντας πως είναι η αδελφή του Ηλία. Ο τελευταίος θα κάνει το παν για να συντηρήσει το ζωτικό ψεύδος, ακόμα και όταν ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα. Μια συγκλονιστική φιλμική τραγωδία, ίσως η πιο γνήσια ελληνική που έχει γυριστεί ποτέ, πάνω στη μοίρα του μετανάστη και στα μελανά χρώματα της ελληνικής Ιστορίας. Στους ίδιους τόνους και η εξαιρετική φωτογραφία του Άρη Σταύρου, απόλυτα ισορροπημένη η φόρμα, αυστηρό το ντεκουπάζ, μόνο κάποιες ύπουλες χιουμοριστικές σφήνες λειτουργούν υπονομευτικά. Ένα αντι-φωτογενές αριστούργημα, ένα μάθημα ελληνικότητας, το οποίο δεν ανέχτηκαν οι μικρόψυχοι της εποχής.
Βαθμολογία:
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars
9/10 Stars (9/10)


ΤΕΤΑΡΤΗ 21:00 ALTER: ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Η ελληνική ηθογραφία των αρχών του ’60, σε μια στιγμή απολαυστική σα σπιτικό γλυκό: ο κρεατέμπορας Βαγγέλης είναι ο απελπισμένος αδελφός της γεροντοκόρης Ευτυχίας, και αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να την παντρέψει με τον υπάλληλό του Κλεομένη. Μόνο έτσι και ο δικός του έρως θα βαδίσει θριαμβικά τα σκαλιά της εκκλησίας –η γνωστή δραματουργική φωτοτυπία, δηλαδή! Μόνο που το φαινόμενο Βασιλειάδου είναι το λιγότερο ανεπανάληπτο για να παραβλεφθεί, ο Αυλωνίτης είναι μια κωμική σχολή από μόνος του, ο Ρίζος αποπνέει μια κυνική πονηριά με την άκρη του ματιού του… και οι ΤσιφόροςΒασιλειάδης έχουν κόψει και ράψει το θεατρικό τους εντελώς στα μέτρα αυτής της τριπλέτας –δυναμίτη.
Βαθμολογία:
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars
6.5/10 Stars (6.5/10)


ΠΕΜΠΤΗ 01:40 MEGA: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τρία μέλη μιας μικρής κοινότητας στην Αλάσκα καταλήγουν ναυαγοί σε ένα ερημικό νησί. Ένας εκ των πατριαρχών του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, ο John Sayles, προκαλεί το ξάφνιασμα του θεατή με αυτή τη συμπαγή ένωση… δύο ταινιών σε μία: η πρώτη είναι ένα γνώριμο σε αυτόν, μωσαϊκό χαρακτήρων σε αλληλεπίδραση με το παγωμένο περιβάλλον, η δεύτερη μια περιπέτεια αμφίβολης επιβίωσης. Με άλλα λόγια, πώς να ξεκινάς θυμίζοντας Altman και στην πορεία να κάνεις το «Ναυαγό» να μοιάζει χαλκομανία! Την ίδια στιγμή, ο Sayles παίζει με τα σημαινόμενα του πρωτότυπου τίτλου του (limbo=μετεωρισμός), δίνοντάς του χαρακτηρολογικό αλλά και σκηνοθετικό βάθος – εάν κάποιοι στοιχειώθηκαν από το φινάλε του Blair Witch Project, ίσως εδώ να αναθεωρήσουν.
Βαθμολογία:
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars
8/10 Stars (8/10)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01:45 ΝΕΤ: ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Το φιλμ-σημείο αναφοράς του ερωτικού μελοδράματος, που ενέπνευσε πληθώρα ελεύθερων διασκευών (χαρακτηριστική η «Παρένθεση» του Κανελλόπουλου). Σε ένα καφέ στο σταθμό των τρένων, μια παντρεμένη μεσοαστή γνωρίζει ένα επίσης παντρεμένο γιατρό και κανονίζουν αλλεπάλληλες σύντομες συναντήσεις, σαν φωτεινά διαλείμματα από την καθημερινή πλήξη. Ο David Lean βρίσκεται μακριά από τα επικά μεγέθη ενός «Λόρενς της Αραβίας» ή ενός «Δρ Ζιβάγκο», σε μια ταινία που εκλιπαρεί να μη θεωρηθεί ξεπερασμένη και να μεταφέρει ακόμα τις σεισμικές δονήσεις μιας «πλατωνικής» σχέσης. Γι αυτόν το λόγο, για τη μουσικότητα των σφυριγμάτων του τρένου, για το κονσέρτο του Rachmaninov, για την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Robert Krasker, αξίζει να πριμοδοτηθεί.
Βαθμολογία:
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars
7.5/10 Stars (7.5/10)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΤΡΙΤΗ 10:30 ΕΤ1: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ «Leslie Nielsen»
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:30 ΕΤ1: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ «Brad Pitt»
ΤΕΤΑΡΤΗ 20:10 ΒΟΥΛΗ: Sergio Leone
ΠΕΜΠΤΗ 10:30 ΕΤ1: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ «Bette Midler» Α΄ ΜΕΡΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 20:10 ΒΟΥΛΗ: ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΑΒΙΑΝΙ: ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝ ΜΙΝΙΑΤΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:30 ΕΤ1: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ «Bette Midler» Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:10 ΒΟΥΛΗ: Luchino Visconti 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.