• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22307
  • Αριθμός συν/τών: 759912
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Τετ 25 Ιαν 2012

La Proie

Τετ 28 Δεκ 2011

En Familie - Μια Οικογένεια

Τετ 30 Νοε 2011

Carlos - η τηλεταινία

Τετ 12 Οκτ 2011

Troll Hunter - Κυνηγός Τρολ

Τετ 31 Αυγ 2011

Flores Negras - Μαύρα Λουλούδια

Cineυρωπαϊκόν


Τετ 04 Οκτ 2006

ΕΝΑ DVD TOY GODARD ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ?!
Ποια θα μπορούσε να είναι η μοίρα του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου του σινεμά, επαναπροσδιόρισε με τόλμη προκλητική την προσωπική του θέση απέναντι στο μέσο και, πάνω απ’ όλα, δεν αφέθηκε ποτέ στις δάφνες του «Πάπα»; Μα, να βρεθεί με μαθηματική ακρίβεια στο περιθώριο! Κι όμως, ο 76χρονος σήμερα Jean-Luc Godard, παρόλο που διαβιεί πλέον στην ακραία αφάνεια ενός κοσμοκαλόγερου, μπορεί να συνθέτει περιστασιακά «Ελεγείες του έρωτα», να γνωρίζει πώς ηχεί σήμερα η «Δική μας μουσική» αλλά και να παραδίδει οπτικοακουστικά δοκίμια που ξεφεύγουν από οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση. Τέτοια είναι και τα “L`Origine du XXieme Siecle”, “The old Place”, “Liberte et Patrie”, “Je vous salue, Sarajevo”: κινηματογραφικές συμφωνίες που δεν χωρούν στον άχαρο ορισμό “video art”, ανακαλύπτουν μια εσωτερική λογική μυθοπλασίας και τελικά συνεπαίρνουν μέσα από έναν βομβαρδισμό αναφορών σε συγγενικές τέχνες. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

L`Origine du XXieme Siecle: το καλωσόρισμα του 21ου αιώνα μέσα από μια πικρή αναπόληση του 20ου – ενός «χαμένου αιώνα», που κατακλύστηκε από επελάσεις στρατών, σωρούς πτωμάτων και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Ένα 16λεπτο φιλμάκι που ταξιδεύει από το 1990 στο 1975, κι από κει στο 1960 και πάει λέγοντας, για να συνταιριάξει πραγματικά ντοκουμέντα με ένα πλάνο του Jerry Lewis ή μια αναφορά στο δικό του «Με κομμένη την ανάσα». Κι αν, όπως είχαμε ήδη αντιληφθεί από το όψιμο έργο του, η απελπισία έχει θολώσει κάπως την ιστορική / πολιτική ματιά του Godard, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ποιητική του φλέβα:
«Αυτό δεν είναι η απόλυτη ευτυχία;»
«Έλα, πρέπει να παραδεχτείς ότι είναι πολύ θλιβερό.»
«Μα, η ευτυχία δεν είναι διασκεδαστική.»


The old Place: ο Godard και η συνοδοιπόρος του Anne-Marie Mieville γράφουν, σκηνοθετούν και ακούγονται να συνομιλούν στο σημαντικότερο από τα τέσσερα φιλμ, διάρκειας 46 λεπτών. Εκπληρώνοντας μια παραγγελία του νεοϋορκέζικου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, οι δυο τους πραγματεύονται τον ρόλο, τα όρια και την ηθική της τέχνης, χωρίς να περιφρονούν καμία πτυχή της, αλλά ούτε και να νιώθουν την ανάγκη «να τα πουν όλα». Από τα αποφασιστικά άλματα των ντανταϊστών μέχρι… το μοντέλο Picasso της Citroen, με ενδιάμεσο σταθμό τον Andy Warhol και συνδυαστικά με τις απόψεις του Λεβί-Στρος. Κυριολεκτικά χειμαρρώδεις, ο Godard και η Mieville… δίνουν ρέστα όταν αποδομούν το οικονομικό-πολιτικό status quo μέσα από την εικόνα ενός κοριτσιού με κόκκινο φόρεμα!

Liberte et Patrie: Ελευθερία και Πατρίδα, μια αντιπαράθεση που γεννιέται μέσα από την ζωή και το έργο του δευτερεύοντος ζωγράφου Aime Pache. Το πιο τρυφερό από τα φιλμ, σαν το συμβουλευτικό παραμύθι ενός σοφού γέροντα:
«Πατέρα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος είναι έμπιστος;»
«Ρώτα τον «Τι έχεις διαβάσει;» και αν απαντήσει «Όμηρο, Σαίξπηρ, Μπαλζάκ» τότε δεν είναι έμπιστος. Αλλά αν απαντήσει «Εξαρτάται τι εννοείς με τη λέξη διαβάζω», τότε υπάρχει ελπίδα.»
«Πατέρα, τι κάνει ο άνεμος όταν δεν φυσάει;»
«…»
Το Liberte et Patrie, διάρκειας 21 λεπτών, δημιουργήθηκε για την ελβετική Expo 2002.

Je vous salue, Sarajevo: ταινιάκι που αποτελείται από μια φωτογραφία και βλέπεται κυριολεκτικά με μία ανάσα (κρατάει μόλις 2 λεπτά). Η απελπισία του Godard για το μέλλον της Ευρώπης εδώ παίρνει τη μορφή προσωπικού αποχαιρετισμού:
«Όταν έρθει η ώρα να κλείσω το βιβλίο, δεν θα έχω τύψεις. Θα έχω δει τόσους ανθρώπους να ζουν τόσο άσχημα, και τόσους πολλούς να πεθαίνουν τόσο όμορφα.»

Αντί επιλόγου, ένα μικρό υστερόγραφο: ευτυχώς ή / και δυστυχώς, διατηρώ την παιδική ψευδαίσθηση ότι ο Jean-Luc Godard και – κυρίως – ό,τι αυτός συμβολίζει δεν θα κλείσουν ποτέ το βιβλίο. Οι «ομοιοπαθείς» μάλλον θα δώσουν στις ελπίδες τους ένα φιλί ζωής με αυτό το DVD που βρίσκεται κρυμμένο στα ράφια των βιβλιοπωλείων, στο οπισθόφυλλο μιας μικροσκοπικής έκδοσης της ECM CINEMA.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.