• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 01 Φεβ 2006

CINEΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Καλό Μήνα. Αυτό το «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει - καλοκαίρι θα μυρίσει» μου κάνει εντελώς συμβολικό – για να μην πω…συμβολιστικό και ταράξω την καθεστηκυία τάξη και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Κάτι σαν την παρακολούθηση του Cache δηλαδή. (Τα) Χρειάστηκα να πάω και δεύτερη φορά για να τσεκάρω το (ακίνητο) πλάνο των τελικών τίτλων για να βγάλω συμπέρασμα περί ενός whodunit που στο finale ούτε καν τον ίδιον τον Haneke αφορά. Κάτι σαν τον επικείμενο (εδώ και κανα-δυο χρόνια) ανασχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή: Όλοι τον περιμένουν μετά φανών και λαμπάδων (μαζί) – αυτός όμως ποτέ δεν έρχεται. Και ξέρεις γιατί; Επειδή απλά έχει ήδη γίνει, κι ας μην τονε πήραμε ποτές χαμπέρι. Who came?

Για ποιο λόγο να κάνει ένας-κάποιος ηγέτης ανασχηματισμό; Αποτελεί ομολογία ήττας ή (αν προτιμάς την…μισογεμάτη version) μια βελτιωτική κίνηση αλλαγών; Αυτά από μια πρώτη, εντελώς ξώφαλτση, ανάγνωση. Γιατί, εσχάτως, η ουσία βρίσκεται στην εικόνα του πράγματος, στο πως θα σωθεί η παρτίδα των (κακών επικοινωνιακά) εντυπώσεων. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, τουλάχιστον δώσε την εικόνα ότι προσπαθείς. Κανείς άλλωστε δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνες εσύ (ή οποιοσδήποτε άλλος στη θέση σου) anywayz. Ανακάτεψε την τράπουλα, ρίξε δυο-τρία καλά χαρτιά…στην πυρά της αρνητικής δημοσιότητας που cineπάγεται μια υπουργοποίηση (εκτός αν σε λένε Κακλαμάνη, οπότε έχεις καβάντζα τιμητική στo parking του Δήμου Αθηναίων -και –πάσης- Ελλάδος- άμα- λάχει- να’- ουμ) και καθάρισες.

Πέφτουν –γύρω- ολούθε –βροχή (με αυτή τη σειρά) τα γεγονότα, που δεν έχεις χρόνο αντίδρασης άνω του 1 mille -second φίλε μου. Και είναι οι ειδήσεις αστυνομικά δελτία- με- μια- βαρβάτη –εσάνς- socialite –ανθυποκουλτούρας που μοιάζει σαν το φοβισμένο λαγουδάκι η επίπλαστη, τηλεοπτικά διακυβερνώσα πραγματικότητα: Τρέχει να κρυφτεί στο εντελώς πανικόβλητο, κυνηγημένη από καταστασούλες τύπου survival games, όπου ο σώζων-εαυτόν-σωθήτω και γαία-πυρί-μειχθήτω για τον διπλανόν cineπολίτη που δε με νοιάζει κιόλας. Τι θέλω να κρατήσεις από αυτά τα ασαφή; Ότι είδηση δεν είναι αυτό που συμβαίνει αλλά αυτό που αναδεικνύεται για χ –ψ- ω λόγους.

Cineπακόλουθα κι εγώ μαζί με τον Σαμαρά (όχι τον Ανοιξιάτικο- τον δικό μας τον Κων/νο) είμαι και με cineπαίρνει η τρωθείσα πολιτική του ευαισθησία που τον κάνει να κατεβάζει τηλεοπτικά ρολά στο Cine TV του, με αφορμή το ανάθεμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στο πάλαι ποτέ Σοβιετικό – Σταλινικό (πρόσεξε, όχι Μαρξιστικό, Σταλινικό) καθεστώς των εξοστρακισμών και δολοφονιών. Αδικείς την Αριστερά σου λέει. Δε λέω. Έλα όμως που υπάρχουν και σοβαρότερα, που, να, πώς να στο πω, ο…πυθμένας μας (ως internet) καίγεται και εμείς δεν τα αναδεικνύουμε; Όταν βγαίνει το Δικαστήριο της EOKαρας (όπως την έλεγε ο καθηγητής μου στη Νομική) από τη Βρυξέλα (όρος αυτού-του –ιδίου) και βαρεί κατακέφαλα στα προστίματα το Ελλαδιστάν για απαράδεκτες καθυστερήσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ε, φίλε μου, τότε, όπερ έδει δείξαι (σε απλά αμετάφραστα Αγγλικά).

Πάμε πάλι λοιπόν. Αυτό το internet είναι δικό μας και δικό σας, σωστά; Που σημαίνει ότι εδώ μέσα (μη ρωτάς «μέσα, που;»- στον κυβερνοχώρο είμαστε διάλε!) έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία, το απαράγραπτο και αδιαπραγμάτευτο βήμα διαλόγου να δημιουργήσουμε κάτι που οραματίσθηκαν σοφοί, από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, μέχρι τον John Lock και τον Che (ανυπομονώ για τον καινούργιο Soderbergh btw, με πρωταγωνιστή τον Benicio Del Toro, φαβορί για τα επόμενα Oscars!): Το laisser faire –laisser passer των ιδεών και του Δένδρου της Γνώσεως του Καλού και του Κακού. Θες ένα εύκολο και εντελώς φρεσκαδούρα παράδειγμα; Πάρε το Bubble (έγραψα Soderbergh και το θυμήθηκα), νέα ταινία του κουλτουριάρη Σουηδού που παιχνιδίζει στον αφρό της ημι-ανεξάρτητης αμερικανικής φιλμικής νομενκλατούρας.

Τι έκανε ο Steven; Τη μεγάλη μαγκιά (Shyamalan eat my dust!) να βγάλει 5 μέρες μετά την ταινιούλα του σε dvd + ταυτόχρονα σε high definition pay-per-view! Πάρτον κάτω τον καμπούρη τώρα: Να πας (σε μια από τις 49 αίθουσες που παίζεται) και να στην δίνει την ταινία ο ίδιος ο δημιουργός σε dvd! Πάρτον κάτω τον δόλιο τον μαυράκο μάλλον(αυτόν που σου πουλάει με 5 ευρώ- ακυκλοφόρητη -ταινία με –ελληνικούς- υπότιτλους εννοώ my friend) έπρεπε να γράψω. Το μέγα χάος στην κινηματογραφική αγορά, το τέλος της ταινίας (από τα γυρίσματα μέχρι την τελική της διανομή) όπως την ξέρουμε δηλαδή. Αυτό δεν είναι ανασχηματισμός,… cineσχηματισμός είναι και μάλιστα πολλών μεγατόνων. Οι ταινίες στο εγγύς μέλλον όχι απλά θα προβάλλονται ταυτόχρονα-παντού-στον πλανήτη, αλλά και θα διατίθενται (ταυτόχρονα) για οικιακή κατανάλωση. Δεν cineχίζω γιατί θέλει πολλή…χώνεψη τούτο το πράμα.

Στύβω ζουμί τώρα. Δεν χρειαζόταν το poll που σου είχαμε last week βέβαια από μόνο του, έρχεται όμως να δέσει με το γενικότερο feeling που χτυπά κάτι περίεργα καμπανάκια. Ότι δηλαδή στο Cine μπαίνεις για τα νέα και κουτσομπολιά από όλοον τον κόσμο (που στα έχουμε κάνει και super – διατί να το κρύψομε άλλωστε) και φυσικά για premieres και τσι διαγωνισμοί. Εμέ όμως άλλο με καίει. Θέλω να γουστάρεις με τρέλα ΚΑΙ τις κινηματογραφικές μας κριτικές. Όχι επειδή αυτό-ικανοποιούμαστε έτσι, αλλά μονάχα γιατί cineνημερώνεσαι, παίρνεις μια εμπεριστατωμένη κρίση για το film κι όχι μόνο μια γνώμη, εκπεφρασμένη όμως πάντοτε με AΠΟΨΗ. Δελτία τύπου εδώ δεν παίζουν στις κριτικές και το ξέρεις καλά αυτό. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έγραψα, άλλο με καίει. Ξέρω ότι σου ζητώ πολλά, όμως το μέγα στοίχημα για τη δική μας φάση, χρήστη-site, είναι να παίξει μια σχέση εμπιστοσύνης. Πως δηλαδή, ό,τι κι αν αποφάσισες να δεις, γιατί η επιλογή ταινίας πρέπει αξιωματικά να είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση, δεν πήγες από εμάς ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ!

Ο τρόπος γραφής κριτικών στο Cine.gr αλλάζει από σήμερα. Με την ίδια άποψη (δηλαδή διαφορετική, ανάλογα με τον «ψυχισμό» του κάθε cineργάτη), με ενιαίο στυλ, φόρμα, σκελετό, call it what you want, για να εξυπηρετήσει την ανάγκη σου ως χρήστη (πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο) για γρήγορη, ουσιαστική, κινηματογραφική επιμόρφωση. Γιατί cineσχηματισμός μόνο για το θεαθήναι δεν παίζει εδώ. Το 2006, 4 και κάτι χρόνια μετά το ξεκίνημα αυτής της ομάδας, το στοίχημα της διαδικτιακής πρωτιάς είναι προ καιρού κερδισμένο. Σημασία τώρα έχει να σε πείσουμε ότι δεν έτυχε απλά αυτό, αλλά ότι κατ΄ουσίαν πέτυχε, με απτές, καθημερινές, cineματικές αποδείξεις που δίνουν αξία στην επιλογή σου και κίνητρο σε εμάς να επιδιδόμαστε σε αέναους, εποικοδομητικούς cineσχηματισμούς. Καλό μήνα είπα;


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.