• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
This is...cult!


Σάβ 08 Μαρ 2014

5Χ5 on Cult by Zisis: Costumed Adventures
Ο Κόκκινος Κουρσάρος (The Crimson Pirate, 1952)
Μετά την επιτυχία της Φλόγας και του βέλους, ο Burt Lancaster ξαναενώνει τις δυνάμεις του με τον «μουγκό» πρώην συνάδελφό του Nick Cravat και επιδεικνύουν τις ακροβατικές τους ικανότητες. Η ταινία (όπως θα καταλάβατε από την αφίσα και τον τίτλο) είναι άλλη μια πειρατική περιπέτεια (απ` αυτές που το Χόλιγουντ χαρακτηρίζει ως swashbuckler). Ο κόκκινος κουρσάρος του 1952 είναι μια κοινότυπη όμως ταινία και η υπογραφή του Robert Siodmak στη σκηνοθεσία μάς κάνει και αναρωτιόμαστε τι προσέφερε τελικά. Αρκετά πιο βαρετή από την προηγούμενη προσπάθεια τους, βλέπεται μόνο για να περάσει η ώρα σας κάποιο κυριακάτικο απόγευμα (ή επειδή είστε θαυμαστής του Burt Lancaster, όπως ο υπογράφων).


Η Φλόγα και το Βέλος (The Flame and the Arrow, 1950)
Αγνή παλιομοδίτικη περιπέτεια εποχής με μπόλικη δράση, η Φλόγα και το Βέλος γυρίστηκε φυσικά για εμπορικούς λόγους και μόνο, μιας και βρισκόμαστε στο 1950 και το άστρο του Burt Lancaster άρχιζε να λάμπει όλο και περισσότερο και έπρεπε το κοινό να τον βλέπει και σε εμπορικές παραγωγές. Ήταν πάντως μια ευκαιρία να δείξει ο Lancaster το... γυμναστικό παρελθόν του, όταν ήταν δηλαδή ακροβάτης και δούλευε σε τσίρκο! Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλες οι σκηνές στην ταινία έχουν γίνει από τον ίδιο μαζί με τον βοηθό και παλιό συνάδελφό του Nick Cravat. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι η σκηνοθετική υπογραφή του Jacques Tourneur, ενός μεγάλου αλλά και παραγνωρισμένου στην εποχή του σκηνοθέτη, ο οποίος εδώ λογικά διεκπεραίωσε μια επαγγελματική υποχρέωση. Η οποία σε σημεία θυμίζει έντονα τις περιπέτειες ενός Ρομπέν που ζούσε στο δάσος του Nottingham· κι εδώ ο ήρωας μας είναι άσος στο τόξο· κι εδώ απαγάγει μια πριγκίπισσα για να την ανταλλάξει με το γιο του που τον πήρε ο «κακός» κόμης της περιοχής· κι εδώ ο ήρωας μας σχηματίζει μία ομάδα παρανόμων, η οποία προσπαθεί να τα βάλει ενάντια στην εξουσία. Δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο η ταινία, αλλά βλέπεται —όπως προείπα— για τα ακροβατικά του Lancaster και ειδικότερα την τελευταία μάχη μέσα στο κάστρο όπου γίνεται της... τσιρκοκακομοίρας.


Οι Θάλασσες της Κίνας (China Seas, 1935)
Ναυτική περιπέτεια, χαρακτηριστική της δεκαετίας του `30. Η εξωτική Κίνα είχε αποτελέσει δημοφιλέστατο προορισμό τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και αυτό οδήγησε πολλές ταινίες του `30 να ασχολούνται με κοσμοπολίτικες περιπέτειες στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Ο Clark Gable είναι ο καπετάνιος ενός πλοίου της γραμμής Χονγκ Κονγκ-Σιγκαπούρης, μια δύσκολη από πλευράς πειρατών θαλάσσια περιοχή, εξ ου και “China Seas” ο τίτλος. Η Jean Harlow υποδύεται μια καμπαρετζού που είχε και δεσμό με τον Gable. Όταν στο πλοίο ανέβει μια πρώην φίλη του από την Αγγλία, που υποδύεται η νεαρότατη Rosalind Russell, και συνάψουν επίσημα σχέση η Harlow θα τα πάρει στο κρανίο και θα κάνει το παν για να τον καταστρέψει, ακόμα και να συνεργαστεί με τον Wallace Beery που έχει ετοιμάσει σχέδιο για να κλέψει το χρυσό που κουβαλάν στο καράβι. Πέμπτη συνεργασία των Gable και Harlow, σ` αυτή την περιπέτεια που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε στούντιο. Η ταινία δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται. Παρακολουθείται ευχάριστα καθώς οι διάφοροι χαρακτήρες που βρίσκονται στο πλοίο προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη της (προβλεπόμενης) πλοκής και το happy-end θεωρείται αυτονόητο.


Φλόγες Πάνω απ`τις Ινδίες (North West Frontier, 1959)
Και που λέτε, κάποια πλάνα του σκηνοθέτη J. Lee Thompson μού έφεραν στο μυαλό λίγο από την αγαπημένη μου ταινία, τον «Λώρενς της Αραβίας». Αλλά πέραν τούτο, η βρετανική παραγωγή του 1959 με τίτλο “North West Frontier” ουδεμία σχέση έχει με το αριστούργημα του David Lean. Ίσως να έφταιγαν τα σινεμασκόπ κάδρα μιας εξωτικής χώρας όπως της Ινδίας, μουσουλμάνοι και ινδουιστές να πολεμάνε αναμεταξύ τους και το ερημικό αχανές τοπίο της «βορειοδυτικής Ινδίας», το οποίο για την ακρίβεια γυρίστηκε στην Ανδαλουσία της Ισπανίας! Μία ετερόκλητη ομάδα Βρετανών και μίας Αμερικανίδας προσπαθούν να διαφύγουν με ένα μικρό τρένο από τους μουσουλμάνους, φυγαδεύοντας και τον υιό του μαχαραγιά (τον οποίο θέλουν να σκοτώσουν για να σταματήσει η βασιλική γενιά του), έχοντας επίσης να αντιμετωπίσουν κάθε τρεις και λίγο φυσικά ή μη εμπόδια. Πρόκειται για μια περιπέτεια από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, με κάποια σημεία όπου εμφανίζονται χιτσκοκικά στοιχεία και κρατάνε ακόμα περισσότερο το θεατή σε αγωνία και κυλάνε τα 130 λεπτά της πιο γρήγορα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η Lauren Bacall δίνει μια χολιγουντιανή νότα, ο (μετέπειτα Κομισάριος Ντρέιφους του Ροζ πάνθηρα) Herbert Lom υποδύεται τον αντιπαθητικό χαρακτήρα της ταινίας και αρκετοί Βρετανοί ηθοποιοί υποδύονται τους... Βρετανούς. Αν έλειπε και η μονόπλευρη αντιμετώπιση της έκρυθμης πολιτικά κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρωταγωνιστές μας, τα πράματα θα ήταν ακόμα καλύτερα (είναι η εποχή όπου οι μουσουλμάνοι στο βορειοδυτικό κομμάτι της Ινδίας μάχονται για την ανεξαρτησία τους και τη δημιουργία του κρατιδίου που θα ονομαστεί αργότερα Πακιστάν). Πάντως είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια ταινία τιτλοφορείται τρεις φορές: με τον κανονικό τίτλο στην Αγγλία, με το όνομα "Flames over India" στις ΗΠΑ και με το "Empress of India" στην Αυστραλία. Αυτό το τελευταίο θα ήταν και το καλύτερο αφού αυτό είναι το όνομα του τρένου, το οποίο είναι ο κύριος πρωταγωνιστής του έργου. Και στα ελληνικά η ταινία ξαναβαφτίστηκε ως «Σφαγή στο τραίνο του Καλουπούρ».


Τα Τέσσερα Φτερά (The Four Feathers, 1939)
Η βρετανική απάντηση στο «Όσα παίρνει ο άνεμος»; Δεν νομίζω, αλλά τουλάχιστον το προσπάθησαν: εξωτικά γυρίσματα, πολλές μάχες, μια επική ιστορία για το θάρρος και τη δειλία σε παλιότερες εποχές με διαφορετικά ήθη. Η ταινία "The Four Feathers" κυκλοφόρησε το 1939 και αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του A.E.W. Mason γύρω από την προσπάθεια των Βρετανών να επανακατακτήσουν το Σουδάν. Στο κέντρο της ιστορίας, ένας δειλός αξιωματικός που παραιτήθηκε και για τη δειλία του απέσπασε τα τέσσερα φτερά από τους φίλους του. Από πείσμα μεταβαίνει μόνος στην Αφρική, μεταμφιέζεται σε Άραβα και διεισδύει από τις εχθρικές γραμμές για να φτάσει στις Αγγλικές δυνάμεις και να βρει τους φίλους του. Τελικά αυτός θα σώσει τις ζωές των φίλων του και θα τους δώσει πίσω τα φτερά με τα έργα του. Θεωρείτε η καλύτερη δουλειά του Ουγγρικής καταγωγής σκηνοθέτη Zoltan Korda, σε μια παραγωγή του αδερφού του Alexander. Για τους φίλους των εξωτικών περιπετειών είναι... ταμάμ. Σημειώστε ότι το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο εφτά φορές ως τώρα, με τελευταία την ταινία του 2002. Αυτή εδώ ήταν η τέταρτη μεταφορά, η πρώτη με έγχρωμη φωτογραφία, γυρισμένη στην Αφρική, σε αληθινές τοποθεσίες πολύ κοντά σε αυτές που έλαβε χώρα η πραγματική ιστορία.
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.