• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


The Passion of the Christ (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τα Πάθη του Χριστού

Θρησκευτική | 127' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 27 Φεβ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 8/9/2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 7/4/2009
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αραμαϊκά - Λατινικά - Εβραϊκά
Δημοτικότητα: 1.13 %
Αξιολόγηση: 7.81/107.81/107.81/107.81/107.81/107.81/107.81/107.81/10   (7.81/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Ένας άντρας άλλαξε τον κόσμο για πάντα.

 

- Πλοκή:


Οι τελευταίες 12 ώρες του Χριστού, από τη στιγμή της σύλληψής του μετά τον Κήπο της Γεθσημανής, η ανάκρισή Του, τα βασανιστήρια, η πορεία στο Γολγοθά, η Σταύρωση Του.


- Παραλειπόμενα:


Εισιτήρια τριημέρου πρεμιέρας στην Αθήνα (27/02-29/02): 23.100
Συνολικά Εισιτήρια στην Αθήνα: 161.500
Συνολικά Εισιτήρια στην Ελλάδα: 398.000


Cine-Making of
Σε λίγες μέρες – αν όλα πάνε καλά – θα προβληθεί στη χώρα μας η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη ταινία του Mel Gibson, «The Passion of The Christ».

Τα δικαιώματα του τίτλου «The Passion» ανήκουν στην Μiramax. Αυτός είναι ο λόγος που η ταινία μετονομάστηκε σε «The Passion of Christ» και στην συνέχεια, «The Passion of the Christ».

Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Mel Gibson σε συνεργασία με τον Benedict Fitzgerald και πραγματεύεται τις τελευταίες 12 ώρες του Χριστού στη γη. Βασίστηκε στα τέσσερα ευαγγέλια των Αποστόλων Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά και Ιωάννη. Τα μαρτύρια του Θεανθρώπου είναι σε πλήρη συμφωνία με τη Βίβλο και φαίνονται όλα αυθεντικά.

Οι διάλογοι είναι μόνο στα Λατινικά και στα Αραμαϊκά, δίνοντας έτσι μια πιο μεγάλη αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκεί, μέσα στα γεγονότα. Κορυφώνει το Θείο Δράμα. Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας ακούγονται να μιλάνε τη γλώσσα που θα μίλαγαν εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιουδαίοι, ο Χριστός και οι μαθητές Του μιλάνε Αραμαϊκά, ενώ οι Ρωμαίοι μιλάνε Λατινικά. Τα ελληνικά, αν και ήταν ευρέως διαδεδομένα εκείνη την περίοδο – τα μίλαγαν κυρίως οι διανοούμενοι και οι πνευματικοί άνθρωποι – αγνοήθηκαν από την παραγωγή, καθώς πιστεύαν ότι δεν ήταν σχετικά με την ιστορία!

Η ταινία γυρίστηκε αποκλειστικά στην Ιταλία, κυρίως σε δύο τοποθεσίες: οι σκηνές της Σταύρωσης γυρίστηκαν στην πόλη Matera, που βρίσκεται στη νότια Ιταλία, κοντά στο μέρος όπου ο Pier Paolo Pasolini είχε γυρίσει το 1965 «Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Άγιο Ματθαίο». Οι υπόλοιπες σκηνές όπου διαδραματίζονται στην Ιερουσαλήμ, γυρίστηκαν – που άλλού; - στα διάσημα στούντιο της Cinecittà, που βρίσκονται στα περίχωρα της Ρώμης. Η Άγια Πόλη, ένα τεράστιο οικοδόμημα, κατασκευάστηκε από τους Francesco Frigeri (σχεδιαστής παραγωγής) και Carlo Gervasi (σκηνογράφος), δύο από τους διασημότερους στο είδος τους. Ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κτιρίων που ανοικοδομήθηκαν, ήταν ο Ναός όπου έγινε το θρησκευτικό δικαστήριο του Ιησού, η αυλή στην οποία έγιναν αρκετές ακροάσεις πριν από το παλάτι του Πόντιου Πιλάτου, καθώς και το μέρος όπου μαστιγώθηκε και χτυπήθηκε.

Ο Gibson ζήτησε από τον κινηματογραφιστή Caleb Deschanel (με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στον «Πατριώτη») να κάνει αυτήν την ταινία να μοιάζει με πίνακα του Caravaggio, του διάσημου Ιταλού baroque ζωγράφου. Οι πίνακές του είναι γνωστοί για τη σχεδόν αληθινή λάμψη που διαθέτουν λόγω των μεγάλων αντιθέσεων φωτός και σκούρων χρωμάτων. «Πιστεύω ότι τα έργα του είναι πολύ όμορφα» λέει ο Gibson. «Είναι βίαια, σκοτεινά, έχουν κάτι πνευματικό και υπάρχει μια παράξενη ιδιοτροπία μέσα τους».

Το 40% της ταινίας γυρίστηκε νύχτα ή σε εσωτερικούς χώρους κάτω από διάφορα καλύμματα για να φανεί η προσπάθεια του φωτός να βγει πολεμώντας από το σκοτάδι.

Τα κουστούμια επιμελήθηκαν και κατασκευάστηκαν στο χέρι σχολαστικά από τον διάσημο σχεδιαστή Maurizio Millenotti, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά βραβεία, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η γενική οπτική που επιθυμούσε ο Gibson για την αίσθηση του Caravaggio, με χρώματα όπως μαύρο, καφέ και μπεζ.

Αν και οι περισσότεροι συντελεστές προέρχονταν από την Ιταλία και αρκετοί από την Ευρώπη, όλο το επιτελείο για το make up και το hair styling προέρχονταν από το Hollywood, με επικεφαλείς τους Keith Vanderlaan και Greg Gannom. Ο Gibson ήθελε ό,τι τελειότερο για την αποτύπωση της αδιάλλακτης και συχνά βασανιστικής απεικόνισης της πραγματικότητας που επεδίωκε, κυρίως στις σκηνές της Σταύρωσης και των Παθών. Σε αρκετά γυρίσματα ο James Caviezel χρειαζόταν να περιμένει υπομονετικά μέχρι και 7 ώρες για το make up.

Το πάθος του Mel Gibson
Ο Gibson δε φημίζεται τόσο πολύ για τη σοβαρότητα, όσον αφορά το πνεύμα και το ύφος του, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Συνέχεια έκανε αστεία με τους συνεργάτες του, κρατώντας ένα παρεΐστικο τόνο, απογυμνώνοντας το αντριλίκι από πάνω του και συχνά μεταμορφωνόταν σε γελωτοποιό. Σε μια σκηνή όπου ήθελε την Morgenstern (που παίζει την Παναγία) να μπαίνει μέσα στον ναό, απ’ όπου μόλις είχαν πάρει τον Γιο Της πριν από λίγο για να τον οδηγήσουν στον Γολγοθά, απαιτούσε πλήρη ησυχία από όλους. Στη συνέχεια όμως της φοράει μια ψεύτικη μύτη κλόουν και την αφήνει να κοιτάει με λυπημένο ύφος την κάμερα, αφού της είχε δώσει κάποιες οδηγίες!

Παρά τα όσα γινόντουσαν πίσω από τις κάμερες, δεν υπήρχε έλλειψη σεβασμού ή προχειρότητα από την πλευρά της παραγωγής. Ο Gibson ξεκίνησε με ένα budget 25 εκατομμυρίων δολαρίων. «Αυτό αναπτύχθηκε μέσα μου τα τελευταία 10 χρόνια. Ήθελα πάντα να διηγηθώ αυτή την ιστορία» αναφέρει ο Αυστραλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. «Μεγαλώνουμε με αυτήν, αλλά μας φαίνεται τόσο μακρινή. Στα Ευαγγέλια μπορείς να διαβάσεις περίπου τι έγινε, εγώ όμως ήθελα να μάθω τι πραγματικά έγινε».

Σε πολλούς ρόλους ο Gibson πολεμούσε μόνος του εναντίον κατεστημένων και σκληρών αντιπάλων. Συντηρητικός μέσα σε ένα φιλελεύθερο Hollywood και ευσεβής σε μια βιομηχανία η οποία συχνά κοροϊδεύει τη θρησκεία, ο Gibson αισθάνεται ήδη την αντίσταση να τον πιέζει. Πριν καν αποκαλύψει τίποτα στον Τύπο, πολλοί φίλοι και συγγενείς του – ακόμα και ο 85χρονος πατέρας του – είχαν δεχτεί πιέσεις από μερικούς δημοσιογράφους για την αποκάλυψη λεπτομερειών, πράγμα που τον έκανε έξαλλο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα ενοχλήσει τους Εβραίους, ο Gibson απάντησε: «Ίσως ναι, αλλά δεν έχει τέτοια πρόθεση. Πρόθεση της ταινίας είναι να πει την αλήθεια». Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για το αντισημιτικό ύφος της ταινίας. Πολλές εβραϊκές οργανώσεις ζητάνε την απαγόρευση της ταινίας, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα ξεσπάσουν διαφωνίες πριν και κατά την προβολή της. Ο Gibson έχει όμως τη στήριξη από μεγάλα κεφάλια του Hollywood. O πρόεδρος των Walt Disney Studios, Richard Cook, υποστηρίζει ότι αν κάποιος θα κάνει μια τέτοια ταινία με ωραίο τρόπο, αυτός είναι ο Mel. «Έχει να κάνει με πολλά διαφορετικά και δύσκολα θέματα, αλλά δε θα στοιχημάτιζα εναντίον του».

Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί;*
Όταν ανακοινώθηκε πως η γλώσσα της ταινίας θα ήταν τα Λατινικά και τα Αραμαϊκά, ο Mel Gibson δήλωσε πως δεν σκόπευε να προσθέσει υπότιτλους στην ταινία και ότι οι ερμηνείες θα μιλούσαν από μόνες τους. Τελικά, για εμπορικούς σκοπούς, αποφασίστηκε να υποτιτλιστεί η ταινία. Πάντως, ο Gibson δήλωσε πως άσχετα με το κόστος που θα είχε στην ταινία η απουσία υποτιτλισμού, θα ήταν κάτι καλό για την ψυχή. «Δεν ήθελα να βάλω υπότιτλους στην ταινία, έτσι ώστε οι θεατές να επικεντρωθούν στην εικόνα και σε αυτό που βλέπουν, παρά σε ότι ακούν. Με ενδιαφέρει η αισθητική πλευρά και η οπτική επαφή με το έργο. Ας μη ξεχνάμε ότι παλιά υπήρχε ο βουβός κινηματογράφος και ο κόσμος πήγαινε να δει τις ταινίες αυτές, χωρίς να διαβάζει τους υπότιτλους».
Παρ’ όλο που έχουν γυριστεί πολλές ταινίες με το ίδιο θέμα, ο Gibson δεν έχει τα καλύτερα λόγια για τις περισσότερες. Για την ταινία του Pasolini απλά χασμουριέται, ενώ για τον «Τελευταίο πειρασμό» του Scorsese επικρίνει την προφορά του Harvey Keitel, στον ρόλο του Ιούδα: (με προφορά από το Brooklyn) «Hey, you ovah dere». Η ταινία όμως θα έχει κάτι από Scorsese: μια σχολαστική ματιά στη βία. «Θα είναι αρκετά σκληρή. Όταν σε μαστιγώναν οι Ρωμαίοι δεν είχε κάτι το ευχάριστο. Σκεφτείτε επίσης τη Σταύρωση, δε μπορείς να το γλυκάνεις με κανέναν τρόπο. Ιδίως όταν θέλω να φαίνονται όλα ρεαλιστικά, σα να βρίσκεσαι εκεί, να νιώθεις την ένταση και τον πόνο».

Τι να πει και ο James Caviezel, ο ηθοποιός που παίζει τον Ιησού. Ενεργός καθολικός, ο οποίος έχει συναντήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και έχει ευλογηθεί από αυτόν, έχει στο ενεργητικό του 15 μέρες γυρισμάτων πάνω στον Σταυρό στον Γολγοθά. Αυτό βέβαια για τον ίδιο είναι μάλλον καλύτερο από το να φοράει χειροπέδες σε χέρια και πόδια και να τον τραβάνε, να τον χτυπάνε και να τον μαστιγώνουν. «Υπήρχε έντονη καταπόνηση και σκληρές δοκιμασίες, αλλά ευτυχώς ο Θεός με βοηθάει» αναφέρει μεταξύ άλλων o Caviezel, ο οποίος έπαθε εξάρθρωση στον αριστερό του ώμο όταν γυριζόταν η σκηνή του μαστιγώματος. Σε πολλά γυρίσματα, η φιγούρα του Χριστού πάνω στον σταυρό είναι animation ώστε να μην χρειαστεί να στέκεται σ’ αυτή την άβολη θέση για πολύ ώρα.
Ο Caviezel γράφτηκε στην ιστορία ως ένας ακόμα ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό. Όμως, σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή του όταν ένας κεραυνός τον χτύπησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Ρώμη, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί! Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που ένας κεραυνός χτυπάει κάποιο μέλος από το συνεργείο παραγωγής: ο βοηθός σκηνοθέτη της ταινίας έπεσε θύμα του φαινομένου πριν από μερικούς μήνες και πάλι στα γυρίσματα της ταινίας στην Ιταλία.

Το Βατικανό προέβη σε κάτι που συνηθίζει να κάνει για όλες τις παραγωγές που αφορούν τη θρησκεία και πόσο μάλλον για τη ζωή του Θεανθρώπου: αιτήθηκε την ειδική προβολή της ταινίας πριν αυτή βγει στις αίθουσες για να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Ο ίδιος ο Πάπας που είδε την ταινία - σε προσωπική προβολή βέβαια! – σχολίασε: «It is as it was». Ουδέν σχόλιο από εμένα.

Όλοι λένε ότι πρόκειται για ένα θρησκευτικό έπος τόσο έντονο και καθηλωτικό, όσο πνευματικό και φωτεινό ήταν το δράμα του Θεανθρώπου. Μια πανανθρώπινη ιστορία αγάπης και φθόνου, πόνου και συγχώρεσης, θυσίας και λύτρωσης με συγκλονιστικές ερμηνείες από τον James Caviezel, τη Maia Morgenstern και τη Monica Belluci. Εμείς αναμένουμε την προβολή της για να αποκτήσουμε ξεκάθαρη άποψη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο site:
www.thepassionofthechrist.com


(*)Μετάφραση: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;»

Αν θέλετε να σας παρουσιάσουμε το making-of για κάποια ταινία που θα βγει σύντομα ή έχει ήδη βγει στους κινηματογράφους, στείλτε ένα email στο: spoul@cine.gr με την ένδειξη «making-of».

Στέλιος Πούλιας


 
<Χωρίς Τίτλο> - stratosl - Τετ 08 Μαϊ 2013 - 02:33
Καθόλου δε μου άρεσε. Βάζω 4. Περίεργη διάρθρωση και κακό σενάριο. Δεν αρκεί η σκηνοθετική άποψη αλλά και τα αραμαϊκά (που όντως είναι εύρημα)
 
<Χωρίς Τίτλο> - dinnnn - Παρ 27 Απρ 2012 - 02:42
...ρε παιδια η ταινια σε βαζει στην χρονομηχανη και σε παει 2000 χρονια πισω...κανονικα
σκεφτειτε πως νιωσατε οταν την ειδατε την πρωτη φορα...
δεν ειναι απλο πραγμα ...
 ο Μελ Γκιμπσον δεν εχει εκτιμηθει ακομα ως ενας τεραστιος σκηνοθετης
οι εβραιοι τον σταυρωσαν αλλα και Ιησους εβραιος ειναι ....
και οι αποστολοι
ΞΕΧΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ !
η ταινια σαν ταινια ειναι ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
Μακαρι  ο Μελ να κανει ταινια και την αλωση του 1453...
 
Legacy - Τασος - Unverified - Πεμ 26 Φεβ 2004 - 19:47
Κατ`αρχας το θεμα εχει καλυφθει ενα σωρο φορες.Αυτο που αξιζει περισσοτερο εδω ειναι οι εικονες που θυμιζουν αναγεννησιακο πινακα.Τωρα,αν ειστε χριστιανικες ψυχουλες που συγκινουνται με την ιστορια του ραββινου Τζεσουα που ειρθε ταχα να μας σωσει και να μας κρινει(απ`τα λαθη προφανως του ιαχωβα)εγω λεω οτι ειναι μια κοροιδια εναντιον της ανθρωποτητας, που κατεκλεψε τους ελληνικους μυθους(βλ.Διονυσο Ζαγρεα και Αππολωνα).Δεν θελω να θιξω τα πιστευω κανενος,αλλα αν ο κινηματογραφος πλαθει αντιληψεις και συνειδησεις τοτε η εν λογω ταινια απευθεινεται σε φανατικους χριστιανους και γιατι οχι και σε αντισημιτες(οπως ο Mελ Γκιπσον αλλωστε)
Τασος
 
Legacy - HATZIKONSTANTINOU KATIA - Unverified - Δευ 01 Μαρ 2004 - 14:33
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΓΙΑΣ . ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ . ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ,ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ .
HATZIKONSTANTINOU KATIA
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.