• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


X-Men: The Last Stand (2006)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση
- Γνωστό και ως:
X-Men 3

Υπερήρωες | 104' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 25 Μαϊ 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 24/10/2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 4/1/2010
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.10 %
Αξιολόγηση: 7.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/10   (7.68/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Με ποιανού την πλευρά θα είσαι;

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Δευτέρα 15 Μαΐου 2006

Η Τελευταία Πράξη:

Η τελευταία ταινία της τριλογίας, X-Men : The Last Stand, βρίσκει μια θεραπεία για τους μεταλλαγμένους ήρωες. Ο γιατρός Hank McCoy ή αλλιώς Beast (Kelsey Grammer) φτιάχνει το φάρμακο κατά της μετάλλαξης βάζοντας έτσι δίλημμα στους ‘mutants’ να διατηρήσουν την μοναδικότητά τους ή να απαρνηθούν για πάντα τις δυνάμεις τους. Οι μεταλλαγμένοι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, το ένα με αρχηγό τον Charles Xavier υπερασπίζει την επιείκεια στις προσωπικές επιλογές και το άλλο με αρχηγό τον Magneto κηρύττει την επιβίωση των καλύτερων. Οι αντίθετες πλευρές θα ξεκινήσουν ένα πόλεμο που θα είναι καθοριστικός για όλους.

Η παλιά ‘Μετάλλαξη’:

Στο X-Men οι ήρωες καλούνται να αντιμετωπίσουν τη γενοκτονία, στο X2 υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους ενάντια στο ‘Mutant Registration’ νόμο, και στο τρίτο μέρος βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τους τις δυνάμεις. Καλούνται να αναρωτηθούν αν η δύναμη είναι κατάρα ή ευλογία κι αν αξίζει να αρνηθούν την ατόμικότητα τους προκειμένου να ενταχθούν στο κατεστημένο της κοινωνίας. Πιστό στα χαρακτηριστικά των Marvel κομικς, το σενάριο της ταινίας δημιουργεί στους ήρωες συναισθηματικά αλλά και ‘πολιτικά’ προβλήματα.

Το Last Stand είναι πιο ευχάριστο αφού δεν μας κουράζει για να συστήσει όλους τους χαρακτήρες. Η ταινία συνεχίζει την παράδοση των δύο προηγούμενων με την εμφάνιση της Storm (Halle Berry), του Wolverine (Hugh Jackman), της Jean (Famke Janssen), του Cyclops (James Marsden), της Mystique (Rebecca Romijn-Stamos), του Iceman (Shawn Ashmore), του Pyro (Aaron Stanford), της Rogue (Anna Paquin) και φυσικά του καθηγητή Charles Xavier (Patrick Stewart) και του ‘κακού’ Magneto (Ian McKellen). Βέβαια αυτή τη φορά ο πραγματικός κακός είναι η ίδια η θεραπεία, αφού διχάζει τους μεταλλαγμένους και προκαλεί την ένταση της αντιπαλότητας. Η Jean, χαρακτήρας –κλειδί, επιστρέφει ως "Dark Phoenix" με δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει. Έτσι γίνεται απειλή για όλους αλλά και για τον ίδιο της τον εαυτό.

Οι Καινούργιοι Μεταλλαγμένοι:

 • O Beast (Kelsey Grammer), ο έξυπνος αλλά και πολύ δυνατός γιατρός που βρίσκει τη θεραπεία

 • Ο Angel (Ben Foster), ο οποίος έχει φτερά που του επιτρέπουν να πετάει

 • O Juggernaut (Vinnie Jones), ο οποίος όταν περπατάει ή τρέχει καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του

 • H Callisto (Dania Ramirez), η οποία έχει αισθήσεις που της επιτρέπουν να εντοπίζει και να επιβάλλει τις δυνάμεις άλλων μεταλλαγμένων

 • O Multiple Man που μπορεί να αναδημιουργήσει φυσικά αντίγραφα του εαυτού του,

 • και ο μικρός Leech (Cameron Bright), που έχει τη δυνατότητα να εξοντώνει τη δύναμη των άλλων μεταλλαγμένων.


Τα Καλύτερα των ‘Μεταλλαγμένων’:

 • Οι σκηνές δράσης είναι εξαιρετικές με πολύ καλά και πειστικά special effects απο την WETA Digital Ltd (King Kong).

 • H σκηνή όπου ο Magneto κυριεύει την γέφυρα Golden Gate του San Francisco και τη μεταφέρει στο νησί Alcatraz

 • Η ταινία θα ενθουσιάσει τους φαν ενώ το σενάριο απευθύνεται σε όλους, και ιδιαίτερα σε αυτούς που αισθάνονται διαφορετικοί και επιζητούν την έγκριση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.


Βαθμολογία: 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)

Ιωάννα Χουλιαρά
Τρίτη 16 Μαΐου 2006

Θεωρητικά, υπάρχει υπόθεση... και είναι η εξής: Ένα παιδάκι φέρει μια μετάλλαξη που “θεραπεύει” τους μεταλλαγμένους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί για την παρασκευή ενός “φαρμάκου” που θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον μεταλλαγμένο το επιθυμεί, να απαλλαγεί από τις “ιδιαιτερότητές” του και να ενταχθεί κανονικά στην ανθρώπινη κοινωνία. Μια ομάδα μεταλλαγμένων όμως, υπό τον καθηγητή Stryker, θα αντιταχθεί σθεναρά και θα κηρύξει πόλεμο στους εμπνευστές του σχεδίου που, κατά τη γνώμη της, στόχο έχει την εξόντωσή τους. Οι X-Men θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την ειρήνη και παράλληλα να αντιμετωπίσουν ένα πρώην μέλος τους που μετατρέπεται σε απειλή για τους ίδιους και την ανθρωπότητα...

Και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί... Το X-Men 3 είχε όλα τα φόντα να γίνει η καλύτερη ταινία της (μέχρι στιγμής) τριλογίας, μιας και το σενάριο (ή καλύτερα η ιστορία στην οποία βασίστηκε το σενάριο) δίνει αυτή τη δυνατότητα: Η “θεραπεία” για τους μεταλλαγμένους διχάζει τα τρία στρατόπεδα (τους ανθρώπους και τις δυο εχθρικές μεταξύ τους ομάδες μεταλλαγμένων) και προσφέρεται για μια ανώτερη ανάλυση πάνω στο (κυρίαρχο στο κόμικς) θέμα του ρατσισμού και του πολέμου ενάντια σε όποιον διαφέρει. Αντίθετα, ο Brett Ratner που πήρε τη θέση του Bryan Singer στη σκηνοθεσία και η καινούργια ομάδα σεναριογράφων, επέλεξαν να ξεπεράσουν στα γρήγορα τον όποιο προβληματισμό για να ασχοληθούν με τα εφέ και τις σκηνές δράσης (που δίνουν στην όλη δουλειά μια αισθητική video game, έτσι βαρυφορτωμένη που είναι από δαύτα) και τις ρομαντικές - συγκινητικές - ενδοσκοπικές (και άλλες… -ικές) αλλά τελικά αδιάφορες προσωπικές στιγμές της ομάδας του καθηγητή Xavier που σε 105 λεπτά δράσης χάνουν 3 μέλη των X-Men.

Δεν τα κατάφερε όμως... Η Τελική Αναμέτρηση είναι κατώτερη και των δύο προηγούμενων X-Men, παραμένοντας ωστόσο σε τεχνικό και συνολικό (σεναριακό, σκηνοθετικό κλπ.) επίπεδο αρκετά πάνω απ’ το μέσο όρο των περισσότερων μεταφορών κόμικς στη μεγάλη οθόνη. Εντούτοις, έχει αρχίσει να μοιάζει με προχειρότητες που κατακρεουργούν τις δουλειές των δημιουργών τους, τύπου Hellboy και Daredevil και καλό θα ήταν να σταματήσει εδώ.

Πράγμα αναμενόμενο... Απ` τη στιγμή που αποφασίστηκε στην καρέκλα του σκηνοθέτη να καθίσει ο Brett Ratner του Rush Hour και του After the Sunset (εντάξει... και του Red Dragon) μιας και ο Bryan Singer είχε άλλες δουλειές (βλ. Superman Returns), έπρεπε να το περιμένουμε. Και να σκεφτεί κανείς ότι για τον Ratner θα μπορούσε η Τελική Αναμέτρηση να είναι κάτι παραπάνω από την καλύτερη ταινία της σχετικά σύντομης καριέρας του...

Αλλά να μη θυμόμαστε τίποτα;; Για κάποιους που λογικά απορούν αν εκτός από μπλε οθόνες χρησιμοποιήθηκαν και σκηνικά στα γυρίσματα, ας γνωρίζουν ότι για την τελική σκηνή στήθηκε ένα ακριβές όσο και εντυπωσιακό αντίγραφο της Golden Gate Bridge. Και αν μένει κάτι απ` την ταινία, είναι αυτή η “τελική αναμέτρηση” και φυσικά οι εντυπωσιακές δυνατότητες των μεταλλαγμένων, που ωστόσο θα μπορούσαμε να δούμε και στο Playstation...

Βαθμολογία: 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)

Γιάννης Δηράκης

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2006

X-MEN III THE LAST STAND


25 λέξεις – Το μαντάτο της ανακάλυψης του ορού που επαναφέρει τους μεταλλαγμένους στην φυσιολογική τους κατάσταση, εξαφανίζοντας τις υπερφυσικές τους δυνάμεις, έπεσε σαν καταπέλτης στις τάξεις των X-Men, από την στιγμή που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει πλέον στην ιδέα της διαφορετικότητας τους. Παρόλα αυτά τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα προετοιμάζονται σθεναρά για την υπέρτατη μάχη, που πρόκειται να κρίνει το ποια από τις δύο πλευρές πρόκειται να υπερισχύσει.

Στο Ράφι – Η απώλεια της Τζιν Γκρέι, που για τους λιγότερο φανατικούς θα πρέπει να θυμίσω πως θυσιάστηκε στο προηγούμενο μέρος της σειράς, έχει πέσει βαριά στις τάξεις της σχολής του Καθηγητή Τσαρλς Ξαβιέ. Όχι μόνο γιατί έχουν χάσει μια στενή φίλη, αλλά γιατί τόσο ο Σάικλοπς όσο και ο Γούλβεριν είχαν δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχέση μαζί της. Ευαισθησίες και αδυναμίες που γνωρίζει πολύ καλά η πλευρά του Μαγκνέτο, που είναι έτοιμος να τις εκμεταλλευτεί, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του για να επιτύχει την τελική επικράτηση. Αυτό είναι και το αρχικό μοτίβο που κινείται το τρίτο επεισόδιο του κινηματογραφικού σίριαλ των X-Men, της κατά γενική ομολογία καλύτερης μεταφοράς κόμικ στην μεγάλη οθόνη, που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις κι εδώ και σε μεγάλο μέρος τις κάνεις πραγματικότητα.

Αν και αρχικά είχα νιώσει μια μικρή έκπληξη από την επιλογή του Brett Ratner σαν σκηνοθέτη διαδόχου του Bryan Singer, που μας εγκατέλειψε για να πάρει μεταγραφή για το αντίπαλον δέος, την DC Comics και τον Superman Returns, εντούτοις θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν τα πήγε και άσχημα, τουλάχιστον στον τομέα της έντασης, της δράσης και της περιπέτειας. Από τις πρώτες στιγμές της η ταινία κινείται σε ταχύτατους ρυθμούς, που όπως πάντα - όπως συμβαίνει και στις πολύχρωμες σελίδες της Marvel – διακόπτονται από το πιο ήρεμο κομμάτι, το διαλεκτικό, για να επανέλθει η δράση δριμύτερη, μέχρι να φτάσουμε στο φινάλε, όπου η αδρεναλίνη απογειώνεται.

Και νέες φάτσες προστίθενται δίπλα στις παλιές, αφού μαθαίνουμε για τον φτερωτό Έιντζελ, τον Μπιστ, τον θηριώδη Juggemaut και τον τιτάνα Κολοσσό, που δίνουν τον δικό τους τόνο, με τις δυνάμεις τους στην μεγάλη κόντρα. Φυσικά της κατάστασης υπερισχύουν οι γνώριμοι μας από το παρελθόν Γούλβεριν (Hugh Jackman), Στορμ (Halle Berry), Ρογκ (Anna Paquin), Σάικλοπς (James Marsden) που έχουν ταχτεί στο πλευρό του καθηγητή Ξαβιέ, τον οποίο για ακόμη μια φορά υποδύεται ο Patrick Stewart. Από την άλλη μεριά, των εκείνων που δεν επιθυμούν την διατήρηση της ειρήνης στις τάξεις των Mutants, την σημαία ως συνήθως ψηλά κρατεί ο Μαγκνέτο (Sir Ian McKellen) έχοντας στο πλάι του δυναμικό υπασπιστή την πολυμορφική Μυστίκ (Rebecca Romijn). Τέλος θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στο βασικό πρόσωπο της ιστορίας την Τζιν Γκρέι, στην οποία χαρίζει την μορφή της ξανά η Famke Janssen, που σε εξαίρεση με τους υπόλοιπους ηθοποιούς που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, τείνει να τυποποιηθεί με τον ρόλο της, ίσως και γι αυτό να κερδίζει σε κάθε ταινία, πολύ περισσότερα λεπτά συμμετοχής.

Disc – Η έννοια απίθανο είναι πολύ λίγη για να περιγράψει κανείς το πώς αισθάνεται από την στιγμή που θα εισάγει στο συρταράκι της συσκευής του το DVD. Και μιλάμε απλώς για την προς ενοικίαση εκδοχή της κυκλοφορίας της Odeon, Που προηγείται χρονικά από εκείνη προς πώληση, την Collector’s Edition, που θα ακολουθήσει συνοδευόμενη από έναν επιπλέον δίσκο ακόμη. Από πού να ξεκινήσει κανείς την αναφορά του στον δίσκο εισαγωγής της Fox, που για μια ακόμη φορά διανέμει η Odeon? Καταρχήν από το βασικό μενού του δίσκου, που είναι απίστευτα δημιουργικό θέτοντας σαν βάση το ιδιόμορφο κύτταρο που αποτελεί το στοιχείο που κάνει τους X-Men να ξεχωρίζουν. Μέσω αυτού οδηγούμαστε στις επιμέρους επιλογές, δηλαδή το κυρίως θέμα, την ταινία δηλαδή και τα πάμπολλα πρόσθετα.

Εκείνο το στοιχείο της αναπαραγωγής που κυριολεκτικά με άφησε με ανοικτό το στόμα όση ώρα παρακολουθούσα τις περιπέτειες των μεταλλαγμένων στο home cinema πανί, ήταν φυσικά η ηχητική απόδοση του, που κυριολεκτικά εντυπωσιάζει με την πληρότητα της. Οι δυνατότητες επιλογής ήχου είναι δύο, από τις οποίες όποια και να επιλέξετε, είτε 6.1 DTS-ES, είτε 5.1 Dolby Digital EX, είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε. Και αυτό διότι με την προσθήκη του επιπλέον κεντρικού πίσω καναλιού, ο χώρος γεμίζει σε τέτοιο βαθμό, που νομίζει κανείς πως βρίσκεται μέσα στο επίκεντρο των εξελίξεων, ειδικά στις δύο σκηνές μεγάλης έντασης, στην αρχή και στο τέλος του φιλμ. Είχα πολύ καιρό να δω τόσο καλή συνεργασία των περιφερειακών ηχείων με τα κύρια, ενώ και το υπογούφερ δεν σταμάτησε στιγμή να εκτοξεύει στον χώρο συχνότητες που απογείωναν την κινηματογραφική απόλαυση. Αναμφίβολα δίσκος αναφοράς σε ότι αφορά τον ήχο.

Στην εικόνα, υπάρχουν μερικές ζημιές που προκαλεί η συμπίεση, ιδίως σε σημεία που κανείς θα περίμενε πως δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα, όταν η οξύτητα ανάμεσα στο νίκελ και το σκούρο μπλε δεν αποδίδει το απαιτούμενο κοντράστ. Μιλώ πάντοτε σε σύγκριση με τις δύο προϋπάρχουσες ταινίες των X-Men που επίσης κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος από πλευρά ποιότητας. Πάντως τα χρώματα αποδίδονται με πλήρη λεπτομέρεια και σε κανένα σημείο του φιλμ δεν υπήρξαν τεχνικές ατέλειες, στίγματα και γρατσουνιές. Στα πρόσθετα υπάρχει πληθώρα υλικού για μελέτη, κάνοντας αρχή από τους δύο παράλληλους σχολιασμούς έναν από τον Ratner με την συνοδεία των σεναριογράφων του και έναν από τους παραγωγούς. Ο πρώτος είναι αναμφίβολα πολύ πιο ενδιαφέροντας αφού γίνεται και μια ειδική ανάλυση στον τρόπο φιλμαρίσματος των δύσκολων σκηνών.

Στο τμήμα με τις κομμένες σκηνές, υπάρχουν πέντε συν μία alternative, σε πλήρη ανάπτυξη εικόνας και ήχου και συνοδευόμενες από τον σχολιασμό του σκηνοθέτη. Τρέιλερ και inside look τέλος κλείνουν τα περιεχόμενα του πρώτου δίσκου που ήδη μπορείτε να βρείτε στα βίντεο κλαμπς προς ενοικίαση. Στο δεύτερο δισκάκι που θα μας κτυπήσει την πόρτα εντός ολίγου – μόνο προς αγορά – θα βρείτε έξτρας διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών, με αμέτρητες φωτογραφίες των ηρώων, πλάνα από τα γυρίσματα, το ημερολόγιο του Ratner και με πιο ενδιαφέρουσες στιγμές τα δύο κλιπς Evolution Of A Trilogy και `X-Men: The Excitement Continues, που συνδέουν τα δύο προηγούμενα επεισόδια με το καινούργιο. Αναμφισβήτητα για όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους τα δύο πρώτα DVD των μεταλλαγμένων το τρίτο αποτελεί βασική προσθήκη στην δισκοθήκη τους.

Μμμμ… - Σίγουρα το τρίτο μέρος των X, δεν κινείται σε ποιοτικά επίπεδα του πρώτου ή έστω του δεύτερου μέρους της μέχρι στιγμής τριλογίας. Σε κάθε περίπτωση όμως κάνει ένα σωστό βήμα στην απόδοση του καρτούν, προσθέτοντας νέους ήρωες, αφαιρώντας παλιούς και εξελίσσοντας την ιστορία με τρόπο που να εξάπτει το ενδιαφέρον και όχι κινούμενο σε μονοπάτια μονοτονίας κι επανάληψης. Πρόταση αγοράς!

ΕΙΚΟΝΑ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
ΗΧΟΣ – 10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars10/10 Stars (10/10)
EXTRAS – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
Χ-ΜΕΝ ΙΙΙ THE LAST STAND6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)


Γιώργος Ζερβόπουλος (CineDVD)


 
Legacy - tonyandreou - Unverified - Τρί 16 Μαϊ 2006 - 23:46
Το X-men : Last Stand προκειται να ειναι τελειο και συναρπαστικο....τουλαχιστον τα κλιπακια αυτο δειχνουν......και προσωπικα προτιμω τα videogames παρα τις ψευτοκουλτουρες....
tonyandreou
 
Legacy - Παύλος Ζ. - Unverified - Τετ 17 Μαϊ 2006 - 13:00
Εννοειται οτι ειναι η καλυτερη μεταφορα κομικ στο σινεμα, και απο τον spiderman, και φυσικα δεν ειναι μονο εφε αλλα και το βαθος των χαρακτηρων και το στορι, αν ειναι οπως τα προηγουμενα δυο θα ειναι απλα τελεια!
Παύλος Ζ.
 
Legacy - tonyandreou - Unverified - Πεμ 18 Μαϊ 2006 - 03:52
Στις πρωτες δυο ταινιες ειχαμε την καταλληλη αναπτυξη χαρακτηρων (θα ελεγα οτι παραηταν μεγαλη η αναπτυξη εφοσον δεν πρεπει να ξεχναμε οτι το x-men πανω απο ολα ειναι δραση)τωρα λοιπον ηρθε η ωρα για λιγο ιντριγκα λιγο περιπετεια και για πιο πολυ υπερδυναμεις και φαντασια....κρινοντας απο το τρεηλερ η ταινια προκειται να ειναι θαυμασια με αρκετη δοση δρασης αλλα και με μια αισθηση πληροτητος σε ολα τα σημεια...Απο οτι φαινεται κυριε Singer - που προδωσατε το x-men για τον superman- ο αξιοτιμος κυριος Ratner εκανε καλυτερη δουλεια απο σας!
tonyandreou
 
Legacy - RE!!! - Unverified - Δευ 22 Μαϊ 2006 - 02:06
Ki egw eimai fan twn x-men, alla pws ginetai na krinete mia tainia xwris kan na tin exete dei kai na lete me sigouria oti tha einai kaluteri ap` ta 2 proigoumena? sas upenthimizw oti kai to spider-man 2 eixe treli drasi sto trailer alla i tainia eixe akrivws tin idia drasi (2 lepta) kai apo senario kai dialogous itan aparadekti...
RE!!!
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.