• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Seconds (1966)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Σατανική Επιχείρηση

Επιστημονικής Φαντασίας | 100' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 9.28/109.28/109.28/109.28/109.28/109.28/109.28/109.28/109.28/109.28/10   (9.28/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Τι είναι τα Seconds; Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για τα λόγια.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Έστω ότι είστε ένας μεσήλικας ο οποίος έχει μια καλή δουλειά, οικογένεια με μια τυπική συζυγική σχέση και καλοπαντρεμένα πλέον παιδιά, σκάφος για τις διακοπές σας. Έχετε δηλαδή ολοκληρώσει τους σκοπούς σας και τώρα απλά... ζείτε μέσα στη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Τι θα λέγατε αν σας δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσετε; Αν σας πρότειναν να αλλάξετε ζωή, να αφήσετε πίσω σας τα πάντα και να ξεκινήσετε άλλος (και πιο νεαρός) άνθρωπος; Δύσκολα θα λέγατε όχι, όπως δηλαδή και ο ήρωας μας στην ταινία Seconds. Η συνέχεια όμως δεν θα είναι και τόσο ρόδινη, όσο δηλαδή σας υπόσχεται η Σατανική Επιχείρηση (του ελληνικού τίτλου). Αυτοί που ζουν πλέον μια δεύτερη ζωή, οι λεγόμενοι Seconds, βρίσκονται ανάμεσά σας και σας ελέγχουν ώστε οι καταστάσεις να μην ξεφύγουν από κανέναν έλεγχο.


Καφκικού περιεχομένου αυτό το εφιαλτικό σενάριο το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του David Ely και σκηνοθετήθηκε με δεξιοτεχνία από τον John Frankenheimer (έντονα close-ups, στραβές γωνίες λήψης, κάμερα στο χέρι κλπ) έχοντας τη βοήθεια του εκπληκτικού φωτογράφου James Wong Howe. Επίσης, η ανατριχιαστική μουσική του Jerry Goldsmith «επιδεινώνει» την όλη κατάσταση, σπρώχνοντας μεθοδικά το τελικό αποτέλεσμα προς την παράνοια. Ο Rock Hudson βρίσκεται πρωταγωνιστής στην πιο τολμηρή επιλογή του, σε μια εποχή (1966) που η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα. Η εμπορική αποτυχία της ταινίας την εξαφάνισε για κάποιο διάστημα, μέχρι τη στιγμή που απέκτησε cult ταμπέλα και ανακαλύφθηκε πάλι.

Ζήσης Μπαρτζώκας (5Χ5 on Cult by Zisis: Sci-Fi of all Kinds) 
Seconds (1966) - kprncs - Τρί 01 Απρ 2014 - 18:43
Εφιαλτικό έργο επιστημονικής φαντασίας του Τζων Φρανκενχάιμερ: Μεσήλικας διευθυντής Τραπέζης, με καλή θέση, τυπική συζυγική σχέση, καλοπαντρεμένα πλέον παιδιά και όλα τα αντικείμενα της καταναλωτικής κοινωνίας, αποφασίζει ότι χρειάζεται μία δεύτερη ευκαιρία για να ξαναφτιάξει την ζωή του μακρυά από όσα κατέκτησε. Ενώ, λοιπον, το καταφέρνει με την βοήθεια κάποιων "ειδικών" αλλάζει γνώμη μετα από καιρό ανεμελιάς, Βακχικών οργίων και βαρετών κοινωνικών συναντήσεων. Η επιθυμία για νέα αναγέννηση δεν μετουσιώνεται εύκολα, ομως.
Ο Φρανκενχάιμερ χειρίζεται επιδέξια την εικόνα, την κίνηση των ηθοποιών του, την σκοτεινότητα των καταστάσεων και τις ανατροπές που κουβαλάει το σενάριο. Η μουσική του Τζέρυ Γκόλντσμιτ επιδεινώνει την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτή καθ ` εαυτή η υπόθεση του έργου. Κάπου μου θύμισε το Total Recall και την επιθυμία των ανθρώπων να "σβήσουν" την προηγούμενη ζωή τους και τις μνήμες τους και να ξαναρχίσουν μία νέα ζωή. 
Ισως ο Φρανκενχάιμερ να έκρυβε κάτι βαθύτερο φτιάχνοντας αυτό το έργο, οπως εύστοχα έχει επισημανθεί από άλλους κινηματογραφικούς αναλυτές, πιθανώς τους φόβους και την καταπίεση που πέρασε ο κόσμος την εποχή του Μακαρθισμού και τις μεγάλες μετέπειτα εκκαθαρίσεις της Μαφίας, γεγονότα που δημιούργησαν ανάγκη "δεύτερης" ζωής μακρυά από την εκδίκηση όσων προδόθηκαν ή καταδόθηκαν.. 
Πολύ καλή η ηθοποία του Ροκ Χάτσον. Το έργο βέβαια ήταν εμπορική αποτυχία και είναι κρίμα που δεν του αποδόθηκαν οι τιμές που πραγματικά του ανήκουν. 
Δεστε το. Αποκλειστικά και μόνο για σκεπτόμενους σινεφίλ...[ΚΓΠ cprig 1/4/2014]
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 2 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.