• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Katyn (2007)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Κατίν

Ιστορική | 122' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 5 Φεβ 2009
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 26/2/2010
Διανομή: Weird Wave
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Πολωνικά - Ρωσικά - Γερμανικά
Δημοτικότητα: 0.07 %
Αξιολόγηση: 5.00/105.00/105.00/105.00/105.00/10   (5.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Μια αμφιλεγόμενη ιστορία οπυ δεν ειπώθηκε ποτέ

- Gallery: 

- Συντελεστές :

Andrzej ChyraΗθοποιός ....υπολοχαγός Jerzy 

Maja OstaszewskaΗθοποιός ....Anna 

Artur ZmijewskiΗθοποιός ....Andrzej 

Danuta StenkaΗθοποιός ....Roza 

Jan EnglertΗθοποιός ....ο στρατηγός 

Andrzej WajdaΣκηνοθετης   

Andrzej WajdaΣεναριογράφος   

Przemyslaw NowakowskiΣεναριογράφος   

Wladyslaw PasikowskiΣεναριογράφος   

Andrzej MularczykΣεναριογράφος    
Αντρέι Βάιντα: Ένας πρόθυμος απολογητής των ΝΑΖΙ - fetus - Κυρ 25 Μαρ 2012 - 12:47
Οι πολιτικές αλήθειες και τα πολιτικά ψέματα, φυσικό είναι, μεταφέρονται και στις κινηματογραφικές αίθουσες! Δυο ταινίες, το «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ και το «Κατίν» («Katyn») του Αντρέι Βάιντα, τόσο όμοιες, και την ίδια στιγμή τόσο διαφορετικές μεταξύ τους!


Η πρώτη («Ελα να δεις») με ποιητικό και σπάνια καλλιτεχνικό τρόπο, εξιστορεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Β` Παγκόσμιου πολέμου, την ολοκληρωτική εξαφάνιση 618 χωριών της Λευκορωσίας, μαζί με τους κατοίκους τους, από τους ναζί.

Η δεύτερη («Κατίν»), με συμβατική γραφή (κλασικός κινηματογράφος με ροπές προς το μελό) προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα. Κρυπτόμενη πίσω από το, δήθεν, πατριωτισμό της στηρίζει τη ναζιστική εκδοχή της σφαγής των 15.000 Πολωνών αξιωματικών στη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου πολέμου στο χωριό Katyn της Λευκορωσίας! Οι ναζί, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τη συμμαχία των Δυτικών με τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και στο διακαή πόθο τους να χτυπήσουν το κύρος της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα που αμφότερα θα διευκόλυναν το έργο τους, φόρτωσαν τη μεγάλη σφαγή στους Σοβιετικούς! (Παλιά μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Γερμανικής Βουλής το 1933). Είπαν ότι τις σφαγές τις έκαναν οι κομμουνιστές!

Κανένα, έστω και πολύ μικρότερο παρόμοιο γεγονός, δεν έχει ποτέ και κανένας τολμήσει να χρεώσει στη Σοβιετική Ένωση, παρόλο τον απηνή πόλεμο που της έγινε, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Θυμίζουμε, για να κατανοήσουμε το ύψος της συκοφαντίας, ότι η Σοβιετική Ένωση έχασε πάνω από 20.000.000 πολίτες της στον Β` Παγκόσμιο πόλεμο.


Από το 1943 που «ανακαλύφθηκαν» από τους ναζί οι ομαδικοί τάφοι των Πολωνών αιχμαλώτων αξιωματικών και διανοουμένων, στην κατεχόμενη από αυτούς Λευκορωσία (στη Λευκορωσία που έκαιγαν ζωντανούς τους κατοίκους της και εξαφάνιζαν τα χωριά της, (το 1/3 της Λευκορωσίας, 2,2 εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από τους ναζί και τους Γερμανούς στρατιώτες (βλέπε και «Έλα να Δεις»), και παρ` όλες τις σκληρές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στους συκοφάντες, η ναζιστική εκδοχή έρχεται και ξανάρχεται κάθε τόσο στην επιφάνεια. Πότε τη φέρνουν φανερά και κρυφά η CIA και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, πότε «ιστορικοί» και άλλοι «μελετητές» και πότε οι προδότες Γιέλτσιν και Γκορμπατσόφ που, ανάμεσα στα άλλα, ήθελαν να δικαιολογήσουν τις δικές τους προδοσίες. Στους παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τους, σε διατεταγμένη υπηρεσία, δημοσιογράφους, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες ανάμεσά τους, τους λογοτέχνες, τους κινηματογραφιστές!

Στο χορό της συκοφαντικής προπαγάνδας μπήκε και ο 81χρονος σήμερα, γνωστός αντικομμουνιστής Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάϊντα! Το «Katyn» του δεν μπαίνει στον κόπο να προσκομίσει «καινούρια στοιχεία» (πού να βρεθούν άλλωστε;). Ελλείψει, λοιπόν, στοιχείων, διαλέγει την πλάγια οδό. Διηγείται μικρές ανθρώπινες ιστορίες που σχετίζονται με το γεγονός. Γυναίκες και παιδιά που περιμένουν την επιστροφή των σφαγμένων γονιών τους.


Ο ιδεολογικός πόλεμος συνεχίζεται (δεν έπαψε ποτέ). Ο ιδεολογικά ισχυρότερος, αυτός που έχει το δίκιο με το μέρος του, θα είναι ο νικητής. Εμπρός, λοιπόν, στη μάχη! «Ρ»


(Η ιστορική αλήθεια: Το Κατίν, η προπαγάνδα και οι πρόθυμοι απολογητές των Ναζί)

Το επεξεργάστηκε ο/η fetus συνολικά 2 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.