• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Συντελεστές - Διάφορες Πληροφορίες


- Eπώνυμο, Όνομα:

Ocelot, Michel


- Φύλο: Aνδρας


- Βιογραφία:


Δευτέρα 2 Απριλίου 2007
MICHEL OCELOT - To Παραμύθι είναι φυσική γλώσσα!


Έχοντας ήδη καταγράψει στο παλμαρέ του, την εξαιρετική διλογία του Kirikou, ο Michel Ocelot, έχει πετύχει να καταχωρηθεί το όνομα του και μάλιστα με χρυσά γράμματα, στην βίβλο των κορυφαίων σύγχρονων animators. Μεγαλωμένος στην Γουιάνα και φανατικός μελετητής της ιστορίας και της παράδοσης των λαών – ανάμεσα τους όπως μου εκμυστηρεύτηκε και η Ελληνική φυσικά, που αναδύει μια υπέροχη φυσική ομορφιά – ο Ocelot, επιστρέφει στην ενεργό δράση, με μια νέα ταινία το Azur Et Asmar, Που μέσα από την παραμυθένια του υφή, μελετά με στοχασμό σύγχρονα ζητήματα της παγκόσμιας κοινωνίας, που αφορούν στην μετανάστευση, στην ξενοφοβία, στο χάσμα πολιτισμών. Παρόντας στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το φιλμ του, που έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ο Κύριος Ocelot, μίλησε για όλες τις πτυχές της καριέρας του.

Για την χρήση του παραμυθιού σαν βάση της ιστορίας του

“Το παραμύθι καταφέρνει να γοητεύσει τον θεατή, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες επεξηγήσεις, χρησιμοποιώντας σαν μέσον του την φαντασία. Την ιστορία την σκέπτομαι για μια περίοδο περίπου δεκαπέντε ημερών, πριν την μεταφέρω στο σενάριο, με τρόπο που να θέλγει τον θεατή. Το παραμύθι είναι φυσική γλώσσα. Κατά συνέπεια με μεγαλύτερη ευκολία προσεγγίζει τους ανθρώπους”

Για την χρήση της αραβικής γλώσσας στο φιλμ, δίχως την παρουσία υποτιτλισμού

“Η ταινία απευθύνεται σε δύο επίπεδα θεατών, σε όποια χώρα και να προβληθεί. Οι χαρακτήρες μιλούν δύο γλώσσες. Την ντόπια, αυτή που στην μεταγλωττισμένη φόρμα, αποδίδεται στην τοπική διάλεκτο και την κλασσική αραβική. Βασική προϋπόθεση για να δώσω την άδεια στο Azur Et Asmar, να διανεμηθεί, ήταν να μην υποτιτλιστούν τα αραβικά, για να δώσω σε αυτόν που τα ακούει το δικαίωμα να φανταστεί αυτό που μεταφράζει. Στην Γερμανία φερειπείν, που υπήρχε έντονη η απαίτηση υποτιτλισμού τους, η ταινία δεν θα προβληθεί.”

Για την σχέση Δύσης και Ανατολής

“Οι άνθρωποι που συνθέτουν τον πολιτισμό της Δύσης και της Ανατολής είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά αυτό εγώ θεωρώ πως είναι μια αρετή για την αρμονική συνύπαρξη τους. Ξεκινώντας από το βασικό θεώρημα πως όλοι θέλουν να είναι φίλοι με όλους. Όπως μπορείτε να δείτε στο φινάλε της ταινίας, οι 7 διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες, στήνουν έναν χορό, που αποδεικνύει το πόσο αγαπημένοι είναι εντέλει μεταξύ τους. Η Δύση και η Ανατολή μπορούν να είναι φίλες, έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν με την κοινή αρμονική τους πορεία.”

Για την χρήση του τρισδιάστατου σκίτσου

“To 3-D έχει την ιδιότητα να τελειοποιεί με έναν απρόσωπο τρόπο τις εικόνες, λύνοντας συνάμα τα χέρια εκείνων που σχεδιάζουν τα πλάνα. Εγώ όντας ο υπεύθυνος του Azur Et Asmar, δεν έδειξα το ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσω σε όλο του εύρος, ώστε η κάμερα μέσω αυτού να ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του κάδρου. Γι αυτό άλλωστε ασχολήθηκα με το παραμύθι. Για να έχω περισσότερες επιλογές σε ότι αφορά στα ρούχα, που τα εμφάνισα επίπεδα, στα πρόσωπα, που τα φώτισα λίγο πιο πολύ, αλλά και να εστιάσω στα κομψά αραβουργήματα, σε κεντήματα, σε κοσμήματα, που το 3-D, δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Όταν μια παραγωγή είναι μικρού κόστους, τότε το 2-D, αποτελεί μονόδρομο, ταυτόχρονα όμως ανεβάζει και την δημιουργικότητα σου. Σε κάνει και πιο ελεύθερο!”

Για την συνεργασία του με την Bjork

“Ήταν μια πραγματική έκπληξη για μένα η ημέρα που μου κτύπησε την πόρτα η Bjork για να κάνουμε παρέα το καινούργιο της βίντεο κλιπ. Μέσα στην πεντάλεπτη διάρκεια του, έχω περάσει στοιχεία από το δημιουργικό μου παρελθόν που την εντυπωσίασαν. Εντός ολίγου θα το δείτε να προβάλλεται στα κανάλια, όπως θα δείτε και ένα ακόμη κλιπ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Kirikou, σε ηλικία περίπου είκοσι ετών όμως, όπου χορεύει σε σύγχρονους ρυθμούς και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό!”

Γιώργος Ζερβόπουλος (Cineντευξη)


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.