• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 17 Ιουλ 2015

Τα 50 καλύτερα Sci-Fi όλων των εποχών: Μέρος Α`
Πριν κάποιες ημέρες, μια επίσημη φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη έδειξε κάτι που σαφώς μοιάζει με κορυφή πυραμιδωτής κατασκευής. Μέσω αυτού του παραδείγματος, κρίνονται τα όρια της φαντασίας με την επιστημονική φαντασία που τώρα θα μας απασχολήσει. Η επιστημονική, δηλαδή, είναι μεν σεναριακή φαντασία, αλλά μελλοντικά μπορεί να αποδειχτεί πραγματικότητα. Κάτι σαν τα υποβρύχια του Ιούλιου Βερν. Ο κινηματογράφος την τίμησε από πολύ νωρίς, μια και είναι συνυφασμένη με την έννοια της πραγματιστικής μαγείας, μια έννοια που ταίριαζε άψογα στη νεοσύστατη τότε έβδομη τέχνη. Έκτοτε, την αγκάλιασε ανά περιόδους και ανά διαθέσεις. Μετά τον βωβό που επηρεάστηκε από την οργουελική θεωρία, τη θυμήθηκε μαζικά τη δεκαετία του 1950, μετά δηλαδή το όργιο φημών για ύπαρξη εξωγήινων στον πλανήτη μας, και μάλιστα με βάση τις φοβίες μας επί του θέματος. Τα πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας ήταν νοσηρά και ήθελαν να μας εξολοθρεύσουν. Αυτό άλλαξε με την επόμενη έκρηξη του είδους, κάπου μετά τις θεωρίες περί καταγωγής μας από εξωγήινα όντα, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Κάτι δε η κατάκτηση της Σελήνης, κάτι το χίπικο κίνημα και περνάμε σε ούφο που θέλουν το καλό μας, ή σε περιπέτειες στα αστέρια δίχως να έχουν άμεση σχέση με το τώρα μας. Τη δεκαετία του 1970, εμφανίζονται μαζικά και οι λεγόμενες δυστοπικές ταινίες. Ένα άλλο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας που αφορά όχι το διάστημα, κατά ανάγκη, αλλά το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη. Ο σύγχρονος κινηματογράφος έχει αποδείξει ότι δεν χωνεύει τάσεις, έτσι τα παρέχει όλα. Ο λέξη κλειδί δεν είναι ειρήνη, πόλεμος ή κατάκτηση, αλλά... μπλοκ-μπάστερ...

Εμείς είπαμε να δούμε τις ταινίες ορόσημο του είδους, με την κλασική μας αντίστροφη φόρμα. Αρχικά, φαίνεται μια λίστα με ταινίες που δεν μπορούσαν να μην αναφέρονται (με χρονολογική σειρά), κι έπειτα πάμε σε δύο μέρη ανά 25άδα. Δεν θα βρείτε κανέναν σούπερ-ήρωα, μια και πλέον καθιέρωσαν ένα είδος από μόνοι τους. Δεν λείπουν κάποιες κωμωδίες, ή και ταινίες τρόμου, πάντα όμως καθορίζονται από το sci-fi κι όχι απλώς συγγενεύουν. Καλά ταξίδια, λοιπόν...

Ταξίδι στη Σελήνη (Frau im Mond, 1929) / Ο Αόρατος Άνθρωπος (The Invisible Man, 1933) / Η Μέλλουσα Ζωή (Things to Come, 1936) / Το Πράγμα απ` τον Άλλο Κόσμο (The Thing from Another World, 1951) / FBI σε Συναγερμό (Them!, 1954) / Μονομαχία Δύο Κόσμων (Forbidden Planet, 1956) / Η Μύγα (The Fly, 1958) / Ο Άνθρωπος που Ζάρωνε (The Incredible Shrinking Man, 1961) / Δραπέτες του Πράσινου Τρόμου (The Day of the Triffids, 1962) / THX 1138 (1971) / Νέα Υόρκη, Έτος 2022 μ.Χ. (Soylent Green, 1973) / Ο Επαναστάτης της Νύχτας (Westworld, 1973) / Ρόλερμπολ (Rollerball, 1975) / Η Μεγάλη Έξοδος (Logan`s Run, 1976) / (Star Trek: The Wrath of Khan, 1982) / 1984 (Nineteen Eighty-Four, 1984) / Νεκρή Ζώνη (The Dead Zone, 1983) / Στάρμαν (Starman, 1984) / Σταρ Τρεκ Νο 3: Αναζητώντας τον Μίστερ Σποκ (Star Trek III: The Search for Spock, 1984) / Επιστροφή στο Μέλλον (Back to the Future, 1985) / Η Μύγα (The Fly, 1986) / Ρόμποκοπ: Ο Μπάτσος Ρομπότ (RoboCop, 1987) / Ζουν Ανάμεσά μας (They Live, 1988) / Η Άβυσσος (The Abyss, 1989) / Άλιεν 3: Η Τελική Αναμέτρηση (Alien³, 1992) / Μέρα Ανεξαρτησίας (Independence Day, 1996) / Επαφή (Contact, 1997) / Ο Χαμένος Κόσμος: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997) / Στρατιώτες του Σύμπαντος (Starship Troopers, 1997) / Star Wars: Επεισόδιο Ι- Η Αόρατη Απειλή (Star Wars: Episode I- The Phantom Menace, 1999) / Minority Report (2002) / Μετά την Επόμενη Μέρα (The Day After Tomorrow, 2004) / Εγώ, το Ρομπότ (I, Robot, 2004) / Ο Πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds, 2005) / District 9 (2009) / Ο Δρόμος (The Road, 2009) / Εξολοθρευτής: Η Σωτηρία (Terminator Salvation, 2009) / Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση (Rise of the Planet of the Apes, 2011) / Προμηθέας (Prometheus, 2012) / Gravity (2013) / Star Trek Into Darkness (2013) / Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes, 2014) / Interstellar (2014) / Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (Mad Max: Fury Road, 2015)

50. - Star Wars: Επεισόδιο ΙI- Η Επίθεση των Κλώνων (Star Wars: Episode II- Attack of the Clones, 2002)
Σκηνοθεσία:
George Lucas
Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ian McDiarmid, Christopher Lee
Ο Τζεντάι δεν γνωρίζει τι θα πει θυμός. Ούτε μίσος. Ούτε αγάπη.
Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της Αόρατης Απειλής, ο Άνακιν Σκάιγουοκερ ζει ένα απαγορευμένο ειδύλλιο με την Πάντμε Αμιντάλα, ενώ ο Όμπι-Ουάν Κενόμπι ερευνά μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον της γερουσιαστού Πάντμε και ανακαλύπτει έναν μυστικό στρατό κλώνων που έχει κατασκευαστεί για τους Τζεντάι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


49. Γκάτακα (Gattaca, 1997)
Σκηνοθεσία:
Andrew Niccol
Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law, Loren Dean, Gore Vidal
Δεν υπάρχει γονίδιο για το ανθρώπινο πνεύμα.
Σ’ ένα μακρινό μέλλον όπου η γέννηση του κάθε ανθρώπου βασίζεται σ’ ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων, ένας φυσιολογικός νεαρός, ο Βίνσεντ, θεωρείται «ατελής» επειδή η σύλληψή του δεν έγινε στο εργαστήριο, αλλά ήταν αποτέλεσμα έρωτα. Ο Βίνσεντ, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να γίνει αστροναύτης.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


48. Ο Κυνηγός (Predator, 1987)
Σκηνοθεσία:
John McTiernan
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo
Σύντομα, το κυνήγι θα αρχίσει!
Μια ομάδα κομάντο, ενώ βρίσκεται σε αποστολή στην ζούγκλα της κεντρικής αμερικής, καταδιώκεται από έναν εξωγήινο πολεμιστή.
trailer | φωτογραφίες


47. Σταρ Τρεκ: Η Ταινία (Star Trek: The Motion Picture, 1979)
Σκηνοθεσία:
Robert Wise
Πρωταγωνιστούν: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei
Η ανθρώπινη περιπέτεια μόλις ξεκινά.
Ένα περίεργο εξωγήινο αντικείμενο πλησιάζει την Γη και καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Το μόνο σκάφος που είναι σε εμβέλεια είναι το Εντερπράιζ που επισκευάζεται. Για την δύσκολη αποστολή επιστρατεύεται ο ναύαρχος Τζέιμς Τ. Κερκ, που είναι τρία χρόνια ανενεργός.
trailer | φωτογραφίες


46. Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (Escape from New York, 1981)
Σκηνοθεσία:
John Carpenter
Πρωταγωνιστούν: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence, Isaac Hayes
1997. Η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το να δραπετεύσει κανείς είναι αδύνατο. Το να προσπαθήσει να μπει μέσα παρανοϊκό.
1988. Η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή, όπου οι εγκληματίες αφήνονται να επιβιώσουν με όποιο τρόπο μπορούν. 1997. ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετα από μια αεροπειρατεία στο αεροσκάφος Air Force One, καταλήγει αιχμάλωτος στην Νέα Υόρκη. Στον Snake Plissken, έναν νεοεισαχθέντα κατάδικο, προσφέρεται αμνηστία με την προϋπόθεση να τον σώσει εντός 24ώρου.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


45. Μαντ Μαξ Νο2: Εκδικητής Πέρα από το Νόμο (Mad Max 2, 1981)
Σκηνοθεσία:
George Miller
Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston, Max Phipps, Vernon Wells
Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Σε μια μετα–αποκαλυπτική Αυστραλία, όπου η βενζίνη και το νερό αποτελούν το κυριότερο αγαθό, συμμορίες άγριων πολεμιστών κατασπαράζουν όποιον βρεθεί μπροστά τους. Mια ομάδα ανθρώπων που κατέχουν μεγάλη ποσότητα καυσίμων και επιθυμούν να ξεφύγουν από το νόμο της ζούγκλας, προσπαθούν να οργανωθούν για να επιβιώσουν με τη πολύτιμη βοήθεια του Mad Max.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


44. Η Νήσος των Χαμένων Ψυχών (Island of Lost Souls, 1932)
Σκηνοθεσία:
Erle C. Kenton
Πρωταγωνιστούν: Charles Laughton, Richard Arlen, Leila Hyams, Bela Lugosi, Kathleen Burke
Η γυναίκα πάνθηρας δελεάζει άντρες, μονάχα για να τους καταστρέψει το κορμί και την ψυχή τους!
Ένας ναυαγός, ο Έντουαρντ Πάρκερ, διασώζεται από το πλοίο Άπια, αλλά λογομαχεί με τον καπετάνιο κι αυτός τον πετάει σε ένα νησί. Το νησί αυτό ανήκει στον Δρ Μορό και σύντομα ο Έντουαρντ ανακαλύπτει πως ο παρανοϊκός δόκτορας αναπτύσσει πληθυσμό με απόκοσμα πλάσματα. Το μόνο από αυτά που του προκαλεί θετικό ενδιαφέρον είναι η γυναίκα πάνθηρας. Μόνη ελπίδα τώρα είναι η απόδραση, αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν τα πλάσματα επαναστατούν.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


43. Μακάβρια Εισβολή (Invasion of the Body Snatchers, 1978)
Σκηνοθεσία:
Philip Kaufman
Πρωταγωνιστούν: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum
Δεν θα κλείσεις τα μάτια σου ποτέ ξανά.
Μια υπάλληλος του υπουργείου υγείας λέει σε συνάδελφο της ότι ο σύζυγος της δεν είναι πια ο ίδιος. Κι ενώ αυτός της προτείνει ψυχίατρο, αρχίζουν κι εμφανίζονται ολοένα και καινούργιες παρόμοιες περιπτώσεις.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


42. Star Trek (2009)
Σκηνοθεσία:
J.J. Abrams
Πρωταγωνιστούν:Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Winona Ryder, Zoe Saldana
Το μέλλον ξεκινά.
Το χρονικό των πρώιμων ημερών του James T. Kirk και των υπολοίπων μελών του πληρώματός του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


41. Star Wars: Επεισόδιο ΙII- Η Εκδίκηση των Σιθ (Star Wars: Episode III, 2005)
Σκηνοθεσία:
George Lucas
Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Anthony Daniels
Η σάγκα ολοκληρώθηκε.
Η τριλογία των prequels (ή αν προτιμάτε το triquel) του Πολέμου των Άστρων ολοκληρώνεται. Ο Anakin Skywalker χάνοντας την εμπιστοσύνη του στην τάξη των Jedi, στρέφεται στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, με την ελπίδα ότι έτσι θα βρει τον τρόπο να σώσει την Padme από τον θάνατό της, τον οποίον προαισθάνεται και να κερδίσει την αναγνώριση που αξίζει. Η απόφασή του αυτή θα επηρεάσει την ισορροπία στην Δύναμη και θα αλλάξει την όψη του πολύ, πολύ μακρινού γαλαξία για πάντα…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


40. Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις (Altered States, 1980)
Σκηνοθεσία:
Ken Russell
Πρωταγωνιστούν: William Hurt, Blair Brown, Drew Barrymore, Bob Balaban
Στο ισόγειο μιας ιατρικής σχολής, ο Δρ Τζέσαπ επιπλέει σε απόλυτο σκοτάδι. Το πιο τρομακτικό πείραμα στην ιστορία της επιστήμης είναι εκτός ελέγχου… Και υποκείμενο του πειράματος είναι ο ίδιος.
Ο Ντομ Κομπ είναι ένας επιδέξιος ληστής και άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης: μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου, τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπίας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ, όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο: την απαρχή. O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ` ό,τι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός, ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνηση. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


39. Inception (2010)
Σκηνοθεσία:
Christopher Nolan
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe
Το πνεύμα είναι η επιστήμη του εγκλήματος.
Ο Ντομ Κομπ είναι ένας επιδέξιος ληστής και άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης: μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου, τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπίας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ, όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο: την απαρχή. O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ` ό,τι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός, ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνηση. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


38. Περί Τυφλότητος (Blindness, 2008)
Σκηνοθεσία:
Fernando Meirelles
Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Gael Garcia Bernal, Danny Glover, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard
Σε έναν κόσμο που έχει τυφλωθεί, τι θα γινόταν αν ήσουν το μόνο άτομο που μπορεί να βλέπει;
Μια επιδημία τύφλωσης προσβάλει τους κατοίκους μιας μεγαλούπολης, τους οποίους οι αρχές απομονώνουν σε μια κλινική-φυλακή - μαζί τους κι ένα γιατρό με τη σύζυγό του, η οποία είναι και η μοναδική, ανάμεσα στους εκατοντάδες έγκλειστους, που βλέπει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


37. 2046 (2004)
Σκηνοθεσία:
Kar Wai Wong
Πρωταγωνιστούν: Tony Chiu Wai Leung, Li Gong, Takuya Kimura, Ziyi Zhang
Είσαι ακόμα σε διάθεση για έρωτα;
Ο δημοσιογράφος Chow Mo Wan γράφει ένα μυθιστόρημα για το μέλλον με τίτλο 2046. Σύμφωνα με αυτό, ένα μυστήριο τρένο φεύγει για το έτος 2046 με τακτά δρομολόγια. Όλοι οι επιβάτες του έχουν τον ίδιο σκοπό: να ανακτήσουν τις χαμένες τους αναμνήσεις. Λέγεται ότι το 2046 τίποτα δεν άλλαξε. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει γιατί κανένας δεν επέστρεψε ποτέ. Εκτός από έναν που πήγε και επέλεξε να φύγει…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


36. Ταξίδι στη Σελήνη (Le Voyage dans la Lune, 1902)
Σκηνοθεσία:
Georges Melies
Πρωταγωνιστούν: Victor Andre, Bleuette Bernon, Jeanne d`Alcy, Henri Delannoy
Βασισμένο εν μέρει τόσο στο Από την Γη στη Σελήνη του Ιούλιου Βερν, όσο και στο Οι Πρώτοι Άνθρωποι στο Φεγγάρι του Γουέλς είναι το πρώτο τεράστιο ορόσημο του κινηματογράφου μετά την ίδρυση του. Ο Georges Mélies καταφέρνει εδώ με ερασιτεχνικά ειδικά εφέ και μία ανέμελη χροιά ότι δεν κατάφερε στις τόσες παρομοίου θέματος. Η ταινία αυτή δεν πρέπει να ειδωθεί από πλευράς ποιότητας, αλλά από αυτή της σημαντικότητας και το πόσο επηρέασε το μέλλον του χώρου. Για πάντα θα μένει ανεξίτηλη στις μνήμες, ακόμα και αυτών που δεν την έχουν δει ολόκληρη, η εικόνα του φεγγαριού-προσώπου με τον πύραυλο καρφωμένο στο μάτι.
clip | φωτογραφίες


35. Δώδεκα Πίθηκοι (Twelve Monkeys, 1995)
Σκηνοθεσία:
Terry Gilliam
Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Bruce Willis, Madeleine Stowe, Christopher Plummer, David Morse
Το μέλλον είναι ιστορία.
Βρισκόμαστε στο 2035 και ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει σχεδόν εξαφανιστεί από έναν θανατηφόρο ιό που εμφανίστηκε το 1996 σκοτώνοντας 5 δισεκατομμύρια άτομα. Οι επιζώντες ζουν στο υπέδαφος σαν έντομα, ψάχνοντας τον τρόπο να μπορέσουν να ξαναβγούν στην μολυσμένη επιφάνεια. Η λύση είναι τα ταξίδια στο χρόνο: Κρατούμενοι-πειραματόζωα στέλνονται στο παρελθόν με σκοπό να μαζέψουν πληροφορίες για το ξέσπασμα της επιδημίας αλλά η μοίρα τους είναι άγνωστη. Ο James Cole κρατούμενος που βασανίζεται από ένα περίεργο όνειρο/μνήμη της παιδικής του ηλικίας, επιλέγεται για να ταξιδέψει στο 1996 αλλά κατά λάθος καταλήγει στο 1990 όπου φυσικά, αντιμετωπίζεται ως ψυχοπαθής και οδηγείται στο φρενοκομείο. Εκεί θα γνωρίσει τα άτομα που πιθανόν να αλλάξουν το μέλλον του κόσμου. Την ψυχίατρο Kathryn και τον θεότρελο Jeffrey Goines.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


34. Avatar (2009)
Σκηνοθεσία:
James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver
Πιστέψτε το ή όχι…
Στο μέλλον, ένας παραπληγικός βετεράνος πολέμου στέλνεται σε ένα μακρινό πλανήτη, τον Πανδώρα. Ο πλανήτης κατοικείται από μια ανθρωποειδή φυλή, τους Να`βι, οι οποίοι έχουν αναπτύξει τη δική τους γλώσσα και πολιτισμό.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


33. Ολική Επαναφορά (Total Recall, 1990)
Σκηνοθεσία:
Paul Verhoeven
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Ronny Cox, Michael Ironside
Του κλέψαν το μυαλό του. Τώρα το θέλει πίσω.
Σε μια εποχή όπου ο πλανήτης Άρης κατοικείται, ο Douglas Quaid υποφέρει από εφιάλτες. Κάθε βράδυ ζωντανεύουν αναμνήσεις από μια άλλη ζωή στον Άρη και αναστατώνουν τη ζωή του. Αποφασίζει λοιπόν να απευθυνθεί στην εταιρεία RECALL, η οποία ειδικεύεται στο να εμφυτεύει ψεύτικες αναμνήσεις. Αυτή τη φορά όμως αντί να εμφυτεύσει ψεύτικες αναμνήσεις, ζωντανεύει αληθινές. Έτσι ο Doug ανακαλύπτει ότι κάποτε ζούσε στον Άρη σαν πράκτορας και κάποιοι έσβησαν αυτές τις αναμνήσεις του και εμφύτευσαν άλλες, ψεύτικες, γιατί γνώριζε κάποιο φοβερό μυστικό.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


32. Ο Εξολοθρευτής (The Terminator, 1984)
Σκηνοθεσία:
James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton
Το μέλλον σου είναι στα χέρια του.
Στο κοντινό μέλλον άνθρωποι και μηχανές βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο, μέχρι που το 2029, η νίκη των ανθρώπων είναι σχεδόν βέβαιη, εξαιτίας του ηρωισμού του ηγέτη μιας ομάδας επαναστατών, τον Τζον Κόνορ. Για να αποφύγουν την ήττα οι μηχανές στέλνουν πίσω στο χρόνο έναν εξολοθρευτή για να δολοφονήσει τη μητέρα του Τζον, πριν καν τον γεννήσει.
trailer | φωτογραφίες


31. Ο Άρχων του Κόσμου (The Time Machine, 1960)
Σκηνοθεσία:
George Pal
Πρωταγωνιστούν: Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux, Sebastian Cabot
Η χρονομηχανή σε στροβιλίζει σε έναν κόσμο απίστευτης περιπέτειας στο έτος 800.000!
5 Ιανουαρίου, 1900. Ο Τζορτζ Γουέλς φτάνει αργά για το πάρτι του κι αφηγείται στους καλεσμένους για το ταξίδι του με μια χρονομηχανή που κατασκεύασε. Αφού είδε πάνω από την μηχανή το πέρασμα των χρόνων, κατέληξε στο απώτερο μέλλον και σε έναν φυσιολατρικό πολιτισμό, τους Ελόι, που κινδυνεύουν από τους υποχθόνιους Μόρλοκ.
trailer | φωτογραφίες


30. Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I. Artificial Intelligence, 2001)
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O`Connor, Sam Robards
Ο Ντέιβιντ είναι 11 ετών. Ζυγίζει 27 κιλά. Είναι 1 μέτρο και 40 εκατοστά ψηλός. Έχει καστανά μαλλιά. Η αγάπη του είναι αληθινή. Αλλά αυτός δεν είναι.
Στο απώτερο μέλλον, τα ρομπότ έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν μια άβουλη μειοψηφία. Ο Ντέιβιντ είναι η τελευταία λέξη στην εν λόγω τεχνολογία και έχει προγραμματιστεί ώστε να ανταποκρίνεται μηχανικά στην έννοια της αγάπης, όντας ρομπότ-παιδί. Η οικογένεια, όμως, που θα τον «υιοθετήσει», θα τον θεωρήσει δυσλειτουργικό κι όταν μάλιστα θα προστεθεί η επιστροφή του αληθινού γιου, θα αποφασίσει να τον ξαμολήσει στον έξω κόσμο. Ο Ντέιβιντ, πλέον, έχοντας παρέα ένα ρομπότ-ζιγκολό, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι δύσκολο και δύσβατο με απώτερο σκοπό να βρει τη νεράιδα του παραμυθιού του Πινόκιο, ώστε να της ζητήσει να γίνει αληθινό παιδί, διεκδικώντας πίσω τη μητέρα που έχασε.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


29. Άλιενς, η Επιστροφή (Aliens, 1986)
Σκηνοθεσία:
James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn, Paul Reiser, Lance Henriksen
Αυτή τη φορά είναι πόλεμος.
Μια ομάδα διάσωσης βρίσκει την Ellen Ripley , τη μοναδική επιζούσα του Νοστρόμο, 57 χρόνια μετά, να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Όταν επιστρέφει στη γη, μαθαίνει ότι μια αποικία έχει ιδρυθεί στον πλανήτη όπου πρωτοβρέθηκαν τα εξωγήινα όντα. Όταν η επικοινωνία με την αποικία χάνεται, η Ripley και η ομάδα της θα ταξιδέψουν στον πλανήτη για να ερευνήσει την κατάσταση.
trailer | φωτογραφίες


28. Μαντ Μαξ: Ο Εκδικητής της Νύχτας (Mad Max, 1979)
Σκηνοθεσία:
George Miller
Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns
Ο τελευταίος νόμος σε έναν κόσμο εκτός ελέγχου. Προσευχήσου να είναι εκεί γύρω.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο εγγύς μέλλον όπου το χάος επικρατεί στους αυτοκινητοδρόμους καθώς μοτοσικλετιστές συγκρούονται με την αστυνομία. Ο αστυνομικός Mad Max Rockatansky παραιτείται από το Σώμα αλλά επιστρέφει ως τιμωρός όταν μια συμμορία σκοτώνει τη γυναίκα του και το παιδί του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


27. Σφαγείο Υπ` Αριθμόν 5 (Slaughterhouse-Five, 1972)
Σκηνοθεσία:
George Roy Hill
Πρωταγωνιστούν: Michael Sacks, Ron Leibman, Eugene Roche, Sharon Gans, Valerie Perrine
Ένας άνθρωπος αποκολλιέται από τον χρόνο σε μία ταινία που έγινε κλασική.
Ο Μπίλι Πίλγκριμ γλυτώνει από τον τρομερό βομβαρδισμό της Δρέσδης το 1945. Ξαφνικά, βρίσκεται να ζει ταυτόχρονα στο πριν, στο τώρα και στο μετά. Στο τώρα είναι ένας μεσήλικας στην Νέα Υόρκη. Στο πριν είναι ένας αφελής πεζοναύτης και στο μετά κάτοικος του πλανήτη Τραλφαμαντόρ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


26. Ο Πόλεμος των Δύο Κόσμων (The War of the Worlds, 1953)
Σκηνοθεσία:
Byron Haskin
Πρωταγωνιστούν: Gene Barry, Ann Robinson, Les Tremayne
Ένα πανίσχυρο πανόραμα οργής σεισμού!
Ένας φλεγόμενος μετεωρίτης πέφτει στους αγρούς δίπλα από ένα μικρό χωριό. Ο αρχικός ενθουσιασμός των κατοίκων περνάει, όταν ο στρατός ανακαλύπτει πως ήταν διαστημόπλοιο κι έφερε εξωγήινα πλάσματα. Σύντομα, κάνουν την εμφάνιση τους περισσότεροι εξωγήινοι και είναι φανερός ο σκοπός τους να κατακτήσουν τον πλανήτη μας.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Το αφιέρωμα συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα...


 
 
<Χωρίς Τίτλο> - Alucard - Τρί 21 Ιουλ 2015 - 01:27
Προσωπικά πιστεύω ότι τα πρίκουελς των Star Wars  δεν θα έπρεπε υπάρχουν σε αυτήν την λίστα.Αυτές οι ταινίες είναι απαράδεκτες,ιδίως το δεύτερο.

 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.