• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Κυρ 12 Δεκ 2010

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Απολογισμός
Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφτασε αισίως στο τέλος του. Τα προβλήματα πολλά και οι ελλείψεις εμφανείς από την πρώτη έως την τελευταία μέρα της διοργάνωσης. Δεν ήταν μόνο οι περικοπές στη χρηματοδότηση που όξυναν το πρόβλημα (αδυναμίες στους περισσότερους τομείς και ανυπαρξία εκδηλώσεων) αλλά και τα επιμέρους μικρά ή μεγάλα εμπόδια που ανέκυψαν (η έλλειψη θέρμανσης σε πολλές από τις προβολές), η απουσία του σημαντικότερου ίσως προσκεκλημένου προσώπου του φεστιβάλ, της Σουσάνε Μπίερ, η οποία αποκλείστηκε λόγω της κακοκαιρίας στην Δανία και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην προχθεσινή τιμητική εκδήλωση για να παραλάβει το χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο του έργου της, αλλά κυρίως το σύνολο των ταινιών που επιλέχθηκαν για το δεκαήμερο που μας πέρασε. Κι ενώ το χαριτωμένο διαδικτυακό μήνυμα της Μπίερ που προβλήθηκε στην αίθουσα του Ολύμπιον την μέρα της τιμητικής εκδήλωσης ικανοποίησε κάπως την επιθυμία των παρευρισκόμενων να την συναντήσουν, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβη το ίδιο και με τις ταινίες του φεστιβάλ, μιας και οι μεγάλες προσδοκίες μας διαψεύστηκαν.

Μέσα από τα τμήματα του θεσμού λοιπόν, διακρίναμε το περίτεχνο Animal Kingdom του Αυστραλού David Michod, που αδικήθηκε από τα βραβεία, την πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη μα και την βράβευση της ταινίας Στις Παρυφές, γέννημα θρέμμα της ίδιας της διοργάνωσης (προβολή στην «Αγορά-Βαλκανικά έργα σε ανάπτυξη» το 2009). Μας άρεσε το τουρκικό φιλμ Πλειοψηφία, αν και ο σκηνοθέτης του μας απογοήτευσε στο δικό του Q&A και αποσπάσαμε δυνατά μηνύματα από τον Κυνηγό, ταινία του πολιτικοποιημένου σκηνοθέτη Rafi Pitts. Αδύναμες οι νέες σκηνοθετικές παρουσίες των Kornel Mundruczo και Bent Hamer, ενώ αμήχανοι σταθήκαμε μπροστά στο στατικό, βραδύ φιλμ του Aleksei Popogrebsky.

Ικανοποίηση προκάλεσαν οι παρουσίες πολλών δημιουργιών, που παρευρέθησαν για να προλογίσουν τις ταινίες τους και να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση με το κοινό. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε την ιδιαίτερη παρουσία του Rafi Pitts, που δέχτηκε και μερικά ειρωνικά σχόλια από το κοινό, αλλά και εκείνη της αμήχανης μα γλυκύτατης Geraldine Bajard που προσπαθούσε μάταια να υπερασπιστεί το όραμα της. Από τα ελάχιστα πάλι masterclass, ξεχώρισε αυτό του Απίτσατπονγκ Bιρασεττάκουν που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε ένα εποικοδομητικό μάθημα δημιουργικότητας, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης-εγκατάστασης «Τόποι-PhotoBiennale-Sites» στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι της πόλης, συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου.

Στην τελετή λήψης παρευρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος συνεχάρη τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το Φεστιβάλ. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι το Φεστιβάλ, έχοντας σημαντικά χρέη μετά τα 50α γενέθλιά του, κινδύνευε να μη γιορτάσει τα 51α. Τόνισε χαρακτηριστικά «Σε δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ βρήκαν την όρεξη να δουλέψουν. Έκαναν πολλά περισσότερα με λιγότερα, κράτησαν το Φεστιβάλ σε ένα επίπεδο που είχαμε καιρό να δούμε». Στη συνέχεια, ο υπουργός εξήρε τον κ. Εϊπίδη, που πίστεψε στη σημασία του θεσμού για την πόλη, κινητοποίησε τις δυνάμεις της και κατάφερε να πείσει ότι το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η φετινή διοργάνωση απέδειξε ότι η χλιδή δεν προσδίδει την ποιότητα. Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Βούγιας Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο Γιάννης Μαγκριώτης Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Λάμπης Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ, ο Ευάγγελος Γιαννακάκης, Γενικός Διευθυντής Εμπορικού Δικτύου ΟΠΑΠ, η Μάγια Τσόκλη, Βουλευτής Επικρατείας, η Χρύσα Αράπογλου, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Παπαλιός, Πρόεδρος ΕΚΚ, ο Γιάννης Μπουτάρης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Τάσος Μπουλμέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Οι μέρες που πέρασαν δε θύμιζαν σε τίποτα μέρες Φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ελπίζουμε του χρόνου να υλοποιηθεί το όραμα του νέου Διευθυντή του θεσμού και να παρακολουθήσουμε μία πλούσια σε ποιότητα (κυρίως ταινιών) διοργάνωση.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.