• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Παρ 09 Σεπ 2005

SEVEN SWORDS – Επικό δράμα…κατά παραγγελίαν!
Είχα πει κάποτε στο παρελθόν πως αν ποτέ οι Κινέζοι ξεκινήσουν να παρουσιάζουν στον κόσμο σε φιλμς τις ιστορίες που κρύβουν οι μακραίωνοι θρύλοι και παραδόσεις τους, θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα τουλάχιστον κινηματογραφικό σενάριο τον μήνα για τους επόμενους δύο – τουλάχιστον – αιώνες. Όπως φαίνεται αυτή η κουβέντα μου έμοιαζε με εκ του αφαλούς πρόβλεψη, αφού οι δημιουργοί από την αχανή χώρα, έχουν ξεκινήσει μια γερή επίθεση με ταινίες του (αγαπημένου) είδους, μια από τις οποίες είναι και το Seven Swords του Tsui Hark.

«Επτά Σπαθιά» είναι το όνομα της περίφημης ομάδας πολεμιστών, που κάτω από την ηγετική φυσιογνωμία του Φου Κίντζου, ενός υπερασπιστή των συμφερόντων της απερχόμενης Αυτοκρατορικής δυναστείας των Τσινγκ, θέλουν να βάλουν τέλος στις ορμητικές διαθέσεις του φιλόδοξου Μαντζουριανού αξιωματικού Fire-Wind και να σώσουν μια ολόκληρη πολιτεία από την καταστροφή. Σύντομα όμως μέσα στα στενά όρια της επτάδας θα αποκαλυφθεί πως κάποιος προδίδει τις μυστικές της κινήσεις.

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο – ή ίσως και κάτι περισσότερο – από μια ταινία που υπογράφει ο πολύ αγαπητός μου Tsui Hark, ο κύριος υπεύθυνος της επικής κινηματογραφικής σειράς Once Upon A Time In China, που τα επεισόδια της στην χώρα μας δεν έχουν προβληθεί ποτέ στις αίθουσες και υπάρχουν μόνο στις προθήκες των βίντεο κλαμπ. Υπερηφάνεια, κοινωνικές και στρατιωτικές αρχές, διλήμματα αλλά πάνω από όλα έξοχα δοσμένες χορογραφίες της τέχνης του Κουνγκ Φου, συνθέτουν ακόμη ένα πολεμικό έπος από αυτά που μόνο η Ασιατική φιλμική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει. Η σύγκριση με οποιαδήποτε ανάλογη απόπειρα (βλ Hero, Hidden Dragon) μόνο ως ατυχής μπορεί να εκληφθεί αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της ταινίας.

Έχοντας σαφώς λιγότερες σεκάνς μαχώς το Seven Swords είναι πολύ σωστά δομημένο και κερδίζει τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Υστερεί μόνον στην ανάλυση των χαρακτήρων αφού μόνο οι πρωταγωνιστές των δύο αντιπάλων παρατάξεων (ερμηνευόμενοι από τους Lau Kar Leung και Sun Honglei) δίνονται πολυδιάστατα. Το φιλμ του Hark είχε την τιμή να είναι αυτό που άνοιξε εκτός συναγωνισμού την αυλαία του φετινού πανηγυριού της Βενετίας, δείγμα πως το Ασιατικό σινεμά κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ως συνέχεια της παρουσίασης του Κινέζικου έργου ανά τον κόσμο – δηλαδή ο βασικός στόχος του φιλμ – τα Επτά Σπαθιά τα κατάφεραν περίφημα...


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.