• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Πεμ 07 Σεπ 2006

FALLEN - Μεγάλη Ανατριχίλα αποκλειστικά για γυναίκες
Η κηδεία ενός αγαπημένου τους καθηγητή θα σταθεί αιτία να συναντηθούν και πάλι, 14 χρόνια μετά την αποφοίτηση τους, πέντε γυναίκες, στενές φίλες τότε, που η καθεμιά έχει τραβήξει τώρα τον δικό της δρόμο. Αν η επανένωση τους στην νεκρώσιμη ακολουθία, θα τις ωθήσει να ξετυλίξουν για λίγο ακόμη το κουβάρι των νεανικών αναμνήσεων, η πρόσκληση που θα δεχτούν από ένα νεόνυμφο ζευγάρι να παραστούν στην γιορτή του γάμου τους, θα τις κρατήσει συντροφιά για ένα ολόκληρο βράδυ στην τοπική ντίσκο. Εκεί που όλες θα καταλάβουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

Εκείνο το συναίσθημα που κτύπησε περισσότερο τους νευρώνες μου παρακολουθώντας την δουλειά της πολυάσχολης Αυστριακής δημιουργού Barbara Albert, είναι της νοσταλγίας. Και όχι τόσο γιατί τα καταφέρνει τόσο καλά να αναδείξει τα αντίστοιχα εσωτερικά feelings των πέντε κοριτσιών – γυναικών, αλλά γιατί η (δίχως να το τσεκάρω στοιχηματίζω) συνομήλικη μου, με κάποια ιδιαίτερα σημειολογικά πλάνα, κτυπά κατευθείαν στην καρδιά των σημερινών Mid-30. Η ιστορία της είναι απλή αλλά ταυτόχρονα πολύ δυναμική, έχοντας σαν φόντο ένα δυναμικό κοντράστ που δημιουργεί, μέσα σε λίγα κινηματογραφικά λεπτά το πέρασμα από τον θρήνο των μαυροντυμένων φίλων στην χαρά της γιορτής.

Δίχως υπερβολική πίεση της μνήμης το Fallen φέρνει στο νου, το διασημότερο κινηματογραφικό reunion, το περιβόητο Big Chill, με την μοναδική διαφορά είναι πως εδώ οι ρόλοι είναι αποκλειστικά γυναικείοι. Το παράξενο είναι πως όλες στο βάθος της ψυχής τους διατρέχονται από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα – unfortunately όχι το υπαρξιακό – τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο, για την κακή ποιότητα των οποίων ουδεμία (φυσικά) θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο. Βέβαια οι πρωταγωνίστριες, άπασες Αυστριακές, δεν είναι και τόσο γνώριμες στο ευρύ κοινό εκτός ίσως από την Nina Proll, που στην χώρα της – που σίγουρα η ταινία θα σκίσει εμπορικά – είναι αστέρι πρώτου μεγέθους.

Παρόλα αυτά είναι αξιοπρεπέστατες στις ερμηνείες τους, βοηθώντας την ταινία να ξεφύγει από το μικρό τελματάκι που δημιουργούν κάπου στο μέσον οι γνωστές χοντράδες της φυλής, που δεν ταιριάζουν και πολύ με το πιο συνεσταλμένο ύφος που θέλει να περάσει στην δημιουργία της η Albert.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.