• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Τετ 19 Νοε 2008

Ημέρα 4η-5η
>Υπό βροχή συνεχίστηκαν οι δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας για το Φεστιβάλ, όμως αυτό δεν πτόησε το σινεφιλ κοινό, το οποίο γέμισε και πάλι τις αίθουσες. Ενδεικτικό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία μιλάνε για εκ νέου αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων του πρώτου τριημέρου, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς. Εκείνο όμως που μπορούμε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα είναι ότι το φεστιβάλ διεθνοποιείται ουσιαστικά και όχι μόνο ως προς το όνομα του.

Ο σκηνοθέτης Takeshi Kitano κατέφθασε στην Ελλάδα για να τιμηθεί με βραβείο για το σύνολο της καριέρας του και να παρουσιάσει τη νέα του ταινία Ο Αχιλλέας και η Χελώνα ένα τρυφερό φιλμ, το οποίο περιγράφει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να αποκτήσει αναγνώριση ως ζωγράφος. Μακριά από τις μετριότητες των τελευταίων χρόνων ο Kitano δείχνει να ξαναμπαίνει και πάλι στο παιχνίδι του σινεμά.


Απολαύσαμε την ομαδική έκθεση Νερό Ι περιμετρικά των Αποθηκών Α και Γ, καθώς και τα Πράσινα Μονοπάτια, μέρος του εν εξέλιξη έργου «Πράσινοι Διάλογοι», για να μπούμε εν συνεχεία στην αίθουσα και να παρακολουθήσουμε το Κυριακάτικο Ψάρεμα, μια συμπαραγωγή Ρουμανίας και Γαλλίας, το οποίο μάλλον αδικείται από το σενάριο του αν και σκηνοθετικά πρωτοτυπεί.


Μεταξύ των ταινιών που προβλήθηκαν το διήμερο αυτό, ξεχωρίζει το αριστουργηματικό Καβούκι μέσα στο οποίο είναι κλεισμένος ένα νεαρός άντρας από την Τουρκία και αδυνατεί να αναζητήσει την προσωπική του ευτυχία στα απλά και καθημερινά, επαναπαυόμενος στην ασφάλεια των προσωπικών του επιλογών, το Παγωμένο Ποτάμι, ένα επίκαιρο φιλμ, που υποβιβάζεται όμως από το λάθος χειρισμό των όσων επιχειρεί να πει και τέλος το Delta του Ούγγρου σκηνοθέτη Kornel Mundruczo που βραβεύτηκε στις Κάνες, αλλά δεν καταλαβαίνουμε το γιατί. Σε ερωτήσεις του κοινού απάντησαν η ηθοποιός Melissa Leo και ο σκηνοθέτης Adrian Sitaru εκπρόσωποι των δύο τελευταίων προαναφερόμενων ταινιών, με την Αμερικανίδα ηθοποιό να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «είναι αδιανόητο οι Αμερικάνοι να μην έχουν αντίληψη του τι πραγματικά συμβαίνει δίπλα τους, μέσα στους καταυλισμούς των Ινδιάνων της χώρας».


Συνέντευξη τύπου δόθηκε και από τον Oliver Stone στην Αποθήκη Γ του Λιμανιού, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραβρεθεί σήμερα το βράδυ στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μετά την προβολή της νέας του ταινίας, W..Τέλος την καλύτερη στιγμή της χθεσινής βραδιάς, αποτέλεσε η δίωρη συναυλία που παρέδωσε ο Emir Kusturica και οι No Smoking Band, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο εντός του συναυλιακού χώρου στο λιμάνι, το κοινό να χορεύει στους μουσικούς ρυθμούς και τον Βαλκάνιο μουσικό και σκηνοθέτη να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, υποσχόμενος στο φινάλε να επισκεφτεί σύντομα τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία (όπως τόνισε χαρακτηριστικά).


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.