• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Πεμ 04 Μαϊ 2006

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ cine.gr ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ BERLINALE ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!Με 46 ταινίες στο πρόγραμμα του, που κατά κανόνα προβλήθηκαν στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του περίφημου Βερολινέζικου φεστιβάλ κινηματογράφου, ανοίγει σήμερα τις πύλες του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το φιλμικό αφιέρωμα που εξελίσσεται σιγά σιγά σε θεσμό, με τον τίτλο Berlinale In Athens. Χωρισμένο σε έξι υποενότητες, όπως περίπου συμβαίνει και στην πρωτότυπη του φόρμα στην πρώην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το φεστιβάλ που έχει την υποστήριξη του Δήμου της Αθήνας, της πρεσβείας της Ο.Δ.Γ. και φυσικά του ινστιτούτου Goethe, θα λάβει χώρα σε τρεις αίθουσες του κέντρου, στο ιστορικό Ιντεάλ της Πανεπιστημίου, στο ανακαινισμένο Άστρον της Κηφισίας και στο αβάντ γκαρντ Mikrokosmos Prince στου Μακρυγιάννη.

Οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ που επιχειρεί να αναβιώσει στην πόλη μας ένα μέρος από την λάμψη ενός εκ των τριών σπουδαιότερων κινηματογραφικών συναντήσεων της Γηραιάς Ηπείρου, χωρίζονται ως εξής:

Ι. ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η ναυαρχίδα της Berilnale με οκτώ ταινίες μεγάλων δημιουργών που διαγωνίζονται για τα κύρια βραβεία του φεστιβάλ. Robert Altman, Jafar Panahi, και πολλοί ακόμη δημιουργοί μέσω των ταινιών τους δίνουν το παρόν στην Αθήνα.

- A PRAIRIE HOME COMPANION του Robert Altman
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 20.15 Ιντεάλ - ΔΕΥΤΕΡΑ 8/5 20.45 Άστρον

- Invisible Waves του Pen-Ek Ratanaruang
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 23.00 Ιντεάλ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 20.15 Mikrokosmos

- SOPHIE SCHOLL: THE LAST DAYS του Marc Rothemund
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/5 23.00 Άστρον – ΤΡΙΤΗ 9/5 17.30 Ιντεάλ

- OFFSIDE του Jafar Panahi
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5 21.30 Άστρον – ΤΕΤΑΡΤΗ 10/5 23.00 Άστρον

- SNOWCAKE του Marc Evans
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 20.00 Ιντεάλ – ΤΡΙΤΗ 9/5 20.45 Άστρον

- THE ELEMENTARY PARTICLES του Oskar Roehler
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 20.45 Άστρον – ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5 20.15 Mikrokosmos

- THE WAYWARD CLOUD του Ming Liang Tsai
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5 22.30 Mikrokosmos

- U KARMEN E KHAYELITSCHA του Mark Dornford-May
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5 23.00 Άστρον – ΤΡΙΤΗ 9/5 20.15 Mikrokosmos

II. ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Μπορεί το Διαγωνιστικό πρόγραμμα να μονοπωλεί τα φλας, όμως το Πανόραμα είναι η καρδιά του Φεστιβάλ Βερολίνου που πάντα κρύβει μικρά ή μεγάλα διαμάντια. Η επιλογή των οκτώ ταινιών που θα προβληθούν στην Αθήνα το επιβεβαιώνει.

- LEONARD COHEN I’M YOUR MAN του Lian Lunson
Με αφορμή μια συναυλία αφιερωμένη στον Λέοναρντ Κοέν που έγινε τον Ιανουάριο του 2005, με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων μουσικών (Bono, Nick Cave, Jarvis Cocker, Rufus Wainwright) παρουσιάζεται ένα φιλμ εμπειρία, που περιέχει μερικά από τα πιο κλασσικά τραγούδια της παγκόσμιας δισκογραφίας σε μοναδικές εκτελέσεις.
ΗΠΑ, 98 Με τους Leonard Cohen, Nick Cave, Jarvis Cocker
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 20.15 Mikrokosmos – ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5 Mikrokosmos

- HAPPY AS ONE της Vanessa Jopp
Ευτυχισμένα ενωμένοι ή μοναχικά μαζί; Η Βανέσα Γιόπ κάνει μια σαρκαστική αλλά και σοβαρή προσέγγιση σε μια ομάδα ετερόκλητων χαρακτήρων, καθένας από τους οποίους ψάχνει διέξοδο για τη μοναχική του ύπαρξη. Με επίκεντρο το Βερολίνο ψάχνουν για την επόμενη ρομαντική τους σχέση, για τον έρωτα της ζωής τους ή για την χαμένη από καιρό μεγάλη τους αγάπη. Βασική ηρωίδα είναι η Ματίλντα, μια αντισυμβατική και προκλητική «αμαζόνα» της πόλης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 97’ Με τους Meret Becker, Stefanie Stappenbeck, Marek Harloff, Fritz Roth
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/5 20.00 Ιντεάλ – ΤΕΤΑΡΤΗ 10/5 17.45 Ιντεάλ

- LOVE SICK του Tudor Giurgiu
Η Άλεξ σπουδάζει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Προκειμένου να περνάει περισσότερο χρόνο με τη φίλη της, Κίκι, αποφασίζει να αφήσει το δωμάτιό της στη φοιτητική εστία και να μετακομίσει στο σπίτι όπου ζει η Κίκι. Η σπιτονοικοκυρά είναι μια οξύθυμη γριά μέγαιρα, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την Άλεξ. Είναι σημαντικό για αυτήν ότι τώρα μπορεί να γνωρίσει καλύτερα την Κίκι. Η φιλία των δύο κοριτσιών περνάει από διάφορες φάσεις –από απλώς συντροφική συμπεριφορά σε πιο τρυφερές συνευρέσεις. Περνούν ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι μέχρι που ο αδελφός της Κίκι εμφανίζεται στην σκηνή για να διεκδικήσει την αδελφή του…
ΡΟΥΜΑΝΙΑ, 86’ Με τους Maria Popistasu, Ioana Barbu, Tudor Chirila
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/5 22.30 Ιντεάλ

- THE COLLECTOR του Feliks Falk
Ο Λούτσεκ είναι δικαστικός κλητήρας και βασικό του καθήκον είναι να δεσμεύει τα εμπορεύματα. Η δουλειά του τον κάνει να νιώθει ισχυρός. Η αυτοπεποίθησή του όμως έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις συναγερμού. Δύο γεγονότα όμως με ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτόν τον βάζουν να αναρωτηθεί για πρώτη φορά σχετικά με το τι κάνει. Η επιφανειακή όμως εκτίμηση της προσωπικής του αξίας, τον τυφλώνει τόσο που δε μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο που τον απειλεί. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στην φετινή Berlinale.
ΠΟΛΩΝΙΑ, 93’ Με τους Andrzej Chyra, Kinga Preis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 20.45 Άστρον – ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5 20.15 Mikrokosmos

- CONTAINER του Lukas Moodyson
Ένα πειραματικό φιλμ που αναφέρεται στον Μπραντ Πιτ και την Πάρις Χίλτον, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και το Σαντάμ Χουσεϊν. Αφορά την ομοφυλοφυλία και την ομυφυλοφοβία. Ένα όνειρο σε άσπρο μαύρο, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας είναι δυσδιάκριτα. «Η ταινία φτιάχτηκε για τον άλλο, αγαπημένο εαυτό που κρύβεται μέσα μας» απαντά Μούντισον που μετά το «Λίλα για Πάντα» και το «Δώσε μου Αγάπη» παρουσιάζει ένα φιλμ που θα διχάσει και θα προκαλέσει ίσως περισσότερο από κάθε άλλο.
ΣΟΥΗΔΙΑ, 72’ Με τους Jena Malone, Peter Lorentzon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 22.30 Ιντεάλ – ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5 23.00 Ιντεάλ

- THE HOUSE OF SAND του Andrucha Waddington
Το 1910, μια οικογένεια εγκαθίσταται σε μια απομονωμένη περιοχή κοντά στην έρημο της Βόρειας Βραζιλίας. Ο πατέρας της οικογένειας πεθαίνει και οι δύο γυναίκες μένουν μόνες και εγκλωβισμένες στους αμμόλοφους. Θα μάθουν να επιβιώνουν αλλά δε θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την έρημο, μεταθέτοντας τη φυγή στη μοίρα της επόμενης γενιάς, δηλαδή της κόρης και εγγονής τους. Δύο από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στη Βραζιλία η Φερνάντα Μοντενέγκρο και η Φερνάντα Τόρρες, υποδύονται τη μητέρα και την κόρη, σχέση που έχουν και στην πραγματική ζωή.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 103’ Με τους Fernanda Montenegro, Fernanda Torres
ΤΡΙΤΗ 9/5 20.00 Ιντεάλ – ΤΕΤΑΡΤΗ 10/5 20.45 Άστρον

- THE PROPOSITION του John Hillcoat
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 23.00 Άστρον – ΔΕΥΤΕΡΑ 8/5 22.30 Mikrokosmos

- WILD CAMP των Christophe Ali και Nicolas Bonilauri
Η 17χρονη Καμίλ, περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα κάμπινγκ. Γνωρίζει τον 40χρονο Μπλέιζ και μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα βαθιάς δυσαρέσκειας κάτι που τους φέρνει κοντά και ταυτόχρονα τους απομακρύνει βαθμιαία από τους υπόλοιπους παραθεριστές. Αυτό γίνεται αφορμή για πολλές φήμες που σταδιακά φέρνουν τους συγγενείς τους σε απόγνωση. Από την άλλη, αυτές οι φήμες απλώς τους κάνουν να αφήσουν αχαλίνωτο το πάθος του ενός για τον άλλον. Για καθέναν από αυτούς αυτό σημαίνει την αρχή μιας επικίνδυνης σχέσης…
ΓΑΛΛΙΑ, 79’ Με τους Denis Lavant, Isild le Besco
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 22.30 Mikrokosmos – ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5 20.00 Ιντεάλ

III. FORUM
Το Forum αποτελεί αναμφίβολα το πιο ανεξάρτητο κομμάτι του Φεστιβάλ, κάτι σαν ένα Ευρωπαϊκό Sundance, με ιδιαίτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού προϋπολογισμού από όλο τον κόσμο. Μια επιλογή από τέσσερα φιλμς που συμμετείχαν στην φετινή Berlinale.

- BRASILEIRINHO του Mika Kaurismaki
Η νέα ταινία του καταξιωμένου Μίκα Καουρισμάκι έιναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για το Choro, την πρώτη αυθεντική αστική μουσική. Η ταινία ανακαλεί την ιστορία, αλλά κυρίως παρουσιάζει μια πολύχρωμη εικόνα της ζωτικότητας του Choro σήμερα. Η καθοδηγητική γραμμή της ταινίας είναι το συγκρότημα Trio Madeira Brasil που αποτελείται από τρεις από τους σημαντικότερους μουσικούς Choro της Βραζιλίας!
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/5 22.30 Mikrokosmos

- CONGO RIVER του Thierry Michel
Ένα ταξίδι από την πηγή ως την εκβολή του ποταμού Κόνγκο, της μεγαλύτερης λεκάνη του κόσμου, από τον βραβευμένο ντοκιμαντερίστα Τιερί Μισέλ. Εδώ ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με τη μυθολογία του ποταμού Κονγκό διαμέσου των αιώνων και τις θρυλικές μορφές που έγραψαν ιστορία στην καρδιά της Αφρικής. Εξερευνητές που τον διέσχισαν αψηφώντας τους κινδύνους ή Βασιλιάδες των αποικιών, όπως ο Λεοπόλδος ο Δεύτερος και ο Βεδουίνος ο Πρώτος που έδεσαν τη μοίρα τους με το ποτάμι και τους Αφρικανούς Λουμούμπα, Μομπούτου και Καμπίλα, που ήρθαν στην εξουσία μετά την ανεξαρτησία της χώρας.
ΠΕΜΠΤΗ 4/5 23.00 Άστρον

ΚΙΝΕΤΤΑ του Γιώργου Λάνθιμου
ΤΡΙΤΗ 9/5 22.30 Άστρον

- LOST AND FOUND των Stefan Arsenijevic, Nadejda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruczo, Cristian Mungiu, Jasmila Zbanic
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/5 17.45 Ιντέαλ – ΔΕΥΤΕΡΑ 7/5 18.00 Mikrokosmos

IV. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το συγκεκριμένο κομμάτι του φεστιβάλ στοχεύει στο να προβάλλει νέους ανερχόμενους Γερμανούς σκηνοθέτες. Επιλογή από δώδεκα γερμανικές παραγωγές των τελευταίων πέντε χρόνων που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αξίζουν την προσοχή σας.
 • BLUE SKIN των Andrea Schuler, Oliver Ruts
 • DANCING WITH MYSELF των Judith Keil, Antje Kruska
 • AND I THOUGHT I WAS GREATEST του Marcus Welsch
 • KIKI AND TIGER του Alain Gsponer
 • DIGGING FOR BELLADONNA της Franka Potente
 • ESPERANZA του Szolt Bacs
 • MEASURES TO BETTER THE WORLD των Jorn Hintzer, Jacob Hufner
 • SCIENCE FICTION του Franz Muller
 • 80.000 SHOTS του Manfred Walther
 • THEY’VE GOT KNUT του Stefan Krohmer
 • EN ROUTE του Jan Kruger
 • BAREFOOT του Til Schweiger
V. ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
Οι ταινίες αυτής της ενότητας έχουν καθιερωθεί σαν δουλειές που αν και απευθύνονται κυρίως στα παιδιά του δημοτικού σχολείου, δεν περιορίζουν το ενδιαφέρον μόνο στις παιδικές ηλικίες, αλλά προσελκύουν και εφήβους και ανήλικους. Στην Αθήνα προβάλλονται για πρώτη φορά τέσσερις ταινίες που έκλεψαν την παράσταση στην 56η Berlinale.
 • HANSEL AND GRETEL της Anne Wild
 • PERCY, BUFFALO BILL AND I του Anders Gustafsson
 • THE BLOSSOMING OF MAXIMO OLIVEROS του Auraeus Solito
 • WINKY’S HORSE του Mischa Kamp
VI. DREAM GIRLS: ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΟΥ 50
Η φετινή ρετροσπεκτίβα της Berlinale είναι αφιερωμένη στις σταρ της δεκαετίας του 50. Μια επιλογή ασπρόμαυρων ταινιών με τις ντίβες της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, ένα ταξίδι μισού αιώνα πίσω στο χρόνο που θα συζητηθεί πολύ και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς από μας να θαυμάσουμε όλες αυτές τις κυρίες εκεί που τους αξίζει: στην μεγάλη οθόνη. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Berlinale, στο Point meeting του φεστιβάλ, το κλαμπ Bacaro στην Σοφοκλέους, για τρία βράδια, στις 7,8 και 9 Μαΐου, θα αναβιώσει η ζωή της μεγάλης ντίβας του μεσοπολέμου Marlene Dietrich στο θεατρικό του Pam Gems, Marlene, με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Χατούπη.

Το cine.gr θα παρακολουθήσει από κοντά τα δρώμενα μιας ακόμη σημαντικής διοργάνωσης που σκοπό έχει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κινηματογραφικό επίπεδο της πόλης!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


BERLINALE IN ATHENS Vol.2 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.