• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cineντευξη


Τετ 13 Οκτ 2004

MAX VON SYDOW – Οφείλω τόσα πολλά στον Bergman!
Θα ήταν ένα μεγάλο ψέμα αν έλεγα πως η πρώτη μου επαφή με τις ερμηνείες του Max Von Sydow, υπήρξε με τις ταινίες όπου συνεργάστηκε με τον σπουδαίο Ευρωπαίο δάσκαλο Ingmar Bergman και που τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του κοινού σε όλο τον κόσμο. Η καριέρα του 75χρονου πια Σουηδού ηθοποιού άλλωστε, ξεπερνά σε εύρος τις πέντε δεκαετίες και είναι σχετικά δύσκολο να το έχει παρακολουθήσει κανείς από τα πρώτα του στάδια.

Μικρό παιδάκι ήμουν όμως όταν ανάμεσα στις περιοδικές επαναλήψεις - κάθε πασχαλινή περίοδο - των ταινιών που αναφέρονται στα Πάθη του Χριστού είχα ξεχωρίσει την δική του ψηλόλιγνη φιγούρα με τα εκφραστικά διαπεραστικά μάτια, να ερμηνεύει υποδειγματικά τον Ιησού στην “Μεγαλύτερη Ιστορία του Κόσμου”. Και δεν είχα κλείσει καν τα δέκα μου χρόνια όταν στην “Μεγάλη Απόδραση των 11” του John Huston, γνώρισα τον Συνταγματάρχη Φον Στάινερ, τον συμπαθέστερο ίσως κινηματογραφικό χαρακτήρα που φόρεσε ποτέ την στολή των Ες Ες.

Η μελέτη του έργου του Von Sydow φυσικά συνεχίστηκε στα επόμενη χρόνια με την ανάγνωση των φιλμς που είτε τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της Γηραιάς Ηπείρου – την “Έβδομη Σφραγίδα”, το “Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη”, τη “Ντροπή” – είτε του άνοιξαν τον δρόμο για μια σημαντικότατη επιτυχία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού σαν την καλογυρισμένη “Hawaii”, το μυστηριώδες “Three Days Of The Condor” ή τον τρομακτικό “Εξορκιστή”.

Αν θα επιχειρούσε κάποιος να συντάξει μια λίστα με όσους συνεργάστηκε ο Von Sydow στις 120 περίπου ταινίες που συνθέτουν την φιλμογραφία του, θα ερχόταν αντιμέτωπος με ένα ατελείωτο πλήθος πρωταγωνιστών και κινηματογραφιστών από όλα τα υπάρχοντα είδη του σινεμά. Από τον Robert Redford ως τον Tom Cruise, από την Julie Andrews μέχρι την Bibi Anderson και από τον Stallone, τον Ethan Hawke και τον Sean Connery μέχρι τον ανατρεπτικό Pollack, τον παράξενο John Milius ακόμη και τον ακραίων μεθόδων Dario Argento.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα, ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 17ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, του αρχαιότερου κινηματογράφου θεσμού της πόλης, και με φόντο το λαμπερό περιβάλλον της ανακαινισμένης «Μεγάλης Βρετάνιας» μας μίλησε σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για τις κινηματογραφικές του εμπειρίες, τους αγαπημένους του συνεργάτες, τις καλύτερες στιγμές μιας τεράστιας καριέρας αλλά και για το ίδιο το μέλλον του σινεμά της Ηνωμένης Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα:

 • Για τις στιγμές της καριέρας του που θα του μείνουν αξέχαστες αλλά και αυτές που θα ήθελε να λησμονήσει...
MAX VON SYDOW - Στην φιλμογραφία μου υπάρχουν αναμφισβήτητα καταγεγραμμένες πολλές σπουδαίες στιγμές. Όλες μου οι συνεργασίες με τον Bergman είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία από αυτές. Τόσο οι κινηματογραφικές όσο και οι θεατρικές στιγμές μαζί του είναι κάτι το ανεπανάληπτο.

Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω πως έχω συνεργαστεί ακόμη με πολύ μεγάλα ονόματα σαν τον Woody Allen στην “Χάννα και τις αδελφές της”, τον μεγάλο John Huston από τον οποίο κέρδισα τόσα πολλά, τον Spielberg στο “Minority Report” αλλά και ακόμη έναν Σκανδιναβό δημιουργό, τον Jan Troel, πριν μεταβώ στην Αμερική. Για όλες μου αυτές τις συνεργασίες αισθάνομαι πολύ υπερήφανος.

Η καλύτερη στιγμή μου όμως περάν από τις ταινίες με τον Bergman υπήρξε η συνεργασία μου με τον Bille August στο “Pelle The Conqueror”, μια ταινία που πράγματι θα μου μείνει αξέχαστη. Αρνητικές στιγμές που πολλές φορές με κάνουν να ντρέπομαι φυσικά και υπάρχουν αλλά δεν θα πρέπει να μιλήσουμε γι αυτές…

 • Για τον μεγάλο Bergman
M.V.S. - Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να έχει σημαδέψει τόσο πολύ την καριέρα μου όσο ο Bergman.
Δεν υπάρχουν κυριολεκτικά λόγια για να πουν πόσα του οφείλω. Δεν μπορώ ούτε κατά διάνοια να εκφράσω το πόσο μεγάλη είναι η ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπο του.

Έχουμε συνεργαστεί σε έντεκα ταινίες, όπου όλες για μένα υπήρξαν μάθημα υποκριτικής. Πολύ σπουδαίος. Τα τελευταία χρόνια που κατοικεί στα νησιά Φαρόε, έναν απομονωμένο τόπο της Βόρειας Ευρώπης, κι εγώ είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, είναι αλήθεια δεν έχουμε ειδωθεί. Αλλά τα λέμε τακτικότατα τηλεφωνικώς και βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Μπορεί η τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε να ήταν πριν από 25 περίπου χρόνια, η εκτίμηση όμως του ενός προς το πρόσωπο του άλλου παραμένει αναλλοίωτη ακόμη και σήμερα.

 • Για το αν το κινηματογραφικό έδαφος είναι πρόσφορο για να υπάρξουν και άλλοι Bergman
M.V.S. – Δύσκολο να το προβλέψω. Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σκηνοθέτες σήμερα που μπορούν να έχουν λαμπρή καριέρα. Πιστεύω πως ναι, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο.

 • Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής κινηματογραφίας…
M.V.S. – Δεν είμαι μάντης για να προβλέψω την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά, αλλά ανησυχώ. Ειλικρινά ανησυχώ. Όχι τόσο πολύ την καλλιτεχνική ισχύ των ταινιών ευρωπαϊκής προέλευσης, που πιστεύω θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα αλλά για τον επεκτατισμό του Χόλιγουντ και την αναμφισβήτητη δύναμη του.

Μπορεί η Ευρώπη να έχει υψηλά καλλιτεχνικά στάνταρ, οι αμερικάνικες παραγωγές όμως διαθέτουν τα χρήματα για το απαιτούμενο προμόσιον. Και όμως ξέρετε στις μέρες μας αυτό είναι που οδηγεί τον κόσμο στις αίθουσες. Έχω παρατηρήσει όμως τα τελευταία χρόνια μια μεταστροφή των κρατικών πολιτιστικών φορέων της Ευρώπης προς την χρηματοδότηση κινηματογραφικών παραγωγών κάτι που μπορεί να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα.

 • Για το σε ποιες παραγωγές αρέσκεται να συμμετέχει αμερικάνικες ή ευρωπαϊκές…
M.V.S. – Σίγουρα στις ευρωπαϊκές. Είναι μικρότερες μεν σαν παραγωγές αλλά αυτό δίνει μια άλλη αμεσότητα στην επαφή ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στην παραγωγή. Εκτός αυτού είναι πιο εμπνευσμένες και δείχνουν εντονότερο προβληματισμό στο θέμα με το οποίο ασχολούνται. Οι αμερικάνικες είναι σαφώς πιο πλούσιες αλλά και πιο απρόσωπες…

 • Για το θεατρικό Masterclass που θα συμμετάσχει με νέους ερμηνευτές σε Αθηναϊκό θέατρο…
M.V.S. – Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μάθημα. Για κάτι τέτοιο απαιτείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και προετοιμασία. Είναι όμως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να έλθω σε επαφή με νέα παιδιά και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να τους μεταδώσω κάποιες εμπειρίες μου πάνω στην υποκριτική.

Σημ. του συντάκτη – Ο Κύριος Von Sydow συμμετείχε στο masterclass το απόγευμα της Δευτέρας στο Θέατρο Κοτοπούλη παρουσία, πολλών αξιόλογων Ελλήνων ηθοποιών που θέλησαν να έλθουν σε επαφή με έναν καταξιωμένο Ευρωπαίο ερμηνευτή.

 • Για την νέα του ταινία…
M.V.S. - Πρόκειται για μια ταινία που αναπλάθει το παραμύθι της μικρούλας Χάιντι. Είναι μια συμπαραγωγή Αμερικής κι Ευρώπης τα γυρίσματα ήδη έχουν ξεκινήσει στα πανέμορφα όρη της Σλοβενίας και όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε υποδύομαι τον παππού της ανέμελης μικρής.

 • Για την μοναδική του σκηνοθετική απόπειρα το 1988 με την ταινία “Ved vejen”…
M.V.S. – Ειλικρινά λυπάμαι που ασχολήθηκα με την σκηνοθεσία τόσο αργά. Είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και δυστυχώς δεν μπορούσα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε αυτήν.

M.V.S. – Πολύ σημαντική προσωπικότητα. Δεν ζητά πολλά, αλλά με τον τρόπο του παίρνει περισσότερα. Διαθέτει εκπληκτική κινηματογραφική ματιά, με μια λέξη κουβέντα με την κάμερα.

M.V.S. – Δεν μπορώ να πω πως τον γνώρισα πολύ καλά. Βλέπετε τα γυρίσματα της ταινίας είχαν διάρκεια μόλις σαράντα ημέρες. Εξαιρετικός επαγγελματίας και απόλυτος γνώστης του αντικειμένου…

 • Για τον ρόλο του Ιησού…
M.V.S. - H “Μεγαλύτερη Ιστορία του Κόσμου” είναι αναμφισβήτητα από τα φιλμ που διέδωσαν περισσότερο το όνομα μου.
Από την άλλη μεριά όμως νιώθω σαν να έπεσα «θύμα» στην συμφωνία μου με τους παραγωγούς του φιλμ. Στην αρχή μιλούσαμε για κάτι το ιδιαίτερο, πως θα ήταν κάτι το διαφορετικό και το τελικό αποτέλεσμα δεν διέφερε και πολύ από τα τυπικά χολιγουντιανά πρότυπα που προσπαθούν να μην αφήσουν καμία πλευρά παραπονούμενη. Θα ήθελα δηλαδή να δω μια προσέγγιση σαν αυτή που επιχείρησε ο Pazolini ή την απόπειρα της μεταφοράς του έργου του δικού σας Καζαντζάκη από τον Scorsese

 • Για τις συμπρωταγωνίστριες του…
M.V.S. - Για όλες τρέφω μεγάλο σεβασμό. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ηθοποιό με την οποία συνεργάστηκα στο παρελθόν.

 • Για τον Ελληνικό κινηματογράφο…
M.V.S. - Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά πράγματα. Θέλω όμως να ασχοληθώ και να μάθω περισσότερα…

Ο Κύριος Von Sydow θα ολοκληρώσει την ολιγοήμερη παρουσία του στην πόλη μας το απόγευμα της Πέμπτης όπου στην αίθουσα του Απόλλωνα θα απονεμηθούν τα βραβεία του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για το 2004.

Και μια τελευταία γλαφυρή πινελιά από την προσωπική μου συνομιλία μαζί του λίγο πριν μου υπογράψει στο εξώφυλλο ενός αντίτυπου του “Εξορκιστή”, στο οποίο η αγέρωχη σκιά του στέκεται κάτω από το φωτισμένο παράθυρο της μικρής δαιμονισμένης. Μπορεί η συμμετοχή του Von Sydow στην ταινία να ήταν μικρή – μόλις είκοσι λεπτά - αλλά ο ρόλος του Πατέρα Μέριν είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους στην παγκόσμια ιστορία του σινεμά…

“…Τι γράφει επάνω φίλε μου? The Version You’ve never Seen? Ξέρεις, ούτε εγώ έχω παρακολουθήσει ποτέ αυτή την εκδοχή!!!”


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.