• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cineντευξη


Πεμ 06 Απρ 2006

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ KIM CHAPIRON - VINCENT CASSEL ΣΤΟ CINE.GR
Ένας Ρούκι και ένας έμπειρος δίπλα δίπλα. Η προσωποποίηση του κεφιού, της ανεμελιάς και του «αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα» απεικονίζεται πλήρως στο πρόσωπο του μόλις 25 ετών, Kim Chapiron, ενός νεαρότατου σκηνοθέτη, που κάνει το ντεμπούτο του με μια ταινία που σηκώνει ατέρμονες συζητήσεις. Στο πλάι του, ως εναλλακτικός καλός πατέρας που τον καθοδηγεί σωστά (σιγά και μην με πίστεψε κανείς, απλά το κάνω για να απαλύνω τα νυχτερινά του κατορθώματα στα μάτια της Monica) ο Vincent Cassel, πρωταγωνιστής, χρηματοδότης και αναμφίβολα σημείο αναφοράς του Sheitan, στην ψυχή μοιάζει πολύ περισσότερο παιδί, από τον σκηνοθέτη του. Όταν όμως έρχεται η ώρα να σε κοιτάξει σοβαρά στα μάτια, κάθε υπόνοια αστεϊσμού αναβάλλεται για αργότερα…Και να που βρίσκεστε και στην Αθήνα, για να παρευρεθείτε στην πρώτη παρουσίαση της ταινίας σας στα πλαίσια του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ.


K.C.: Και καλά να είναι ο Vincent έχουμε να κάνουμε αρκετή – νυχτερινή – πορεία ακόμη στην πόλη σας…

Τι ταινία είναι αυτό το Sheitan, εντέλει?

K.C.: Το Sheitan στην Γαλλία έχει χαρακτηριστεί ως trashy comedy και είναι ένα φιλμ που είναι πάρα πολύ αστείο και διασκεδαστικό. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νεανικό κοινό που απεικονίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το πορτρέτο της σύγχρονης Γαλλικής νεολαίας, η σύνθεση της οποίας, δεν είναι και τόσο γνωστή στον έξω κόσμο και στις υπόλοιπες χώρες. Μέσα στο φιλμ υπάρχει μόνο μια καθαρόαιμη Γαλλίδα, αφού οι υπόλοιποι ήρωες έχουν ρίζες είτε από την Αφρική, είτε από το Βιετνάμ ή την Ισπανία. Από διάφορες δηλαδή χώρες, ένα πολυεπίπεδο παζλ που συνθέτει την εικόνα της νεολαίας στην Γαλλία, κάτι που με ενδιαφέρει κι εμένα πάρα πολύ μια κι εγώ έχω προέλευση από την Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό όμως μόνο του Παρισιού αυτή η πολυφυλετικότητα? Και πόσο επίκαιρο είναι το θέμα του φιλμ σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα?

K.C.: Όχι δεν είχα σκοπό να είμαι επίκαιρος αφού το φιλμ είχε φτιαχτεί πολύ πριν. Στόχο δεν είχα να φτιάξω ένα πολιτικό μανιφέστο, αλλά να εκθέσω στο πανί την σημερινή νεολαία, αφού στην πραγματικότητα όσοι συμμετέχουν στο φιλμ, είναι η παρέα μου, είναι οι φίλοι μου.

Με ποιον τρόπο γίνεται η προσέγγιση σε αυτό το θέμα?

K.C.: Πρώτα πρώτα είχα κάνει πριν από έναν χρόνο ένα βίντεο κλιπ προφητικό για τα τεκταινόμενα σήμερα στην Γαλλία, το οποίο ήταν υπερβολικά βίαιο, όπου συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, με πυρκαγιές, φασαρίες και εκρήξεις όπου ήθελα να αναφερθώ στον αναβρασμό αυτό που επικρατεί στην πατρίδα μου. Όσον αφορά όμως στο Sheitan, δεν αναφέρομαι διόλου στις αναταραχές, είναι απλά ένα διασκεδαστικό φιλμ, στο οποίο όλα αυτά τα τυπάκια προέρχονται μεν από διαφορετικές εθνότητες, είναι όμως Παριζιανάκια, πρωτευουσιάνοι, που δεν συνηθίζουν να μαθαίνουν τι τρέχει πέρα από τα στενά όρια της πόλης. Τα άμαθα αυτά παιδιά φτάνουν στο πουθενά της γαλλικής επαρχίας και υπάρχει αυτή η σύγκρουση με τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Vincent, ένας άγριος βοσκός, που τα περιμένει με άγριες διαθέσεις?

Δηλαδή κύριε Cassel παίζετε τον ρόλο ενός redneck όπως λένε και οι αμερικάνοι?

V.C.: Ναι ακριβώς. Τον ρόλο ενός άξεστου χωριάτη, ενός πραγματικού redneck, ο οποίος με δυσκόλεψε αρκετά αφού βρίσκεται μακριά από τα βιώματα μου!

Από πού έχεις πάρει Kim τις φιλμικές σου καταβολές? Μήπως σου λέει κάτι μια ταινία με τον τίτλο Deliverance?

K.C.: Φυσικά! Πολύς κόσμος μου έχει πει πως έχω πάρει στοιχεία από το Deliverance του Boorman. Θα έλεγα όμως πως περισσότερο με κέντρισε σαν ιδέα το Straw Dogs του Sam Peckinpah.

Στην ταινία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο ερασιτέχνες ηθοποιοί. Πως επιτεύχθηκε αυτό το ταίριασμα μαζί σας κύριε Cassel?

V.C.: Προσωπικά ένας λόγος που ήθελα να συμμετάσχω στην ταινία ήταν αυτός. Για να συνεργαστώ με τόσο νέα παιδιά, που συμμετέχουν ενεργά στην δημιουργία της νέας ιδεολογίας στην Γαλλία, αλλά και για να υποστηρίξω τον φίλο μου τον Kim.

K.C.: Ο Vincent αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αφού είναι προσωπικός μου φίλος εδώ και δέκα χρόνια. Έχει παίξει ήδη σε τρεις ταινίες μικρού μήκους που έχω κάνει και είναι ήδη μέλος της παρέας μου. Οπότε δεν δυσκολεύτηκε διόλου να μπει στον ρυθμό.

V.C.:: Τον Kim τον γνωρίζω από τα 14 του χρόνια, όταν τον πρωτοσυνάντησα να περπατά στον δρόμο τραβώντας πλάνα με μια ερασιτεχνική camcorder. Όταν μου έκανε πρόταση συνεργασίας, δεν γνώριζα καν ποιος θα ήταν ο ρόλος, τι θα έλεγε το σενάριο, ποιοι οι συμπρωταγωνιστές, παρόλα αυτά δέχτηκα με χαρά γιατί ήξερα πως το ήθελε πολύ. Είναι ένας ρόλος που δεν έχει καμία σχέση με ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Συναντήσατε δυσκολίες στον συγκεκριμένο ρόλο όμως?

V.C.: Ναι θα έλεγα ναι. Ειδικά στην σεκάνς του δείπνου, όπου απαιτούσε πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, για να καταφέρω να αποδώσω σωστά τον χαρακτήρα.

Με προϊστορία στο γύρισμα βίντεο κλιπ, περιμένει κανείς τα πλάνα να εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

K.C.: Ναι πράγματι η διαδρομή μου στον βίντεο κλιπ έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο φιλμ, αφού η κινηματογράφηση είναι σφιχτή και δομημένη σωστά. Σε αυτό όμως πιστεύω περισσότερο με βοήθησε το δημιουργικό μου παρελθόν στις ταινίες μικρού μήκους. Το καλό είναι που με τους πρωταγωνιστές μου συμμετείχα σε σεμινάρια θεάτρου, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάσσουμε απόψεις, όπως δηλαδή συνέβη και τώρα που είδαμε το πρότζεκτ σαν την κίνηση μιας παρέας.

Προκλητικός όμως ο τίτλος!

K.C.: (γέλια) Ο τίτλος είναι προκλητικός διότι κι εγώ πιστεύω πως ανταποκρίνεται στην παγκόσμια πολιτική κατάσταση που είναι βασισμένη στην πρόκληση του φόβου. Όλοι οι ηγέτες οποιασδήποτε χώρας, προβάλλουν το πρόσωπο του φόβου. Στα Αραβικά Sheitan σημαίνει Σατανάς και επίσης σκορπά τον φόβο. Εγώ είμαι μέλος μια πολιτιστικής κολεκτίβας με τον τίτλο Kourtrajme (www.kourtrajme.com) όπου αποτελείται από 134 άτομα κάθε εθνότητας και κάθε χώρας, που βασική ιδέα της ομάδας είναι να αντιταχθούμε σε αυτόν ακριβώς τον φόβο που επιτάσσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Όλοι είμαστε μαζί και η περηφάνια μας κρατά σθεναρούς κόντρα σε αυτή την τρομολαγνική επίθεση.

Πως βλέπετε το μέλλον του σινεμά, τόσο δημιουργικά, όσο και στο θέμα της διανομής που με τον καιρό περνά τις πύλες του Διαδικτύου και θα υπάρχει πια μεγαλύτερη αμεσότητα στην προβολή ενός φιλμ?

K.C.: Σίγουρα το μέλλον είναι ψηφιακό. Όποιος έχει την ευκαιρία να κάνει φιλμ πάνω σε φιλμ ίσα ίσα που του δίνεται το χρονικό περιθώριο, ενώ και τα DVD πια αποτελούν παρελθόν. Όλη αυτή η τεχνολογία με τον συνδυασμό της προσφοράς της τηλεόρασης και του Ίντερνετ, θα οδηγήσουν σε πιο άμεση επαφή του σκηνοθέτη με το κοινό. Ζήτω οι νέες τεχνολογίες και τα καινούργια μέσα που δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις στους νέους δημιουργούς και ωθούν όλο και περισσότερο κόσμο στο να ασχοληθεί με το σινεμά.

Όσον αφορά το μέλλον του γαλλικού σινεμά, με την είσοδο της αμερικάνικης χολιγουντιανής κυριαρχίας, ποιο προβλέπετε να είναι? Μπορεί να αντισταθεί το σινεμά του δημιουργού σε αυτή την επίθεση?

V.C.: Δεν νομίζω, θα τα καταφέρει η γαλλική κινηματογραφία καλά. Όπως βλέπεις βγάζουμε περισσότερες από 240 ταινίες τον χρόνο όπου αρκετές από αυτές είναι αξιόλογες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στην παραγωγή αλλά κυρίως στην διανομή!

K.C.: Ο αμερικάνικος κινηματογράφος μου αρέσει πάρα πολύ. Υπάρχουν αμέτρητες καλές ταινίες που αξίζει να θυμάται κανείς. Όπως όμως μου αρέσει πολύ και ο Γαλλικός κινηματογράφος, τα φιλμ του δημιουργού τα οποία λατρεύω. Δεν νομίζω πως μπορώ να κρίνω ή να προβλέψω τις τύχες του Γαλλικού σινεμά, αφού δεν είμαι το Γαλλικό σινεμά. Για να ορίσουμε αν το Sheitan έχει κάποιες αμερικάνικες καταβολές, προσωπικά δεν με απασχολεί. Είναι η ταινία ακριβώς που ήθελα να κάνω και που όπως βλέπω πουλιέται παντού, σε όλον τον κόσμο. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο στην σημερινή εποχή, να κάνει δηλαδή κανείς αυτό που θέλει!

Τι αποδοχή είχε η ταινία στις αίθουσες της χώρας της?

K.C.: Πήγε πάρα πολύ καλά. Έβγαλε ήδη τα έξοδα της και τώρα αρχίζει να βγάζει κέρδος. Ήδη έχει πουληθεί σε τριάντα αγορές, οπότε και έχει αρχίσει μια μεγάλη τουρνέ για το προμόσιον της ταινίας. Τα πάντα είναι στην θέση τους για να ξεκινήσει η οργάνωση της δεύτερης μου ταινίας.

Λίγο πριν το φινάλε της κουβέντας μας πως είδατε το φεστιβάλ του Γαλλόφωνου σινεμά και την συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη προβολή της ταινίας σας?

V.C.: Συγκλονιστική!

K.C.: Απόλαυση!

Η φωτογραφία μιλά από μόνη της! 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.