• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Τετ 25 Ιαν 2012

La Proie

Τετ 28 Δεκ 2011

En Familie - Μια Οικογένεια

Τετ 30 Νοε 2011

Carlos - η τηλεταινία

Τετ 12 Οκτ 2011

Troll Hunter - Κυνηγός Τρολ

Τετ 31 Αυγ 2011

Flores Negras - Μαύρα Λουλούδια

Cineυρωπαϊκόν


Τετ 04 Μαϊ 2011

Φίλα με Ακόμα...
Ο Gabriele Muccino επιβεβαιώνει όσους τον θεωρούν έναν από τους καλύτερους Ιταλούς κινηματογραφιστές του σύγχρονου δράματος. Το απέδειξε με το λεπτών ισορροπιών, κωμικοτραγικό και βραβευμένο στο φεστιβάλ του Sundance L`Ultimo Bacio, με το οσκαρικών προδιαγραφών The Pursuit of Happyness και το επίσης ενδιαφέρον Seven Pounds. Μετά από δύο διαλείμματα στην Αμερική, επιστρέφει στην πατρίδα του και καταπιάνεται με το sequel της ταινίας που τον ανέδειξε.

Τρία τα βασικά συστατικά του σινεμά του Muccino. Ρομαντισμός, γέλιο και δάκρυ. Ανθρωπιστής από την κορυφή έως τα νύχια, μελετάει της απλές, καθημερινές ανθρώπινες φυσιογνωμίες και τις αναδεικνύει με απίστευτη ακρίβεια. Είναι ο δημιουργός του μέσου αστού, αυτός που ερμηνεύει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του.

Ο Muccino απαρνείται το κωμικό στοιχείο του L`Ultimo Bacio και αναλώνεται στο δράμα. Ένα δράμα που έχει την υπερβολή του, έχει την ευκολία του, όμως είναι ξεκάθαρο και απολύτως αισθαντικό. Είναι αισθαντικό και μόνο με την καταγραφή του, γατί ο Ιταλός δημιουργός είναι επιδέξιος στο χειρισμό των χαρακτήρων του και στη χρήση της γλώσσας του σώματος. Ωστόσο δεν εμβαθύνει στους εσωτερικούς προβληματισμούς, αλλά επιμένει στην λεπτολογική, επιδέξια και άκρως ψυχεδελική καταγραφή της σύγκρουσης των συναισθημάτων, των λόγων που ξεστομίζουν οι ήρωές του, των χρωμάτων και των ήχων της ατμόσφαιρας, της απόλυτης ομορφιάς του κόσμου, όπως η εικόνα της δημιουργείται στα θεμέλια συγκεκριμένων ανθρώπων και μεμονωμένων περιστατικών. Κλείνει το θέμα του μέσα σε ένα προδιαγεγραμμένο κύκλο και δεν αφήνει το θεατή να μελετήσει τις συμπεριφορές με βάση τα πολλαπλά ερεθίσματα που δέχεται το ανθρώπινο ον ως υπόσταση, ακόμα και όταν αυτά προέρχονται έξω από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Κάνει μία βόλτα στο σήμερα, μπαίνει στα σπίτια και κοιτάει από την κλειδαρότρυπα, αρνούμενος όμως να δει μέσα στην ψυχή των ενοίκων. Εκεί θα κέρδιζε το γαλλικό δράμα.

Άλλαξε ο κολιές και έγινε βραχιόλι... Όλοι πηγαίνουν με όλους, όλοι αγαπάνε όλους και καθένας εαυτόν. Η όψη της οικογένειας είναι απολύτως κατανοητή, οι ερμηνείες που δίνουν οι άνθρωποι του Muccino στην αγάπη είναι ακριβείς και ενταγμένες στα πλαίσια μίας ρεαλιστικής καταγραφής της Ιταλικής πραγματικότητας, χωρίς απαραιτήτως να γίνονται καίριες αναφορές σε πολιτική, θρησκεία, κοινωνία. Οι έργω χειρονομίες κατέχουν περίοπτη θέση στις εικόνες του Ιταλού δημιουργού και τα voice over που εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνουν τον Muccino να φαντάζει ως τον Κοέλο του Κινηματογράφου.

Με κεντρικό ήρωα τον άνθρωπο, με οδηγό την αγάπη και με συνοδοιπόρο στη ζωή την τύχη και το πεπρωμένο, ο Muccino επικεντρώνεται στους ανθρώπους του και απαρνείται με τον τρόπο του τη θεωρία του αμοραλισμού. Επίκαιρο σινεμά, χωρίς σκηνοθετικούς πειραματισμούς, μέσα στο οποίο ελλοχεύει μία ανομολόγητη αγάπη για το παλιομοδίτικο Ιταλικό ρομάντζο. Το Baciami ancora αποτελεί, με την αβρότητα που το διακρίνει, ένα μικρό μάθημα ζωής. Μπολιασμένο με αρκετά νεωτεριστικά στοιχεία, αργεί να μπει στο θέμα του, αναμασάει κάποιες από τις σεναριακές λεπτομέρειες και όσο θαρραλέο είναι αφηγηματικά, άλλο τόσο πάσχει στην αποτύπωση της εσωτερικής πλάνης των ηρώων, μέχρις ότου αυτοί να ομολογήσουν το απλό, λιτό μα ουσιώδες «Σ`αγαπώ» στον συνάνθρωπο ή στον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα σ`αγαπώ που γεμίζει από τη μία άκρη στην άλλη τις εικόνες του Muccino, στις οποίες το δίχως άλλως θα παραδοθείς.

Βαθμολογία: 2/10 Stars2/10 Stars (2/5)

Το γνωστό τραγούδι που ερμηνεύει στην ελληνική του εκδοχή ο Πάνος Μουζουράκης και ο Κωστής Μαραβέγιας είναι διασκευή του τραγουδιού «Baciami ancora» του Jovanotti που ακούγεται στην ομώνυμη Ιταλική ταινία. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.