• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Τετ 25 Ιαν 2012

La Proie

Τετ 28 Δεκ 2011

En Familie - Μια Οικογένεια

Τετ 30 Νοε 2011

Carlos - η τηλεταινία

Τετ 12 Οκτ 2011

Troll Hunter - Κυνηγός Τρολ

Τετ 31 Αυγ 2011

Flores Negras - Μαύρα Λουλούδια

Cineυρωπαϊκόν


Τρί 17 Μαϊ 2011

F
Ότι δε μπορούν να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί το κάνουν ταινία. Το F είναι ένα ακόμα προϊόν των ενοχικών συνδρόμων των κατοίκων της γηραιάς Αλβιόνας για την έξαρση της εγκληματικότητας των νέων στη χώρα τους. Νιώθουν τόσο έκπληκτοι μπροστά στην ένταση του φαινομένου, που δείχνουν ανήμποροι να το αντιμετωπίσουν. Το πρόβλημα είναι εδώ, σύγχρονο και υπαρκτό. Θέμα παιδείας, πολιτείας ή οικογένειας;

Το F, μικρό, γρήγορο και νεανικό, επίκαιρο παράγωγο της Βρετανικής βιομηχανίας κινηματογράφου, στέκεται καλύτερα υπό τον τίτλο Independent Horror Film. Δεν αναλώνεται στην ξύλινη γλώσσα των γνωστών ταινιών και αυτό το κάνει ενδιαφέρον. Ο Johannes Roberts, ωστόσο, είναι φανερό ότι φοβάται να αποτυπώσει μία μάχη, έναν αγώνα μεταξύ των θυτών και των θυμάτων. Δεν χορογραφεί σκηνές συγκρούσεων ή αλληλοεπιθέσεων και όσες φορές το κάνει, αυτές δεν διαρκούν παραπάνω από ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι χαρακτήρες είναι ανύπαρκτοι, όμως ο ρυθμός, η συνεχής εναλλαγή των φόνων, τα μεσοδιαστήματα με τις ακραίες εκφάνσεις της βίας και την γλαφυρή -ποτέ γραφική ή προσβλητική- απεικόνιση κακοποιημένων σωμάτων, επιτείνουν την αγωνία και το φόβο, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μυστήριο των προσώπων που κρύβονται κάτω από τις περιφερόμενες δολοφονικές φιγούρες. Ένα μυστήριο που δε θα λυθεί ποτέ, όπως ποτέ δε θα επέλθει η λύση - λύτρωση για το θεατή.

Η φωτογραφία είναι απόλυτα λειτουργική και η προσέγγιση του Roberts, παρά την αμφιβάλλουσα πρακτική και τις επιλογές, χτυπάει φλέβα χρυσού. Η ταινία πάσχει σεναριακά, διότι πέρα από τις συνεχόμενες δολοφονίες και την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να σωθούν, δε δίνεται καμία λεπτομέρεια για το έγκλημα κάθ`αυτό, για τους δράστες ή κάποιο στοιχείο σχετικά με τα κίνητρά τους, εκτός βέβαια από κάποια σκόρπια υπονοούμενα. Έχει θεματικά κοινές συνισταμένες με το Eden Lake κι αν το δεις προσεκτικότερα, θα διαπιστώσεις ότι αποτελεί προέκταση των δεινών που βιώνουν οι καθηγητές μέσα στο σχολικό χώρο. Μάλιστα ο Roberts αφήνει να εννοηθεί (κυρίως μέσω της σχέσης πατέρα – κόρης) ότι οι ενήλικες εκπαιδευτικοί λειτουργοί αποτελούν μέρος αυτού του τεράστιου προβλήματος. Σε γενικές γραμμές όμως το F, είναι δημιούργημα ενός καλά διαβασμένου σκηνοθέτη, που επιχείρησε με επιδέξιο τρόπο να κρύψει τις αδυναμίες του και να γεμίσει τα δικά του «καλλιτεχνικά και ηθικά κενά». Αποτελεί μία καλογραμμένη, ελλειπτική, αλλά όχι καίρια και ουσιαστική, κινηματογραφική σύνοψη ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος και ταυτόχρονα μία τεράστια υπόσχεση που πλησιάζοντας στο φινάλε γίνεται ογκώδης, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιείται ποτέ.

Βαθμολογία: 2/10 Stars2/10 Stars (2/5)


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.