• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Τετ 25 Ιαν 2012

La Proie

Τετ 28 Δεκ 2011

En Familie - Μια Οικογένεια

Τετ 30 Νοε 2011

Carlos - η τηλεταινία

Τετ 31 Αυγ 2011

Flores Negras - Μαύρα Λουλούδια

Τετ 20 Ιουλ 2011

Loft

Cineυρωπαϊκόν


Τετ 12 Οκτ 2011

Troll Hunter - Κυνηγός Τρολ
Νορβηγικό mockumentary που αξιοποιεί το μύθο των troll κάπως άναρχα, με αποτέλεσμα σταδιακά να επέρχεται σεναριακή αποκλιμάκωση που προκαλεί απομυθοποίηση της αρχικά εκφοβιστικής προκληθείσας αίσθησης. Πρόκειται εντούτοις για ένα αρκετά ενδιαφέρον κινηματογραφικό σχέδιο, που κινείται στην οπτική του απεικόνιση σε σωστά πλαίσια, κάπου δηλαδή ανάμεσα στα μυθικά τερατόμορφα ξωτικά, δοσμένα από την λογοτεχνική τους πλευρά και στην ωμή πραγματικότητα, όπως αυτή θα εξελισσόταν στην παρουσία των γιγαντόσωμων τεράτων.

Οι σκανδιναβοί στρέφονται όλο και περισσότερο στα blockbuster, δεν αποτινάσουν όμως τις σινεφιλικές διαθέσεις τους. Είναι επιβεβαιωμένο πια, κάτι που είναι εμφανές και σε αυτή την ταινία, ότι κάνουν σινεμά για εγχώρια κυρίως κατανάλωση, όμως με πολύ μεράκι και με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσουν από θέμα ποιότητας το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Τι καλύτερο λοιπόν, να δανειστούν στοιχεία από το Χόλιγουντ; Μην περιμένετε εντούτοις ακατάπαυστη ροή αίματος, το απόλυτο κυνηγητό ή την υπέρτατη δράση. Μονάχα παραμυθάδικες διαθέσεις και μυθιστορηματικές υπερβολές, σε ένα φιλμ που αρχικό σκοπό έχει να ικανοποιήσει τους βορειοευρωπαίους και εν συνεχεία να μετουσιώσει στο εκτός Νορβηγίας κοινό το θρύλο των troll (ξωτικών). Ένας θρύλος που για τους πολίτες αυτής της χώρας τείνει να λάβει στοιχεία ρεαλισμού, διαστάσεις υπαρκτού, γεγονός και διάθεση αποτυπωμένη μέσα από συνεχή πλάνα και εικόνες που παραπέμπουν σε ταινίες όπως το cloverfield ή το blair witch project.Το troll hunter θέλει να αποδείξει ότι ο μύθος των troll έχει πλέον αφομοιωθεί στην καθημερινότητα των ντόπιων και να αναδείξει υπογείως το ζήτημα της αυθυποβολής και μαζί την αντίληψη των διαφόρων κοινωνικών και μορφωτικών τάξεων για ζητήματα που άπτονται της ιστορίας, της μυθολογίας και φυσικά της πολιτικής. Πάνω στην τελευταία ο σκηνοθέτης θα δώσει βάρος και εκεί θα αναπτυχθεί μία θεωρία για την επικρατούσα γενικευμένη κουλτούρα, καυτηριάζοντας την ταυτόχρονα μέσα σε ένα καλά οριοθετημένο σατιρικό σκηνικό.

Η ουσία, όμως, όλων αυτών και συνεπώς ο ρόλος της παράδοσης και του εθιμικού δικαίου στη διαμόρφωση μίας εθνικής νοοτροπίας, μένουν πίσω από την ευφάνταστη οπτική απεικόνιση των κακόψυχων «εχθρικών» πλασμάτων, αλλοιώνοντας στην πορεία της κινηματογραφικής ιστορίας τη βασική πικάντικη πολιτικάντικη ιδέα.

Βαθμολογία: 2/10 Stars2/10 Stars (2/5)


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.