• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Τετ 25 Ιαν 2012

La Proie

Τετ 28 Δεκ 2011

En Familie - Μια Οικογένεια

Τετ 30 Νοε 2011

Carlos - η τηλεταινία

Τετ 12 Οκτ 2011

Troll Hunter - Κυνηγός Τρολ

Τετ 31 Αυγ 2011

Flores Negras - Μαύρα Λουλούδια

Cineυρωπαϊκόν


Παρ 28 Μαρ 2008

Benny`s Video
Είναι καιρός στις εποχές που διανύουμε, να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο της κινηματογραφικής ιστορίας, το προφητικό αυτό φιλμ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η ταινία «Benny’s Video», αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός κινηματογράφου που υπηρετείτε πιστά ή αποκλειστικά θα έλεγε κανείς από το σκηνοθέτη Michael Haneke, μοιάζει αρκετά επίκαιρη, ικανή να περιγράψει τους προβληματισμούς και τους φόβους που κουβαλάει κάθε γενιά μέσα της. Γιατί πολύ απλά τούτοι παραμένουν αναλλοίωτοι ως προς τη φύση τους, ανεπηρέαστοι από το πέρασμα του χρόνου. Μοναδική εμφανής μεταβολή: η αυξητική τάση που παρουσιάζουν παίρνοντας απειλητικά τις διαστάσεις επιδημίας `διαστάσεις μέσα από τις οποίες φανερώνεται μια κοινωνία, η οποία για διάφορους λόγους, και εκμεταλλευόμενη πάντα τα προϊόντα μιας τρομακτικής τεχνολογικής επανάστασης μεταβάλλει την καθημερινότητα της σε κόλαση και ζει σε αυτή χάνοντας προ πολλού την ευκαιρία να αποκτήσει τον επίγειο παράδεισο. Κι ο παράδεισος αυτός φαντάζει τόσο μακρινός (ή κι απόμακρος αν θέλετε), αδύνατο να προσδιοριστεί και συνάμα να προσεγγισθεί, με τη γενιά του χθες απλά να μεταλαμπαδεύει ιδεώδη κι αξίες, μαζί με τους φόβους και τις αδυναμίες της στη γενιά του σήμερα. Ταυτόχρονα όμως δείχνει αδύναμη να προστατέψει την τελευταία και να παλέψει για να θέσει τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει αυτή να στηριχθεί για να αποκτήσει την εσωτερική της ελευθερία. Απομένει λοιπόν μόνη, αβοήθητη, ανίκανη να το πράξει κι επαναπαύεται στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, ανάγοντας το κάθε κομμάτι της σε απόλαυση ή οτιδήποτε μπορεί να της παρέχει ευκαιριακή ηδονή.

Κάπως έτσι βλέπει και τη βία, το αγαπημένο του θέμα προς ανάλυση, ο Haneke. Αν στα «Παραξενα Παιχνιδια» η ωμή βία ήταν αντικείμενο διασκέδασης στα χέρια δύο νεαρών, στο «Benny’s Video» περιγράφεται θαρρείς προφητικά η γενιά του you tube και της κρυφής κάμερας, που απολαμβάνει να καταγράφει και να παρακολουθεί μαζικά απεχθείς και βασανιστικές πράξεις. Ο Benny (Arno Frisch) όπως και αρκετοί νέοι της εποχής του αρέσκεται στην απεικόνιση και καταγραφή της βίας, αλλά το χειρότερο απολαμβάνει την επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή και παρακολούθησή της. Πόσο απέχει όμως αυτό από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα; Καθόλου θα έλεγε κάποιος…. Κι αν η σοκαριστική και παράλληλα αποκρουστική θανάτωση (=δολοφονία) του χοίρου στους τίτλους έναρξης μοιάζει ξεπερασμένη και συνηθισμένη ακόμη και στα μάτια ενός παιδιού, η δολοφονία ενός ανθρώπου αποτελεί γι’ αυτό μια έντονα ανεκπλήρωτη επιθυμία, που υποθετικά η εκπλήρωσή της θα αποτελέσει μία απροσδιόριστα πρωτόγνωρη αίσθηση για τον ήρωα. Η ανάγκη για ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας, οδηγεί τον Benny στην αναζήτηση του θύματος του. Αντ’ αυτού ως ένα ειρωνικό παιχνίδι της μοίρας το θύμα, εκπρόσωπος του αδυνάτου φύλου, πέφτει άθελά του στα χέρια του θύτη.

Όταν ο Benny θα προβεί στην αποτρόπαια πράξη που έχει από καιρό σχεδιάσει, κυνηγημένος από τύψεις, βρισκόμενος σε ψυχικό τέλμα και οδηγούμενος σε ενέργειες που μπορούν περισσότερο να ερμηνευτούν (μέχρι το σημείο εκείνο) ως θρήνος παρά ως τα σημεία μιας εφηβικής επανάστασης, θα αποκαλύψει στους γονείς του το τι πραγματικά συνέβη. Κι οι θεατές θα γίνουν για ακόμα μια φορά μάρτυρες του βίαιου αυτού εγκλήματος μέσα από την κάμερα του Benny, αντιμέτωποι συνεχώς με το ερώτημα που τους θέτει ο Haneke: Πόσο μπορείτε να αντέξετε τη βία; Μια βία όχι μόνο οπτική αλλά και ακουστική. Πόσο εύηχος μπορεί να είναι άραγε στα αυτιά του καθενός ένας διάλογος γεμάτος αποκρουστικές πράξεις ή σχέδια για την τέλεση αυτών όταν μάλιστα προέρχονται από το στόμα δύο ενηλίκων, χαρακτηριστικό δείγμα μικροαστών, οι οποίοι θα σκεφτούν, θα επινοήσουν και εν τέλει θα τελέσουν ένα επιπλέον έγκλημα, σε μια προσπάθεια απόκρυψης των πεπραγμένων του γιου τους, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της φαινομενικά ήρεμης οικογενειακής τους ζωή, των φαινομενικά αληθινών σχέσεων μεταξύ των μελών της και της από καιρό χαμένης τους αξιοπρέπειάς.

Ο Benny ζητάει τη στήριξη των γονιών του, οι οποίοι νοιώθοντας διαρκώς σφικτή τη θηλιά στο λαιμό τους αδυνατούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, για την οποία η λύση θα δοθεί σε ένα αναπάντεχο και συγκλονιστικό φινάλε, σαν αυτά που συνηθίζει ο Haneke, το οποίο περισσότερα ερωτηματικά γεννά παρά δίνει απαντήσεις σε όσα έχουν ήδη τεθεί. Αλήθεια ο Benny στάθηκε ώριμα όπως δεν κατάφεραν οι γονείς του, απέναντι στο πρόβλημα; Οδηγήθηκε υποχρεωτικά στην τελική του πράξη αντιλαμβανόμενος το ηθικό (και όχι μόνο) αδιέξοδο που βιώνει η οικογένειά του; Ήταν μια προσπάθεια προσωπικής εξιλέωσης ή απλά επρόκειτο για ένα καλοστημένο σχέδιο, ένα παιχνίδι για τη δημιουργία ενός έργου του οποίου το σκηνοθετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχε ο ίδιος, με κομπάρσους τους δικούς του ανθρώπους; Ένα έργο το οποίο σχεδίασε από την αρχή, πλάθοντας με επίγνωση και σατανική ακρίβεια το σενάριο του, το οποίο μετέφερε καρέ - καρέ σε μια προσωπική κάμερα εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τον πόθο του για τη βία, τις ταινίες (με βία) και την τεχνολογία;

Ένα μέρος της απάντησης(-εων), η οποία σαφώς ταυτίζεται και με την υποκειμενική κρίση και ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε θεατή, θα βρείτε στα λόγια ενός παιδιού που επιθυμεί διακαώς να βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, ένα άλλο σε όσα έχουν έμμεσα φανερωθεί κατά τα δρώμενα, κρυμμένα καλά μέσα στις εικόνες που παραδίδει ο σκηνοθέτης και ένα τρίτο στο τίτλο του ίδιου του φιλμ (Benny’s Video) που μάλλον αναφέρεται σε ένα άλλο βίντεο, μεγαλύτερης διάρκειας από εκείνο της αρχικής δολοφονίας, τα επιμέρους κομμάτια του οποίου είναι διάσπαρτα μέσα στα. 105 λεπτά που διαρκεί η ταινία.

Βαθμολογία: 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.