• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine-Making Of


Τετ 22 Οκτ 2008

Παγιδευμένοι
Γεια σου Ντάνιελ…Ο θείος Στίβεν είμαι…


Ο Steven Spielberg επιδίωκε να δημιουργήσει μια ταινία η οποία να εστιάζει στη σύγχρονη ριάλιτι καθημερινότητα. Μια ταινία που να περιγράφει τη φοβερή δύναμη της «πανοπτικής» τεχνολογίας, η οποία τείνει να λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Όμως το σχέδιο του έπαιρνε συνεχώς παράταση και τελικά μπήκε στο συρτάρι μια και καλή. Αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τον Ford ως νέο Indiana και θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία αυτής της ταινίας, αποφασίζει μετά από πολλή σκέψη να την αναθέσει σε κάποιον άλλο, νέο κατά προτίμηση σκηνοθέτη.
Για καλή τύχη του Caruso λοιπόν, έπεσε ξανά το dvd του Disturbia στα χεράκια του Spielberg και εκείνος μετά την προβολή της ταινίας έτριβε από ικανοποίηση τα δικά του. Είχε βρει το σκηνοθέτη που χρειαζόταν και το τηλέφωνο δεν άργησε να πέσει. Δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερη προσπάθεια με σκοπό να τον πείσει, αφού σε όλα αυτά έβαλε και το χεράκι της η «μαμά» dreamworks. «Υπάρχει πάντοτε το άγχος πως πρόκειται για μια ιστορία που δούλευε για καιρό ο Στίβεν. Αλλά εκείνος με έκανε να νιώσω πολύ άνετα. Μου τόνισε πως το σημαντικό είναι ο δημιουργός να κάνει την ταινία δική του. Μάλιστα μου είπε «Πάρε αυτήν την ιδέα και κάνε την δική σου!». Με εμπιστεύτηκε πλήρως. Απόλαυσα μια εξαιρετική συνεργασία.», τονίζει σχεδόν εκστασιασμένος ο Καρούζο.

Μια μεγάλη και ταλαιπωρημένη Ιδέα


Δύο ανυποψίαστοι Αμερικάνοι, ο Τζέρι Σο (Shia LaBeouf), ένας αργόσχολος νέος και η Ρέιτσελ Χόλομαν (Michelle Monaghan), μια ανύπαντρη μητέρα, βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι στα δίχτυα μιας απίστευτης συνομωσίας, με βασικό τους εχθρό το χρόνο… Πίσω από την τεράστια αυτή σκευωρία κρύβεται…η φωνή μιας άγνωστης γυναίκας, την οποία ποτέ τους δεν έχουν γνωρίσει. Για κακή τους τύχη όμως, εκείνη μοιάζει να γνωρίζει την κάθε τους κίνηση και έτσι τους παγιδεύει όλο και περισσότερο, χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνολογικά μέσα της καθημερινότητάς τους. Έτσι, οι δυο τους καταλήγουν να είναι οι πλέον «περιζήτητοι» καταζητούμενοι, έρμαια ενός διαβολικού σχεδίου, φυλακισμένοι σε ένα «κελί», να αγωνίζονται να σωθούν και να εμποδίσουν το χάος που πρόκειται να προκληθεί.
Αυτό είναι το επίκαιρο θέμα της ταινίας του κυρίου Spielb…ε…συγγνώμη Caruso και το βαρύγδουπο όνομα αυτής «Eagle Eye». Κατά τους δημιουργούς της, η ταινία διερωτάται τι θα συμβεί εφόσον η ίδια η τεχνολογία, από την οποία οι άνθρωποι είναι απόλυτα εξαρτημένοι, στραφεί ανεξέλεγκτα εναντίον τους.
Είναι όμως το Eagle Eye, μία ακόμη ταινία επιστημονικής φαντασίας; Όχι υποστηρίζουν οι συντελεστές τις, αφού ο Spielberg εξέλυσε συνεχώς την αρχική ιδέα, δημιουργώντας ιδιαίτερα πλαίσια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθεί η ταινία. Σε μια εποχή που τα μάτια του Μεγάλου Αδερφού καραδοκούν άγρυπνα πάνω από τα κεφάλια μας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, η ταινία έπρεπε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Ένας εκ των σεναριογράφων/παραγωγών, ο Alex Kurtzman σχολιάζει «Το ιδανικό για τον Στίβεν θα ήταν, βγαίνοντας οι θεατές από τον κινηματογράφο να κλείνουν, τρομοκρατημένοι, τα κινητά τους.»

Σκηνοθέτη βρήκαμε, ηθοποιούς όμως;;;;


Δεν ήταν δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, αφού σύσσωμοι παραγωγοί και σκηνοθέτες είχαν από την αρχή στο μυαλό τους την εικόνα του Shia LaBeouf στον κεντρικό ρόλο. Τώρα αν πω ότι μόνο αυτοί και κανείς άλλος θα γίνω κακός; Αλλά ας μην προτρέχουμε…Έχοντας δώσει μια αξιοπρεπέστατη ερμηνεία στην προηγούμενη ταινία του ίδιου σκηνοθέτη και κουβαλώντας τη στάμπα ενός ταχύτατα ανερχόμενου ταλέντου, επιλέχτηκε αμέσως. «Ο τύπος που υποδύομαι είναι αυτός που απολαμβάνει την ελευθερία του και δεν πιστεύει ούτε πως πρέπει απαραιτήτως να πάει κανείς στο Πανεπιστήμιο ούτε πως πρέπει κανείς να ακολουθεί όσα η κοινωνία επιτάσσει. Εξερευνά τα όριά του και προσπαθεί να μάθει τον εαυτό του και τι πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή του. Το εντελώς αντίθετο από τον επιτυχημένο και κατασταλαγμένο δίδυμο αδελφό του. Και ξαφνικά καλείται να τα βγάλει πέρα μέσα σε μιάμιση μέρα με γεγονότα που πολύ γρήγορα τον κάνουν από παιδί, άντρα» επισημαίνει ο ηθοποιός για το ρόλο του.
Και μπορεί το baby face του LaBeouf να μας πέφτει λίγο για τον κεντρικό ήρωα της ταινίας, όμως βγάζω το καπέλο στον κύριο που επέλεξε τη Michelle Monaghan για το γυναικείο ρόλο. Γιατί δε χωράει αμφιβολία, αυτή επιλέχθηκε από άντρα. Η ηθοποιός Michelle Monaghan είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της πρωταγωνιστώντας στις ταινίας Mission Impossible III, Gone Baby Gone, The Heartbreak Kid, Made of Honor και ήταν η καλύτερη επιλογή για το ρόλο της μητέρας.
Δίπλα στους δύο πρωταγωνιστές συναντάμε το Billy Bob Thornton στο ρόλο του πράκτορα του FBI Τόμας Μόργκαν που τους καταδιώκει, ο οποίος είναι, κατά δήλωση του σκηνοθέτη, ένας από τους πλέον δυναμικούς, αστείους και ασυνήθιστους ανθρώπους που έχει ποτέ του γνωρίσει και την Rosario Dawson ως ειδική πράκτορα Περέζ πλάι στον Thornton. Για να σας πω την αλήθεια, εμένα αυτό το ζευγάρι μου μοιάζει αρκετά πιο καυτό από το πρωταγωνιστικό.

Πως γυρίστηκε η ταινία.


Όπως λέει και το Δελτίο Τύπου βασική επιδίωξη του σκηνοθέτη ήταν η δράση να είναι ρεαλιστική και ο θεατής να αγωνιά πραγματικά για την τύχη των ηρώων. Έτσι, οι πρωταγωνιστές είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι με τους οποίους πολύ εύκολα ταυτίζεται κανείς, ενώ ταυτόχρονα η δράση, αν και καταιγιστική, καταφέρνει να είναι απόλυτα ρεαλιστική, αφού τα αυτοκίνητα πράγματι καταστρέφονται και οι ανατινάξεις λαμβάνουν χώρα στην πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης είναι «απλώς» εκεί και τα καταγράφει. Αλλά και αναφορικά με τα θέματα των ανακρίσεων και τις στρατιωτικές έρευνες, τόσο το Υπουργείο Αμύνης (χάρη στο οποίο έγιναν γυρίσματα στο Πεντάγωνο) όσο και ένας απόστρατος πράκτορας του FBI προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους ώστε ακόμα και αυτές οι σκηνές να μοιάζουν αληθινές, καθώς το κοινό, λόγω της υπερέκθεσης που έχει από τα ΜΜΕ, είναι λίγο πολύ εξοικειωμένο ακόμα και με θέματα υψίστης ασφαλείας. Επιπλέον, εν ενεργεία στρατιωτικοί παίρνουν μέρος στην ταινία ως κομπάρσοι δίνοντας ακόμα περισσότερη αληθοφάνεια στο όλο εγχείρημα.
Τελικός απολογισμός: πάνω από 200 σκηνές, περισσότερα από 38 αυτοκίνητα, πάνω από 90 διαφορετικά σετς, άπειρες εκρήξεις, πάμπολλες σκηνές καταδίωξης και 100 και πλέον μετακινήσεις 120 ατόμων μέσα σε μόλις 77 ημέρες!
Το δικό σας απολογισμό θα τον κάνετε στις 23 Οκτωβρίου, όταν και η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες. Μέχρι τότε να περνάτε καλά και να πηγαίνετε σινεμά… 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.