• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineDVD


Παρ 16 Μαϊ 2003

James Bond 007 : Die Another Day - Πεθανε μια αλλη Μερα
Η τελευταία αποστολή του πράκτορα James Bond στην αφιλόξενη Βόρεια Κορέα, στην αναζήτηση ενός επαναστάτη παράφρονα αξιωματικού του στρατού, δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Αυτό είχε σαν συνέπεια ο κατάσκοπος να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές όπου υπέστη τα πιο βάρβαρα βασανιστήρια. Και ενώ όλα δείχνουν πως ο Bond θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, η υπηρεσία του ΜΙ6, ευρισκόμενη μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο αποφασίζει να τον ανταλλάξει με έναν Κορεάτη κρατούμενο τρομοκράτη.

Η εμπιστοσύνη όμως στο πρόσωπο του έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του και να του αφαιρεθεί η άδεια να σκοτώνει. Αυτό βεβαίως δεν είναι ικανό να σταματήσει τον 007 από την ενεργό δράση και ολομόναχος δίχως πολλά στοιχεία στην διάθεση του θα αναζητήσει τους προδότες που έχουν παρεισφρήσει μέσα στην Βασιλική Βρετανική Αντικατασκοπία.

Εικοστή εμφάνιση στην οθόνη του ηρωικότερου, αποτελεσματικότερου και λαμπερότερου ήρωα που έχει αναδείξει η κινηματογραφική ιστορία, του James Bond. Πιστός στην παράδοση που θέλει το δημιούργημα του Ian Fleming να μας επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι και φέτος δυο χρόνια μετά το πολύ καλό The World is not enough - Ο Κοσμος δεν ειναι αρκετος, ο σινιέ κατάσκοπος είναι και πάλι εδώ.

Δίχως βεβαίως μεγάλες εκπλήξεις στην εξέλιξη της υπόθεσης (το σενάριο είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι από τις ταινίες του Bond που έχει μείνει εδώ και σαράντα χρόνια το ίδιο και απαράλλαχτο) ο πράκτορας 007 ταξιδεύει και πάλι ανά τον κόσμο συντροφιά με όμορφες κυρίες αναζητώντας και εξολοθρεύοντας κάθε επικίνδυνο αντίπαλο.

Ο Pierce Brosnan, υποδύεται για τέταρτη στην σειρά ταινία (και πιθανότατα τελευταία) τον Bond, και αποδεικνύει πως η επιλογή της MGM στο πρόσωπο του ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη. Άριστη. Τώρα ξεκινά η σπαζοκεφαλιά για τους υπευθύνους της Metro που πρέπει να ζοριστούν πολύ για να τον αντικαταστήσουν. Στο πλάι του Bond η παραγωγή έχει προσθέσει μια γυναικεία παρουσία, την Jinx, που ίσως θα θελήσει να την διατηρήσει και στις επερχόμενες ταινίες. Προσωπικά το γεγονός αυτό με άφησε αδιάφορο, όχι τόσο γιατί ο Bond δεν χρειάζεται στο πλάι του έναν Σύμμαχο (και δη Αμερικάνο) όπως ο Batman τον Robin, αλλά γιατί η πολυδιαφημισμένη Halle Berry δεν έλεγε πολλά πράγματα. Αντιθέτως η ξανθιά καλλονή Rosamund Pike που το μάρκετινγκ την πέρασε σε δεύτερη μοίρα είναι ένα καθαρόαιμο Bondgirl που θυμίζει σε πολλά παλαιότερες πληθωρικές παρουσίες. Οι μόνιμοι Judi Dench και John Cleese κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα απόδοσης ενώ πολύ μέτριες ήταν οι παρουσίες των κακών χαρακτήρων Rick Yune και Toby Stephens.

Η σκηνοθεσία του Lee Tamahori, που προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία και στο παρελθόν είχε παρουσιάσει την εξαιρετική ταινία Mulholland Falls - Εντολη εν λευκω είναι λίγο ρηχή αλλά όπως πάντα σε ταινίες του Bond περνά σε δεύτερη μοίρα. Το κακό που εντόπισα, όπου ειδικά στα τελευταία φιλμ της σειράς γίνεται ολοένα και πιο έντονο, είναι πως μοιάζουν πάρα πολύ με ένα ομαδοποιημένο σύνολο διαφημιστικών σποτς για γυαλιά ηλίου, ποτά, κοστούμια και αυτοκίνητα. Είπαμε εμπορευματοποίηση αλλά αυτό παραπάει. Και μια και αναφέρθηκα στα αυτοκίνητα καταχάρηκα την παρουσία της νέας Aston Martin Vanquish που έχει την δυνατότητα να μετατρέπεται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε αόρατη. Είναι από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν, χαρακτηρίζουν και θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν την τεράστια επιτυχία που λέγεται James Bond 007.

DVD – Θα μπορούσα να εκφραστώ χρησιμοποιώντας δεκάδες λέξεις αναφερόμενος στο σετ που προσφέρει στο κοινό η Odeon. Μία λέξη όμως και μόνο αρκεί: Μοναδικό. Μοναδικό στην ποιότητα κατασκευής, μοναδικό στα περιεχόμενα, μοναδικό στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μοναδικό και για τον James Bond αφού είναι το πρώτο που κυκλοφορεί σε διπλό δίσκο. Για τα μενού δεν υπάρχουν λόγια, είναι hitech εμφάνισης και οδηγούν με πολύ εύκολο τρόπο τον χρήστη στις υποκατηγορίες. Στην υπερπολυτελή συσκευασία εκτός από τα DVDs υπάρχει και ένα συλλεκτικό βιβλιαράκι που αναφέρεται στους πρωταγωνιστές.

EIKONA – Λαμπρή, φωτεινή, υψηλής ποιότητας και λεπτομέρειας, widescreen αναμορφική 2,35/1, με εναλλαγές των φίλτρων που οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα, άλλοτε σε τόνους ιωδίου (σκηνικά πάγου – νερού) και άλλοτε σε πιο σέπια τόνους (οι σκηνές στην Κούβα).

ΗΧΟΣ – Πάρα πολύ καλός, σχεδόν άριστος, Dolby Digital 5.1 EX, με μόνιμη χρήση των περιφερειακών ηχείων, πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά όταν μιλάμε για τον 007. Εκρήξεις, πυροβολισμοί, ελικόπτερα, χόβερκραφτ, ένα απίθανο μουσικό θέμα και οι στιβαρή φωνή του Bond γεμίζουν για δύο και πλέον ώρες τον χώρο, με πολύ χορταστικό τρόπο.

EXTRAS – Ο πρώτος δίσκος εκτός από το φιλμ περιλαμβάνει δυο πολύ ενδιαφέροντες σχολιασμούς έναν από τον σκηνοθέτη Tamahori μαζί με τον παραγωγό Michael Wilson και έναν δεύτερο (και πολύ ευχάριστο) ανάμεσα στον Brosnan και την όμορφη Rosamund. Ο δεύτερος δίσκος της special edition είναι γεμάτος με πολύ χρήσιμο πρόσθετο υλικό. Πιο συγκεκριμένα:
- Inside Die Another Day Documentary. 75 λεπτά πίσω από τις κάμερες, όπου οι συντελεστές μιλούν για τα κατορθώματα τους, βαδίζοντας σκηνή σκηνή. Από την εισαγωγή στα αφρισμένα κύματα της Κορέας μέχρι το φινάλε στους πάγους της Ισλανδίας.
- Scene Evolutions. Συγκρίσεις του τελικού αποτελέσματος με τα προσχέδια και τα σκίτσα.
- Inter Action Sequences. Σκηνές πολλαπλής λήψης από διαφορετικές κάμερες.
- Title Design. Αναφορά στους τίτλους έναρξης που για πρώτη φορά στην ιστορία των ταινιών του Bond εκτός από τις σκιές χορευτριών βλέπουμε να προχωρά και η υπόθεση.
- Equipment Briefing. Ίσως το πιο εντυπωσιακό extra όπου λεπτομερώς γίνεται αναφορά στα gadgets του φιλμ. Δείτε προσεκτικά την εξήγηση για την αόρατη Αστον Μαρτιν.
- Φωτογραφίες. Περισσότερες από 200 χωρισμένες σε διάφορες θεματικές ενότητες.
- Trailers και TV Spots.
- Video Clip της Madonna “Die Another Day” και making of.

Γενικά η ταινία είναι πολύ εντυπωσιακή, πλήρως αντιπροσωπευτική της πορείας, ιστορίας και εξέλιξης του αγαπημένου Bond. Για το συλλεκτικό DVD προτείνω αγορά στους φίλους του 007 για να το ευχαριστηθούν ξανά και ξανά. Για τους ταμένους σινεφίλ και ορκισμένους εχθρούς του Bond, δεν θα το προτείνω φυσικά, αλλά μπορούν άνετα να νοικιάσουν να δουν το “Emploi Du Temps” και για δυο και πλέον ώρες να ενημερωθούν για το πώς είναι η ζωή ενός άνεργου σκυθρωπού μοναχικού Γάλλου και μόλις τελειώσει να καταπιούν και δυο Panadol για να περάσει ο πονοκέφαλος...

ΕΙΚΟΝΑ – 8/10
ΗΧΟΣ – 9/10
EXTRAS – 9/10
DIE ANOTHER DAY – 7/10


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.