• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineDVD


Σάβ 29 Ιαν 2005

Hellboy vs ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ
Ακόμη δύο σημαντικές εταιρίες διανομής, η Odeon Και η Prooptiki, κυκλοφορήσαν τα παρθενικά τους πακέτα για τον νέο χρόνο, δίχως όμως τον σπουδαίο τίτλο να υπάρχει ανάμεσα στις ταινίες που συνθέτουν την κυκλοφορία του Γενάρη. Από την μια μεριά έχουμε την ταχύτατη έκδοση σε DVD της τελευταίας ταινίας που φέρει στον τίτλο της την λέξη “Exorcist ” και αφορά τα περιστατικά που συνέβησαν πριν από πέντε δεκαετίες και δημιούργησαν τον μετέπειτα μύθο και από την άλλη ο κυρίαρχος τίτλος αφορά το κόμικ “Hellboy” που στις αγορές του κόσμου – εκτός της δικής μας – συνάντησε ιδιαίτερα αξιόλογη επιτυχία. Περιορισμένου ενδιαφέροντος και οι δεύτεροι τίτλοι με τα χαλαρότατα αμερικάνικα “Dodgeball” και “ The Prince and me ” να κόβουν την όρεξη …

HELLBOY – Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ


25 λέξεις – Ένα αποτυχημένο μεταφυσικό πείραμα των Ναζί θα φέρει στον κόσμο τον Χέλμποι, έναν πανίσχυρο σούπερ ήρωα από την Κόλαση, που θα χρησιμοποιήσει τις υπερφυσικές του δυνάμεις προκειμένου να εξολοθρεύει στο κακό που απειλεί την ανθρωπότητα.

Στο Ράφι – Τι πιο καλό από το να παρουσιάζεται μια ταινία που αφορά έναν υπερ-ήρωα δίχως ο (υποψήφιος) θεατής να έχει κορεστεί βλέποντας την μορφή του επικολλημένη σε κάθε μορφής εμπορική δραστηριότητα, όπως συνέβη δηλαδή κατά κόρον στις περιπτώσεις του “Batman”, των “X-Men” ή του “Hulk”. Αντίθετα δηλαδή με το τι συνέβη στην περίπτωση του “Hellboy”, ενός κόμικ με ζωή μια μόλις δεκαετία, που ξεπήδησε από τις σελίδες των εντύπων της Dark Horse διεκδικώντας ένα κομμάτι από την πίττα της ανέλπιστης επιτυχίας κάτι που τα τελευταία χρόνια πέτυχαν κάποια σχετικά άγνωστα κόμικ, σαν τον “Blade” ή τον “Daredevil”!

Και πραγματικά τα κατάφερε! Με το χαμηλό του προφίλ και το ιδιαίτερα προσεγμένο σενάριο, τις αυξομειώσεις του ενδιαφέροντος και την συμπάθεια του κοινού, που την κερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκτυλίσσεται το φιλμ, ο Χέλμποι κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή των σημαντικότερων Box Offices του κόσμου για πολλές εβδομάδες.

Σκηνοθετημένο από έναν εκ των πιο αγαπημένων σύγχρονων δημιουργών, τον Guillermo Del Toro, που είναι ο υπεύθυνος για έργα μεταφυσικού χαρακτήρα όπως τα “Mimic” και “The Devils Backbone”, αλλά και του δεύτερου και πιο εντυπωσιακού μέχρι τώρα επεισοδίου των περιπετειών του κυνηγού βρικολάκων “Blade”, το “Hellboy” διαθέτει έντονη την δημιουργική του ματιά ξεχωρίζοντας για τον λόγο αυτό από τον σωρό ανάλογων δίχως ουσίας παραγωγών. Ο Del Toroκαταφέρνει να δώσει μια συγκεκριμένη οντότητα χαρακτήρα στον ήρωα του, φτιάχνοντας τον σχετικά ανθρώπινο και προσιτό και κατά συνέπεια πιο φιλικό στον θεατή.

Από την άλλη πλευρά όμως επικρατεί μια σεναριακή ανακατωσούρα με την παρουσία στις κεντρικές μορφές της υπόθεσης μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, του σατανικού Ρασπούτιν, που περισσότερο μπερδεύει την υπόθεση παρά λειτουργεί με θετικό τρόπο.

Το πιο θετικό πάντως στοιχείο της όλης παραγωγής είναι ο Ron Perlman, ένας από τους κλασσικότερους ρολίστες και δευτεραγωνιστές, που με χαρακτηριστική ευκολία χαρίζει την μορφή του στον Ήρωα της Κόλασης. Έχοντας μια ανάλογη προϋπηρεσία στην τεράστια τηλεοπτική επιτυχία του “The Beauty And The Beast”, αλλά και με συνεργασία στο πλάι σημαντικών σκηνοθετών όπως ο Annaud και ο Jeunet, ο Ron Perlman χρησιμοποιεί την ιδιόμορφη εξωτερική του εμφάνιση, ώστε με το ελάχιστο make up, να καταφέρνει να αποδώσει τον ρόλο με επιτυχία. Λιγοστή πάντως είναι η βοήθεια που παίρνει από τους δευτερεύοντες ρόλους, που είναι σχετικά άχρωμοι και αφανείς, όπως δηλαδή της αγαπημένης του που ερμηνεύει η Selma Blair, ή του ομοσπονδιακού αστυνόμου ρόλο που κατέχει ο άχρωμος Rupert Evans. Ξεχωριστή οντότητα δίνει πάντως η παρουσία του σπουδαίου John Hurt που παίζει τον καλό επιστήμονα «πατερούλη» του Hellboy!

Disc – Το διπλό σετ με τις περιπέτειες του Hellboy Που κυκλοφορεί από την Prooptiki θα το χαρακτήριζα με μια λέξη άψογο. Είναι δε από τις πολύ λίγες φορές που τίτλος της Columbia Tristar εκδίδεται σε δύο DVD κάτι που στο παρελθόν θυμάμαι μόνο για το “SpiderMan” Και το “Punch Drunk Love”. Ο πρώτος ψηφιακός ξεκινά με τον πρόλογο του Del Toro, που εισάγει τον θεατή στον κόσμο του Ήρωα από την Κόλαση. Το κυρίως θέμα, δηλαδή η ταινία, αγγίζει πολύ υψηλά στάνταρντς απόδοσης ακόμη και αν το σύνολο της ταινίας σε Gbytes δεν ξεπερνά κατά την συνήθεια της Sony καν τα 3.5!!! Είναι πραγματικά απίστευτο το που χωρά τόση ηχητική πληροφορία για την μπάντα Dolby Digital 5.1, η οποία είναι τόσο δυναμική σε βαθμό που κουράζει, ενώ η εικόνα δεν ζορίζεται σε κανένα σημείο από τα πολλά υποφωτισμένα σκοτεινά πλάνα. Εναλλακτικά ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει το φιλμ σε σχόλια του δημιουργού. Στον υπόλοιπο δίσκο στριμώχνονται ακόμη μερικά αφιερώματα στο αρχικό σκίτσο που μετεξελίσσεται σε φιλμ, φιλμάκια από την παραγωγή που μπορείτε να δείτε αυτόνομα ή εμβόλιμα στην ταινία και κάποια κινούμενα σχέδια αγνώστου προελεύσεως που μας προτείνει ο Hellboy!!!

Στον δεύτερο δίσκο – που μας ξεναγεί η δεσποινίς Blair – υπάρχει ένα εντυπωσιακό making of συνολικής διάρκειας δυόμισι ωρών, που εξαντλεί οποιαδήποτε απορία για το πώς φτιάχτηκε το φιλμ, μερικές αδιάφορες κομμένες σκηνές, βιογραφίες και φιλμογραφίες των συντελεστών, αμέτρητα τρέιλερς και σποτάκια τηλεοπτικά ενώ το πιο σπουδαίο πρόσθετο είναι η τρισδιάστατη ανάλυση των animation χαρακτήρων που παίρνουν μέρος στο φιλμ.

Μμμμ… - Ο Hellboy όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας υπερ ήρωας που στην πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα δεν στηρίχθηκε στο να υπάρχει η μορφή του πάνω σε κάθε λογής πατατάκια, φαστ φουντ και λεμονάδες. Έγινε επιτυχία – εκτός Ελλάδας πάντα - διότι το άξιζε σε κάθε επίπεδο. Το επερχόμενο δεύτερο μέρος βεβαίως δεν παίρνω όρκο πως δεν θα είναι μια ακόμη αποθέωση του αμερικάνικου βλαχο-μάρκετινγκ…

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (8/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (8/10)
EXTRAS – 3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars (8/10)
HELLBOY4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (5/10)

THE PRINCE AND ME – Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΚΙ ΕΓΩ


25 λέξεις – Ο νεαρός και επιπόλαιος πρίγκιπας και διάδοχος του Δανέζικου θρόνου, μεταβαίνει στο επαρχιακό Γουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, υποτίθεται για να ζήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί όμως γνωρίζει την κοπέλα των ονείρων του.

Στο Ράφι – Τελικά μάλλον οποιαδήποτε ρομαντική και συναισθηματική κουταμάρα κατέβει στο κεφάλι των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, αυτοί μάλλον υποχρεούνται να την μετατρέψουν σε φιλμ. Δεν εξηγείται διαφορετικά αφού το δίωρο που πέρασα παρακολουθώντας μια ταινία αμιγούς επιστημονικής φαντασίας μάλλον περισσότερο ψυχοφθόρο ήταν παρά ευχάριστο.

Θα πρέπει πάντως να υπολογίσω και την ξεχωριστή παράμετρο που ισχύει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και αφορά όλα τα κοριτσάκια στην εφηβεία, τα οποία ολόκληρο το εικοσιτετράωρο του σκέφτονται μόνο τον συνοδό στο prom της αποφοίτησης που θα τις συνοδεύσει καβάλα στο άλογο φορώντας χρυσοποίκιλτη στολή αξιωματικού. Ελπίζω οι αντίστοιχες ηλικίες στην χώρα μας να σκέφτονται εντελώς διαφορετικά.

Τι κρίμα πάντως για την Julia Stiles Που είχα συμπαθήσει από κανά δύο καλά – νεανικά και πάλι – φιλμάκια που την είχα παρακολουθήσει πρόσφατα (εκείνο το “Save The Last Dance” ήταν συμπαθές) να καταστρέφει με τόσο απλοϊκό τρόπο το προφίλ της. Κάτι που δεν ισχύει για τον μορφονιό Luke Mably, που άγνωστος ήλθε, ακόμη πιο άγνωστος έφυγε. Η έκπληξη της ημέρας πάντως αφορά στο βασιλικό ζευγάρι της Δανίας που συνθέτουν δύο από τους σημαντικότερους ρολίστες της Αλβιόνας, ο Tom Wilkinson και η Miranda Richardson, που μας καθιστούν σαφές πως από κάπου πρέπει και αυτοί να βγάλουν τα προς το ζειν.

Disc – Η παραγωγή του DVD από την Prooptiki κινείται στην μετριότητα όπως άλλωστε και το θέμα της ταινίας. Εκ των τεχνικών στοιχείων καλύτερη γεύση αφήνει η εικόνα που είναι ζωηρή, ζωντανή και πολύχρωμη δίνοντας μια ευχάριστη αίσθηση σε αυτό που παρακολουθεί ο θεατής. Ο Dolby Digital 5.1 ήχος αρκείται απλά στην σωστή αναπαραγωγή των διαλόγων, δίχως περιφερειακές εξάρσεις. Στα πρόσθετα υπάρχουν σχολιασμός από την σκηνοθέτιδα Martha Coolidge, που για όσους δεν γνωρίζουν είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη ανοησία της ιστορία της μεταμεσονύκτιας τηλεόρασης με τον τίτλο “Sex And The City”, τρεις μικρές ενότητες με αφιερώματα στα γυρίσματα, κομμένες σκηνές και αστεία περιστατικά από τα γυρίσματα.

Μμμμ… - Εντάξει, πιθανότατα να μην φτάνει το πλέον κουτό επίπεδο του “The Princess Diaries” αφού τουλάχιστον η χώρα που αναφέρεται είναι υπαρκτή. Αν και για τους Αμερικάνους τόσο η λέξη Δανία όσο και η λέξη Γενοβία είναι ένα και το αυτό. Μια μακρινή χώρα της…Μαύρης Ηπείρου. Προσπεράστε!

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (5/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (5/10)
EXTRAS – 3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars (6/10)
THE PRINCE AND ME 4/10 Stars4/10 Stars (2/10)

EXORCIST, THE BEGINNING – ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ


25 λέξεις – Κάπου στην Αφρική, περίεργα μεταφυσικά φαινόμενα καλούν κοντά τους τον πρώην ιερωμένο Μέριν, προκειμένου να εντοπίσει που ακριβώς κρύβεται η ρίζα του Κακού

Στο Ράφι – Τι κρίμα! Μια τόσο σπουδαία και σημαντική κινηματογραφική στιγμή, που δια χειρός Friedkin πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, σκόρπισε τον τρόμο σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη, να έχει τέτοια κατάληξη από αυτούς που εκμεταλλεύονται το όνομα της. Μετά λοιπόν τα δύο μετριότατα σίκουελ του “Εξορκιστή”, της κατά τεκμήριο ιστορικότερης ταινίας τρόμου της ιστορίας, εντελώς άξαφνα προσγειώθηκε στις οθόνες μας ένα πρίκουελ που περιγράφει τι συνέβη πολύ πριν ο σατανικός Παζούζου κυριεύσει την ψυχούλα της μικρούλας Linda Blair

Ίσως όχι πάντως και τόσο ξαφνικά, αφού η παραγωγή του φιλμ διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια – λέτε η κατάρα του Κακού? – με τους σκηνοθέτες να διαδέχονται ο ένας τον άλλον και τελικά η Morgan Creek να καταλήγει στο πρόσωπο του Renny Harlin, του ανθρώπου δηλαδή που αρέσκεται να ρισκάρει το οικονομικό κραχ με κάθε στούντιο που συνεργάζεται. Φυσικά όπως συνέβη σχεδόν σε κάθε προηγούμενη ταινία του, το αποτέλεσμα είναι μετριότατο, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τον θεατή σε ανατριχιαστική κορύφωση, ενώ οι ερμηνείες, εκτός του περίφημου ρολίστα Stellan Skarsgerd που βαδίζει κυριολεκτικά ολομόναχος ερμηνεύοντας τον Μέριν σε νεότερη ηλικία, είναι ρηχές και επίπεδες. Και αν από το Bond-girl Izabella Scorupco δεν περίμενα και κάτι το σημαντικό, η καλή παρουσία του James D`Arcy στο “Master and Commander” έδινε περισσότερες υποσχέσεις…

Disc – Προφανώς η Odeon στην κυκλοφορία του δίσκου του “New Beginning” (όπως παρατηρείτε αποφεύγω επιμελώς το πρώτο συνθετικό του τίτλου) να αποφάσισε να επιχειρήσει το ΠΛΗΡΩΣ αποτυχημένο πείραμα άλλων εταιριών διανομής, όπου της επίσημης έκδοσης ενός πλήρους τίτλου, προηγήθηκε ένας εντελώς άδειος απλά και μόνο προς ενοικίαση. Θυμάμαι ακόμη τα δυσμενέστατα σχόλια που ακολούθησαν πριν 2 χρόνια την έκδοση του “Signs” που επίσης είγε βγει «γυμνό» στις προθήκες των βίντεο κλαμπς. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και εδώ, με το κυρίως θέμα, δηλαδή το φιλμ, να υπάρχει ολομόναχο στο δισκάκι και φυσικά να μην αφήνει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι ικανοποιητική, δοσμένη σε έντονους υπέρυθρους τόνους, με αρκετά καλή λεπτομέρεια και ευκρίνεια. Ηχητικά δεν υπάρχει κάτι το σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρω για την μπάντα Dolby Digital 5.1, εκτός ίσως από μερικά σούπερ – ψεύτικα εφέ που κάνουν την εμφάνιση τους στις τελικές στιγμές έντασης. Δεν έχω παρακολουθήσει ακόμη την ολοκληρωμένη εκδοχή, αλλά νομίζω πως το συγκεκριμένο σύστημα της διπλής κυκλοφορίας δεν έχει καμία τύχη στην εγχώρια αγορά.

Μμμμ… - Ήταν, που λένε, στραβό το κλίμα… Εκτός του ότι η ταινία είναι κακή, δεν υπάρχει καν το θέλγητρο να την ενοικιάσει κανείς έστω για τα πρόσθετα. Προτιμείστε αν βρείτε το πρώτο μέρος της ιστορία του Blatty με τον μοναδικό Max von Sydow ως Μέριν και αφήστε αυτό το ανοσιούργημα στις σατανικές διαθέσεις των καλά κρυμμένων στην αφρικανική έρημο στοιχειών…

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (5/10)
EXTRAS – (0/10)
EXORCIST, A NEW BEGINNING4/10 Stars4/10 Stars (2/10)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ
- Ποιος θα περίμενε ποτέ να κυκλοφορήσει ποτέ ταινία που να βασίζει το σενάριο της στο παιδικό παιχνίδι των «Μήλων» που παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια. Και όμως η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ben Stiller και ο Vince VaughnDodgeball” αναφέρεται ακριβώς στην κόντρα δύο ιδιοκτητών γυμναστηρίων, που διεκδικούν ο ένας το μαγαζί του άλλου σε αυτό το ιδιόμορφο παιχνίδι με την μπάλα. Τι επίπεδο θα αναρωτηθείτε? Και όμως η ταινία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της χρονιάς στην Αμερική, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το επίπεδο αυτών που κατέδειξαν τον George Bush, σαν Πλανητάρχη…
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ
Τελικά ποιος θα κατορθώσει να κερδίσει την καρδιά μιας ζάπλουτης κληρονόμου που μόλις έκανε την αμφάνιση της στο παραλαικό θέρετρο της Κυανής Ακτής. Ο πάντα κομψός μπον βιβέρ Λόρενς Τζέιμσον που σκοπεύει να την κατακτήσει με τους λεπτούς και ευγενικούς του τρόπους ή ο άγαρμπος Φρέντι Μπένσον που σκοπεύει να πετύχει κάνωντας την να τον λυπηθεί? Η καλύτερη στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα του Frank Oz, με τους Michael Caine και Steve Martin να χαρίζουν ένα ξεκαρδιστικό δίωρο, παίζοντας τους “Απατεώνες και τζέντλεμεν” που κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε ψηφιακής μορφής δίσκο στην χώρα μας. Προτείνεται δίχως κανέναν δισταγμό!!!


PREVIEW
RAISING HELEN
Μμμμ! Τι περισσότερο θα μπορούσα να πω για μια ταινία που πρωταγωνιστεί μια θεσπέσιας εξωτερικής εμφάνισης, κατάξανθη βόμβα, με υπέροχα μάτια, σώμα που κάνει κάθε φίδι να παραιτείται από την φύση του και ύφος που θα ζήλευε και η πλέον καταξιωμένη σταρ. Πρέπει να εξομολογηθώ πως από την πρώτη φορά που συνάντησα κινηματογραφικά την Kate Hudson – στο Almost Famous – στην οθόνη, ένιωσα μια τρομερή έλξη. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορώ να αντισταθώ στην γοητεία της ακόμη και αν παίζει σε τόσο μέτρια φιλμ σαν το “ Raising Helen ”…

Ένα φιλμ στο οποίο μια νεαρή καριερίστα αναγκάζεται να αποδράσει από το επιτυχημένο σκηνικό που λειτουργεί αφού αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κηδεμονία των τριών ορφανών παιδιών, που άφησε η αδικοχαμένη αδελφή της. Ουσιαστικά το φιλμ του πάντοτε ρομαντικού Garry Marshall κινείται αποκλειστικά και μόνο γύρω από το πρόσωπο της Έλεν, περνώντας στο περιθώριο τους λοιπούς χαρακτήρες όπως της έτερης αδελφής της που υποδύεται η Joan Cusack και του υποψήφιου αγαπημένου τον οποίο παίζει ο JohnGreek WeddingCorbett

Το δισκάκι βρετανικής προέλευσης είναι αξιόλογο με την Hudson – ΕΥΤΥΧΩΣ – να κυριαρχεί σε κάθε σημείο των extras του DVD. Η ταινία – που δεν πήγε τα αναμενόμενα στην ελληνική κινηματογραφική του διαδρομή – πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και σε δίσκο στην χώρα μας… Για τους – όχι λίγους – οπαδούς της πανέμορφης Kate!!!


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.