• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineDVD


Τρί 01 Νοε 2005

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΠΛΟΚΜΠΑΣΤΕΡ PART I!
Ντελίριο ενθουσιασμού πρέπει να διακατέχει τους φίλους τους οικιακού κινηματογράφου την περίοδο που διανύουμε αφού υπάρχει μια σωρεία πολύ σημαντικών κυκλοφοριών, που θα οδηγήσουν πάρα πολύ κόσμο, πιστεύω στις προθήκες των βίντεο κλαμπς. Τρία εντυπωσιακά μπλοκμπάστερς κρύβει η τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, που θα μελετήσουμε το κάθε ένα διεξοδικότερα σε τρεις αντίστοιχες συνέχειες. Αρχή γίνεται με το επικό περιπετειώδες φιλμ του Ridley Scott, Kingdom of Heaven, το οποίο σέρνει τον χορό. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν τα εξίσου θριαμβευτικά στην κινηματογραφική τους πορεία Star Wars Episode III και Batman Begins. Και όλα αυτά την στιγμή που ήδη έχουν εξαγγελθεί τα releases του Sin City και του War of the Worlds. Μαγικός μήνας λοιπόν για το Home cinema. Πιθανότατα ο καλύτερος εμπορικά όλων των εποχών!Η ΠΡΟΤΑΣΗ

KINGDOM OF HEAVEN – ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ


25 λέξεις – Από την καθημερινότητα της επαρχιακής Βρετανίας, ο Μπάλιαν, ένας δυναμικός σταυροφόρος, θα γίνει το ηρωικό σύμβολο – προστάτης όχι μόνο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης, αλλά και ο θεματοφύλακας των ιδανικών μιας ολόκληρης θρησκείας.

Στο Ράφι – Μετά και από την παρακολούθηση του Kingdom of Heaven, της τελευταίας δημιουργίας του τόσο σπουδαίου – και αδικημένου – Ridley Scott, αρχίζω τελικά να πιστεύω πως η προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερο της ιστορικής αλήθειας δεν είναι το απόλυτο κινηματογραφικό ζητούμενο. Παίρνοντας σαν γνώμονα την απόλυτη επιτυχία του ίδιου σκηνοθέτη, τον Gladiator, που όχι μόνο σάρωσε στα ταμεία αλλά απέσπασε και ένα σωρό Όσκαρς, αντιλαμβάνομαι με ευκολία πως το αλατοπίπερο μιας παρόμοιας παραγωγής είναι το ψεύδος που κρύβεται πίσω από ένα σχετικά αληθοφανές σενάριο. Οι αποδείξεις είναι απτές και προφανείς. Το παραμυθάκι με πρωταγωνιστή κάποιον υποτιθέμενο αξιωματικό της ρωμαϊκής φάλαγγας, στην περίπτωση του Μάξιμου, είναι πολύ ελκυστικότερο από το πολύ πιο στηριγμένο στις γραφές έπος που, έχει σαν ήρωα τον ατρόμητο πολεμιστή - άρχοντα του Ίμπελιν.

Για τον Μπάλιαν, η ζωή δεν έχει πλέον κανένα νόημα, μετά τον άδικο χαμό της γυναίκας και του παιδιού του. Έχοντας χάσει την Πίστη του σε οποιονδήποτε Θεό, ξεσπά την οργή του στο σιδηρουργείο που εργάζεται, πεταλώνοντας τα άλογα των περαστικών Σταυροφόρων. Μέχρι την ημέρα που μπροστά του θα εμφανιστεί ο χαμένος από πολλά χρόνια πατέρας του, ένας περίφημος πολεμιστής, ο Γκόντφρει, που θα του προτείνει να ταξιδέψει μαζί τους στους Αγίους Τόπους, όπου μαίνεται ο πόλεμος ενάντια στις ορδές των απίστων του πολεμοχαρή Σαλάντιν. Ερχόμενος σε εσωτερική ρήξη με τον ίδιο του τον εαυτό, ο Μπάλιαν θα αποδεχτεί την προτροπή του πατέρα του και θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα ενταχθεί στις στρατιές των υπερασπιστών της από τους Σαρακηνούς. Μια κίνηση που με τον καιρό θα τον καταστήσει σαν τον απόλυτο ήρωα, την σημαία ολάκερης της πόλης.

Η ταινία δίχως άλλο διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να την κάνουν ένα εξίσου σημαντικό μπλοκμπάστερ με τον Μονομάχο. Ένας ήρωας που δεν στερείται σε κανένα σημείο ανδρείας, υπερηφάνειας και αρχών, πολεμιστές - άρχοντες που άλλοτε μάχονται με βάση τα ιδανικά τους και άλλοτε απλά για να σκορπίσουν τον τρόμο στους αλλόθρησκους αντιπάλους, ένας βασιλιάς εξασθενημένος από την καταραμένη αρρώστια, αλλά παρόλα αυτά διατηρεί την ομόνοια στις τάξεις των αξιωματικών του, μια πανέμορφη πριγκίπισσα που θα κερδίσει με την πρώτη ματιά την καρδιά του κεντρικού πρωταγωνιστή. Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος έστω και για υπόνοια, του να μην ακουμπούν την αρτιότητα, τα ντεκόρ, τα κοστούμια, τα ειδικά οπτικοακουστικά εφέ. Είπαμε εξ αρχής πως είναι μια ακόμη επική υπερπαραγωγή από αυτές που το κοινό σπεύδει πάντοτε διψασμένο να παρακολουθήσει.

Τότε τι ήταν αυτό που της έλειψε και το Kingdom δεν έφτασε τα levels αποδοχής από τον θεατή, τουλάχιστον στην κινηματογραφική του διαδρομή? Αρχικά πιστεύω πως η επιλογή του πρωταγωνιστή δεν ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη, στο πρόσωπο, του αξιόλογου Orlando Bloom, αλλά όχι έτοιμου ακόμη να σηκώσει τα βάρη ενός τόσο μεγαλεπήβολου ρόλου. Το άμεσο σχεδόν πέρασμα από το επίπεδο του ρόλου του αεικίνητου Λέγκολας, σε αυτόν του Μπάλιαν, τον βρίσκει ελαφρώς απροετοίμαστο, όπως άλλωστε και τους φανατικούς του οπαδούς, που δεν έχουν συνηθίσει ακόμη την μορφή του σε τόσο υπερβολικές πρωταγωνιστικές επιδόσεις. Δίπλα του μια πλειάδα πολύ σημαντικών ηθοποιών του παρέχει γερά στηρίγματα, με προεξάρχοντες τον Liam Neeson, που ερμηνεύει τον πατέρα-αναγνωρισμένο πολεμιστή, τον Jeremy Irons στον ρόλο του ισχυρού άνδρα Τιβέριου, ενώ φωνητικά την θλιβερή μορφή του Λεπρού Βασιλιά ενισχύει ο Edward Norton. Την εξωτική Σιμπίλα παίζει η πανέμορφη Eva Green ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η παρουσία του Ghassan Massoud ως Σαρακηνού ηγέτη.

Disc – Σε ότι αφορά στην ελληνική έκδοση του Kingdom of Heaven, υπάρχουν και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Ξεκινώντας πάντοτε από τα δεύτερα, θα πρέπει να σταθώ στην, για πρώτη φορά μετά από είκοσι περίπου μήνες, απουσία της μπάντας DTS από DVD της Fox, που στην χώρα μας διανέμεται από την Odeon. Πραγματικά είναι κρίμα που οι Έλληνες φίλοι του home theater δεν έχουν την δυνατότητα να ακούσουν μια από τις πιο καλές μπάντες της χρονιάς. Ανταυτής στην θέση της υπάρχει μια τίμια Dolby Digital 5.1 που προσπαθεί να γεμίσει όλα τα κανάλια με δυναμικό τρόπο, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να φτάνει τα επίπεδα της απούσας. Στο οπτικό κομμάτι, έχει γίνει εξαίρετη δουλειά στο τράνσφερ, με συνέπεια στο αναμορφικό widescreen κάδρο, να αποτυπώνεται ένα εκπληκτικό επίπεδο του μαύρου αλλά και τα πλάνα να εξελίσσονται με πολύ υψηλή οξύτητα.

Το σετ περιλαμβάνει δύο ψηφιακά δισκάκια, ένα για το κυρίως θέμα και ένα για τα πρόσθετα. Στο πρώτο από αυτά, μπορείτε με την επιλογή Pilgrim’s Guide, να παρακολουθήσετε το φιλμ με την συνοδεία κειμένων που δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες για το φιλμ. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχολιασμός από κανέναν συντελεστή, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα από τα γυρίσματα. Στον δεύτερο όμως δίσκο υπάρχουν αμέτρητες πληροφορίες γύρω από το Making of, αφού τα δύο βασικά ντοκιμαντέρς που ξεπερνούν σε διάρκεια την μία ώρα, μας δίνουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται, ενώ για τους ακόμη πιθο απαιτητικούς υπάρχουν και μερικά κλιπς που προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας. Το τρέιλερ τέλος κλέινει τα περιεχόμενα του δίσκου.

Μμμμ… - Σε γενικές γραμμές το Kingdom of Heaven είναι αξιόλογο και αξίζει δίχως άλλο να το παρακολουθήσετε. Δυστυχώς γι αυτό έρχεται σε άμεση κόντρα με τον έξοχο Μονομάχο, λόγω του συνδετικού κρίκου που λέγεται Scott και είναι εμφανώς πιο αδύναμο στο στόρι (υπάρχουν πολλές σεκάνς χασμουρητού), στις μάχες (δυστυχώς πολύ περιορισμένες) και στον πρωταγωνιστή που δεν έχει το ειδικό βάρος ενός σταρ σαν τον Russell Crowe

ΕΙΚΟΝΑ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
ΗΧΟΣ –7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
EXTRAS – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
KINGDOM OF HEAVEN6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

LEMONY SNICKET’S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS – ΛΕΜΟΝΙ ΣΝΙΚΕΤ, ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


25 λέξεις – Τρία παιδάκια εκτός από τον ξαφνικό χαμό των γονιών τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την μοχθηρία του καινούργιου τους κηδεμόνα, που έχει βάλει στο στίχαστρο του την περιουσία τους.

Στο Ράφι – Τελικά οι κινηματογραφικές περιπέτειες του Χάρι Πότερ, εκτός του ότι κατόρθωσαν να καταγράψουν μια τεράστια εμπορική επιτυχία, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο ένα φιλμικό είδος, που για πολλά χρόνια είχε εκλείψει από τις μεγάλες οθόνες. Την παιδική περιπέτεια. Όλα τα στούντιος πλέον επιζητούν να κερδίσουν ένα μερίδιο από την πίττα του συγκεκριμένου genre, παρουσιάζοντας φιλμς που απευθύνονται κύρια στις ευαίσθητες παιδικές καρδιές. Έτσι λοιπόν έχουμε μπρος μας, μια αξιόλογη απάντηση με το Series …, ενώ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και την πολυαναμενόμενη Narnia.

Για τα τρία παιδάκια της οικογένειας Μποντλέρ, η μοίρα δεν στάθηκε δίκαιη, αφού είχαν την ατυχία να χάσουν τους αγαπημένους τους γονείς, εντελώς αναπάντεχα σε μια ξαφνική πυρκαγιά. Έτσι η 14χρονη Βάιολετ, που έχει μια εκπληκτική ικανότητα, να διαχειρίζεται τους φυσικούς νόμους, ο εξαιρετικός απομνημονευτής των λέξεων Κλάους και η μικρούλα Σάνι, με την τρομερή δύναμη της…δαγκωνιάς της, πρέπει πλέον να ζήσουν στην – ο Θεός να την κάνει – βίλα του στριμμένου θείου τους Όλαφ. Μόνο που από την πρώτη κιόλας στιγμή ο μυστηριώδης κηδεμόνας θέλει να βγάλει τα μικρά από την μέση προκειμένου να γίνει εκείνος ο κάτοςχος της τεράστιας κληρονομιάς τους.

Στην ουσία το φιλμ αποτελεί μια αφήγηση του συγγραφέα Λέμονι Σνίκετ, που κάνει την εμφάνιση του στην αρχή και στο φινάλε του έργου, απομονωμένος στην σοφίτα τους καταγράφοντας τις περιπέτειες των παιδιών. Το ύφος της ταινίας θυμίζει έντονα αντίστοιχες δημιουργίες φαντασίας σκηνοθετών όπως ο Burton, μεταφέροντας την δράση σε ένα απροσδιόριστο φόντο που θυμίζει έντονα την Βικτοριανή Αγγλία. Το πιο δυναμικό στοιχείο της, είναι ο ρυθμός που διαθέτει και οι συνεχείς αλλαγές περιβάλλοντος και οι διαρκείς ανατροπές που δίνουν στον θεατή την αίσθηση της πρωτοτυπίας. Ότι αυτό που βλέπει δεν το έχει κάπου ξαναδεί. Υπεύθυνος γι αυτό το γεγονός, είναι φυσικά ο σκηνοθέτης Brad Silberling, που αποδίδει έξοχα στο σενάριο του, τα κείμενα των βιβλίων που έχει στηριχτεί.

Δίχως άλλο όμως, το Series… θα ήταν κάτι το διαφορετικό δίχως την παρουσία του πολύ σπουδαίου Jim Carrey. Εδώ ο τόσο σημαντικός – αλλά και αδικημένος από τον ίδιο του τον εαυτό – performer, κάνει μια ακόμη εξαιρετική παρουσία, υποδυόμενος τον σατανικό Κόμη Όλαφ, έναν παντελώς αποτυχημένο ηθοποιό, που όνειρο του έχει κάποια στιγμή να φτιάξει τον δικό του θεατρικό θίασο. Κυριολεκτικά αγνώριστος, έτσι όπως τον έχουν μεταμορφώσει οι μακιγιέρ, που για την εκπληκτική τους δουλειά απέσπασαν και το Χρυσό αγαλματάκι της Ακαδημίας Τεχνών. Στις περιπέτειες που κάνουν την εμφάνιση τους σαν μικρά σκετσάκια, περνούν με σε ολιγόλεπτα cameos, η αειθαλής Meryl Streep, ο πάντα κεφάτος Billy Connolly αλλά και ο Timothy Spall, ως συμβουλάτορας των παιδιών που δεν μπορεί με τίθποτα να αντιληφθεί τις προθέσεις του κακού θείου. Φωνητικά κάνει το δικό του πέρασμα και ο Jude Law, στον ρόλο του Λέμονι…

Disc – Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο πολύ όμορφο εξώφυλλο του DVD της παραγωγής των Universal / Dreamworks, που προσφέρει στην χώρα μας η Videosonic, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνομαι είναι το σήμα του καλύτερου ελληνικού ιστοχώρου για τον κινηματογράφο, του cine.gr, που είναι και ο επίσημος χορηγός επικοινωνίας της ταινίας. Ξεπερνώντας τα δικά μας λοιπόν, θα πρέπει να αναφέρω πως το μενού του δίσκου είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και λειτουργικό, γεμάτο κίνηση και σχέδια που αμέσως κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή. Τεχνικά επίσης το θέμα είναι πολύ αξιόλογο, αφού ιδίως στο οπτικό κομμάτι παρακολουθούμε ένα από τα πιο προσεγμένα τράνσφερ, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι αποχρώσεις δίνονται με εξαίσιο τρόπο στο αναμορφικό widescreen κάδρο 1.85/1, με ισορροπημένο μαύρο και δυναμική οξύτητα. Αν θα πρέπει να γκρινιάξω για κάτι είναι οι αρκετές στιγμές που κάνει την εμφάνιση του ο θόρυβος που οφείλεται καθαρά και μόνον στην συμπίεση. Ηχητικά επίσης έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αφού η μπάντα Dolby Digital 5.1, εργάζεται άκοπα σε όλη την διάρκεια του φιλμ, γεμίζοντας τόσο τα βασικά μπροστινά κανάλια, όσο και την περιφέρεια με πλασματικούς μη φυσικούς – όπως απαιτείται - ήχους, ότι πρέπει δηλαδή για την δημιουργία παραμυθένιου ύφους.

Σίγουρα στον τομέα των πρόσθετων το φιλμ δεν δύναται να συγκριθεί με την διπλή σούπερ έκδοση του εξωτερικού, που ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε και στην χώρα μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά extras, όπως ο παράλληλος σχολιασμός του φιλμ από τον Silberling, πλάνα που κόπηκαν στο τελικό μοντάζ, ένα ολιγόλεπτο making of και ένα παιχνιδάκι, που καλεί τους μικρούς φίλους να ντύσουν τον μοχθηρό Κόμη!

Μμμμ… - Μια ταινία ότι πρέπει για ένα πολύ ευχάριστο οικογενειακό βράδι, μπροστά στην οθόνη του οικιακού μας κινηματογράφου. Ειδικά αν βρείτε και την Special Edition της σε κάποιο διαδικτιακό κατάστημα, φροντίστε να μην την χάσετε, αφού διαθέτει πολύ υλικό για μελέτη! Προτείνεται!

ΕΙΚΟΝΑ – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
ΗΧΟΣ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
EXTRAS – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
LEMONY SNICKET – – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)


(η εβδομάδα συνεχίζεται αύριο…)

Το CineDVD είναι μια προσφορά του 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.