• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineDVD


Παρ 23 Φεβ 2007

AX TI KAKO
Εβδομάδα νηστείας αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε για το βίντεο, όντας και η πρώτη της προπασχαλινής Σαρακοστής. Πολύ λίγες οι ταινίες που χρήζουν αναφοράς, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ανάκαμψη, αφού αναμένουμε πολύ σημαντικούς – και οσκαρικούς τίτλους – όπως φερειπείν η Βασίλισσα, που έχει στο τσεπάκι το γυναικείο βραβείο ερμηνείας.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

TZAMETI - 13


25 λέξεις – Νεαρός τεχνίτης, παρασυρόμενος από μια εσωτερική δύναμη, θα αντικαταστήσει τον νεκρό τελευταίο εργοδότη του, σε ένα ταξίδι στην άγνοια. Ως αποτέλεσμα θα έχει να μπλεχτεί σε ένα θανάσιμο και ριψοκίνδυνο παιχνίδι, ρώσικης ρουλέτας, όπου έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον θάνατο και την εχθρότητα των ανθρώπων του υποκόσμου.

Στο Ράφι – Μια μικρή έκπληξη από την Γεωργία, με γαλλικά όμως κεφάλαια είναι η ταινία του Gela Babluani, που μας μεταφέρει σε ένα ασπρόμαυρο, φοβιστικό περιβάλλον, όπου απάνθρωποι πλούσιοι μαφιόζοι, χρησιμοποιούν την ανάγκη για χρήμα, απελπισμένων ανδρών, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σαν μέσον για τον στοιχηματισμό, σε ένα ματς με αντίπαλο τον θάνατο. Σε αυτό το θανατηφόρο λαβύρινθο, θα προστεθεί και η αντι-ήρωας της ιστορίας – ερμηνευμένος έξοχα από τον αδελφό του σκηνοθέτη George Babluani – που παίρνοντας τον χαρακτηστικό αριθμό 13, θα επιχειρήσει να ρισκάρει με την δική του μοίρα. Το φιλμ ήδη έχει αγοραστεί από τα αμερικάνικα στούντιος και προορίζεται για ριμέικ στο Χόλιγουντ. Άξια θεωρώ…

Disc – Μέτριος ο δίσκος που μας προτείνει η Videosonic, αφού και τα τεχνικά στοιχεία του δεν αποδίδουν με το πιο σωστό τρόπο, το αναλόγου λίγης ποιότητας πρωτότυπο, ενώ μηδενικά είναι και τα πρόσθετα υλικά, που περιορίζονται απλά και μόνο στο τρέιλερ του φιλμ. Για περισσότερες πληροφορίες πάντως δικές, μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την ταινία, από την συνέντευξη του πρωταγωνιστή, που παρέθεσε στο cine.gr στα πλαίσια των τελευταίων νυχτών πρεμιέρας. Το σημείο που δυσκολεύεται πολύ περισσότερο η ταινία στην αναπαραγωγή της, είναι η εικόνα, αφού το black and white αναμορφικό widescreen κάδρο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα χρωματισμού, αφού από καρέ σε καρέ, αλλάζει απόχρωση, αποκτώντας πότε τόνους σέπιας και πότε πιο υπεριώδη υφή, κάτι που καταντά προβληματικό για τον θεατή. Ηχητικά, αν και ανάβουν στον ενισχυτή όλα τα ηχεία, ως ένδειξη πως υπάρχει η μπάντα Dolby Digital 5.1, εντούτοις μόνο τα τρία κύρια, λειτουργούν σε κάποιο βαθμό, όχι όμως ικανό να ικανοποιήσουν τα καλομαθημένα αυτιά. Η Γαλλική έκδοση του DVD πάντως είναι εξαίσια, για όποιον θέλει να εντάξει μια πολύ αξιόλογη δημιουργία στην συλλογή του.

Μμμμ… - Δυστυχώς το φιλμ δεν τα πήγε όσο καλά περίμενα στην πρώτη διαδρομή του στην κινηματογραφική αίθουσα. Ίσως το κοινό να μην δίνει τις ευκαιρίες που θα έπρεπε σε δημιουργούς, που προέρχονται από τις μη αμερικάνικες γνωστές σχολές. Στο βίντεο τώρα, του δίνεται ακόμη μια ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να την αφήσετε να πάει χαμένη…

ΕΙΚΟΝΑ – 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)
ΗΧΟΣ – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars(5/10)
EXTRAS – 1/10 Stars (1/10)
ΤΖΑΜΕΤΙ 136/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

ΤΟ ΚΑΚΟ


25 λέξεις – Τριάδα σπηλαιολόγων, κατά την έρευνα ενός κοιλώματος της γης, θα ξυπνήσει μια κατάρα που είναι καλά κρυμμένη για καιρό. Μεταλλαγμένοι σε ζόμπι, θα σκορπίσουν το κακό σε όλη την πόλη, μετατρέποντας τους κατοίκους της σε ζωντανούς νεκρούς, που διψούν για αίμα. Μόνο μια μικρή ομάδα νέων, θα καταφέρει να τους αντισταθεί. Για πόσο ακόμη όμως…?

Στο Ράφι – Το παράξενο στην ιστορία του κακού, είναι πως δεν προέρχεται παραγωγικά, ούτε από τα χέρια του πρώτου και κορυφαίου διδάξαντα του genre, George Romero, αλλά ούτε καν από το ίδιο το Χόλιγουντ. Αντιθέτως είναι μια χαμηλών τόνων, αλλά υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών απαιτήσεων εγχώρια παραγωγή, από τα χέρια των αδελφών Νούσια, που έβαλαν στο φιλμ, όλο το μεράκι και τις γνώσεις τους, για να την πραγματοποιήσουν, με ελάχιστα μάλιστα κεφάλαια. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη μας, πως και τα ειδικά εφέ είναι ιδιαίτερα προσεγμένα αλλά και το σενάριο – που παραπέμπει σαφώς στο ριζοσπαστικό πολιτικό ύφος του Night Of The Living Dead – είναι πολύ καλά δομημένο.

Disc – Η ταινία, που από όσους την παρακολούθησαν αρχικά στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά και στην αξιόλογη εισπρακτικά κινηματογραφική της κυκλοφορία, χαρακτηρίστηκε ως καλτ, προσφέρεται σε δισκάκι από την Audiovisual, δημιουργώντας όμως αμφιλεγόμενα συναισθήματα. Και αυτό διότι, ενώ ο τίτλος έχει προσεχτεί ιδιαίτερα από τους ίδιους τους δημιουργούς, που έβαλαν και πάλι την δική τους φροντίδα, ώστε το DVD να ακολουθήσει διεθνή πρότυπα, εντούτοις υπάρχουν σημεία, που δεν τα πηγαίνει καλά. Ένα από αυτά – και ιδιαίτερα σημαντικό – είναι η χαμηλή στάθμη που είναι γραμμένο το κεντρικό κανάλι, στην μπάντα Dolby Digital 5.1, που δημιουργεί προβληματάκια στην ακρόαση του έργου, σε σύγκριση με τα πανίσχυρα κανάλια, των μπροστινών και της περιφέρειας. Ειδικά όταν ξεκινά η δράση, όπου οι σινθεσάιζερ ήχοι, προαναγγέλουν την άφιξη των ζόμπις, τότε οι διάλογοι, ούτε καν ακούγονται στο σύστημα μας.

Παρόλα αυτά ο δίσκος, είναι πολύ προσεγμένος στα πρόσθετα του, αφού περιέχει δύο εικοσάλεπτης διάρκειας ντοκιμαντέρς, ένα για το πώς φτιάχτηκαν τα ειδικά εφέ από τους αδελφούς Αλαχούζους και ένα για το πώς πραγματοποιήθηκε το making Of της ταινίας (και του κατά πόσο έπαιξε ρόλο η βοήθεια της άδειας Αθήνας, εξαιτίας των Ολυμπιακών αγώνων). Ενώ συνάμα υπάρχει και παράλληλος σχολιασμός, από τους δημιουργού, τον διευθυντή φωτογραφίας – που έχει κάνει πολύ μελετημένη δουλειά – και ένα μέλος του νεανικού καστ, που παίζει με ιδιαίτερο πάθος τους ρόλους του.

Μμμμ… - Όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν, σκοπός των ταινιών αυτού του χαρακτήρα, δεν είναι μόνο να το δούμε σαν ένα φιλμ τρόμου, που συμβαίνουν διάφορα τραγελαφικά μέσα στο μέσον μιας έρημης από κανονικούς ανθρώπους πόλης, αλλά να βγάλουμε και τα κρυφά νοήματα που πηγάζουν πίσω από τις γεμάτες αίμα εικόνες. Και το Κακό, έχει πάμπολλες από αυτές, προκαλώντας τον θεατή να τις συζητήσει αρκετά μετά την ολοκλήρωση του.

ΕΙΚΟΝΑ – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
ΗΧΟΣ – 3.5/10 Stars3.5/10 Stars3.5/10 Stars3.5/10 Stars (3.5/10)
EXTRAS – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
ΤΟ ΚΑΚΟ4.5/10 Stars4.5/10 Stars4.5/10 Stars4.5/10 Stars4.5/10 Stars (4.5/10)


ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

A SCANNER DARKLY


Νεαρός ντετέκτιβ, σε έναν όχι και πολύ μακρινό χρονικά από τον σημερινό κόσμο, μπλέκεται σε έναν κυκεώνα παρακολούθησης του ίδιου του, του εαυτού. Σύντομα όμως μέσα στο μπλεγμένο μυαλό θα μπερδέψει τους κανόνες και τους όρους, της πραγματικής του ταυτότητας, με συνέπεια να χάσει τον σαφή του προσανατολισμό. Δεν γνωρίζω τον λόγο που ο Richard Linklater, επιχειρεί να ασχοληθεί με πράγματα που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του. Εδώ παίρνοντας την νουβέλα του μεγαλοφυή, μα επίσης μπερδεμένου σε κάποια σημεία της καριέρας του, Philip Dick, δεν ασχολείται μόνο με το πώς θα την παρουσιάσει σαν μια ολοκληρωμένη ταινία στον θεατή, αλλά πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα, μετατρέποντας την σε κάτι ενδιάμεσο του κινούμενου σκίτσου και του ρεαλιστικού. Ο δημιουργός του Before Sunset όμως, το θέμα δεν το έχει, με συνέπεια να παρουσιάζει μια ταινία – και καλά – για ανοιχτόμυαλους, που όμως, το μόνο που θα μπορέσει να οδηγήσει τον ανυποψίαστο και παρακινημένο από το διαφημιστικό σποτ θεατή, είναι να την βαρεθεί γρήγορα βγάζοντας την από το πορτάκι του DVD.

Και μιας και αναφέρομαι στα τεχνικά στοιχεία του δίσκου, να πω πως είναι πολύ ποιοτικά, ειδικά βέβαια αυτό αφορά την εικόνα, που είναι ψηφιακά επεξεργασμένη και δεν παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας της συμπίεσης. Από την άλλη μεριά και ο ήχος είναι πολύ ικανοποιητικός σε φόρμα Dolby Digital 5.1, ειδικά στις στιγμές που τα παρανοϊκά μυαλά, που συμμετέχουν στην υπόθεση – και ερμηνεύονται από ηθοποιούς όπως ο Keanu Reeves, η Winona Ryder, ο Robert Downey – ξεφεύγουν πλήρως ακόμη και από την έννοια του φανταστικού. Από τα πάμπολλα πρόσθετα που υπάρχουν στο DVD, θα πρότεινα να παρακολουθήσετε εκείνο, όπου ο ίδιος ο Dick (που δεν έγραφε τα κείμενα του βέβαια για να γίνουν κάποτε ταινίες) αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, σε ένα ντοκουμέντο του 1977.

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΗΧΟΣ – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
EXTRAS – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
A SCANNER DARKLY3.5/10 Stars3.5/10 Stars3.5/10 Stars3.5/10 Stars (3.5/10)
Το CineDVD είναι μια προσφορά του

 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.