• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineDVD


Παρ 27 Ιουλ 2007

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΡΗ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ...
Εδώ για έξι ημέρες μπορεί να νοικιάσω ένα δωμάτιο στις διακοπές και φεύγοντας έχω την θλιμμένη εντύπωση πως έφυγα από κάτι δικό μου. Φαντάσου ποια είναι η αίσθηση που έχω σήμερα που αφήνω το cine.gr, που για έξι συνεχόμενα χρόνια αποτέλεσε την δημοσιογραφική μου στέγη. Για να πω την αλήθεια μου, δεν περίμενα να πω το αντίο τόσο νωρίς. It takes two, που λέει και το τραγούδι, όμως, και αν θέλει μόνο ο ένας... Προσωπικά φεύγω με την υπερηφάνεια, πως το site, βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη θέση των λιστών επισκεψιμότητας, σπάζοντας διαρκώς το τελευταίο τετράμηνο το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κέρδος μου υπήρξε και η γνώση, μετά από τόσο καιρό, πως τα αυγά στην ανεξάρτητη και δίχως πατροναρίσματα δημοσιογραφία, βάφονται μόνο με αίμα.

Κι όμως τα καταφέραμε. Arrivederci αδέλφια...

PS – Τα ευχαριστήρια τέτοιες ώρες, έχουν πολύ μικρό νόημα και συνήθως κρύβουν κι έναν υποκριτικό χαρακτήρα. Όχι και για σένα όμως ακούραστη Νάνσι, που δίχως την άοκνη μυστική παρουσία σου, όλα όσα διαβάζει ο κόσμος, δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από σκόρπια μέιλ με αρχεία word. Ποτέ δεν υπήρξα συνεπής στην ώρα μου. Υπόσχομαι να επανορθώσω...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

300


25 λέξεις – Τίποτα καθώς φαίνεται δεν μπορεί να αντισταθεί στην κάθοδο των εκατομμυρίων Περσών, που καταλαμβάνουν το ένα τμήμα της Ελλάδας μετά το άλλο. Εκτός ίσως από την μαχητικότητα του βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα και των 300 καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών του, που στο στενό των Θερμοπυλών, δείχνοντας απαράμιλλο σθένος, θα μπλοκάρουν τις επιθετικές διαθέσεις των βαρβάρων.

Στο Ράφι – Έχουν γραφεί τόσες λέξεις λέξεις για την συγκεκριμένη δημιουργία, που πέτυχε φέτος να ενώσει όσο ποτέ άλλοτε σε πανύψηλο βαθμό την κρίση του κοινού, δίνοντας σε μια ταινία που ανυψώνει το εθνικοπατριωτικό μας αίσθημα το δεκάρι σε όλους τους τομείς, που ακόμη και λίγα λόγια παραπάνω, μάλλον μπορούν να θεωρηθούν περιττά. Η δική μου άποψη, όπως εκφράστηκε άμεσα μετά την πρώτη ανάγνωση του φιλμ, είναι περισσότερο μετριοπαθής, ελάχιστα αφοριστική και όχι τόσο ενθουσιώδης. Και αυτό γιατί στην ουσία το 300, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη παραγωγή, που πέτυχε να περάσει από τις πολύχρωμες σελίδες των κόμικ του Miller, το ανάλογο αίσθημα στην μεγάλη οθόνη, καταφέρνοντας μετά από πάμπολλες αποτυχημένες προσπάθειες του Χόλιγουντ, να αποδώσει τα πραγματικά γεγονότα, πιο κοντινά στην αλήθεια παρά ποτέ. Σε ότι αφορά στις εκατέρωθεν ακραίες θέσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από το θέμα, θα ήθελα πάρα πολύ να τις ξαναδώ, σε μια ανάλογη περίπτωση, που η ιστορία δεν θα άγγιζε τις ευαίσθητες χορδές της εθνικής μας κυριαρχίας και της μαχητικότητας μας, ως έθνος, πάντως...

Disc – Το μπλοκμπάστερ της χρονιάς πάντως, αν και μέσα στο καυτό καλοκαίρι, κάνει την εμφάνιση του, έστω και σε πρώιμο στάδιο της μονόδισκης απλά προς ενοικίασης έκδοσης. Από την Audiovisual. Αν και οι περισσότεροι, πιο προοδευτικοί της τεχνολογίας, έχουν κατά νου, το πότε θα κυκλοφορήσει η HD DVD ή η Blu ray εκδοχή του φιλμ, που θα σκάσει εντός ολίγου, στις διεθνείς αγορές. Τεχνικά το φιλμ, στην DVD εκδοχή, είναι πάρα πολύ προσεγμένο, ειδικά σε ότι αφορά τον ήχο, που στην Dolby Digital 5.1 μπάντα, τιγκάρει τον χώρο με ειδικά εφέ, που σαρώνουν την οποιαδήποτε επιφάνεια του χώρου. Οπτικά δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια προβλήματα στην αναπαραγωγή, στο κάδρο που αποδίδεται σε πρωτότυπη κινηματογραφική φόρμα, κυρίως λόγω του ότι τα πάντα είναι βγαλμένα ψηφιακά από πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε το φιλμ, με την συνοδεία του σχολιασμού από τον σκηνοθέτη Zack Snyder.

Η παρούσα έκδοση διατίθεται με ένα μόνο δισκάκι, αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα μας κτυπήσει την πόρτα και η special edition των 300, που θα περιλαμβάνει και πληθώρα πρόσθετων υλικών, που αφορούν κυρίως την πραγματική θρυλική ιστορία των Σπαρτιατών, στις περαιτέρω πληροφορίες για το τι συνέβη στα αλήθεια στις Θερμοπύλες στα 480 π.Χ. αλλά και το πως επιχειρήθηκε η μεταφορά από το σκίτσο του Miller στην μεγάλη οθόνη. Όλα αυτά σε ένα πληρέστατο πακέτο διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, που θα ενθουσιάσει ακόμη περισσότερο τους φανατικούς φίλους της ταινίας.

Μμμμ… - Ανεπιφύλακτα προτείνεται για παρακολούθηση η ιστορία των 300 του Λεωνίδα, ειδικά για όσους δεν πρόλαβαν να την δουν στην σκοτεινή αίθουσα. Οι συλλέκτες δε, αν δεν στραφούν στο εξωτερικό που υπάρχει μια εκπληκτική έκδοση σε μεταλλικό πακέτο, μπορούν σε λίγες εβδομάδες να προσθέσουν στην συλλογή τους, μια έκδοση σημαντικής αξίας.

ΕΙΚΟΝΑ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
ΗΧΟΣ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
EXTRAS – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
3006/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)


ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

THE GOOD GERMAN – Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ


25 λέξεις – Στο κατακερματισμένο Βερολίνο, αμέσως μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, καταφτάνει ο Τζέικ Γκάισμερ, ένας στρατιωτικός ανταποκριτής, προκειμένου να καλύψει την σύνοδο κορυφής της Γιάλτας. Μια σειρά από τραγικά περιστατικά, αρχής γενομένης από την δολοφονία του επιπόλαιου φαντάρου – οδηγού του, θα του δώσουν να καταλάβει, πως η μάχη για την πραγματική επιβίωση, μόλις ξεκίνησε.

Στο Ράφι – Κι όμως. Η περίπτωση του Καλού Γερμανού, είχε όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθεί σε μια κλασσική δημιουργία, αν δεν καλυπτόταν εξ ολοκλήρου από τον μανδύα της ματαιοδοξίας του δημιουργού της, που δεν μπορώ να φανταστώ τι σκεπτόταν, οργανώνοντας την. Σε καμία περίπτωση για την ανάδειξη του φιλμ, ως μια από τις μεγαλύτερες – πιθανότατα η μεγαλύτερη – εμπορικές απογοητεύσεις της σεζόν, δεν ευθύνεται το στήσιμο της που είναι αριστοτεχνικά δοσμένο, ως μια αντανάκλαση στην σύγχρονη εποχή της Casablanca και του Third Man, ούτε φυσικά οι ερμηνείες, αφού το καστ είναι εξαιρετικά έμπειρο για να αποδώσει την ανεξέλεγκτη υπερβολή που απαιτούν οι συνθήκες. Πιθανότατα διαφορετικά το σχεδίαζε ο Soderbergh το αντικείμενο, επιζητώντας να αποτίσει φόρο τιμής στην κλασσική φιλμική φόρμα, δίχως όμως να υπολογίσει, πως δεν αρκούν μόνο τα πολλά χρήματα και τα ειδικά εφέ, για να περάσεις στο πανί, την παλιομοδίτικη ασπρόμαυρη φόρμα, χρειάζεται και ψυχή. Και από αυτήν ο Γερμανός, πάσχει εξολοκλήρου.

Disc – Όπως συνέβη στις περισσότερες περιπτώσεις στην Γηραιά Ήπειρο, έτσι και στην χώρα μας, το φιλμ, στάλθηκε κατευθείαν στο βίντεο, προκειμένου μάλλον να γλιτώσει από τα απογοητευτικά νούμερα του εβδομαδιαίου Box office. Έτσι λοιπόν η έκδοση από την Audiovisual, δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει, μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες, όταν πέρσι τέτοια εποχή σχηματίζονταν οι ετήσιοι κατάλογοι. Οι ιδιομορφίες των επιλογών του σκηνοθέτη, συνεχίζονται όμως και στο δισκάκι – που διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό artwork και ένα πληρέστατο μενού – αφού για να αποδοθεί καθώς φαίνεται σωστά το κλίμα της εποχής, το κάδρο προσφέρεται σε fullscreen φόρμα 1.33/1, σε αντίθεση με το κινηματογραφικό πρωτότυπο. Ιδιοτροπίες του Steven, θα έλεγα εγώ, που δεν προσφέρουν τίποτα στην home cinema αναπαραγωγή του φιλμ. Ηχητικά, υπάρχει μια παρόμοια παρέμβαση, αφού η στερεοφωνική μπάντα δηλώνει παρούσα, δίπλα όμως στην Dolby Digital 5.1, που είναι πλήρης σε λεπτομέρεια, με πολύ καλή περιφέρεια και σωστό μπάσο. Άγνωστο γιατί, από την έκδοση απουσιάζουν παντελώς τα πρόσθετα υλικά, ελπίζοντας πως στο μέλλον, θα υπάρξει κάποια collector’s edition, αν υπάρχουν βέβαια συλλέκτες που θα θελήσουν να αποκτήσουν μια εξευγενισμένη κόπια, παλιών καλών ταινιών του Χόλιγουντ.

Μμμμ… - Τι μας απομένει να κρατήσουμε ως ανάμνηση από το Good German? Έναν πολύ καλό και πάλι George Clooney, σε μια μίξη Cary Grant και Bogart, μια αξιόμαχη Cate Blanchett, να στέκεται πλάι του, ως μοιραία γυναίκα, και ένα παραμυθένιο σκηνικό του τριχοτομημένου Βερολίνου, όπως το έχουμε δει μονάχα στα επίκαιρα της εποχής. Κρίμα...

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
EXTRAS – 1/10 Stars (1/10)
THE GOOD GERMAN4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)


PATHFINDER


25 λέξεις – Πριν τα εδάφη της Αμερικής πατήσει ο Χριστόφορος Κολόμβος, οι δυναμικοί Βίκινγκς, επιχειρούσαν εκστρατείες στην ανεξερεύνητη ήπειρο, λεηλατώντας τα χωριά των ιθαγενών, σκορπώντας αλόγιστα τον θάνατο. Σε μια τέτοια επιδρομή, θα ξεχάσουν πίσω ένα μικρό αγόρι, που στο πέρασμα των χρόνων θα εξελιχθεί σε γενναίο μαχητή της υπεράσπισης της καινούργιας του πατρίδας.

Στο Ράφι – Αν το τρέιλερ σας προδιέθετε για ένα καταιγιστικό έπος στο ύφος του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, μπορείτε να ηρεμήσετε και να κρατήσετε μικρό καλάθι. Το Pathfinder, όχι μόνο δεν κάνει πράξη όσα υπόσχεται, αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από 90 λεπτά ανηλεών πρωτόγονων μονομαχιών, που δεν έχουν κανέναν απολύτως σεναριακό ειρμό και δεν τα καλύπτει ούτε μία υποτυπώδης υπόθεση. Εντάξει θα πει κανείς, θα έπρεπε κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό στο άκουσμα του ονόματος του σκηνοθέτη, αφού ο Marcus Nispel, δημιουργού της πρόσφατης διασκευής του Texas Chainsaw Massacre, φροντίζει περισσότερο να ικανοποιήσει να ζωώδη ένστικτα του, με τις συνεχείς σφαγές που λαμβάνουν χώρα στο πανί, από το να αποδώσει μια έστω απλή κινηματογραφική ιστορία.

Disc – Το DVD που προσφέρει η Odeon – σημειωτέον πως το φιλμ δεν προβλήθηκε ποτέ στις σκοτεινές αίθουσες της χώρας μας – φέρει τον τίτλο Extended Edition, γεγονός που σημαίνει πως η ταλαιπωρία της παρακολούθησης του Pathfinder, διαρκεί λίγα λεπτά περισσότερα από την κινηματογραφική της εκδοχή. Εικόνα εντέχνως σκοτεινή σε αναμορφικό κάδρο, με αρκετά προβληματάκια που κάνουν την εμφάνιση τους στις μεγάλες ίντσες και ήχος DTS 5.1, γεμάτος με αδιάφορη περιφερειακή δράση, συνθέτουν τα τεχνικά στοιχεία του δίσκου εισαγωγής από την Fox. Μια πληθώρα έξτρας συνοδεύει το κυρίως θέμα, χωρισμένη σε θεματικές ενότητες που αφορούν κυρίως στην παραγωγική διαδικασία, με τίτλους όπως The Beginning, The Design, The Built, που διαρκούν περίπου πέντε λεπτά η καθεμιά, αποκαλύπτουν κάποιες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στα παρασκήνια του φιλμ, ενώ η παρουσία του Nispel και του πρωταγωνιστή Karl Urban στις περισσότερες εξ αυτών, λειτουργεί πιο πολύ εκνευριστικά, μιας και δεν έχουν και πολλά να πουν για το μετριότατο προϊόν που προσέφεραν στο κοινό...

Μμμμ… - Και που αν το αποφύγετε στην τελική σας επιλογή, αν επισκεφτείτε το βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, δεν θα σημάνει και καμία απώλεια από μέρους σας, μιας και πρόκειται για μία εκ των πλέον αδιάφορων ταινιών δράσης που παρακολούθησα προσφάτως...

ΕΙΚΟΝΑ – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
EXTRAS – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
PATHFINDER2/10 Stars2/10 Stars (2/10)
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.