• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22307
  • Αριθμός συν/τών: 759912
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


12 Angry Men (1957)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Οι 12 Ενορκοι
- Γνωστό και ως:
Twelve Angry Men

Δραματική | 96' | Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 18/5/2010
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.67 %
Αξιολόγηση: 9.14/109.14/109.14/109.14/109.14/109.14/109.14/109.14/109.14/109.14/10   (9.14/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Η ζωή είναι στα χέρια τους. Ο θάνατος στο νου τους. Εκρύγνεται σαν 12 κομμάτια δυναμίτη!

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Καθηλωτικό δικαστικό και αστυνομικό δράμα δωματίου, που μπορεί να ειδωθεί και ως μια κοινωνική αλληγορία για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία. Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Sidney Lumet, ο οποίος (έχοντας προϋπηρεσία στο θέατρο και την τηλεόραση) παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας, επιτυγχάνοντας να σε κρατήσει προσηλωμένο για ενενήντα λεπτά, χωρίς να πλατειάσει ούτε στιγμή. Το υποδειγματικό θεατρικό σενάριο του Reginald Rose, ταυτίζοντας τον κινηματογραφικό με τον πραγματικό χρόνο, ξεδιπλώνει αποκλειστικά μέσα από ένα διαλογικό «πινκ-πονκ» μια δικαστική υπόθεση που είναι λιγότερο απλή απ` όσο φαίνεται και εξελίσσεται ως μια εκπληκτικά ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου.

Παράλληλα, σκιαγραφούνται οι δώδεκα χαρακτήρες του τίτλου, καθένας από τους οποίους διαθέτει τη δική του προσωπικότητα και βασίζει τις απόψεις του σε διαφορετικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στο θεατή να διαμορφώσει μια ξεχωριστή εικόνα για τον καθένα, να συμπαθήσει κάποιους και να μισήσει άλλους. Με αυτήν την πολυμορφία των τοποθετήσεων των ενόρκων απέναντι στην υπόθεση να ενισχύει την έντονα κοινωνική διάσταση του έργου, αυτό εμπλέκει και τον θεατή στην ιστορία του, κάνοντάς τον να συμμετέχει διαρκώς νοητικά σε αυτήν, παίρνοντας κι ο ίδιος θέση, δίνοντας απαντήσεις, επιχειρηματολογώντας, συμφωνώντας ή διαφωνώντας.

Παρότι μπορεί να θεωρηθεί πως υπάρχουν ορισμένες ευκολίες στο σενάριο, εντούτοις αυτό παραμένει στο σύνολό του εξαιρετικά καλογραμμένο και ευφυές, ενώ από το καστ ξεχωρίζει ο Lee J. Cobb, με μια ερμηνεία αληθινά καταπληκτική.

Βαθμολογία: 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars (4/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η ταινία «12 ένορκοι» (Twelve angry men) θα μπορούσε να είναι μία άψογη θεατρική παράσταση. Δώδεκα ήρωες σε μια αίθουσα, ο καθένας με τον δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δώδεκα διαφορετικά κοινωνικά δείγματα ανθρώπων και του τρόπου που αντιμετωπίζουν την αξία της ζωής, τη δικαιοσύνη, το βάρος της απόφασης. Ο καθένας με τη δική του προσωπική ιστορία, την δική του προσέγγιση. Οι διάλογοι καλογραμμένοι και σφιχτοδεμένοι, η συνεχής ανταλλαγή επιχειρημάτων και οι ανατροπές κρατούν την προσοχή μας τεταμένη από την αρχή ως το τέλος, ενώ δε λείπουν και οι μικρές κωμικές στιγμές ανάμεσα στους ήρωες. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι εκεί: χαρακτήρες, πλοκή, διάλογοι, ένας μόνο χώρος όπου η ιστορία λαμβάνει χώρα. Ιδανική περίπτωση για μια παράσταση σε θεατρική σκηνή.

Και όμως, ο Sidney Lumet είναι κινηματογραφικός και όχι θεατρικός σκηνοθέτης. Θα μπορούσε να στήσει την κάμερά του σε μια γωνία και να παρακολουθεί εξ αποστάσεως την συζήτηση, τις συγκρούσεις και τις ανατροπές, αφήνοντας τον διάλογο να κάνει τη δουλειά του. Αντ` αυτού:

- Επιλέγει να στρέψει την κάμερά του στους χαρακτήρες του, να τους ακολουθήσει σε κάθε τους κίνηση μέσα στην αίθουσα, φέρνοντάς μας πιο κοντά στους ήρωές του. Γινόμαστε ένας απ αυτούς, βλέπουμε τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους σαν να είμαστε δίπλα τους.

- Συνθέτει αξέχαστα κοντινά πλάνα ανθρώπινων προσώπων από χαμηλή γωνία λήψης, δίνοντας μια μεγαλειώδη όψη στην ανθρώπινη παρουσία και εμφανίζει κυριολεκτικά την αξία της ανθρώπινης ζωής και το βάρος των επιλογών.

- Επιλέγει να φωτίσει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών σχεδόν εξπρεσιονιστικά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων. Έτσι, καθώς η αντίθεση φωτός και σκιάς αυξάνεται, αυξάνεται μαζί της και η εκφραστική δραματικότητα των εικόνων. Οι ήρωες δεν είναι απλώς 12 τυχαίοι ένορκοι που πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου, αλλά εξυψώνονται σε σύμβολα του Ανθρώπου σε όλες τις εκφάνσεις του βεβαίως, μιας και οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, με ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη.

Η αλλαγή της ατμόσφαιρας μέσα στην αίθουσα συμβαδίζει με την αλλαγή του κλίματος έξω από αυτήν, εκεί όπου στη μέση περίπου της διαδικασίας κατά την οποία οι ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου, ξεσπά καταιγίδα, η οποία θα κοπάσει όταν πλέον οι ένορκοι θα έχουν πάρει την απόφαση και θα βγουν ξανά στον ήλιο. Τα νοήματα και οι εντάσεις της ταινίας εμφανίζονται οπτικά μέσα από τις κινήσεις της κάμερας, την σύνθεση των κάδρων, τον φωτισμό και την –εκπληκτικής καθαρότητας σε κάποιες στιγμές- ασπρόμαυρη φωτογραφία. Όχι μόνο μέσα από τους διαλόγους και την πλοκή.

Ο Lumet σκηνοθετεί μια ταινία που έχει όλα τα εφόδια για να παρουσιαστεί περισσότερο θεατρικά χωρίς μάλιστα η θεατρικότητα αυτή να «κοστίσει» τίποτα και σε κανέναν. Εντούτοις μας δίνει ένα κινηματογραφικό διαμάντι κλασσικού κινηματογράφου που μιλά (κυριολεκτικά) σε εμάς όχι μόνο μέσα από τους (ακατάπαυστους) διαλόγους του, αλλά κι άλλο τόσο μέσα από τις οπτικές κινήσεις των μορφών του σινεμά.

Βαθμολογία: 4.5/10 Stars4.5/10 Stars4.5/10 Stars4.5/10 Stars4,5/10 Stars (4.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Γιώργος Παυλίδης


 
12 Angry Men (1957) - kprncs - Πεμ 07 Ιουλ 2016 - 10:33
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=1959]
12 Angry Men (1957)
ΠΛΟΚΗ: Σε μία αίθουσα δικαστηρίου ένας δεκαεπτάχρονος αλητάκος από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Νέας Υόρκης δικάζεται για τον φόνο του πατέρα του με μαχαίρι.
Ο δικαστής ανακοινώνει στους ενόρκους ότι πρέπει να αποσυρθούν και να αποφασίσουν -ομόφωνα- για το αν είναι αθώωος ή ένοχος ο νεαρός. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ενοχή του πρέπει να αποφανθουν "αθώος" ώστε να γλιτώσει την ηλεκτρική καρέκλα.
Ένας μόνο ένορκος έχει κάποιες αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και δέχεται τα πυρά και την στοχοποίηση των υπολοίπων ενόρκων, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με την υπόθεση και να πάνε να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Θεατρική απεικόνιση, από τον μεγάλο σκηνοθέτη Sydney Lumet, της συγκλονιστικής "μάχης" των ενόρκων για την κατάληξη τους σε ομόφωνη απόφαση, σε μία δίκη φόνου.
Ο ένορκος (Henry Fonda) είναι ο μόνος που από την αρχή έχει αμφιβολίες άν πράγματι ο νεαρός δολοφόνησε τον πατέρα του (παρόλο που οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων ήταν συγκεκριμένες και καταδικαστικές....).
Με επιχειρηματολογία, συγκρούσεις, επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο και συνεχή διάλογο οι υπόλοιποι 11 ένορκοι αρχίζουν σιγά-σιγά να ανθεωρούν την άποψη τους...
Οι ερμηνείες, σε όλη την διάρκεια του έργου (γυρισμένου σε μία μικρή αίθουσα) είναι εξαιρετικές, ρεαλιστικές, ανθρώπινες. Ξεχωρίζει αυτή του Henry Fonda, ο οποίος προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι δεν θα στείλουν κάποιον αθώο στην ηλεκτρική καρέκλα και αυτή του Lee Cobb, ο οποίος ερμηνεύει τον πιο αντιδραστικό ένορκο, που πιστεύει ακράδαντα στην ενοχή του νεαρού- όχι τόσο γιατί έχει πειστεί, αλλά για δικους του, προσωπικούς, πονεμένους λόγους...[ΚώσταςΚΓΠ07072016](8/10]
 
Σημαντική ταινία - Nihil - Πεμ 19 Ιουν 2014 - 18:05

Εξαιρετική ταινία με ένα πάρα πολύ καλό σενάριο και ένα σύνολο ηθοποιών το οποίο το υπηρετεί άρτια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε ένορκος αναλαμβάνει την ευθύνη του σχετικά με το αιτούμενο, που είναι η απονομή της δικαιοσύνης. Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις τους  είναι απόλυτα αληθοφανείς και αποτυπώνουν στοιχεία από τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα.

Τέλος, δε θα μπορούσα  να μη σταθώ στην εκπληκτική ερμηνεία του Lee J.  Cobb, ο οποίος πραγματικά είναι καθηλωτικός.

10/10

Δημήτρης Αντωνιάδης

 
<Χωρίς Τίτλο> - vas1964 - Δευ 23 Ιουλ 2012 - 01:35
Μία απ` τις καλύτερες ταινίες που έχω δει. Όλη η ταινία γυρίζεται σε μια αίθουσα και φαίνονται 12 διαφορετικές προσωπικότητες. Στην αρχή μόνο ο Henry Fonda αμφιβάλλει για την ενοχή του αγοριού, αναλύει τις λεπτομέρειες, προβάλει την υπόθεση με μια νέα εκδοχή εστιάζοντας σε μικρά κομμάτια που κάνουν την διαφορά, την ψυχοσύνθεση των μαρτύρων, την υπεράσπιση του αγοριού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους όχι για την αθωώτητα του αλλά για την αμφιβολία της ενοχής του. Στο imdb είναι η 6η ταινία του top 250 και αυτό λέει πολλά. Σίγουρα αξίζει να το δείτε...

Βαθμολογία: 9/10
Το επεξεργάστηκε ο/η vas1964 συνολικά 2 φορές
 
<Χωρίς Τίτλο> - ghalepas - Πεμ 15 Μαρ 2012 - 01:05
Εξαιρετική ταινία! Πολυ ενταση και παθος απο ολες τις πλευρες! ...ενιωσα οτι ειμουν καπου εκει σε καποια γωνια και παρακολουθουσα την διαδικασια!... θα βαλω 9 ..αλλα με πολλα ερωτηματικα αφου ειναι πραγματικα ενα αριστουργημα!
Το επεξεργάστηκε ο/η ghalepas συνολικά 3 φορές
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.