ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22315
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr
Raiders of the Lost Ark (1981)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού - Γνωστό και ως: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark |
|
Περιπέτεια | 115' | ![]() |
|
![]() |
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 18 Δεκ 1981 Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 10/10/2003 Χρώμα: Έγχρωμο Ήχος: (Dolby) Stereo Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά - Εβραϊκά - Αραβικά |
![]() |
Δημοτικότητα: 0.04 % Αξιολόγηση: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aντιφατικότητα ψήφων: ![]() |
- Υπότιτλος:Ιντιάνα Τζόουνς, ο νέος ήρωας από τους δημιουργούς τού Τα Σαγόνια του Καρχαρία και του Πολέμου των Άστρων. |
- Κριτική από το Cine.gr:

Το 1977, λοιπόν στην Χαβάη οι δύο φίλοι πρωτοσυζητούν την κοινή τους επιθυμία να αναβιώσουν στην μεγάλη οθόνη το λαϊκό και πολυαγαπημένο είδος των περιπετειωδών κινηματογραφικών σήριαλ με το… «αιωρούμενο» τέλος κάθε επεισοδίου. Εκείνη την εποχή όμως το ενδιαφέρον τους είναι εστιασμένο στο STAR WARS του ενός και στο Close Encounters of the third Kind του άλλου. O Indy θα πρέπει λίγο να περιμένει!

Ο κεντρικός χαρακτήρας (λες και χρειάζεται συστάσεις) είναι ένας Αρχαιολόγος (πεδίου!), ο Indiana Jones που μπροστά στο μαυροπίνακα του πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου μοιάζει με έναν αγαθό Jimmy Stewart, για να μετατρέπεται κάθε φορά που αναλαμβάνει αδύνατες αποστολές σε ένα σούπερ ήρωα (με απαραίτητα αξεσουάρ το καπέλο που δεν φεύγει ποτέ από το κεφάλι του και ένα μαστίγιο) που καταφέρνει να αντιπαρέρχεται θανάσιμους κινδύνους με χαρακτηριστική ευκολία και πηγαίο χιούμορ. Στο Raiders of the lost Ark η δράση λαμβάνει χώρα λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο μετά που έχουν γίνει φανερές οι προθέσεις ή μάλλον οι διαθέσεις του Χίτλερ. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναθέτει στο καμάρι της αρχαιολογικής επιστήμης τον εντοπισμό της Κιβωτού των δέκα εντολών. Ο δρόμος προς το πολυπόθητο και μυθικό εύρημα που εξασφαλίζει απόλυτη δύναμη στον κάτοχό του περνάει μέσα από την αντίστοιχη επιθυμία του χιτλερικού επιτελείου που επικουρείται από τον Belloq έναν Γάλλο αρχαιολόγο, με αμφιλεγόμενες αρχές και εξαιρετικά ελαστική αντίληψη περί αφοσίωσης (σαφή υπόμνηση του ρόλου που έπαιξε η Γαλλία κατά την διάρκεια του μεγάλου πολέμου) και φυσικά μέσα και από την απαραίτητη ερωτική ιστορία που εκφέρεται με τους πιο εξωφρενικούς όρους.

Αυτή είναι και η λογική με την οποία συρράπτονται και οι σκηνές των Κυνηγών της Κιβωτού. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία σκηνή ο Indy βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο (όχι τα φίδια, όχι το φορτηγό από το οποίο κρέμεται- αναπαράσταση της περίφημης αντίστοιχης σεκάνς του Stagecoach με τον Yakima Kannut, όχι ο Άραβας με το σπαθί, όχι οι γροθιές κάτω από τον έλικα του ελικοπτέρου …). Αυτήν την άμεση και ευθεία αναφορά στο cliffhanging είδος εξυπηρετεί και η πρώτη σκηνή με την οποία ανοίγει η ταινία. Παρακολουθούμε τον Indiana Jones να ολοκληρώνει μία αποστολή με επιτυχία (και με την ψυχή στο στόμα), για την οποία δεν ξέρουμε τίποτε και ούτε και πρόκειται να μάθουμε, διότι δεν έχει καμία σχέση με την κεντρική ιστορία της ταινίας. Η σκηνή αυτή λειτουργεί σαν μία ιδιότυπη «σύνδεση με τα προηγούμενα» τα οποία όμως δεν υπάρχουν (καιρός να αρχίσουν τα prequels- ή μήπως άρχισαν?).

Η Marion Ravenwood, η γυναικεία παρουσία, ξαφνιάζει επίσης καθώς δεν πρόκειται για έναν κλασσικό γυναικείο ρόλο που λειτουργεί ως μηχανισμός τόνωσης του ανδρισμού του πρωταγωνιστή. Η σχέση τους είναι ισότιμη.

O Harrison Ford καλείται (thank God) να ερμηνεύσει τον Indiana Jones και αυτός τελικά είναι και ο ρόλος που τον καθιερώνει ως πρωταγωνιστή και ως απόλυτο action hero. Μπαίνει στο πετσί του ρόλου με πρωτοφανή άνεση και σκιαγραφεί έναν Jones δυναμικό, αποφασιστικό, γοητευτικό, ριψοκίνδυνο… Ισορροπεί ικανοποιητικά ανάμεσα στα δύο πρόσωπα του Jones αυτό του συνεσταλμένου καθηγητή και του σαρωτικού – πάντα με αιτία- τυχοδιώκτη. Πλάθει με ρεαλισμό ένα μοναδικό ήρωα με ακαταμάχητο χιούμορ, με ικανότητες που δεν φαντάζουν ποτέ υπερβολικές (ούτε ακόμη και όταν είναι) και με ανθρώπινες ευαισθησίες που ενώ δεν ανιχνεύονται σε πρώτο επίπεδο αποδεικνύονται ωστόσο ουσιαστικές ως προς την ολοκληρωμένη απόδοση του χαρακτήρα. Τα κίνητρα του ήρωα μας δεν αποσαφηνίζονται ποτέ κανείς όμως δεν έχει αμφιβολία ότι είναι ευγενή. Για αυτό και όλοι επιλέγουμε να αγνοούμε ή να συγχωρούμε κάποιες κεκαλυμμένα ρατσιστικές αντιδράσεις του ή κάποιες χαμηλόφωνες (είναι γεγονός) εθνικιστικές εξάρσεις.

Ο Paul Freeman υποδύεται τον Belloq, τον γάλλο αρχαιολόγο, που ακολουθεί κατά πόδας τον Jones στην προσπάθεια να βρεθεί η Κιβωτός και που μάλιστα πολλές φορές βρίσκεται και ένα βήμα μπρος από τον ήρωά μας. Χωρίς να ανήκει στην κατηγορία των καθαρόαιμων κακών (τέτοιοι είναι μόνο οι Ναζί), ο διπλός ρόλος που παίζει και η υποψία ότι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο είναι αφοσιωμένος είναι ο εαυτός του, μας τον κάνει αντιπαθή και ταυτόχρονα τόσο συμπαθή! Ο Paul Freeman ερμηνεύει τον ρόλο αυτού του σχεδόν κακού με μία χαριτωμενιά και αυτή η προσέγγιση είναι που μας κάνει αξέχαστο τον Belloq. Άξιος αντίπαλος...
Η ταινία προτάθηκε για 8 academy awards και έλαβε 4 κυρίως αυτά που αφορούσαν στις τεχνικές κατηγορίες αν και θα έπρεπε ξέχωρα να μνημονεύσω το academy award για την καλλιτεχνική διεύθυνση των Norman Reynolds, Leslie Dilley και Michael Ford. Η πλατιά αναγνώριση όμως ήρθε από τον κόσμο που αγάπησε σχεδόν υστερικά την ταινία (στην εποχή του ήταν το 4ο φιλμ με τις μεγαλύτερες εισπράξεις από καταβολής κινηματογράφου) και δημιούργησε μία σχέση μαζί της σχεδόν φετιχιστική την οποία διατήρησε και με τις δύο, εξίσου διασκεδαστικές όχι όμως τόσο σφιχτοδεμένες, συνέχειες των Κυνηγών, το Temple of Doom και The Last Crusade.
Κλασσικό? Πιο κλασσικό δεν γίνεται!
Βαθμολογία:








Άλκηστις Χαρσούλη
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.