• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Johnny Handsome (1989)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Ωραίος Τζόνι

Αστυνομική | 94' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 25/01/2002
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Surround (Prologic)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.67 %
Αξιολόγηση: 7.45/107.45/107.45/107.45/107.45/107.45/107.45/107.45/10   (7.45/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Μπόρεσαν να αλλάξουν την εμφάνισή του, τη ζωή του και το μέλλον του, όχι όμως το παρελθόν του.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Νοσταλγώντας ένα αυθεντικό σινεμά.

-BAD WILL HUNTING: Όσο θα υπάρχουν ρομαντικοί σκηνοθέτες και ρομαντικοί θεατές, ταινίες σαν το Johnny Handsome θα αποτελούν μια όαση στο στερεότυπο φιλμικό τοπίο που έχει επιβάλλει η αδηφάγος οικονομική πολιτική των studio. Με την παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ να χτίζει ένα πεσιμιστικό περιβάλλον σκοτεινιάς και απόγνωσης, ο Mickey Rourke συγκεντρώνει στο χαρακτήρα του John Sedley όλα τα στοιχεία μιας χαμένης και αλλοτριωμένης από την απόγνωση και την απόρριψη φιγούρας, στην μορφοποίηση ενός αντι-ήρωα βγαλμένου από τη φιλμογραφία της δεκαετίας του ’40. Προδομένος και μόνος μετά τη δολοφονία του καλύτερού του φίλου, ο John Sadley -με το ειρωνικό ψευδώνυμο “Johnny Handsome” εξ’ αιτίας ενός εκ γενετούς παραμορφωμένου προσώπου-, καταλήγει στη φυλακή μετά μια απόπειρα ληστείας. Η γνωριμία του με έναν φυλακισμένο χειρούργο (Forest Whitaker) θα του δώσει την ευκαιρία να αλλάξει ζωή αποκτώντας ένα καινούργιο πρόσωπο, μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή. Ως ειρωνικό αντίβαρο του Good Will Hunting, o ήρωας καλείται να διαλέξει μεταξύ της ζωής και του έρωτα στους νέους ορίζοντες που ξαφνικά απλώθηκαν εμπρός του από τη μία, και στην εκδίκηση με την αναπόφευκτη επιστροφή στην παλιά ζωή από την άλλη. Η ταινία του Walter Hill ωστόσο εξ’ αρχής μας κάνει σαφείς τις σκοτεινές της προθέσεις, και έτσι ο Johnny, έχοντας αποδεχτεί την απόρριψη ως στοιχείο του εαυτού του, θα διαλέξει το σκοτεινότερο δρόμο. Με την αλληγορική διάθεση να αντανακλάται στο παραμορφωμένο πρόσωπο του Rourke, το φιλμ καταγράφει την πορεία μια αναπόφευκτης πτώσης, που σε αντίθεση με ταινίες ανάλογης διηγηματικής υφής –κυρίως της σχολής του Scorsese- αφενός προσφέρει στον ήρωα δίοδο διαφυγής αφετέρου του αφαιρεί το δικαίωμα του λυτρωτικού φινάλε. Διαθέτοντας ένα υπέρλαμπρο δευτερεύον καστ (Ellen Berkin, Morgan Freeman, Lance Henriksen, Elizabeth McGovern) κατορθώνει εκτός από την εικαστική τελειότητα να αγγίξει και την ερμηνευτική, προσφέροντας ένα αριστουργηματικό οικοδόμημα νοσταλγικής υφής, μιας εποχής που οι εφιάλτες πήγαζαν από το είναι των χαρακτήρων και όχι από τα επί σκηνής δρώμενα.

-ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ: Ο Δρ. Steven Fisher (Forest Whitaker) στον John Sedley (Mickey Rourke): «Τι συμβαίνει; Φοβάσαι που είσαι φυσιολογικός; Τόσο άσχημα είναι;»

-2½ ΓΑΜΟΙ:

1) Η τελευταία καλή ταινία του Rourke, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι ο νέος Marlon Brando. Και, ναι, ξέρει να παίζει και τον άσχημο…

2) …με το make up να φέρνει στο νου το Elephant Man. Στο φινάλε, οτιδήποτε θυμίζει Lynch δεν μπορεί παρά να είναι καλό, σωστά;


+½) Ποιος είπε ότι τα κλισέ καταστρέφουν μια ταινία; Μπορούν και να τη χτίσουν…

-ΚΑΙ 1½ ΚΗΔΕΙΑ:

1) Τη στροφή με το Another 48 Hours ένα χρόνο αργότερα, μόνο η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει. Και μάλιστα αυτή της παραψυχολογίας.

+½) Τέτοιο facelift και μάλιστα σε χρόνο dt… Χαραμίζεται αυτό το αγόρι…

Βαθμολογία: 8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8.5/10 Stars8,5/10 Stars (8.5/10)

Βρεττος Λιαπης


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.