• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


The Butterfly Effect (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

Επιστημονικής Φαντασίας | 113' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 9 Απρ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 6/7/2004
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.34 %
Αξιολόγηση: 8.11/108.11/108.11/108.11/108.11/108.11/108.11/108.11/108.11/10   (8.11/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Άλλαξε ένα πράγμα. Άλλαξε τα πάντα.

- Gallery: 

- Πλοκή:


Ο Ίβαν Τρέμπορν δεν έχει την αίσθηση του χρόνου. Από μικρή ηλικία, οι πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του έχουν σβηστεί από το μυαλό του. Ανακαλύπτει όμως το ημερολόγιό του το οποίο λειτουργεί ως όχημα με το οποίο μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν και να ανακτήσει τις αναμνήσεις του. Τα βίαια και τρομακτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Ίβαν στην παιδική του ηλικία, επιστρέφουν στο μυαλό του και του δημιουργούν ένα αίσθημα ευθύνης για τις διαλυμένες ζωές των φίλων του. Βρίσκει έναν τρόπο να πάει πίσω στο χρόνο σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει την Ιστορία και να γλιτώσει τους φίλους και τους αγαπημένους του ανθρώπους από αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Κάθε αλλαγή όμως που κάνει έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στο μέλλον.


- Παραλειπόμενα:


Cine Making of

Change one thing, change everything

Όλοι, είτε το παραδέχονται είτε όχι, έχουν τουλάχιστον μία μέρα από τη ζωή τους που θα ήθελαν να ξαναζήσουν. Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω και να αλλάξετε ένα σημαντικό γεγονός – να διορθώσετε ένα λάθος ή να φτιάξετε κάτι που έχει καταστραφεί; Οι συγγραφείς του Βλεπω το Θανατο σου 2 και οι παραγωγοί του The Ring εξερευνούν την αόρατη γραμμή που χωρίζει το αίτιο από το αποτέλεσμα και δίνουν την απάντηση σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που ιντριγκάρει το νου.

Με ένα χρόνο σχεδόν καθυστέρηση, από την προγραμματισμένη προβολή της, ξεκινάει σήμερα η ταινία The Butterfly Effect και στη χώρα μας. Ο τίτλος προέρχεται από τη θεωρία του χάους, στην οποία τίθεται το ερώτημα: μπορεί το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα να δημιουργήσει έναν τυφώνα στην Αμερική;

Η παραγωγή, η οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των FilmEngine και BenderSpink, ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου 2002 στο Vancouver του Καναδά με budget γύρω στα 13 εκατομμύρια δολάρια και η ταινία ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2002. Η ταινία άνοιξε στην Αμερική στο Νο.1 του box office με έσοδα δεκαεπτά εκατομμύρια δολάρια. Η παγκόσμια πρώτη προβολή έγινε στο φεστιβάλ ταινιών του Sundance, τον Ιανουάριο του 2004.Strange deja-vu

Ο Ίβαν Τρέμπορν δεν έχει την αίσθηση του χρόνου. Από μικρή ηλικία, οι πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του έχουν σβηστεί από το μυαλό του. Η παιδική του ηλικία έχει καταστραφεί από μία σειρά συγκλονιστικών γεγονότων που όμως δεν μπορεί να θυμηθεί. Αυτό που απομένει είναι τα φαντάσματα των αναμνήσεων και οι διαλυμένες ζωές των ανθρώπων γύρω του – οι ζωές των παιδικών του φίλων: της Κέιλι, του Λένι και του Τόμι.

Κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, ο Ίβαν ήταν υπό την φροντίδα ενός ψυχολόγου, ο οποίος τον ενθάρρυνε να κρατάει ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τις λεπτομέρειες της καθημερινής του ζωής. Τώρα στο κολέγιο, ο Ίβαν διαβάζει ένα από αυτά τα ημερολόγια και σπρώχνεται βίαια πίσω στο χρόνο. Συνειδητοποιεί ότι αυτές οι σημειώσεις που βρίσκονται κάτω από το κρεβάτι του, λειτουργούν ως όχημα με το οποίο μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν και να ανακτήσει τις αναμνήσεις του. Τα βίαια και τρομακτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Ίβαν στην παιδική του ηλικία, επιστρέφουν στο μυαλό του και του δημιουργούν ένα αίσθημα ευθύνης για τις διαλυμένες ζωές των φίλων του, ιδιαίτερα για εκείνη του παιδικού του έρωτα, της Κέιλι.

Ο Ίβαν αποφασίζει να κάνει κάτι για να διορθώσει την κατάσταση. Βρίσκει έναν τρόπο να πάει πίσω στο χρόνο και να μπει στο σώμα του παιδιού που ήταν τότε, με την γνώση όμως του μέλλοντος, σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει την Ιστορία και να γλιτώσει τους φίλους και τους αγαπημένους του ανθρώπους από αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Παρεμβαίνοντας στα γεγονότα του παρελθόντος, ο Ίβαν ελπίζει να διαμορφώσει καλύτερα το μέλλον. Το ταξίδι του όμως είναι πολύ επώδυνο. Κάθε φορά που αλλάζει κάτι στο παρελθόν, γυρνάει στο παρόν για να ανακαλύψει ότι οι ενέργειες του είχαν απρόσμενες και καταστροφικές επιπτώσεις. Όσο σκληρά κι αν προσπαθεί, είναι αδύνατο να φτιάξει μια πραγματικότητα στην οποία όλοι όσοι αγαπά ζουν ευτυχισμένοι…Το σενάριο και η παραγωγή

Το σενάριο για την ταινία γράφτηκε έξι χρόνια πριν από τους συγγραφείς του Βλεπω το Θανατο σου 2, J. Mackye Gruber και Eric Bress, οι οποίοι κάνουν και το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο με Το φαινόμενο της πεταλούδας. «Ό,τι γράφουμε» λέει ο Bress, «θέλουμε να είναι φρέσκο και αυθεντικό», ενώ ο Gruber εξηγεί: «Αναρωτιόμαστε: το έχουμε ξαναδεί αυτό σε κάποια άλλη ταινία; Αν ναι, τότε ξεκινάμε από την αρχή και γράφουμε κάτι τελείως διαφορετικό».

Το σενάριο συνδυάζει το υπερφυσικό στοιχείο με μία γερή δόση ρεαλισμού. «Κάθε φορά που υπάρχει το υπερφυσικό σε μία ταινία, πάντα εμφανίζεται με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: σε δαγκώνει μία ραδιενεργή αράχνη, ο πατέρας σου δουλεύει σε ένα επιστημονικό εργαστήριο όπου συμβαίνουν διάφορα περίεργα ή έχεις γεννηθεί με μία ανεξήγητη έκτη αίσθηση. Εμείς εφαρμόσαμε τον τελευταίο τρόπο», αναφέρει ο Bress. Ο συν-σεναριογράφος του, Mackye Gruber, συμπληρώνει: «Επειδή η ιστορία περιέχει υπερφυσικά στοιχεία, κάποιος ίσως νομίσει ότι είναι μία φανταστική ιστορία. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Κάθε χαρακτήρας προέρχεται από την καρδιά μας. Είναι πολύ προσωπικό το όλο εγχείρημα». Η ταινία διαπραγματεύεται μερικές πολύ σκοτεινές πράξεις – κάποια από αυτά τα τρομακτικά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. «Θέλαμε οι θεατές να μπορούν να συσχετιστούν με τους ήρωες, να βρουν παρηγοριά στο μοίρασμα του ανθρώπινου πόνου,» λέει ο Bress.

Επειδή η ταινία εξερευνά αρκετές εναλλακτικές πραγματικότητες - κάθε μία ως αποτέλεσμα του ταξιδιού στο χρόνο που κάνει ο Ίβαν – δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στη λεπτομέρεια έτσι ώστε να υπάρχει χρονική συνέπεια και να είναι αληθοφανής η ακολουθία των γεγονότων. Το μοντάζ έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο για το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Ο μοντέρ Peter Amundson ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε για τις όμορφα σχεδιασμένες χρονολογικές μεταβάσεις που προβλέπει το σενάριο. «Η ταινία μάς ταξιδεύει σε ένα εσωτερικό, ψυχολογικό κόσμο, χωρίς να γίνεται διαρκώς ένα οπτικό μανιφέστο», λέει. «Κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη προσοχή στο μοντάζ, με ιδιαίτερο βάρος σε κάθε σκηνή ξεχωριστά και στους τόνους των ερμηνειών – με λίγα λόγια στην ιστορία και τους χαρακτήρες».

Ο διευθυντής φωτογραφίας Matthew F. Leonetti, είναι βετεράνος στον κινηματογραφικό αυτό τομέα. Θεώρησε Το φαινόμενο της πεταλούδας μία πρόκληση και ακολούθησε αρκετές φορές το ένστικτό του για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στα διάφορα πλάνα. Ο φωτισμός μοιάζει με τον κλασικό ασπρόμαυρο φωτισμό των φιλμ νουάρ και εφαρμόστηκε μία μέθοδος «ξεθωριάσματος» ώστε να δοθεί μια μπλε απόχρωση στην ταινία. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια ταινία τρόμου», λέει ο Leonetti, «η προσέγγιση είναι πιο προσεγμένη – περισσότερο ψυχολογική».Η ανάθεση των ρόλων

Ο Ashton Kutcher έγινε ευρύτερα γνωστός σε κωμικούς ρόλους και για το Φαινόμενο της πεταλούδας δεν ήταν η προφανής επιλογή για το ρόλο του Ίβαν Τρέμπορν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον, η επιμονή και το ταλέντο του, έπεισαν τελικά τους δύο σεναριογράφους να του δώσουν το ρόλο. Ο ίδιος λέει για τους προηγούμενους ρόλους του: «Στην κωμωδία βρέθηκα τελείως τυχαία. Στη ζωή μου, δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που κάνει συνέχεια τους άλλους να γελάνε. Δεν ήξερα πώς να κάνω κωμωδία, αλλά το έμαθα στην πορεία. Πάντα με ενδιέφερε να υποδύομαι αληθινούς ανθρώπους σε δραματικούς ρόλους, απλά δε μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το κάνω, μέχρι τώρα».

Για τον χαρακτήρα του Ίβαν λέει: «Δεν υποδύομαι μόνο έναν χαρακτήρα. Στην αρχή της ταινίας, ο Ίβαν νομίζει πως τρελαίνεται – δεν τρελαίνεται αλλά αυτό το αίσθημα τον σπρώχνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Φαντάστηκα πως έπασχε από κάποιο σύνδρομο «απoξένωσης» και για να τον καταλάβω καλύτερα, άρχισα να μελετάω τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στο να κρύβουν τα αισθήματά τους. Ο Ίβαν ξυπνάει συνεχώς και αναρωτιέται «πού είμαι τώρα και ποιοι είναι αυτοί γύρω μου;» – η ταινία σε αυτό το σημείο μοιάζει με το Memento».

Η Amy Smart, είναι η συμπρωταγωνίστρια του Ashton Kutcher και υποδύεται την Κέιλι, την αγαπημένη του Ίβαν. Η Κέιλι «μεταμορφώνεται» από όμορφη χίπισσα, σε μέλος γυναικείας αδελφότητας, ακόμα και σε ναρκομανή, στις διάφορες εκδοχές της πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της ταινίας. «Πρόκειται για έναν ρόλο – όνειρο», λέει η Smart. «Υποδύομαι τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες, όλοι όμως στα πλαίσια του ίδιου κοριτσιού.»

Η σχέση των δύο ήρωων, του Ίβαν και της Κέιλι, ισορροπεί πάνω σε μία λεπτή γραμμή. Η αγάπη μεταξύ τους είναι σταθερή σε όλες τις εναλλακτικές πραγματικότητες αν και κάποιες φορές υπάρχουν προβλήματα. «Σε μερικές σκηνές μισούμε ο ένας τον άλλο», λέει ο Kutcher. «Πιστεύουμε ότι ο ένας έχει εγκαταλείψει τον άλλο χωρίς να ενδιαφέρεται, ωστόσο νοιάζονται και οι δύο. Είναι ένα περίεργο μείγμα – δε θέλεις να δείξεις τα αισθήματα σου σε κάποιον που σε πλήγωσε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δείχνεις αρκετά ώστε να καταλάβει ότι ακόμα τον αγαπάς, ό,τι κι αν έχει συμβεί».

Ο Elden Henson υποδύεται τον Λένι, έναν από τους φίλους του Ίβαν. Επειδή τα γυρίσματα έγιναν με αντίστροφη σειρά, έπρεπε να πάρει περίπου εφτά κιλά, όπως απαιτούσε ο ρόλος του στο τέλος της ταινίας. Στη συνέχεια, είχε τρεις εβδομάδες για να τα χάσει, ώστε να ενσαρκώσει τον Λένι, στην αρχή της ιστορίας.

Για το ρόλο του κυρίου Μίλερ, οι συγγραφείς ήθελαν κάποιον που να θυμίζει τον άνθρωπο «της διπλανής πόρτας». Ο Eric Stoltz ήταν αυτός ο άνθρωπος. «Το σπουδαίο με τα διάφορα επίπεδα του σεναρίου είναι ότι είναι τόσο σύνθετα και πυκνά που ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τι συμβαίνει», λέει ο Stoltz.Trivia


  • Οι αρχικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Joshua Jackson και η Ali Larter, τελικά όμως λόγω άλλων υποχρεώσεων υπέγραψαν ο Ashton Kutcher και η Amy Smart.

  • Ένα μέρος του συνεργείου ταξίδεψε μέχρι την Ουάσινγκτον για τα γυρίσματα σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπως προέβλεπε μία από τις εναλλακτικές πραγματικότητες που δημιουργεί o Ίβαν. Για τις σκηνές αυτές χρησιμοποιήθηκαν πάνω από εκατό πραγματικοί τρόφιμοι των φυλακών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια.

  • Η εταιρεία παραγωγής FilmEngine ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2001. Η ταινία The Butterfly Effect είναι ο πρώτος τίτλος που αποκτήθηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίχθηκε οικονομικά από την FilmEngine.

  • Η παραγωγή έπρεπε να επιλέξει δώδεκα ηθοποιούς για να υποδυθούν τέσσερις διαφορετικούς ρόλους σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. «Φανήκαμε αφάνταστα τυχεροί στην επιλογή των ηθοποιών που θα υποδύονταν τον Ίβαν σε ηλικία επτά και δεκατριών ετών», λένε οι παραγωγοί. «Και οι δύο μοιάζουν εξαιρετικά στον Ashton Kutcher και είναι τρομερά ταλαντούχοι».

  • Οι εναλλαγές της πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της ταινίας, είναι συνεχείς. Χαρακτηριστικά, ο Ashton Kutcher, κατά τα γυρίσματα, δεν υποδύθηκε τον ίδιο χαρακτήρα στην ίδια «πραγματικότητα» για πάνω από δύο ημέρες!
Επόμενο μάθημα: Φυσική

Η Θεωρία Του Χάους αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες θεωρίες της Φυσικής, μαζί με τη θεωρία της σχετικότητας και την κβαντομηχανική θεωρία. Διερευνά την έννοια της προβλεπτικότητας, πώς από παρόμοιες αρχικές υποθέσεις μπορούν να προκύψουν πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Πρωτοπόρος της θεωρίας αυτής ήταν ο μαθηματικός Έντουαρντ Λόρενζ, ο οποίος το 1961, διεξάγοντας ένα μετεωρολογικό πείραμα, έκπληκτος παρατήρησε ότι με σχεδόν τις ίδιες αρχικές συνθήκες, τα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά. Η ονομασία «Θεωρία του Χάους» οφείλεται στον μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Maryland Τζιμ Γιορκ μόλις το 1975.

Στον ίδιο, τον Λόρενζ, οφείλεται και η θεωρία για το φαινόμενο της πεταλούδας. Σύμφωνα με αυτήν, μία πεταλούδα που πετάει προκαλεί με τα φτερά της μία απειροελάχιστη μεταβολή στην ατμοσφαιρική πίεση. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές ταλαντώσεις, μεταδίδονται στην ατμόσφαιρα και αλλάζοντας έστω και ελάχιστα τις διάφορες συνθήκες, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα καιρικό φαινόμενο που αναμενόταν να εμφανιστεί σε κάποιο μέρος του κόσμου, να μην εμφανιστεί καθόλου και το αντίστροφο. Με λίγα λόγια, μία πεταλούδα που πετάει στο Χονγκ-Κονγκ, μπορεί να δημιουργήσει καταιγίδα στη Νέα Υόρκη.

Η Θεωρία Του Χάους είναι μια θεωρία που συνεχώς εξελίσσεται κυριεύοντας όλους τους τομείς της επιστημονικής έρευνας: από την διαστημική έως τη δυναμική των υγρών, από τις ακτίνες laser έως τις χημικές αντιδράσεις, από τις τηλεπικοινωνίες έως την καρδιολογία, από την οικονομία έως την νευροφυσιολογία. Τελευταίως η θεωρία αυτή ενδιαφέρει και τους μουσικούς, τους συγγραφείς, τους ψυχαναλυτές και πολλούς άλλους.
Επίσημο site: http://www.butterflyeffectmovie.com

Στέλιος Πούλιας


 
<Χωρίς Τίτλο> - vasos - Τετ 04 Ιαν 2012 - 14:19

6,5-7/10

και πολύ είναι!

Η εν λόγω ταινεία ξεκινάει πολύ καλά και ως πολλά υποσχόμενη και καταλήγει αναμενόμενη.

σε κραταει σε αγωνια ομως και αυτο ειναι σημαντικο

 
<Χωρίς Τίτλο> - vagchris - Τετ 07 Σεπ 2011 - 04:26
Mia kali tainia me poli prototipo senario alla oxi kai mesa stis top 250 eleos 

 
<Χωρίς Τίτλο> - maggot95 - Σάβ 21 Μαϊ 2011 - 20:32
para poluy wraia tainia.. teleiaa einai!!!
 
Legacy - εκτορας - Unverified - Δευ 12 Απρ 2004 - 18:45
Παρολο που ειχα στην αρχη τους ενδοιασμους μου, η ταινια ηταν ενδιαφερουσα. Όχι, βεβαια για το ευρημα, της επιστροφης, αλλα γιατι μπορουσες να ψαξεις τον ευατο σου, να θεσεις τα ορια σου, ταυτιζομενος με τον πρωταγωνιστη. Ξεφευγε αρκετα απο τα θεματα των περισσοτερων ταινιων
εκτορας
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.