• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


The Life and Death of Peter Sellers (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Peter Sellers για Πάντα

Βιογραφική | 122' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 15 Οκτ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 18/01/2005
Διανομή: Σπέντζος
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.03 %
Αξιολόγηση: 7.35/107.35/107.35/107.35/107.35/107.35/107.35/107.35/10   (7.35/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Ποτέ μην κρίνεις έναν άντρα από την εξωτερική του εμφάνιση.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Πώς μπορεί κανείς να σκιαγραφήσει τον άνθρωπο χωρίς προσωπικότητα; Αυτόν που το μόνο δικό του στίγμα ήταν οι ρόλοι που υποδυόταν και απολαμβάνουμε σε πολλές ταινίες; Αυτόν που όσο ο μύθος του μεγαλώνει τόσο αδυνατεί να βρει ποιος ήταν; Ποιος ήταν ο Peter Sellers;

Αφού περιηγηθούμε στη ζωή του, στο τέλος του έργου η κάμερα προσπαθεί να εισβάλει στο καμαρίνι του, αλλά αυτός δεν το επιτρέπει! Δεν αφήνει κανέναν να μπει εκεί μέσα. Ούτε τον εαυτό του!

Η σύγχυση ενός ανθρώπου που δεν γνώρισε κανείς αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον κόσμο του. Η εκκεντρικότητα ενός ανθρώπου που δεν καταλάβαινε κανείς ηγείται της βιογραφίας του. Το χιούμορ του που σκέπαζε την τραγικότητα της ζωής του ακολουθεί. Η θλίψη που αιωρούταν στα συναισθήματά του βρίσκεται και αυτή εκεί. Το φως και το σκοτάδι που εναλλασσόταν τόσο απότομα, θέτουν το ρυθμό. Τελικός προορισμός μια ταινία που θα αποτελεί την απάντηση! Οι απελπισμένες προσπάθειες της να πλησιάσει κοντά του, να ρίξει μια ματιά στην ιδιαίτερη ψυχή του αποτυχαίνουν. Ή μάλλον παραδέχονται ότι αποτυχαίνουν και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν. Χρησιμοποιούν ευφάνταστους συμβολισμούς, όταν για παράδειγμα βάζουν τον ήρωα να υποδύεται τα πρόσωπα της ζωής του, παίζουν με την πραγματικότητα και δεν παρεμβαίνουν όταν η σκηνή έχει από μόνη της κάτι να πει. Έτσι οπλίζονται με μια πληρότητα από εκφραστικά μέσα και ακροβατώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον συμβολισμό καταφέρνουν κατ’ αρχήν να κρατήσουν ακμαίο το ενδιαφέρον και κατά δεύτερον να προσεγγίσουν με μεστότητα και ευαισθησία το αντικείμενό τους.

Το ξέρω ότι ο σκηνοθέτης έχει στο ενεργητικό του ένα απαράδεκτο Χαμένοι στο Διάστημα, αλλά δεν με νοιάζει όταν καταφέρνει να οργανώσει με τέτοιο δημιουργικό τρόπο και χάρη στην βοήθεια ενός εξαιρετικού σεναρίου το χάος της ζωής του Sellers. Το ξέρω ότι το έργο δεν αποφεύγει τις συμβάσεις, αλλά δεν με νοιάζει όταν αυτές εξυπηρετούν τόσο γόνιμα την ιστορία.

Αλλά ακόμα και αν αμφισβητήσει κανείς όλα τα υπόλοιπα και πάλι θα εμποδίζει την άδικη υποτίμηση της ταινίας ένας συγκινητικός Geoffrey Rush, ο οποίος, εκτός του ότι θα πετύχει μια προφανή ομοιότητα στον λόγο και τις κινήσεις του σπουδαίου κωμικού, θα αποδώσει και τα αισθήματά του σε όλο τους το εύρος. Η εκπληκτική ερμηνεία του τιμά τον Peter Sellers και το φιλμ, από το οποίο δικαίως κλέβει την παράσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παράσταση από μόνη της δεν έχει την δική της συμβατικά υπαρκτή αξία.

Βαθμολογία: 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)
Στάμος Δημητρόπουλος


 
Legacy - GIORGOS NATRIOSs - Unverified - Τρί 20 Σεπ 2005 - 17:26
Na kati to yperoxa thaymasio ,excellent , aristoyrghma !
GIORGOS NATRIOSs
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.