• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Triple Agent (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τριπλός Πράκτορας

Κατασκοπική | 115' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 1 Οκτ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 13/1/2005
Διανομή: PlayTime
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Γαλλικά - Ρωσικά - Γερμανικά - Ελληνικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 2.00/102.00/10   (2.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
 

- Κριτική από το Cine.gr:


27 Σεπτεμβρίου 2004

Ο Fyodor Voronis (Serge Renko) λευκορώσος πρώην στρατηγός, ζει στο Παρίσι με τη γυναίκα του Arsinoe (Κατερίνα Διδασκάλου) και βρίσκεται στη υπηρεσία του ρωσικού ιδρύματος βετεράνων πολέμου. Μια μυστική συνάντηση, μια απαγωγή και εξαφάνιση εγείρουν τις υποψίες γύρω από το όνομά του τέως στρατηγού σχετικά με το ρόλο του στην όλη υπόθεση και το παιχνίδι που μπορεί να παίζει εις βάρος κάποιων. Ποιοι όμως είναι αυτοί αποτελεί μυστήριο. Η σύζυγός του προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια των ιστοριών που της αφηγείται ο άντρας της και να ανακαλύψει πίσω από τα λόγια του, πού βρίσκεται η αλήθεια και πού ξεκινά το ψέμα.

O Eric Rohmer κουρασμένος μάλλον από τα 84 χρόνια του, παίρνει μια πραγματική ιστορία και εφαρμόζοντας τις προσωπικές του αλλαγές δημιουργεί ένα μελόδραμα με ιστορικές αναφορές, βασιζόμενος ελάχιστα στη δράση και κατά κύριο λόγο σε μακροσκελείς διάλογους ή για να τοποθετηθώ πιο σωστά σε ακατάπαυστα μονο-λογύδρια που συχνά αγγίζουν τα όρια της αντοχής.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες, ο ύποπτος αλλά πάντα διακριτικός Fyodor και η εύθραυστης υγείας Arsinoe, κλεισμένοι στο σκοτεινό τους διαμέρισμα επιδίδονται με ζήλο στην ανταλλαγή πληροφοριών, παρά επικοινωνίας. Ακόμα και σε στιγμές που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να εμπνεύσουν μηνύματα ζεστασιάς και ενδιαφέροντος ανάμεσά τους, υπάρχει μια πληκτική ψυχρότητα στους τρόπους και τους μονολόγους τους που κάθε άλλο παρά την οικειότητα ενός ανδρόγυνου μπορούν να φωτογραφίσουν.

Οι ανησυχίες της Αrsinoe ντύνονται μια θεατρική έκφραση από την Κατερίνα Διδασκάλου, που χάνει την ευκαιρία να γίνει ανθρώπινη εκτός από εύθραυστη παρουσία.

Ο Serge Renko γίνεται τόσο πολύ διακριτικός που δεν κρύβει μόνο την πραγματική του ταυτότητα αλλά και τη φιγούρα του σ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας, ενώ η σκηνή ανάμεσα σ’ αυτόν και τους ανωτέρους του, που τον υποψιάζονται πλέον ανοιχτά, στο γραφείο είναι ίσως από τις πιο άχαρες σκηνές που έχω δει ποτέ σε κινηματογραφική ταινία.

Τελικά το Triple Agent ξεφεύγει από τον έλεγχο του δημιουργού του και χάνει κάθε αίσθηση μυστηρίου, εξαντλώντας το όποιο ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάσει σε ατέλειωτες περιγραφές υποθέσεων και αιτιών μυθιστορηματικής ροής μέσα από λόγους που σχεδόν εκφωνούν οι πρωταγωνιστές. Η κενότητα στις αντιδράσεις τους και η απροκάλυπτη ειρωνεία συνοδευόμενη από τις γελοίες εκφράσεις αστυνομικών και πρακτόρων που παραπέμπουν στο Ροζ Πάνθηρα, σβήνει και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας αυτής της προσπάθειας.

Προσωπική εκτίμηση: Ιστορία που ίσως θα ήταν πιο ελκυστική αν προοριζόταν για ανάγνωση παρά για θέαση.

Βαθμολογία: 3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars (3/10)
Ελένη Ανδρεάδου


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.