• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


Batman Begins (2005)


Υπερήρωες | 140' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Τετ 15 Ιουν 2005
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 25/10/2005
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 8/12/2008
Διανομή: Village Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά - Ουρντού - Μανδαρινικά
Δημοτικότητα: 0.13 %
Αξιολόγηση: 7.92/107.92/107.92/107.92/107.92/107.92/107.92/107.92/10   (7.92/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Ο θρύλος ξεκινά.

 

- Πλοκή:


Ο Μπρους Γουέιν, σε μικρή ηλικία, βλέπει τη δολοφονία των γονιών του και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Μεγαλώνοντας, ταξιδεύει σε διάφορες χώρες με στόχο να νικήσει τους εσωτερικούς του δαίμονες και να εκπαιδευτεί στην αποκρυπτογράφηση εγκληματιών. Με τη βοήθεια του πιστού του υπηρέτη Αλφρεντ, του έντιμου υποσμηναγού Τζιμ Γκόρντον και του συμμάχου του, Λούσιους Φοξ, ο Γουέιν επιστρέφει στην Γκόθαμ Σίτι και υιοθετεί την alter-ego μορφή του, τον Μπάτμαν. Ο μασκοφόρος ιππότης θα χρησιμοποιήσει πλέον κάθε μορφή πνευματικής και σωματικής δύναμης, αλλά και τη βοήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων προκειμένου να καταπολεμήσει τις μοχθηρές δυνάμεις που απειλούν την πόλη.


- Διάσημες Ατάκες:


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005
Tα γεγονότα πίσω από τη μουσική του Batman Begins

Η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του Batman δεν είναι η συνέχεια του, αλλά –όπως υποδηλώνει και ο τίτλος- το ιστορικό του πως ξεκίνησαν όλα για τον διάσημο super hero. O ανερχόμενος σκηνοθέτης Christopher Nolan (Memento, Insomnia) «πάλεψε» ανάμεσα σε «δυνατά» ονόματα και η επιλογή του τελικά δικαιώνει και τη Warner, αλλά και τον ίδιο. Με έμφαση στον ψυχολογικό κόσμο του Bruce Wayne και στα γεγονότα εκείνα που τον οδήγησαν στην μεταμόρφωση του, ο Nolan χτίζει ένα εσωστρεφές πορτρέτο του ήρωα, βάζοντας την ιστορία -τηρουμένων βέβαια των αναλογιών- σε πραγματιστικά πλαίσια. Και το cast του τα καταφέρνει κατά πλειοψηφία θαυμάσια, με τον Christian Bale να μη μένει μονάχα στο νου για τους λαρυγγισμούς της (πρέπει-να-είναι) βραχνής φωνής του, αλλά με την συνεπέστατη ερμηνεία και προσέγγιση στον ρόλο που ανέδειξε τον Michael Keaton.

Η ταινία πήρε αρκετά καλές κριτικές και πέρα από τους διθυράμβους, για την σκοτεινή και πολυδιάστατη, διαφορετική προσέγγιση του ο Nolan, ή και τις ενστάσεις, για την έλλειψη της παραμυθένιας κόμικ αισθητικής, με την οποία όλος ο κόσμος γνώρισε, μέσα από τις ταινίες του Burton, τον Batman, γενική παραδοχή είναι ότι η προσπάθεια είναι αξιόλογη.


Hans Zimmer
Για τη μουσική της ταινίας, ο Nolan είδε στο πρόσωπο του Hans Zimmer, ένα συνθέτη με το ειδικό βάρος για να ανταπεξέλθει στην ευθύνη ενός Batman score και δη του συγκεκριμένου, με διάθεση να παρεκκλίνει από τα εσκαμμένα. Ο αρχικός δισταγμός του Zimmer είχε να κάνει με την απόφαση του να απομακρυνθεί από τα καθαρά ορχηστρικά score για κάποιο καιρό (και δικαιολογημένα, αν μας ρωτάτε) μετά από την σχετική αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών του. Όμως, το Batman Begins ήταν τελικά η κατάλληλη ευκαιρία για να επιχειρήσουν μαζί με τον φίλο και εξαιρετικό συνθέτη, James Newton Howard, αυτό που καιρό σχεδίαζαν. Να συνθέσουν και να επιμεληθούν μαζί ένα score. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από σπάνιο με την τελευταία σημαντική τέτοια συνεργασία δύο μεγάλων συνθετών να χρονολογείται από το 1953. Και όντως το Batman Begins είναι υπογεγραμμένο και από τους δύο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς με το κράμα της δουλειάς τους πέρα από πολυαναμενόμενο γεγονός αρχικά, έτυχε αμφιλεγόμενης αποδοχής.

James Newton Howard
Τα αίτια είναι λίγο ως πολύ προφανή. Οι δύο συνθέτες όσον αφορά το φιλμ του Nolan έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ασπαζόμενοι εξ ολοκλήρου τον χαρακτήρα που προσέδωσε ο σκηνοθέτης στον γνωστό σούπερ ήρωα, συνέθεσαν ένα score με κυρίαρχο συναίσθημα το φόβο και με μια εσωστρεφή διάθεση και στις εντάσεις αλλά και στις ενορχηστρώσεις. Και όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό είναι πολύ μακριά από την ντελιριακή και παραμυθένια δουλειά του Danny Elfman, μουσική η οποία συνόδευσε ιδανικά τις υπερεπιτυχημένες απόπειρες του Tim Burton να αναβιώσει μέσα από τα κόμικ του γνωστό σουπερ ήρωα. Και η αλήθεια είναι ότι το score του Batman Begins δεν θα έλεγα ότι θυμίζει και πολύ «Batman»… Τα ηρωικά χαρακτηριστικά θέματα δίνουν τη θέση τους σε απλοϊκές συνθέσεις και μινιμαλιστικά μοτίβα και αν και αυτό στο album δεν είναι πολύ αρνητικό, εμένα προσωπικά μου άρεσε η όλη προσέγγιση του album, στην ταινία η μουσική, πλην κάποιων εξαιρέσεων, είναι απούσα, καθώς εξαντλείται σε underscore και δεν είναι αυτό που ήταν η μουσική του Elfman, πρωταγωνίστρια.

Όμως, από την άλλη και πέρα από το δίκαιο κάποιων ενστάσεων, το soundtrack του Batman Begins έχει μερικά πολύ αξιόλογα σημεία. Το “Myotis” (track 3), είναι ένα εξαιρετικό ρυθμικό action cue που παραπέμπει σε αντίστοιχες δουλειές του Zimmer και η ενορχήστρωση του είναι πλούσια, ενώ ξεχωρίζει η απόπειρα του να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά στοιχεία. Το απλοϊκό αλλά χαρακτηριστικό main theme της ταινίας εμφανίζεται σε διάφορα σημεία ανά τα tracks, αλλά κυρίως χρωματίζει το εναρκτήριο “Vespertillo” (σημείωστε ότι όλοι οι τίτλοι των κομματιών είναι παραλλαγές ειδών νυχτερίδας), ενώ σε μια πιο «παιδευμένη» ενορχήστρωση το συναντάμε και στο τέλος του “Barbastella” (track 4). ¨Άλλη στιγμή όπου το στοιχείο του Zimmer ξεκάθαρα υπερισχύει είναι στο “ Molossus” (track 10), άλλο ένα action cue με μια απειλητική ατμόσφαιρα όμως που το κάνει αξιόλογο. Στις στιγμές που ο Howard δίνει το κάτι παραπάνω, είναι στα μελωδικά “Corynorhinus” (track 11) και στο “Tadarida” (track 6), στο οποίο οι δύο συνθέτες παίζουν ένα ιδιότυπο παιχνίδι, καθώς ο Howard ξεκινά σε μελωδικό τόνο το θέμα, το οποίο παραδίδει στον Zimmer ο οποίος πραγματοποιεί την εξέλιξη και κορύφωση του.Ενδιαφέρον φυσικά ως πείραμα, αυτή η κοινή στιγμή των δύο σημαντικών συνθετών, απογοητεύει όμως κάπως τους fans της μουσικής του Batman… Παρόλα αυτά, έχει αξιόλογες στιγμές και στο album η ποιότητα του είναι πιο έκδηλη από ότι στην οθόνη…

Βαθμολογία: 6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars (6.5/10)

Tracklisting: 1. Vespertilio (2:52) / 2. Eptesicus (4:20) / 3. Myotis (5:46) / 4. Barbastella (4:45) / 5. Artibeus (4:19) / 6. Tadarida (5:05) / 7. Macrotus (7:35) / 8. Antrozous (3:59) / 9. Nycteris (4:25) / 10. Molossus (4:49) / 11. Corynorhinus (5:04) / 12. Lasiurus (7:27)

Running Time: 60 minutes 26 seconds


Μιχάλης Χαραλαμπάκης (CineSound)- Παραλειπόμενα:


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005
Batman Begins

Μετά το θάνατο των γονιών του, ο Bruce Wayne θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στον κόσμο για να ανακαλύψει τον εαυτό του. Στην προσπάθειά του να σταθμίσει την επιθυμία του για εκδίκηση και δικαιοσύνη, θα εκπαιδευτεί σωματικά και πνευματικά. Όταν επιστρέψει στην Γκόθαμ και αντικρίσει την παρακμή στην οποία βρίσκεται, καταλαβαίνει ότι η μόνη λύση για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Η ιστορία του Batman ξεκινάει.

The end is the beginning is the end
Όταν ανέλαβε τo project του καινούριου Batman, ο Christopher Nolan σκέφτηκε ότι ίσως δεν είχε τόσα να πει για το μέλλον του παρά για το παρελθόν του. «Όλοι θα ήθελαν να μάθουν πως μεταμορφώθηκε στον ήρωα που αγαπήσαμε. Αυτό που ήταν πάντα εντυπωσιακό γύρω από τον Batman είναι πως πρόκειται για ένα ήρωα που ωθείται από έντονα αρνητικές παρορμήσεις,» λέει ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος. «Ο Batman είναι ανθρώπινος, και έτσι διαθέτει ατέλειες. Ταυτόχρονα είναι και ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε αυτά τα πολύ έντονα, αυτοκαταστρο­φικά συναισθήματα που είχε και έβγαλε κάτι πολύ θετικό. Για μένα, αυτό κάνει τον Batman μία φιγούρα που έχει πολύ μεγάλη σχέση με το σήμερα.»
Η φιλόδοξη αναζήτηση του Batman, - ενός υπερήρωα χωρίς σούπερ δυνάμεις - να μεταμορφώσει το μυαλό και το σώμα του σ’ ένα ζωντανό όπλο ενάντια στην αδικία, εμπνέει φόβο και ταυτόχρονα θαυμασμό σε μικρούς και μεγάλους. Ο σεναριογράφος David Goyer εξηγεί: «Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία με τον Batman. Όταν ήμουν μικρό παιδί είχα πει στη μητέρα μου ότι όταν μια μέρα θα μεγαλώσω και κάνω ταινίες, θα κάνω και μία για τον αγαπημένο μου ήρωα. Όταν γυρίστηκαν οι προηγούμενες ταινίες με τον Batman απογοητεύτηκα λίγο γιατί σκέφτηκα ότι έχασα την ευκαιρία που έψαχνα. Τελικά η αναμονή μου έκανε καλό. Όχι μόνο έγραψα το σενάριο για μια ταινία με τον ήρωά μου, αλλά μου το ζήτησε ο ίδιος ο Chris Nolan, ένας από τους καλύτερους κινηματογραφιστές κατά τη γνώμη μου».
«Ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Από τη μία, ήμουν ένας επαγγελματίας, να έχω συναντήσεις με τον Chris Nolan, τη Warner Bros και τη DC Comics. Από την άλλη όμως, ήμουν ο θαυμαστής του Batman, το παιδί που διάβαζε με λαχτάρα κόμικς, ακόμα και τώρα σε μεγάλη ηλικία. Ήμουν σε σύγχυση κάποιες στιγμές, αφού ήταν το όνειρο μιας ζωής. Πρόκειται σίγουρα για την ταινία με τον Batman που θα ήθελα να δω όταν ήμουν παιδί και παράλληλα είχα τις Warner Bros και DC Comics ικανοποιημένες».
«Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ταινία να ξεχωρίζει, είναι ότι ο Batman είναι ολότελα αληθινός. Δεν έχει κάποια υπερδύναμη, δεν είναι μεταλλαγμένος, δεν είναι από κάποιον άλλον πλανήτη. Βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο και είναι ένας πραγματικός άνθρωπος. Για αυτόν τον λόγο ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα μαζί του. Ποτέ δε μπορείς να γίνεις Superman, ή Hulk, αλλά ο καθένας μπορεί να γίνει Batman. Βέβαια, χρειάζονται μερικά δισεκατομμύρια, αλλά δεν το αποκλείει κανένας να σου συμβεί»!

As blind as a bat
«Το εκπληκτικό με την ταινία αυτή είναι ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο κόμικ, ούτε την έχει αφηγηθεί κανείς. Υπάρχει μόνο μια αναφορά όταν ο Bruce Wayne επιστρέφει στη Gotham City, αλλά και πάλι υπάρχει ένα χάσμα επτά χρόνων. Βρήκαμε λοιπόν έναν τρόπο να κάνουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Αυτό με είχε συνεπάρει. Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αφήγηση γύρω από το ξεκίνημα του Batman,» λέει ο Nolan, «αλλά μέσα από τη μελέτη του χαρακτήρα του όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν γεγονότα κλειδιά που κάνουν τον Batman αυτό που είναι και αναδεικνύουν την ιστορία του θρυλικού ήρωα που κατέληξε να γίνει. Επίσης, υπήρχαν αρκετά κενά στο μύθο αυτό, που όμως είχε ενδιαφέρον να απαντηθούν και μπορέσαμε να τα συμπληρώσουμε εμείς οι ίδιοι καθώς και να προσθέσουμε τις δικές μας ιδέες γύρω από το πώς ο Bruce Wayne και ο Batman εξελίχθηκαν, φτάνοντας σ’ αυτό το σημείο.»
Στην αφήγηση της οδύσσειας του Bruce Wayne, από την τραυματική παιδική του ηλικία μέχρι την εμφάνισή του ως Batman, ο Nolan ήθελε να παρουσιάσει «μια πιο ρεαλιστική ματιά σε σχέση με ό,τι έχουμε δει σε προηγούμενες ενσαρκώσεις του ήρωα. Ήθελα να αντιμετωπίσω την ιστορία του με μεγάλη σοβαρότητα και με επικές διαστάσεις, βασίζοντας όμως την ιστορία γερά πάνω στην πραγματικότητα.»
Κυριαρχεί το ανθρωποκεντρικό μοτίβο, με τα συνεχή ερωτήματα σχετικά με τον χαρακτήρα του ήρωά μας και για τη μεγάλη απόφαση που παίρνει. Προκειμένου να σκιαγραφήσουν την ολοκληρωμένη πορεία της ιστορίας του Bruce Wayne με πολύ ρεαλιστικό τρόπο, ο Nolan και ο Goyer έπρεπε να εξερευνήσουν την περίπλοκη ψυχολογία του ανθρώπου πίσω από το μύθο. «Για μένα, το πιο συναρπαστικό στοιχείο στην αφήγηση αυτής της ιστορίας ήταν το να μπω στο μυαλό του Bruce Wayne και να κάνω το ίδιο ταξίδι μαζί του,» λέει ο Nolan, «έτσι ώστε να βιώσουμε μέσα από τα δικά του μάτια όλη τη διαδικασία μέχρι να μεταμορφωθεί σε Batman.»
«Ο Nolan επαναλάμβανε όταν δουλεύαμε το σενάριο «πρέπει να φαίνεται αληθινό, πρέπει να φαίνεται αληθινό», το οποίο θύμιζε προσευχή» θυμάται ο Goyer. «Εφαρμόσαμε αυτό τον τρόπο σκέψης σε κάθε πτυχή της ιστορίας μας, μέχρι και στην πιο ασήμαντη φαινομενικά λεπτομέρεια: Γιατί τα αυτιά του είναι τόσο ψηλά; Γιατί το αυτοκίνητό του, το Batmobile, έχει αυτό το συγκεκριμένο σχήμα; Φτιάξαμε μια λογική εξήγηση για ο,τιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται ο Bruce Wayne και για κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί μέσα στην ταινία.»
Ένας τρόπος με τον οποίο ο Nolan και ο Goyer προσγείωσαν την ιστορία του Bruce Wayne στο ρεαλισμό, ενώ παράλληλα πάντρεψαν τα ορόσημα της bat-μυθολογίας με τη δική τους ερμηνεία των γεγονότων, ήταν μέσα από ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ταινίας: τον φόβο. Στο σενάριο, ο νεαρός Bruce ανακαλύπτει τυχαία τα γεμάτα από νυχτερίδες υπόγεια κάτω από την έπαυλη των Wayne και στοιχειώνεται έντονα από αυτήν την ανάμνηση. Ο Nolan και ο Goyer συνδύασαν αυτήν τη νεανική εμπειρία με την ενοχή του Bruce για το θάνατο των γονιών του, βάζοντάς τον να πάρει την απόφαση να πλάσει ένα δεύτερο εαυτό, που να έχει τη μορφή ενός πλάσματος που του προκαλεί τρόμο και αγωνία, δυο πολύ δυνατά συναισθήματα.
Ο Nolan δεν ήθελε απλά να εξερευνήσει τη διπλή υπόσταση ανάμεσα στον Batman και τον Bruce Wayne. Για την επίτευξη της αληθοφάνειας του ταξιδιού του έπρεπε να απεικονιστούν οι τρεις ξεχωριστές πλευρές του χαρακτήρα του: ο Batman ο μασκοφόρος πολεμιστής-σύμβολο που χρησιμεύει ως το μέσον, μέσω του οποίου ο Bruce εξωτερικεύει την οργή που κρύβει μέσα του. Μετά είναι ο κρυφός Bruce Wayne, δηλαδή ένας κατεστραμμένος συναισθηματικά άντρας που αφιερώνει τη ζωή του για να εκδικηθεί για το θάνατο των γονιών του. Τέλος, ένας άλλος άνθρωπος, που είναι το δημόσιο, το φανερό πρόσωπο του Bruce Wayne: ένας κακομαθημένος πλέι-μπόι, το τελευταίο πρόσωπο στην κοινωνία της Γκόθαμ που κάποιος θα υποπτευόταν ότι νοιάζεται για τον άθλιο ξεπεσμό της πόλης, πόσο μάλλον ότι αυτός μπορεί να είναι ο ίδιος ο Batman!

Κάθε αρχή και δύσκολη
Πριν η ταινία αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, υπήρχε πολύ κίνηση από πλευράς συντελεστών. Οι περισσότεροι όμως δεν ήθελαν να αναλάβουν την εκάστοτε θέση. Ο Joel Schumacher ήθελε να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, παρόλο την αποτυχία της τέταρτης ταινίας και να γυρίσει το «Year One saga». Μετά την εύλογη απόρριψή του, οι παραγωγοί κινήθηκαν σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, κάνοντας επίσημη πρόταση στον David Fincher, ο οποίος αρνήθηκε. Τα αδέρφια Wachowski απέρριψαν τον Batmanγια χάρη των δύο τελευταίων Matrix. Ακόμα και ο γερόλυκος Clint Eastwood θεωρήθηκε κάποια στιγμή ιδανικός (excuse me?) υποψήφιος. Το 2002, ξεκίνησαν τα φιλόδοξα σχέδια για την ταινία Superman vs. Batman, με τον Wolfgang Petersen, ο ίδιος όμως προτίμησε την «Τροία».
Μη νομίζετε ότι ο ρόλος του μασκοφόρου τιμωρού ήταν εύκολη υπόθεση. Πριν από τον Christian Bale τον ρόλο του ανθρώπου νυχτερίδα είχαν φλερτάρει οι Guy Pearce, Ashton Kutcher, David Boreanaz, John Cusack, David Duchovny και ο Hugh Dancy. Δυο βδομάδες πριν την οριστική διανομή του ρόλου, ζητήθηκε από οκτώ ηθοποιούς να κάνουν audition: τους Christian Bale, Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dancy, Billy Crudup, Cillian Murphy, Henry Cavill και Jake Gyllenhaal. Παρόλο που ο Christian Bale πήρε τον ρόλο, στον Christopher Nolan άρεσε τόσο πολύ το audition του Cillian Murphy, ώστε του έδωσε να παίξει τον Dr. Jonathan Crane.
Στους υπόλοιπους χαρακτήρες είχαμε τις εξής διακυμάνσεις: Ο Chris Cooper απέρριψε τον ρόλο του James Gordon, για τον οποίο είχαν προταθεί και οι Kurt Russell και Dennis Quaid. Ο Viggo Mortensen δε δέχτηκε να υποδυθεί τον Ra`s Al Ghul, ρόλο τον οποίο φλέρταρε και ο Daniel Day-Lewis. Ο Anthony Hopkins απέρριψε τον ρόλο του Alfred. Ο Laurence Fishburne προτάθηκε να παίξει τον Lucious Fox. Τέλος, η Katie Holmes έκλεψε τον ρόλο της Rachel Dawes από τις Natalie Portman και Sarah Michelle Gellar.

Νυχτερίδες (αλλά όχι αράχνες) γλυκιά μου
Ο Nathan Crowley, σχεδιαστής παραγωγής, αναφέρει: «Έχω δουλέψει με τον Chris στο παρελθόν, οπότε κάποια στιγμή μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο συγγραφής του σεναρίου με τον David Goyer για τον Batman. Με προσκάλεσε να σχεδιάσω το Batmobile και έπειτα φτιάξαμε ένα καλλιτεχνικό τμήμα στο γκαράζ του. Αρχίσαμε να κατασκευάζουμε πάρα πολλά μοντέλα αυτοκινήτων χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας. Συνολικά, μέσα σε δύο μήνες είχαμε φτιάξει πέντε ολοκληρωμένες εκδοχές του Batmobile».
«Το αρχικό μου συμβόλαιο ήταν να τακτοποιήσω λιγάκι το αυτοκίνητο, αλλά από ένα σημείο και μετά δε μπορούσα να σταματήσω. Αποφασίσαμε ότι καθώς ο Chris θα έγραφε το σενάριο, εγώ θα πειραματιζόμουν με κάποια κύρια στοιχεία της ταινίας, για να τον βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό βέβαια ήταν για μένα πολύ διασκεδαστικό, το να έχω δηλαδή διαρκώς μια ανατροφοδότηση σε ό,τι κάνω». Ο Nolan επεμβαίνει «Ήθελα να σχεδιάσω το νέο Batmobile κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου, γιατί ένιωθα πως οτιδήποτε προσπα­θούσαμε να κάνουμε για να αφηγηθούμε την ιστορία και να στηρίξουμε τους ήρωες και την ταινία στην πραγματικότητα, θα γινόταν χειροπιαστό με την εμφάνιση και την αίσθηση που προκαλεί αυτό το όχημα».
Ο Crowley συνεχίζει: «Ως σχεδιαστής παραγωγής εργάζεσαι με πάρα πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην κάνεις πολλά πράγματα ο ίδιος. Αυτό προκαλεί καμιά φορά απογοήτευση, γιατί δε γίνεσαι όσο δημιουργικός θες, απλά δίνεις εντολές και οργανώνεις άλλους ανθρώπους. Ήταν λοιπόν κάτι παραπάνω από μαγευτικό να είμαι μόνος μου και να κατασκευάζω μοντέλα, να εικονογραφώ και να σχεδιάζω όλα αυτά τα πράγματα που συνήθως στα φέρνουν έτοιμα άλλοι, κυρίως επειδή δεν υπάρχει χρόνος. Ήταν πολύ σημαντικό να έχω όλον αυτό τον χρόνο για να το καταφέρω και μετά από τρεις μήνες δημιουργίας, το μόνο που έχω να πω είναι ότι ενθουσιάστηκα».
Η Lindy Hemming, σχεδιάστρια κοστουμιών, λέει: «Έπρεπε να υπάρχει η αίσθηση του κλασικού, ένα παρελθόν το οποίο να εμπνέει και να γίνεται κατανοητό. Πιο πολύ είχε να κάνει με τη ζωή αυτών των ανθρώπων παρά με τα ρούχα τους. Και έτσι άρχιζες να σκέφτεσαι πως θα έπρεπε να είναι αυτοί οι άνθρωποι, τα μέρη, τα διάφορα πράγματα και κατασκευάζεις μια εικόνα αυτού του κόσμου. Αυτή η ταινία λαμβάνει χώρα σε πολλά διαφορετικά μέρη, όπως το Θιβέτ και η Αφρική και ήταν ένα έναυσμα για να ξεκινήσουμε με κάτι, ξεχνώντας για λίγο τη στολή του Batman».
«Όταν άρχισα να μελετάω τον Bruce Wayne, προσπάθησα να διαλέξω οτιδήποτε φαινόταν ακριβό αλλά ταυτόχρονα αεράτο και προσεγμένο, με έμφαση στην άψογη εφαρμογή πάνω του. Ήθελα να δείχνει σαν ένας πολύ μοντέρνος άντρας μέσα στα κοστούμια του, κάποιος που θα έκανε τον κόσμο να τον θαυμάζει και να εμπνέεται από αυτόν. Οι στολές του Batman ήταν ανάλαφρες, παρόλο που μοιάζουν βαριές και σφιχτές, κατασκευάστηκαν με βάση το νεοπρένιο και το latex. Σου έδιναν την άνεση να κινείσαι όπως ήθελες και δε σε καταπίεζαν. Το μόνο άσχημο πράγμα ήταν ότι ο Christian έχανε βάρος κάποιες φορές και έτσι ο καημένος ο ράφτης ενώ έβρισκε τα σωστά μέτρα, έπρεπε να τα αλλάξει ξανά για να μη φαίνεται η στολή τεράστια. Οι ώμοι του Christian παρέμεναν φαρδιοί αλλά η μέση του συρρικνωνόταν, με αποτέλεσμα να στενεύουμε τη στολή κάθε φορά και πιο πολύ».
«Από την πρώτη στιγμή που φόρεσα τη στολή αντιμετώπισα τον Batman πιο πολύ σα πλάσμα και λιγότερο ως άνθρωπο. Έτσι προτιμώ να τον βλέπω. Είναι απρόβλεπτος, οι πράξεις του μπορεί να είναι αμφισβητήσιμες, τα κίνητρά του δεν είναι και τόσο αγνά. Όμως, τελικά είναι μια δύναμη που υπηρετεί το καλό,» λέει ο Bale. «Αυτή η πολυπλοκότητα κάνει τον Batman τον πιο cool από όλους τους υπερήρωες.»

Trivia
 • Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Christopher Nolan προσκάλεσε όλους τους συντελεστές σε μια ιδιωτική προβολή της ταινίας Blade Runner. Μετά το τέλος της προβολής, ο Nolan δήλωσε «Έτσι θέλω να κάνουμε το Batman».
 • Τα σκηνικά κατασκευάστηκαν στο Admiralty Hanger No. 2, ένα από τα μεγαλύτερα υπόστεγα αεροσκαφών στον κόσμο. Η έκταση του πατώματος είναι ίση με 16 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.
 • Τα γυρίσματα, που ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου 2004, καθυστέρησαν λίγο στο Λονδίνο λόγω του ενοχλητικού θορύβου από περιστέρια στη στέγη του κτιρίου.
 • Ο Bale είχε χάσει πάνω από 30 κιλά για τις ανάγκες του προηγούμενου του ρόλου στο «Machinist», έτσι αναγκάστηκε να κάνει σκληρή γυμναστική και ειδική παχυντική δίαιτα.
 • Το Batmobile, που κατασκευάστηκε από την αρχή, χωρίς να έχει βάση κάποιο άλλο, πιάνει από 0-100 σε 6 δευτερόλεπτα.
 • Οι πινακίδες των αυτοκινήτων στα αυτοκίνητα της Gotham έχουν σχεδιαστεί με το ίδιο στιλ των πινακίδων στην πολιτεία του Ιλινόις.
 • Ο τίτλος πέρασε από πολλές αλλαγές μέχρι να κατασταλάξει κάπου. Στην αρχή λεγόταν «Batman 5». Στη συνέχεια έγινε «Batman: The Frightening» και ύστερα «Batman: Intimidation Game» προτού οριστικοποιηθεί σε «Batman Begins».
 • Στο τροχόσπιτο-καμαρίνι που έμενε ο Bale, δεν έγραφε το όνομά του απέξω, αλλά Bruce Wayne.
 • Υπάρχει μια cameo εμφάνιση του πρώην τραγουδιστή των James, Tim Booth, ως κακοποιού, καθώς και του Dwight Gooden, (παίχτη του baseball) ως αστυνομικού.
 • Την ίδια περίοδο που ο Goyer έγραφε το σενάριο του Batman, προετοίμαζε και το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Blade: Trinity».
 • Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Σικάγο, ένας μεθυσμένος οδηγός τράκαρε με το Batmobile. Ο ίδιος, σε κατάσταση πανικού, είπε ότι τράκαρε το εν λόγω όχημα γιατί νόμιζε ότι εξωγήινοι έκαναν εισβολή.
 • Το διαφημιστικό κόστος της ταινίας ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που ξοδεύτηκε ποτέ για μία και μόνο ταινία.
 • Είναι η πρώτη ταινία Batman που γυρίζεται σε format 2.35:1, ενώ περιέχει πάνω από 400 λήψεις ειδικών οπτικών εφέ.


Επίσημα sites: www.batmanbegins.gr & www.batmanbegins.warnerbros.com


Στέλιος Πούλιας (Cine-Making Of)


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2004
Gotham City calling BATMAN (part I)

Όταν λοιπόν, οι κάτοικοι της Gotham City αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους σατανικούς εγκληματίες που κατά καιρούς την ταλανίζουν, η λύση είναι μία: φωτίζουν τον ουρανό με τον ειδικό προβολέα, δίνοντας έτσι σήμα στον Dark Knight να επέμβει…Μετά τη σαρωτική επιτυχία του Superman, λογικό επακόλουθο ήταν να γεννηθεί η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου ήρωα, ο οποίος δε θα ήταν αντίπαλος του Υπερανθρώπου: αντίθετα θα συνέδραμε με το δικό του τρόπο στην εξάλειψη της εγκληματικότητας. Κι επειδή, ήδη ο Man of Steal (αν μπορεί να ονομαστεί “man”, αφού είναι εξωγήινος) είχε υπερφυσικές δυνάμεις, ο νέος «σωτήρας» έπρεπε να έχει (ή να μην έχει) κάτι που να τον διαφοροποιεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…


THE CREATOR(S)

Επίσημος «μπαμπάς» του ήρωα θεωρείται ο Bob Kane. Η έμπνευσή του προέκυψε από τρεις πηγές: από ένα σκίτσο του Leonardo Da Vinci, που παρουσίαζε έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθούσε να πετάξει με προσαρμοσμένα φτερά στα χέρια του, τα οποία έμοιαζαν με νυχτερίδας. Από τη βουβή ταινία μυστηρίου, “The Bat Whisperer” (1930) και τέλος από δύο άλλους μασκοφόρους ήρωες, τον Zorro και τον Shadow. Το πρώτο του σκίτσο λοιπόν, απεικόνιζε τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα με κατακόκκινη στολή, συμπαγή, μαύρα bat wings κολλημένα στα χέρια του και μαύρη, domino μάσκα (σαν αυτή που φοράει ο Robin). Φυσικά, αυτό σε τίποτα δε θύμιζε τον Batman που όλοι ξέρουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή έβαλε το χεράκι του ο φίλος του Bob Kane, ο Bill Finger, οποίος έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο image του.
Επιπλέον, έγραψε μερικές από τις πρώτες ιστορίες, πλάθοντας έτσι το χαρακτήρα του Σκοτεινού Ιππότη ως ενός σπουδαίου detective, συνδυασμό του Sherlock Holmes, του Shadow και του Doc Savage.
Επινόησε επίσης το alter ego του, τον Bruce Wayne και αργότερα το σύντροφό του Robin (πραγματικό όνομα Dick Grayson), καθώς και την πόλη όπου διαμένουν, την Gotham City. Συνέβαλε σημαντικά και στη δημιουργία των βασικότερων villains: Catwoman, Two-Face (εμπνευσμένος από την κλασική ταινία “Dr Jekyll and Mr Hyde”), Penguin (βασισμένος στη διαφημιστική μασκότ των τσιγάρων Kool), Riddler, Clay Face.
And last but not least, αν και ο Joker οφείλει την ύπαρξή του στον Kane, τον οποίο εμπνεύστηκε από την ταινία του 1928 “The Man Who Laughs”, ωστόσο, ο Finger έγραψε την πρώτη ιστορία που τον περιλάμβανε ως χαρακτήρα στο comic Batman #1.

THE FIRST TIME I SAW YOU WAS…

Στο DC (Detective Comics) No 27, το Μάιο του 1939, με τον τίτλο “The case of the Chemical Syndicate”, ενώ την άνοιξη του 1940 άρχισε να εκδίδεται το δικό του αποκλειστικό comic book “Batman”. Συνέχισε να εμφανίζεται στα DC comics και μαζί με το Superman και τη Wonder Woman, αποτελεί το μόνο ήρωα που συνεχίζει να εκδίδεται σε περισσότερα από ένα περιοδικά (DC, Batman, World’s Finest Comics) από τότε, χωρίς διακοπή.

Ο Robin, the Boy Wonder (Dick Grayson), εμφανίζεται στο DC comics, τεύχος 38, τον Απρίλιο του 1940 και από τότε αποτελεί το μόνιμο σύντροφο/συνεργάτη του Ανθρώπου-Νυχτερίδα.
Στο “Superman” τεύχος 76 του 1952, ο Batman και ο Man of Steal ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν μαζί το κακό, μαθαίνοντας ταυτόχρονα ο ένας τη μυστική ταυτότητα του άλλου. Από το τεύχος 71 του 1954, του World’s Finest Comics, τους συναντάμε περιστασιακά μαζί με το Robιn να αντιμετωπίζουν το έγκλημα.
O Alfred Beagle (αργότερα μετονομάστηκε σε Pennyworth), πιστός utler του Bruce Wayne, κάνει την εμφάνισή του στο “Batman”, τεύχος 16, του 1943. Οι τρεις τους αποτέλεσαν τη βασική ομάδα που πρωταγωνιστούσε στις ιστορίες το ’40, ’50 και αρχές του ’60.
Επίσης βασικός χαρακτήρας είναι και ο James Gordon, Διευθυντής της Αστυνομίας, ο οποίος όμως δε γνωρίζει τη διπλή ταυτότητα του πλούσιου μεγιστάνα και τον συναντάμε για πρώτη φορά στο DC comics, τεύχος 27.
Άλλοι γνωστοί χαρακτήρες είναι οι Vickie Vale, Batwoman (Kathy Kane), Batgirl (Betty Kane), Bat-Hound (Ace), Professor Carter Nichols, ενώ ας μην ξεχνάμε και την Catwoman, η οποία άλλοτε διαπράττει εγκλήματα και άλλοτε βοηθά τον Bruce, χωρίς να μπορούμε έτσι να την κατατάξουμε με σιγουριά στην πλευρά των καλών ή των κακών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί το μόνιμο φλερτ του Batman.

Και μη νομίζετε ότι από τη μέρα της πρώτης του εμφάνισης ο Bruce Wayne, δεν άλλαξε look: στο τεύχος 164 του “Batman”, για πρώτη φορά ,το σήμα της νυχτερίδας περιέχεται πλέον σε ένα κίτρινο οβάλ, ενώ μέχρι τότε το σήμα αποτελούσε μόνο μια black bat.

FROM COMIC BOOKS TO MEDIA

Το 1943 μεταδίδεται η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον Άνθρωπο-Νυχτερίδα, ενώ το πρώτο serial μεταδίδεται στον κινηματογράφο από τις 16/7 έως και τις 22/10 του 1943, με τον Lewis Wilson στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Douglas Croft ως Robin.


Από τις 26/5 έως και τις 1/9 του 1949 προβάλλεται στους κινηματογράφους άλλο ένα serial με τον τίτλο “Batman and Robin” με τους Robert Lowery και Johnny Duncan στους αντίστοιχους ρόλους.


Το 1966 προβάλλεται στην τηλεόραση από το ABC Network η γνωστή σε όλους σειρά “Batman”, με πρωταγωνιστές τους Adam West και Burt Ward. Το κανάλι βρισκόταν τότε στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την τηλεθέαση και η δημοτικότητα του ήρωα βρισκόταν στην τρίτη θέση, μετά τον Superman και τον Dick Tracey. Τα ποσά που δαπανήθηκαν, ιδιαίτερα για τα σκηνικά (βλ. Batcave), ήταν τεράστια. Το κανάλι όμως, δεν είχε άμεσο κέρδος, με αποτέλεσμα η σειρά να διακοπεί μετά από τρεις σεζόν 120 επεισοδίων συνολικά. Αργότερα, το NBC εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει τα δικαιώματα του serial, αλλά τελικά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Παρόλα αυτά, η tv series γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έτσι γυρίστηκε η πρώτη κινηματογραφική ταινία “Batman” με τους ίδιους ηθοποιούς που συμμετείχαν στη σειρά (εκτός από τις Julie Newmar και Eartha Kitt, οι οποίες αποτέλεσαν την Catwoman στην πρώτη και δεύτερη σεζόν αντίστοιχα και αντικαταστάθηκαν από τη Lee Meriwether).
Τη δεκαετία του ’70 ο Batman αποτελεί έναν από τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων “Superfriends”, ενώ το 1986 προβάλλεται ένα νέο τηλεοπτικό serial “The Dark Night returns”, το οποίο παρουσιάζει έναν ηλικιωμένο Bruce Wayne με το alter ego του να αποτελεί ένα είδος «Εκδικητή Θεού».
Από το 1992 μέχρι το 1995 μεταδίδεται στην τηλεόραση το “Batman: the Animated Series”, ενώ από το 2004 το “Bring on the Batman”. Άλλες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν και οι: “The New Batman/Superman”, “Batman Beyond” στο Kids Warner Brothers, “Batman” στο Cartoon Network.


YOU ARE A TOYBOY

Υπερφυσικές δυνάμεις μπορεί να μην έχει, αλλά έχει gudgets που θα τα ζήλευε και ο James Bond! Έχουμε και λέμε: Utility Belt (ξέρετε η ζώνη που μόνο to shaker για frappe της λείπει!), Batcave (πρέπει κάπου να κρύβει όλα τα… εργαλεία του), Batplane (για να βλέπει τον κόσμο αφ` υψηλού), Batrope, Batcycle (είναι και easy rider), Batboat (για... ανέμελα σαββατοκύριακα στη θάλασσα), με πιο σημαντικό και… «μουράτο» το Batmobile. Έκανε το ντεμπούτο του μετά δύο χρόνια από την παρουσίαση του ήρωα, στο τεύχος 5 του “Batman”, ενώ σε εξώφυλλο εμφανίστηκε στο “Batman” No 20. Το μέγεθος, η εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα άλλαζαν ανάλογα με τον καλλιτέχνη που σχεδίαζε τα comics, ενώ για πρώτη φορά το συναντάμε for real σε πλήρη λειτουργία στο serial “Batman” του ’60. Και πάλι όμως, από τότε και έπειτα, οι αλλαγές ήταν συνεχείς στις διάφορες εμφανίσεις του.
Τα main characteristics του, τα οποία κάνουν και τον KIT του Michael Knight (από τη σειρά των ’80s “Knight Rider” με τον David Hasselhoff) να ωχριά μπροστά του, περιλαμβάνουν: περιστρεφόμενες λεπίδες, έτοιμες για δράση, κρυμμένες στα λάστιχα, μηχανισμό που εκπέμπει καπνούς και λάδια (σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τον ακολουθήσει), terminal συνδεδεμένο με τον υπολογιστή του στην Batcave, σύνδεση με τη συχνότητα της αστυνομίας, υψηλής τεχνολογίας αντικλεπτικό σύστημα, αλεξίσφαιρη προστασία, λάστιχα υπερανθεκτικά ακόμα και σε καρφιά, σύστημα πλοήγησης, μηχανισμό ο οποίος ανοίγει αυτόματα τις πόρτες της σπηλιάς. Η ιπποδύναμη της τουρμπίνας του ξεπερνά τα 1500 άλογα, πράγμα που καθιστά δυνατή την αύξηση της ταχύτητας από το 0 στα 90 χλμ την ώρα, σε 5,2 δευτερόλεπτα. Με λίγα λόγια το όχημα αυτό αποτελεί το όνειρο κάθε άντρα!

Αυτά… προς το παρόν. Το ξέρω πως σας άνοιξα την όρεξη…μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σας αφήσω, έτσι! Stay tuned because part II of “Cineheroes-Batman” is coming up next, το οποίο θα περιλαμβάνει ψυχογράφημα του ήρωα, εκτενή αναφορά στις ταινίες που τον αφορούν και πολλά gossips και trivia…

Έλενα Αυγερινού (CineHeroes)


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005
Gotham City calling BATMAN (part II)
YOU ARE A MOVIE STAR

- Το 1966 η γνωστή τηλεοπτική σειρά που είναι βασισμένη στα comics, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, με τους ίδιους ηθοποιούς: είναι άκρως… cartoon like και διασκεδαστική, με λίγα λόγια για όλη την οικογένεια…


- 1989 “Batman: η πρώτη σοβαρή και -για πολλούς οπαδούς- καλύτερη batmovie. Ο Tim Burton σκηνοθετεί το γνώριμό του «Σκαθαροζούμη», Michael Keaton και το αποτέλεσμα… σκέτη απόλαυση! Ο Keaton (ένας από τους πιο χαρισματικούς, αλλά και αδικημένους ηθοποιούς του Hollywood, πάντα κατά την άποψη της υπογράφουσας) όχι μόνο ανταποκρίνεται άρτια στο ρόλο του, πείθοντας έτσι και τους τελευταίους καχύποπτους για την επιλογή του στο film αυτό, αλλά δείχνει και κούκλος φορώντας τη στολή, με τα όμορφα μάτια του να λαμπιρίζουν μέσα από τη batmask. Το καρτουνίστικο στοιχείο εξαφανίζεται και δίνεται έμφαση στην ψυχολογία του Bruce Wayne. Επίσης, καταπληκτικός ο Jack Nicholson ως Jack Napier/Joker. Μόνο η Kim Basinger ως Vicky Vale προκαλεί… ηχορύπανση με τις τσιρίδες που αφήνει κάπου-κάπου.- 1992 “Batman returns: Burton και Keaton ξανά μαζί σε ένα sequel, στο οποίο τονίζεται περισσότερο η σκηνοθετική ματιά του πρώτου, αφού αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τόσο η πλοκή ή οι χαρακτήρες, αλλά το σκοτεινό και το περίεργο στοιχείο, κάτι εξ ολοκλήρου familiar σε όλες τις burtonικές ταινίες. Ανεπανάληπτη Catwoman/Selina Kyle, η Michelle Pfeiffer, σε ένα outfit όπου μόνο αυτή θα μπορούσε να χωρέσει (σνιφ, σνιφ). Ο Batman εδώ μοιάζει χαμένος, δεν αντέχει άλλο τη διπλή ζωή του και είναι έτοιμος να τα παρατήσει όλα για χάρη της, μόνο που αυτή δεν είναι διατεθειμένη να… του κάνει τη χάρη. Πολύ καλές ερμηνείες και από τους Danny DeVito ως Penguin/Oswald Cobblepot και Christopher Walken ως Max Schrek.
- 1995 “Batman forever: προς μεγάλη απογοήτευση όλων, αποχωρούν από το project ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής. Τη θέση τους παίρνουν οι Joel Schumacher (ναι, ναι αυτός που σκηνοθέτησε το Phantom of the Opera, πολύ καλύτερα in my opinion) και Val Kilmer. Λογικό είναι να μην μπορέσει η movie αυτή να ανταποκριθεί στα high standards των δύο προηγούμενων, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετά καλή, με έντονα τα action/heroic στοιχεία. Ο Chris O`Donnell υποδύεται το Robin, ενώ τους «κακούς» Two Face/Harvey Dent και Riddler ενσαρκώνουν οι Tommy Lee Jones και Jim Carrey αντίστοιχα. Κι επειδή, ήρωας χωρίς κάποια θηλυκή παρουσία γύρω του δε γίνεται, τη θέση αυτή έρχεται να καταλάβει η Nicole Kidman ως Dr Chase Meridian, η οποία εδώ, είναι, απλώς, εκθαμβωτική.
- 1997 “Batman and Robin: τι να πει κανείς για αυτή την ταινία… ο Schumacher κατάφερε να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό, με το κωμικοτραγικό της όλης υπόθεσης. Αναμενόμενο δεν είναι το αποτέλεσμα αυτό, όταν πρωταγωνιστής αναλαμβάνει ο George Clooney (τελικά μόνο για το Ocean’s 11 ή 12 είναι καλός) και κακός είναι ο… Arnold Schwarzenegger ως Mr Freeze? Κυριολεκτικά παγώσαμε με αυτό που αντίκρισαν τα μάτια μας. Μόνη οπτική όαση η Uma Thurman στο ρόλο της Poison Ivy.- 2005 “Batman Begins: νέος αιώνας και νέα προσπάθεια. Reboot ονομάστηκε το film αυτό και ελπίζουμε όλοι να είναι. Μετά την πανωλεθρία της προηγούμενης ταινίας, οι Christopher Nolan και Christian Bale έρχονται να αντιστρέψουν το previous αρνητικό κλίμα και να βγάλουν από τη σκόνη την κάπα του hero. Εδώ πληροφορούμαστε το λόγο και τον τρόπο που ο Bruce Wayne αποφάσισε να γίνει Σκοτεινός Εκδικητής. Το υπόλοιπο cast πλαισιώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα: Alfred ο Michael Caine, SGT/James Gordon ο Gary Oldman, Ducard ο Liam Neeson, Lucius Fox ο Morgan Freeman.
Κι αν όλα πάνε καλά, ε, τότε…- 2008 “Batman begins – sequel”: η γνωστή συνταγή του Hollywood. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ταινίας του Nolan. Πάντως ο Christian Bale έχει υπογράψει συμβόλαιο για τρία batfilms, το ίδιο και Michael Caine και Gary Oldman.


EVERYTHING ABOUT YOU

- Αποτελεί έναν από τους επτά φανταστικούς ήρωες (Superman, Mickey Mouse, Robin Hood, King Arthur, Tarzan και Sherlock Holmes) που είναι παγκοσμίως γνωστός.
- Έρευνα που διενεργήθηκε από το Comic Buyer ’s Guide τον ανέδειξε ως το δημοφιλέστερο comic book hero, αφήνοντας πίσω, τους Superman και Spiderman.
- Έχει και άλλα nicknames, λιγότερο γνωστά, όπως: The Dark Knight, The Darknight Detective και The Caped Crusader.
- Το 1995 ο Bob Kane δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για τη μεγάλη δημοτικότητα του ήρωα: “Batman is associated more with the average man than Superman. He doesn’t have super powers, but that’s part of the longevity of him. He’s Mr. Average Guy; he could bleed and die...Couple that with the fact that he fights for the oppressed. He battles for everybody.


MOVIES GOSSIP

- Ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν για το ρόλο ήταν αυτό του Bill Murray!
- Η επιλογή του Michael Keaton δυσαρέστησε τους απανταχού fans, αφού κατά την άποψή τους δεν πληρούσε τα κατάλληλα σωματικά προσόντα. Χιλιάδες γράμματα αποστέλλονται στη Warner Brothers απαιτώντας να γίνει recast για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ερμηνεία όμως του Keaton τελικά δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, καθιερώνοντάς τον ως τον καλύτερο Batman.
- Ο αρχικός τίτλος για το “Batman returns” ήταν “Batman 2”.
- Ο Val Kilmer αντικαθιστά τον Michael Keaton, ύστερα από άρνηση του τελευταίου να συμμετάσχει και στο τρίτο κατά σειρά film. (γιατί μας το έκανε αυτό βρε Μιχαλάκη …)
- Ο Kilmer αποχωρεί από το project της επόμενης ταινίας, ενώ από την άλλη ο Schumacher ισχυρίζεται ότι τον απέλυσε. Γνωρίζοντας τον κακό χαρακτήρα του ηθοποιού και τα διάφορα προβλήματα που δημιουργεί στα πλατό, ποια εξήγηση είναι πιο πειστική; (λέω εγώ τώρα…)
- “Batman Triumphant” θα ονομαζόταν το τέταρτο κατά σειρά sequel και θα περιλάμβανε ως villains τους Scarecrow και Harely Quinn. Αλλά μετά την αποτυχία του “Batman and Robin” όλες οι ενέργειες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον…
- Το 1998 ο Schumacher έχει την ιδέα για ένα prequel βασισμένο στο “Year One” του comic book. Το concept αρέσει στη Warner Brothers, αλλά όχι και η προοπτική να το σκηνοθετήσει ο Joel.
- Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς φήμες θέλουν τον Clint Eastwood να πρωταγωνιστεί σε πιθανή μεταφορά της τηλεοπτικής σειράς του ’80 «The Dark Knight returns”.
- Φημολογείται ότι ο George Clooney θα αντικατασταθεί από τον Kurt Russell. Αργότερα, ακούγεται ότι ο δεύτερος θα υποδυθεί τον James Gordon, ενώ νέα ονόματα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι αυτά των Brenden Fraiser, Ben Affleck, John Travolta, Alec Baldwin, Tom Cruise.
- Το “Batman Triumphant” μετονομάζεται σε “Batman 5”, μετά σε “Batman Darknight”, έπειτα σε “Batman: Joker’s revenge”, αργότερα σε “Batman on film“.
- Νέες φήμες θέλουν τους Aaron Eckhart και Josh Hartnett να έχουν προταθεί για το… «βασανισμένο» αυτό ρόλο, ενώ για πρώτη φορά ακούγεται και το όνομα του Christian Bale, αλλά και του Ashton Kutcher (αν τα έχεις με την Demi Moore …)
- Ανακοινώνεται ότι ο Wolfgang Petersen θα σκηνοθετήσει το “Batman vs Superman” με πρωταγωνιστή τον Colin Farrell. Ταυτόχρονα πιθανολογείται ότι ενδέχεται και ο Richard Donner να είναι ο σκηνοθέτης με τους Mel Gibson και Daniel Day-Lewis στους αντίστοιχους ρόλους. Τελικά αλλάζει γνώμη η εταιρία παραγωγής και τα σχέδια μπαίνουν και πάλι στο ντουλάπι..
- Το 2003 επιτέλους(!) επισημοποιείται ο τίτλος (Batman begins), ο σκηνοθέτης (Christopher Nolan) και ο πρωταγωνιστής (Christian Bale μετά από «μάχη» που έδωσε για το ρόλο με τον Jake Gyllenhaal).

DEEP DOWN IN YOUR SOUL

Ο Bruce Wayne, γόνος εκατομμυριούχων, «τραυματίζεται» ψυχικά στην τρυφερή ηλικία των οκτώ, αφού βλέπει τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του. Από τότε η ζωή του αλλάζει ολοκληρωτικά και το μόνο που σκέφτεται είναι να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα και της μητέρας του και να συνεχίσει να καταδιώκει τους εγκληματίες που προκαλούν τόσο κακό και πόνο. Χρησιμοποιεί λοιπόν, την τεράστια περιουσία του για να σπουδάσει εγκληματολογία, να γυμνάσει το κορμί του στις πολεμικές τέχνες και να αποκτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με high tech οχήματα και όπλα. Όταν τα κατορθώνει όλα αυτά, αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα μπορέσει να ξεκινήσει τον αγώνα του εναντίον των criminals: κοιτώντας έξω από το παράθυρό του, τρομάζει από μια νυχτερίδα και έτσι γεννιέται η ιδέα του alter ego του, του Batman.
Ένας κοινός θνητός, ένα average person, ο Bruce Wayne ήταν αναμενόμενο να γίνει αμέσως αγαπητός στον κόσμο. Δεν είναι εξωγήινος με superpowers, δεν είναι άνθρωπος που απέκτησε τις ικανότητές του ύστερα από κάποιο ατύχημα ή πείραμα. Είναι ένας πολύ καλά γυμνασμένος, μορφωμένος και έξυπνος άνδρας… α, ναι και πολύ πλούσιος (κορίτσια, κάθεστε ακόμα;). Χωρίς αυτό το τελευταίο, μάλλον δε θα κατάφερνε να ριχτεί στο κυνήγι των bad guys. The revenge του φόνου της οικογένειάς του είναι η κύρια επιδίωξή του, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, για την αγνότητα των προθέσεών του.
Η εκδίκηση κάποιου γεγονότος, όσο άσχημο και άδικο και αν ήταν αυτό, πάντα αλλοτριώνει και μεταμορφώνει προς το χειρότερο ακόμα και την πιο καλά οχυρωμένη, πίσω από το καλό, ψυχή. Όλες οι σκέψεις, όλες οι ενέργειες έχουν ως μοναδικό στόχο την επίτευξη του κακού με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να είναι ψυχοφθόρα και να οδηγεί το άτομο όλο και πιο βαθιά στα σκοτεινά του ένστικτα, τα οποία η ανθρώπινη φύση προσπαθεί να διατηρήσει καλά φυλαγμένα. Κι όταν ο σκοπός επιτευχθεί, τότε επέρχεται η λύτρωση; Τις περισσότερες φορές, όχι. Όσο κι αν νομίζει κάποιος ότι η ψυχή θα ανακουφιστεί και θα ικανοποιηθεί, το κενό που την γεμίζει είναι δυσβάσταχτο. Οι ενοχές, οι Ερινύες αρχίζουν να την κατατρέχουν, γιατί η πρόκληση του κακού είναι ενάντια στη φύση της. Και ξεκινά the redemption journey, για να επέλθει (αν επέλθει ποτέ) η κάθαρση.
Ο Bruce λοιπόν, μετά την εκδίκηση του θανάτου των γονιών του δε νιώθει ανακούφιση: το κενό είναι ακόμα μεγαλύτερο, το βάρος δυσβάσταχτο, η ζωή του καταστρέφεται ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό και συνεχίζει να πολεμά το έγκλημα, γιατί νιώθει ενοχές για την πράξη του, θέλει να λυτρωθεί βοηθώντας όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Γιατί, όπως δηλώνει και ο ίδιος: «Δεν είναι αυτό που κρύβεις μέσα σου, αλλά οι πράξεις σου, που σε καθορίζουν».


Έλενα Αυγερινού (CineHeroes)


 
<Χωρίς Τίτλο> - nikren - Τρί 22 Μαρ 2016 - 01:52
Από το πρώτο μισό του και τους λόγους που οδήγησαν τον Μπρους να γίνει ότι έγινε, τη δεύτερη πράξη και την επιβλητική πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν στην προβλήτα, μέχρι την πιο συμβατική για υπερηρωική ταινία τρίτη πράξη, το Batman Begins είναι ένα πολύ δυνατό φιλμ. Μια ιστορία με δουλεμένο σενάριο, με χαρακτήρες, με ανατροπές.

Δες και Πες!
 
<Χωρίς Τίτλο> - kapoios - Τρί 23 Αυγ 2011 - 19:11
 Για μένα ο nolan κατάφερε να αναστήσει ένα consept που είχε πολυχρησιμοποιηθεί και, άρα, είχε φθαρεί...
έδωσε μία νέα εκδοχή του ίσως πιο αγαπημένου παιδικού ήρωα των αγοριών... τόσο διαφορετική που ενθουσίασε δικαιολογημένα το κοινό, μα και τους κριτικούς...
το σενάριο είναι καταπληκτικό, πολύπλοκο και προσεγμένο, και η σκηνοθεσία σκοτεινή, γρήγορη σε σημεία που απαιτείται και επιβλητική...
ως προς τα οπτικοακουστικά εφέ, το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί για την ταινία είναι φοβερό και αντάξιο των προσδοκιών...
η μουσική πολύ καλή, όπως και η φωτογραφία και το μοντάζ...
όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια πολύ δυνατή περιπέτεια, με ταχύτατους ρυθμούς και χορταστική δράση...
φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το υπέρλαμπρο κάστ που τα δίνει όλα... ο christian bale είναι σχεδόν ιδανικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο liam neeson διαχειρίζεται τέλεια το ρόλο του "κακού"...
οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι όλοι πολύ ενδιαφέροντες με τους michael caine, morgan freeman και gary oldman να συνδυάζουν τρομερά τα κωμικά με τα δραματικά στοιχεία...
εν ολίγοις, εξαιρετική ταινία που κανείς δεν πρέπει να χάσει...


  8-8,5/10...

  anfield09...
Το επεξεργάστηκε ο/η kapoios συνολικά 2 φορές
 
Legacy - costassalonidis - Unverified - Πεμ 16 Ιουν 2005 - 10:52
Kαταπληκτικη αποδοση της ατμοσφαιρας των κομικς του ηρωα. αποδιδει τελεια την ψυχοσυνθεση του ηρωα. φανταστικο καστ, φανταστικη μουσικη, γεμιζει περηφανια ολους εμας τους bat-fans!!
costassalonidis
 
Legacy - dio3tsoumas - Unverified - Σάβ 18 Ιουν 2005 - 04:13
Ε οχι ρε παιδια,δεν ειναι ετσι ο Batman!Η ταινια ειναι -σχεδον- για τα σκουπιδια,το παραξεφτελισαν με τους ηρωες,ας βγαλουν κατι αλλο της προκοπης...

Willow
dio3tsoumas
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.