• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


The Island (2005)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Το Νησί
- Γνωστό και ως:
The Island (2005)

Επιστημονικής Φαντασίας | 136' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Τετ 24 Αυγ 2005
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 16/1/2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 22/9/2009
Διανομή: Village Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 1.64 %
Αξιολόγηση: 6.78/106.78/106.78/106.78/106.78/106.78/106.78/10   (6.78/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Η μοναδική σωτηρία είναι η απόδραση.

 

- Πλοκή:


Είκοσι χρόνια μετά την έλευση της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας και ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από μια θανατηφόρα μόλυνση, που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν διασωθεί ελάχιστοι επιζώντες, οι οποίοι είναι καλά κρυμμένοι στην υπερσύγχρονη υπόγεια αποικία, που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Μοναδική έξοδος διαφυγής, από την καθημερινότητα της πολιτείας, είναι ένα τροπικό Νησί, που ακόμη δεν έχει αγγίξει ο φονικός ιός και στο οποίο κατόπιν διαφανούς κλήρωσης αποστέλλονται για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάποια τυχερά μέλη της εσώκλειστης κοινότητας. Για τον μόνιμα προβληματισμένο όμως Λίνκολν Σιξ Έκο, για το ποια είναι η πραγματικότητα που περιβάλλει την άτρωτη αποικία, αυτό το σημαντικό για όλους τους υπόλοιπους συγκάτοικους του δώρο, του δημιουργεί πάμπολλα ερωτηματικά. Τα οποία θα πληθύνουν από την στιγμή που η κληρωτίδα θα αναδείξει σαν νικήτρια την στενή του φίλη Τζόρνταν Του Ντέλτα, η οποία ετοιμάζει αμέριμνη τις βαλίτσες της για τον ειδυλλιακό προορισμό…


- Παραλειπόμενα:


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
Το νησί


Βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα. Η γη έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι δουλεύουν κάνοντας έρευνες για να μπορέσουν να την επανακατοικήσουν. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ο Lincoln έχει ως όραμα όπως όλοι να κερδίσει το λαχείο και να πάει ως έπαθλο στο τελευταίο αμόλυντο μέρος της γης, ένα νησί. Δε θα αργήσει όμως να συνειδητοποιήσει ότι η πόλη στην οποία κατοικεί παράγει κλώνους, έτσι ώστε οι πλούσιοι να έχουν στη διάθεσή τους ανταλλακτικά μέλη. Σύντομα ο Lincoln με τη βοήθεια μιας γυναίκας, της Jordan, θα προσπαθήσει να αποδράσει και να ανακαλύψει ποιος ακριβώς είναι.


Έλα να πάμε στο νησί, ο κλώνος σου, εγώ κι εσύ
Ο Michael Bay ασχολήθηκε με την ταινία γιατί ο ίδιος ο Spielberg τον έφερε σε επαφή με το εγχείρημα. «Με φώναξε ένα βράδυ και μου είπε: «Διάβασε αυτό, είναι το πιο καυτό σενάριο που κυκλοφορεί. Πρέπει να βγάλουμε απόφαση αύριο, οπότε αν σου αρέσει θα το αγοράσω για σένα». Όταν το διάβασα, μου άρεσε το ότι υπήρχε μια αργή ανάπτυξη στην ιστορία. Για είκοσι λεπτά σκέφτεσαι ότι κάτι πάει λάθος με την ταινία αυτή, ότι κάτι δεν πάει καλά. Στη συνέχεια και μετά τη σελίδα 23 όλα αλλάζουν και τα πράγματα προχωράνε φυσιολογικά».

Τα γεγονότα αρχικά διαδραματιζόταν μετά από 100 χρόνια, όμως στον Spielberg φαινόταν μεγάλος ο χρονικός προσδιορισμός. Το «Minority Report» που έκανε του φάνηκε πολύ μακρινό και πρότεινε να γίνει η ταινία σε πιο κοντινό μέλλον για να γίνει πιο τρομακτική. «Στην αρχή δεν ήθελα να τον ακούσω, προτιμούσα κάτι πολύ μελλοντικό. Στη συνέχεια το ξανασκέφτηκα και συμφώνησα ότι θα ήταν πιο τρομακτικό αν συνέβαινε σε είκοσι χρόνια από τώρα».

Το σενάριο όμως δεν ήταν τέλειο και όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόταν ορισμένες αλλαγές που αφορούσαν κυρίως σκηνές δράσης. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ταινία του Michael Bay, σήμα κατατεθέν του οποίου είναι οι καταδιώξεις, οι εκρήξεις και οι καταστροφές. Έτσι λοιπόν δε μπορούσαν να λείπουν και από αυτή την ταινία. «Μία από τις μεγαλύτερες σκηνές δράσης, θα είναι μια καταδίωξη πάνω σε ένα ειδικό όχημα. Εγώ το αποκαλώ jet bike». Ο υπεύθυνος ειδικών εφέ της ILM Eric Brevig φαίνεται πιο ενθουσιασμένος. «Ονομάζεται σφίγγα και πρόκειται για μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα».

Το πράσινο φως για την έναρξη της παραγωγής δόθηκε τον Οκτώβριο του 2004, με σκεπτικό να προβληθεί μέσα στον Ιούλιο του 2005. Έχοντας θέσει ο ίδιος ο Bay αυτό το πιεστικό χρονοδιάγραμμα και με όλα τα ειδικά εφέ που έπρεπε να προστεθούν, τα γυρίσματα διήρκεσαν λιγότερο από 90 ημέρες. Όσο και να φαίνεται περίεργο, η διαδικασία του pre-production και του post-production γινόταν την ίδια στιγμή, βέβαια αφορούσαν διαφορετικά κομμάτια της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι «το δυσκολότερο κομμάτι της ταινίας ήταν ότι μας κυνήγαγε ο χρόνος. Τα σκηνικά ήταν τεράστια και κάθε λίγο έπρεπε να αλλάζουμε τοποθεσίες. Φύγαμε από την έρημο του Palm Springs για την έρημο της Νεβάδα με 14 αεροπλάνα να κουβαλάνε το προσωπικό και τα πράγματά μας στις τέσσερις τα ξημερώματα και έπρεπε να συνεχίσουμε γυρίσματα εκείνο το πρωί. Μετακινηθήκαμε κυριολεκτικά μέσα σε μια μέρα από τις ερήμους της Νεβάδα στο Ντητρόιτ και την επόμενη ημέρα συνεχίσαμε γυρίσματα. Υπήρχε μεγάλη πίεση».

Σε μαγικά νησιά
Πολλά από τα γυρίσματα έγιναν στα διάσημα Downey Studios, όπου υπήρχαν τεράστια δωμάτια με σκηνικά σε παλιές αποθήκες Boeing. Ο Eric Brevig εξηγεί: «Τα σκηνικά δεν ήταν πολύ ψηλά, αντίθετα ήταν πολύ πλατιά. Στην ταινία υποτίθεται ότι έχουν ύψος μερικές δεκάδες πατώματα. Επίσης, αυτό που θα βλέπουν οι κάτοικοι από το παράθυρό τους θα είναι κάτι ψεύτικο». Η ατμόσφαιρα θυμίζει αρκετά τον κόσμο του «Matrix».

Ο Brevig προσθέτει ότι χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατές τεχνικές: από γυρίσματα με σωσίες-κασκαντέρ, μπλε οθόνες, μέχρι και ψηφιακούς σωσίες. Για να κατασκευάσει τον ψηφιακό σωσία του McGregor, ο Brevig απλούστατα πήρε το ψηφιακό του μοντέλο από τον «Πόλεμο των Άστρων», του αφαίρεσε τη γενειάδα και το φωτόσπαθο και του ανανέωσε τη γκαρνταρόμπα. Για τη Johansson όμως, η διαδικασία έπρεπε να γίνει από την αρχή. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν ειδικό laser, το οποίο σκανάρισε την όμορφη ηθοποιό, πέρασε τα χαρακτηριστικά της σε υπολογιστή και στη συνέχεια σε κατάλληλο πρόγραμμα. Η Scarlett επίσης εκτέλεσε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, για να αποτυπωθούν στο πρόγραμμα αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να βλέπει τον εαυτό της ως τρισδιάστατο μοντέλο στην οθόνη του υπολογιστή, κάτι που φάνηκε να τη διασκεδάζει αρκετά.

Πέρα από τη διασκέδαση, υπήρχε αρκετή δυσκολία για τους ηθοποιούς, όταν έπαιζαν σε περιβάλλον μπλε οθόνης, αφού οι απαιτήσεις από τον σκηνοθέτη και την ομάδα ειδικών εφέ ήταν μεγάλες. Μετά από κάθε σκηνή υπήρχαν υποδείξεις για λανθασμένη στάση του κορμιού, για χρονικά βεβιασμένες κινήσεις και για πολλά άλλα. Η όλη διαδικασία τους εκνεύριζε, ειδικά αυτούς που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιου είδους γυρίσματα. Λιγότερο γκρινιάρης ήταν φυσικά ο McGregor, ο οποίος έχει πάρει το κολάι με τους «Πολέμους των Άστρων». Ο Michael Bay αναφέρει μεταξύ άλλων για τον σκωτσέζο ηθοποιό: «Διάλεξα τον McGregor γιατί τα μάτια του βγάζουν μια παιδική ποιότητα στο παίξιμό του (σ.σ. τι εννοεί ο ποιητής;) και τον αναγκάζω να παίξει πιο σκληρά σε αυτή την ταινία παρά ποτέ, θα έρθει σε πιο οριακές καταστάσεις από οποιαδήποτε άλλη ταινία».

Αν και έχει κάνει αρκετές ταινίες και σχεδόν όλες ήταν επιτυχίες, ο Bay ποτέ δεν πιστεύει ότι η καινούρια του ταινία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες. (Κάτι μου λέει ότι το «Πιάσε το φτυάρι» έχει δουλειά να κάνει). «Σε κάθε ταινία που κάνεις, δεν πρέπει να είσαι αλαζόνας γιατί θα αποτύχεις παταγωδώς. Θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι δε θα πάει καλά και αυτό να σε κάνει να φοβάσαι. Ο φόβος σε ωθεί να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου». Αυτό ήταν, Βασιλική ανέλαβε δράση!

Όσο για τη μη συνεργασία του με τον Jerry Bruckheimer; «Δεν έχασα τον Jerry, αντίθετα κέρδισα κάποιον που τον λένε Spielberg και έναν άλλον που ονομάζεται Walter Parkes. Ο Jerry ζήλεψε λίγο, η αλήθεια όμως είναι ότι είμαι πολύ καλός φίλος μαζί του και ενθουσιάζομαι όταν δουλεύουμε μαζί».


Trivia
  • Οι δημοσιογράφοι στο Φεστιβάλ των Καννών είχαν την ευκαιρία να δουν ένα 45λεπτο preview της ταινίας.
  • Αν και η ταινία φαίνεται να λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες, το Ντητρόιτ είναι η πόλη όπου έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα. Οι ειδικοί στα οπτικά εφέ στη συνέχεια δημιούργησαν ψηλά εντυπωσιακά κτίρια, για να προσδώσουν τη φουτουριστική όψη της Πόλης των Αγγέλων. Συνολικά, τα ψηφιακά εφέ ξεπέρασαν τα 400.
  • Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε μια Cadillac, η οποία κόστισε γύρω στα 7 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί.
  • Το όλο concept για «Το νησί» βασίζεται στην ταινία «The Clonus Horror».
Επίσημο site: www.theisland-themovie.com


Στέλιος Πούλιας (Cine-Making Of)


 
Legacy - lefterisv_ - Unverified - Τετ 31 Αυγ 2005 - 11:12
Απο τις καλυτερες του science fiction ειδους.Υπεροχη η Scarlett. Για αλλη μια φορα απολαυστικος Bay στα προτυπα Minority,με δραση Rock αλλα και Bad Boys...Ευγε!
lefterisv_
 
Legacy - Nasia - Unverified - Τετ 31 Αυγ 2005 - 14:48
Poly poly kathilotiki tainia! H skinothesia einai fantastiki... Oso gia tous protagonistes... Foveri ximeia kai kouklakia kai oi 2!
Nasia
 
Legacy - Mitsos - Unverified - Δευ 05 Σεπ 2005 - 10:52
Άκρως απολαυστικη! Θα μπορουσε να ειναι λιγοτερο φορτωμενη απο σκηνες δρασης (με μικροτερες δοσεις υπερβολων). Παρολαυτα μια ταινια που την συνιστω ανεπιφυλακτα. Απο τις καλυτερες που προβληθηκαν φετος.
Mitsos
 
Legacy - mixalis - Unverified - Δευ 05 Σεπ 2005 - 22:27
μια ταινια..που εαν δεν ειχε αυτο το ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ τρεηλερ, που σου αποκαλυπτει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, θα βλεποταν πολυ, μα πολυ καλυτερα..
τυχεροι οσοι την ειδαν χωρις να εχουν δει πρωτα το τρεηλερ..
πραγματικα απορω με αυτους τους ηλιθιους στο χολιγουντ, σου δινουν την περιληψη της ταινιας μεσω του διαφημιστικου σποτ, σου αποκαλυπτουν ολα τα μυστικα του σεναριου και μετα σου λενε "τωρα μπορειτε να πατε να τη δειτε"..ζωα..

mixalis
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.