• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Regarde les Hommes Tomber (1994)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Κοίτα τους Αντρες Οταν Πέφτουν
- Γνωστό και ως:
See How They Fall

Θρίλερ | 90'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 5 Ιαν 1996
Διανομή: Ονο Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Γαλλικά
  Δημοτικότητα: 0.41 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2006

Ένας τίτλος –πρό(σ)κληση, πικρόχολη και αυτοσαρκαστική. Μια παραίνεση συνενοχής, που προσφέρει ήδη στον θεατή την ηδονή της κλειδαρότρυπας: ο Jacques Audiard παρακολουθεί την πτώση του Άντρα, των αντρών, τη δική του –και πιθανότατα με αρσενική παρέα επιθυμεί να το μοιραστεί.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο κοινός παρονομαστής του φιλμικού του σύμπαντος. Στο «Ένας πολύ διακριτικός ήρωας» επανεγγράφει το αίνιγμα του «Ζέλιγκ» (και κατά συνέπεια του «Πολίτη Κέιν»), ψυχαναλύοντας το πορτρέτο ενός χαμαιλέοντα. Εδώ ο άντρας επιλέγει τη προσαρμοστικότητα, τα χίλια πρόσωπα αντί του ενός. Εντελώς αντίστροφα (ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος), στο «Χτύπο που έχασε η καρδιά μου» το σύγχρονο αντρικό μοντέλο του αστού υποθάλπει τη σχιζοφρένεια –με όρους ψυχαναλυτικούς / κοινωνικούς και όχι ψυχιατρικούς: σκιαγραφημένος ως δεσμώτης ενός πολύ σύνθετου πλέγματος, διαχέει τα (βαθιά σεξουαλικά) συμπλέγματά του σε μια γενικότερη αδυναμία ολοκλήρωσης.

Με αυτούς τους όρους ο Audiard προσδιορίζει ουσιαστικά την αισθητική-θεματική μετατόπιση του νεονουάρ σε σχέση με το προκάτοχό του. Οι άντρες του βαδίζουν επί ξυρού ακμής, με την κόλαση του υποσυνείδητού τους να αναζωπυρώνεται από τον άγριο εργασιακό καταναγκασμό. Κάπου εκεί, ανακαλύπτουν την πίσω πόρτα που οδηγεί στη Χώρα των Θαυμάτων. Για τον ήρωα του «Κοίτα τους άντρες όταν πέφτουν», που η καθημερινότητα τον έχει μεταμορφώσει σε σκυλί του Παβλόφ, το φιλί της ζωής θα προέλθει από τη συντροφιά ενός νέου άντρα.

Υπάρχει κάποιος ομοφυλοφιλικός υπαινιγμός σε όλα αυτά; Σαφώς, τόσο βαθύς μάλιστα που προσπερνά τα σαρκικά υπονοούμενα. Ο Audiard εξορίζει ολοκληρωτικά τη γυναίκα από την ταινία του, θεωρώντας την ανεπαρκή απάντηση στα προβλήματα των ηρώων του. Οι τελευταίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τη λύση σε μια εντελώς ιδιόμορφη συντροφικότητα, αφήνοντας στο άλλο φύλο το ρόλο της «ανάπαυσης του πολεμιστή». Πολύ πιο απελπισμένο από ένα σεξιστικό μανιφέστο, αυτό εδώ είναι το ύστατο διάβημα πριν από τη μεγάλη πτώση του Άντρα.

Κάπως έτσι θα σχηματιστούν οι δυο ομάδες του φιλμ, με αφετηρία το θανάσιμο πυροβολισμό του νεαρού και τη δίψα για εκδίκηση: «ορφανός» και πάλι ο αρχικός πρωταγωνιστής, του οποίου ο αφηγηματικός άξονας θα σφιχταγκαλιαστεί και θα παραλληλιστεί με την πορεία του έτερου ζεύγους μέντορα-μαθητή. Πρόκειται για ένα μικρό θρίαμβο σε επίπεδο σεναρίου, μοντάζ και φωτογραφίας: όλα συντείνουν σε μια απαράμιλλη «συμπληρωματική» διαχείρισή των χαρακτήρων, με τρόπο που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του John Woo και αφήνει αρκετά πίσω την «Ένταση» του Michael Mann. Αυτή η τελετουργική ένωση εξ αποστάσεως θυμίζει ακόμα και τους αντρικούς κώδικες που αναπτύσσονται στο «Λάθος» του Σαμαράκη.

Όσο για τη προβοκατόρικη πτώση του τίτλου; Αυτή θα εμφανιστεί καταρχήν σωματοποιημένη και στην απόλυτη κυριολεξία –λιποθυμίες, γελοίες βουτιές, κατάρριψη από… εχθρικά πυρά, αλλά και η μοναχική στιγμή της κατάκλισης. Θα εμφανιστεί, επίσης, ως μια ζοφερή αλυσίδα δουλείας και εκμετάλλευσης, από την οποία ο άντρας αντλεί ενέργεια σα βρικόλακας. Αυτό είναι το αναπόσπαστο θεμέλιο της παραπάνω «συντροφικότητας»: ο σαρδόνιος κυνισμός του Audiard φτάνει μέχρι το μεδούλι.

Βαθμολογία: 7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars7.5/10 Stars (7.5/10)

Κωνσταντίνος Σαμαράς (Cineυρωπαϊκόν)


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.