• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Ye Yan (2006)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Δείπνο Δολοφόνων
- Γνωστό και ως:
The Banquet
Legend of the Black Scorpion

Δράση | 131'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 8 Μαρ 2007
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 09/11/2007
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Μανδαρινικά
  Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 6.00/106.00/106.00/106.00/106.00/106.00/10   (6.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Trailer

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2006

THE BANQUET - Όταν η Κίνα συναντά τον Σέξπιρ


Στην αυτοκρατορική Κίνα, την περίοδο της δυναστείας των Τανγκ, τον 12ο αιώνα, ο μονάρχης της χώρας χάνει εντελώς αναπάντεχα την ζωή του από το δηλητηριώδες κτύπημα ενός σκορπιού. Διάδοχος στον θρόνο ανεβαίνει ο αδελφός του Λι, που αμέσως θα απιδιώξει να αξοντώσει τον μοναδικό που μπορεί να τον γκρεμίσει από την εξουσία, τον ανιψιό του Γου. Η σύζυγος του αδελφού του, πρώην αυτοκράτειρα και μητριά του Γου, Γουάν, τρέφοντας τρυφερά αισθήματα για τον νεαρό πρίγκιπα, προκειμένου να τον σώσει από την οργή του νέου ηγεμόνα, αλλά και για να διασφαλίσει την θέση της στο παλάτι, θα ενδώσει στην πρόταση του Λι, για να τον παντρευτεί. Ο γεμάτος καλλιτεχνικές ανησυχίες Γου όμως, ξεπερνώντας την φονική επίθεση των δολοφόνων που έστειλε ο θείος του, θα προετοιμάσει την δική του δυναμική απάντηση.

Το να ζητήσει κανείς από τους Κινέζους να παρουσιάσουν μια ταινία επικού χαρακτήρα, με θεματική παρμένη από την μακραίωνη παράδοση της αχανούς χώρας, είναι το πιο εύκολο πράγμα. Άλλωστε πρωτοπόροι στην εξέλιξη της τεχνικής απόδοσης των πολεμικών τεχνών στο πανί, οι απόγονοι του Μάο, έχουν κατορθώσει να τελειοποιήσουν το είδος, παρουσιάζοντας δύο με τρεις ταινίες εποχής, πολύ υψηλού επιπέδου. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκινούν από την στιγμή που θα επιχειρηθεί η μετεξέλιξη του genre, συνδυάζοντας τις μάχες, τα κοστούμια, τους ταχύτατους ρυθμούς, με κάτι διαφορετικό, εναλλακτικό. Όπως επέλεξε δηλαδή να κάνει στην περίπτωση του Fountain, o Feng Xiaogang, που δεν στέκεται απλά στο να παρουσιάσει μια ατελείωτη χορογραφία με φόντο τα καταπράσινα δάση της χώρας του, αλλά επεκτείνεται σε έναν χαρακτήρα πιο θεατρικό, που είναι μεν πρωτοποριακός για τα γνωστά απωανατολίτικα δεδομένα, στην δική μας θωριά όμως που όλα αυτά τα έχουμε εξαντλήσει εδώ και δεκαετίες, μοιάζουν πλήρως ξεπερασμένα.

Η ταινία πάντως ξεκινά στους γνώριμους δυνατούς παλμούς, με πολλά σκηνικά CGI που στον νου φέρνουν Άρχοντα των Δακτυλιδιών, αλλά και σκηνές ολόκληρες παρμένες από την κινηματογραφική τριλογία του Jackson, όπως εκείνη όπου έφιπποι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι, καλπάζουν στα νερά άγριου ποταμού αναζητώντας το θήραμα τους, τον νεαρό πρίγκιπα (...). Αλλά και η συνέχεια είναι αξιόλογη, με επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην σεκάνς μιας όμορφης μάχης, ανάμεσα στους επαγγελματίες εκτελεστές και τους μασκοφόρους σωσίες του Γου. Από τα μέσα όμως το φιλμ και μετά, το σενάριο απαιτεί περισσότερους διαλόγους, ώστε να προχωρήσει η ιστορία και οι απαιτήσεις εντέλει του κεντρικού της προσώπου, της αυτοκράτειρας, σχεδόν τα πάντα περιορίζονται μέσα σε έναν κλειστό χώρο, απεικόνιση θεατρικού σανιδιού, που λαμβάνει χώρα και η δραματική ολοκλήρωση του θέματος.

Η υπόθεση φέρνει στον νου αρκετά το σεξπιρικό αριστούργημα του Άμλετ, γιατί όχι συνδυασμένο με πινελιές από την γνωστή διαδρομή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας. Τι πιο καλό έχει να επιδείξει το κινέζικο σινεμά, ώστε να υποδυθεί την συγκεκριμένη μορφή, που σφίζει από ματαιοδοξία και φιλαρχία, από την Zhang Ziyi? Μια ηθοποιό που στην πατρίδα της λατρεύεται περισσότερο και από θεότητα, κάτι που φάνηκε στο post production, όταν φέρθηκε όπως η ηρωίδα της, απαιτώντας κυριολεκτικά έναν ρόλο που είχε σχεδόν αγκαλιάσει η Gong Li. Η παρουσία της φυσικά και είναι καταλυτική, όσα οπτικά εφέ και όσα σκηνοθετικά τρικ και να κάνουν την εμφάνιση τους επί σκηνής, επισκιάζοντας τους συμπρωταγωνιστές της Ge You (σφετεριστής) και Daniel Wu (πρίγκιπας) που δεν είναι διόλου αμελητέοι. Χρειάζεται προσοχή όμως στις μελλοντικές της κινήσεις, γιατί τα πάντα όσα έχει κτίσει μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μια και μόνο στιγμή. Αυτή δεν είναι όμως και η μοίρα της κάθε Αυτοκράτειρας?

Βαθμολογία: 4,5/10 Stars4,5/10 Stars4,5/10 Stars4,5/10 Stars4,5/10 Stars (4,5/10)

Γιώργος Ζερβόπουλος


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.