• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


The Number 23 (2007)


Θρίλερ | 98' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 29 Μαρ 2007
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 30/10/2007
Διανομή: Village Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.58 %
Αξιολόγηση: 5.96/105.96/105.96/105.96/105.96/105.96/10   (5.96/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Η αλήθεια θα σε βρει.

 

- Πλοκή:


Η εμμονή του Walter Sparrow με τον αριθμό 23 θα μετατρέψει την ειδυλλιακή ζωή του σε ένα κόσμο γεμάτο από ψυχολογικά βασανιστήρια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τον ίδιο αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα μέχρι και στον θάνατο. Παθιασμένος με το μυστηριώδες βιβλίο «Το νούμερο 23» ο Walter δεν λέει να σταματήσει να το διαβάζει. Προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του δικού του παρελθόντος για να μπορέσει να συνεχίζει να ζει αρμονικά με την γυναίκα του Agatha και τον έφηβο γιο του Robin.


- Παραλειπόμενα:


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007
“ Όλοι οι χαρακτήρες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το βιβλίο είναι φανταστικοί. Όποιος βρει οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα, ζωντανά ή πεθαμένα θα ήταν προτιμότερο να μη διαβάσει παρακάτω.”

από τη νουβέλα “Το νούμερο 23”

Η εμμονή του Walter Sparrow με τον αριθμό 23 θα μετατρέψει την ειδυλλιακή ζωή του σε ένα κόσμο γεμάτο από ψυχολογικά βασανιστήρια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τον ίδιο αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα μέχρι και στον θάνατο. Παθιασμένος με το μυστηριώδες βιβλίο «Το νούμερο 23» ο Walter δεν λέει να σταματήσει να το διαβάζει. Προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του δικού του παρελθόντος για να μπορέσει να συνεχίζει να ζει αρμονικά με την γυναίκα του Agatha και τον έφηβο γιο του Robin.Αν ο Walter καταφέρει να βρει τη δύναμη που κρύβεται πίσω από τον αριθμό 23, μπορεί ίσως να καταφέρει να αλλάξει και το μέλλον του...

To Αίνιγμα του αριθμού 23

Το αίνιγμα του αριθμού 23 βασίζεται στο πιστεύω ότι όλα τα γεγονότα, οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αριθμό 23 ή με άλλους αριθμούς σχετικούς με το συγκεκριμένο νούμερο. Παρακάτω βρίσκεται μια λίστα με 23 παραδείγματα εμφάνισης του αριθμού 23.

1. Κάθε γονιός παρέχει 23 χρωμοσώματα στο DNA του παιδιού του.
2. 23 δευτερόλεπτα χρειάζονται για να γίνει η κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.
3. Το 23ο χρωμόσωμα καθορίζει το φύλο του ανθρώπου.
4. Υπάρχουν 23 γράμματα στην Λατινική αλφάβητο.
5. Ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε, αφού τον μαχαίρωσαν 23 φορές.
6. Ο άξονας της γης κλείνει 23.5 μοίρες.
7. Ο κύκλος των ιπποτών αποτελούνταν από 23 μεγάλους άρχοντες.
8. Ο William Shakespeare γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564.
9. Ο William Shakespeare πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616.
10. Το αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο ξεκινά στις 23 Ιουλίου.
11. Ο Τιτανικός βυθίσθηκε στις 15 Απριλίου 1912 (4+1+5+1+9+1+2=23).
12. Οι Μάγια πίστευαν ότι ο κόσμος θα τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου του 2012 (20+1+2=23)
13. Η εταιρία παραγωγής του Jim Carrey ονομάζεται JC23 Entertainment.
14. O John Dilinger λήστεψε 26 τράπεζες. 23 από αυτές ήταν για τα χρήματα.
15. Η απόσταση από το κέντρο του πλανήτη Άρη μέχρι το κοντινότερο φεγγάρι είναι 23,500 Km.
16. 230 Άνθρωποι σκοτώθηκαν στη πτήση ΤWA 800
17. O Kurt Cobain γεννήθηκε το 1967. (1+9+6+7=23)
18. Ο Kurt Cobain πέθανε το 1994. (1+9+9+4=23)
19. Η ταινία The Number 23 ξεκίνησε γυρίσματα στις 23 Ιανουαρίου 2006.
20. Οι αριθμοί που αντιστοιχούν στα γράμματα στα ονόματα του Joel Schumacher και του Jim Carrey έχουν άθροισμα 23.
21. Οι αριθμοί που αντιστοιχούν στα γράμματα στα ονόματα της Virginia Madsen και του Jim Carrey έχουν άθροισμα 23.
22. O Charles Manson γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου. (12+11=23)
23. Η ταινία The Number 23 κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Φεβρουαρίου του 2007.

Η Δύναμη του αριθμού 23

Ο Βρετανός σεναριογράφος Fernley Phillips ήταν ο πρώτος που παθιάστηκε με το αίνιγμα του αριθμού 23. Όπως και ο ήρωας της ταινίας William Sparrow, έτσι και ο Phillips προσπάθησε να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του εν λόγω αριθμού, να ανακαλύψει την πηγή της δύναμης του η οποία μάλιστα του έδωσε μεγάλη έμπνευση για να γράψει το σενάριο της ταινίας.

«Ένας φίλος μου, μου είχε αναφέρει το αίνιγμα του αριθμού 23, το οποίο και με οδήγησε να διαβάσω συγγραφείς σαν τον Robert Anton Wilson (Η τριλογία των Ιλουμινάτι)» θυμάται ο Phillips. “Άρχισα λοιπόν να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το φαινόμενο των αριθμών, την ύπνωση και τη δύναμη της θέλησης. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω όλα αυτά τα θέματα μέσα στην ιστορία μου”.

Η πρώτη ιδέα του Phillips ήταν να δημιουργήσει ένα πολιτικοποιημένο θρίλερ. «Δεν είμαι από τη φύση μου πολιτικοποιημένο άτομο. Μου αρέσουν οι πραγματικοί άνθρωποι, τα πραγματικά γεγονότα. Σκέφτηκα να γράψω μια ιστορία για έναν άνθρωπο που διαβάζει ένα βιβλίο το οποίο αντικατοπτρίζει την ζωή του και του θυμίζει εικόνες και γεγονότα από το παρελθόν. Χρειαζόμουν ένα τίτλο για αυτό το βιβλίο και έτσι αποφάσισα να φέρω τον κόσμο του αριθμού 23 στην ιστορία μου. Ήθελα το κοινό να αρχίσει να σκέφτεται πως το αίνιγμα αυτό θα είχε νόημα και για την δική του ζωή».

«Λάτρεψα το σενάριο, από την πρώτη στιγμή, ήταν πρωτότυπο, μοναδικό» μας δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Joel Schumacher. «Δεν είχα ιδέα σχετικά με το φαινόμενο του αριθμού 23 και ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα μια ατελείωτη τρέλα με τον αριθμό 23. Υπάρχει ακόμα και σελίδα στο Internet, οπού οι χρήστες φωτογραφίζουν 23άρια από όλο τον κόσμο!» Η ταινία έχει να κάνει με την ιδεοληψία γενικότερα και πώς αυτή μπορεί να φέρει την καταστροφή στις ζωές των ανθρώπων.

Jim Carrey το τυχερό 23άρι

Ο Jim Carrey ήταν η καλύτερη επιλογή μας για το διπλό ρόλο του William Sparrow και του Detective Fingerling μας επιβεβαιώνουν οι παραγωγοί της ταινίας. Αυτό που δεν γνωρίζαν όμως ήταν το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Jim Carrey είχε την προσωπική του σύνδεση με τον αριθμό 23.

“Άλλαξα το όνομα της εταιρίας μου σε JC23 κάποια χρόνια πριν γιατί είχα μια εμμονή με τον αριθμό 23 για αρκετό καιρό. Ένας φίλος μου από τον Καναδά είχε πρώτα την μανία αυτή. Μου έδειχνε πινακίδες αυτοκινήτων οι οποίες πάντα έβγαζαν άθροισμα 23. Στην αρχή το θεώρησα γελοίο αλλά αργότερα άρχισα να το βλέπω και ο ίδιος παντού γύρω μου.”“Το σενάριο έφτασε στα χέρια μου τελείως συμπτωματικά” μας λέει ο Carrey. Όταν το διάβαζα, φρίκαρα στην κυριολεξία!“Ο Walter είναι ο κάθε άνθρωπος. Ένας νορμάλ τύπος. Είναι ο τύπος που δεν ψάχνει για μπελάδες απλά κάνει την δουλειά του και ζει την ζωή του κανονικά. Αλλά σαν το καθένα από εμάς, έχει πράγματα μέσα του τα οποία ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Και ο αριθμός 23 αρχίζει να του τα βγάζει όλα στην επιφάνεια” μας λέει ο Carrey για τον ένα από τους ρόλους του στην ταινία.“Από την άλλη πλευρά ο ντετέκτιβ Fingerling είναι ένας πολύ πιο διαφορετικός χαρακτήρας. Είναι πιο ακραίος και πιο θυμωμένος και μπορώ να πω ότι ήταν ένας δύσκολος αλλά και διασκεδαστικός ρόλος για μένα προσθέτει o Jim.

H συμπρωταγωνίστρια του Carrey, Virginia Madsen υποδύεται και αυτή με την σειρά τις δύο διαφορετικούς ρόλους. Την γυναίκα του Walter, Agatha και την femme fatale Fabrizia. H Agatha, μας δηλώνει η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός, μεταμορφώνεται στη Fabrizia, ένα σκοτεινό πλάσμα βγαλμένο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στο μυαλό του Walter. Είναι γεμάτη θυμό, και εκφράζει τον θυμό της μέσω της σεξουαλικότητας της αλλά και της επιρροής της πάνω στους άντρες. Στην αρχή φοβόμουν να παίξω την Fabrizia αλλά τελικά το πείρα πεισματικά και μπορώ να πω ότι ήταν ένας πολύ ενθουσιώδης ρόλος για μένα.23 τα γυρίσματα

Για την οπτικοποίηση των σεκάνς του φανταστικού σκοτεινού κόσμου του βιβλίου αλλά και για το ολικό look του φιλμ, ο σκηνοθέτης Joel Schumacher συγκέντρωσε μια ταλαντούχα ομάδα αποτελούμενη από τον κινηματογραφιστή Matthew Libatique (The Fountain), τον σχεδιαστή παραγωγής Andrew Laws (Derailed) και τον σχεδιαστή κουστουμιών Daniel Orlandi (The Da Vinci Code). Όλοι μαζί δημιούργησαν την ατμόσφαιρα ενός μοντέρνου θρίλερ αλλά και ενός σκοτεινού και διαταραγμένου κόσμου, αυτόν του αριθμού 23. Μιας και το φιλμ είχε να κάνει με το πάθος για τον αριθμό 23, ήταν λογικό “η ασθένεια” να μεταφέρθηκε σε όλη την παραγωγή κατά τα γυρίσματα της ταινίας.

Για του λόγου το αληθές, τόσο οι ηθοποιοί όσο και το υπόλοιπο επιτελείο των συντελεστών ένιωθαν αισθητή την παρουσία του αριθμού σε ότι και να έκαναν!“Στην ζωή μας λέει ο Carrey, ο αριθμός 23 είναι συνδεδεμένος με πολλά διαφορετικά πράγματα και καλά και κακά. “Για παράδειγμα, ο Michael Jordan φορά την φανέλα με το νούμερο 23. Επίσης ο David Beckham άλλαξε το νούμερο της φανέλας του σε 23.” Ο Schumacher προσθέτει: “Έχω και εγώ τις προκαταλήψεις μου και συνέβηκαν αρκετά πράγματα στην ταινία που είχαν σχέση με το νούμερο 23. Αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι και να φτιάχναμε μια ταινία με την ονομασία “28” πάλι τα ίδια θα συνέβαιναν. Δεν ξέρω.”“Δεν ξέρω τίποτα για αινίγματα. Ήθελα να πω μια ιστορία και πιστεύω ότι αυτή η ιστορία είναι μια πολύ καλή ιστορία να πει κάνεις. Αν το κοινό θέλει να δει αυτή την ταινία ως ένα απλό θρίλερ, είμαι εντάξει με αυτό. Αλλά πιστεύω έχει περισσότερα στοιχεία να δώσει στον κόσμο. Ουσιαστικά είναι μια ταινία με θέμα την υπευθυνότητα για όλα όσα έχουμε κάνει στην ζωή μας, και όταν το αποφεύγουμε αυτό τότε η υπευθυνότητα αυτή μπορεί να μετατραπεί σε αρρώστια, σαν μια φυσική αρρώστια της ψυχής...”

Trivia

1. Η ταινία είναι 23η ταινία που σκηνοθέτησε ο Joel Schumacher.
2. Η διεύθυνση του βιβλιοπωλείου στην ταινία είναι 599. 5+9+9=23.
3. Ο σκύλος στην ταινία ονομάζεται NED. Το Ν είναι το 14ο γράμμα της αλφαβήτου, το Ε είναι το 5ο και το D είναι το 4ο. 14+5+4=23.
4. Η ταχυδρομική θυρίδα του Jim Carrey και της οικογένειας του είναι “P.O Box 977”. 9+7+7=23.
5. Αυτό το άρθρο ολοκληρώθηκε στις 00:53 ΠΜ 30 Μαρτίου 2007. (0+0+5+3+3+0+0+3+2+0+0+7=23)

Δημήτρης Μουχταρόπουλος (Cine-Making Of)


 
<Χωρίς Τίτλο> - saliud - Πεμ 10 Μαϊ 2012 - 15:14

ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ Ο SFETSAS.

 
<Χωρίς Τίτλο> - vas1964 - Παρ 09 Δεκ 2011 - 02:38
polh wraia tainia...oxi kai g oscar vevaia alla s travaei t endiaferon exei stoixeia poy th s kathilwsei n t deis alla 2/10 m tpt...ypervoliko kai adiko g tn tainia....pl kalo cast kai wraia ypothesh....tlxstn 6/10.....
 
<Χωρίς Τίτλο> - GBIT - Πεμ 21 Απρ 2011 - 13:20
Τελικα 3 + 2 = .........5/10 απο εμένα.
Πολυ μετρια ταινια αλλα παιζει ο J.C. και δεν γλιτωνεις απο το να μην την δεις.
 
Legacy - KISS237 - Unverified - Δευ 02 Απρ 2007 - 12:07
ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ, ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΜΩΣ.
ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑΣ ΓΕΝ/ΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 23(!) ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ? :), ΟΣΟΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ).
Ο J.CARREY ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ .

KISS237
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.