• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


The Lion in Winter (1968)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Το Λιοντάρι του Χειμώνα

Ιστορική | 134' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 23/8/2003
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 8.60/108.60/108.60/108.60/108.60/108.60/108.60/108.60/108.60/10   (8.60/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Το πιο σημαντικό θέαμα της χρονιάς που αξίζει να κρατήσετε θέσεις!

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άλλη μια ταινία μέσα από τη χρονιά του 1968. Το «Το Λιοντάρι του Χειμώνα» είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του James Goldman σε σενάριο του ιδίου και σκηνοθεσία του Anthony Harvey. Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα εποχής μεσαιωνικού και σαιξπηρικού χαρακτήρα. Αλλά σε αντίθεση με τα έργα του Σαίξπηρ, εδώ η γλώσσα είναι πιο απλή και ο λόγος πιο στρωτός οπότε οι όχι και τόσο θεατρόφιλοι μπορούν επίσης να απολαύσουν το έργο. Και το σενάριο του Goldman έχει απίστευτες, εκπληκτικές ατάκες που κόβουν σαν ξυράφι, δολοπλοκίες ένα σωρό και χαρακτήρες που ζουν μέσα στην ίντριγκα, τα ψέματα και το μίσος. Πολύ σκληρή και φοβερή ταινία για έναν βασιλιά που δεν θέλει να μοιράσει το βασίλειό του στους τρεις γιους του, όπως ο Ληρ. Ο βασιλιάς θέλει να το δώσει στον μεγαλύτερο, η βασίλισσα προτιμά τον πρωτότοκο και ο δεύτερος συμμαχεί με τον Γάλλο βασιλιά για να ανατρέψει την κατάσταση. Και λίγα είναι αυτά που σας είπα. Δυναμικές ερμηνείες από ολόκληρο το καστ με την παλιά «φρουρά» (Peter O`Toole, Katharine Hepburn) να συναντάει την καινούρια (ντεμπούτο για τους Anthony Hopkins, Timothy Dalton). Πολλές υποψηφιότητες για βραβεία όσκαρ, με τρεις νίκες για το σενάριο, τη μουσική του John Barry και την ερμηνεία της Hepburn. Αυτό αποτέλεσε το τρίτο βραβείο (από τα τέσσερα συνολικά που κέρδισε) για την ηθοποιό και μάλιστα ένα χρόνο μετά την βράβευσή της για το Μάντεψε ποιος θα έρθει για δείπνο.

Ζήσης Μπαρτζώκας (5Χ5 on Classic by Zisis: Past Centuries` Stories)

 
The Lion in Winter (1968) - kprncs - Δευ 29 Σεπ 2014 - 18:06
ΚΡΙΤΙΚΗ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=709166&page=4]
The Lion in Winter (1968)
Θεατρικό στην αντιμετώπιση -με αντίστοιχες δραματικές ηθοποίες- έργο εποχής του Ερρίκου του II στηριγμένο σε θεατρικό έργο του Goldman, στο οποίο δείχνεται η συνεχής σύγκρουση, τα μίση, οι ανίερες συμμαχίες και οι μηχανορραφίες των μελών της οικογένειας του Ερρίκου σχετικά με την μελλοντική διαδοχή του από κάποιον γιο του στον θρόνο της Αγγλίας.
Η διαλυμμένη σχέση του βασιλιά με την Ελενορ και τα τρία του παιδιά παρουσιάζεται σε όλο της το δραματικό μεγαλείο. 
Σπουδαίος ο Peter O Toole (King Henry) στους μονολόγους τους και τις εξάρσεις του και η αειθαλής Katherine Hepburn (Eleanor) στην προσπάθεια της να διασώσει τον εαυτό της, να ξαναζεστάνει την σχέση της με τον βασιλιά (και κύριο της) και να διαμοιράσει το Βασίλειο σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες. 
Εξ ίσου καλές και οι ηθοποίες όλων των υπόλοιπων συντελεστών, με ενδιαφέρουσα αυτή του πρωτοεμφανιζόμενου Anthony Hopkins (στον ρόλο του Richard, μετέπειτα Λεοντόκαρδου)
Το έργο έχει ελάχιστα εξωτερικά γυρίσματα και ουσιαστικά διαδραματίζεται στα δωμάτια του Κάστρου του Σίνον, τα Χριστούγεννα του 1183, σαν μία μεγάλη θεατρική παράσταση σε μία μεγάλη σκηνή.
Εξαιρετική για τους φίλους του ιστορικού αφηγήματος και των ηθοποιιών των συγκεκριμένων μεγάλων ηθοποιών. [Kώστας cprig ΚΓΠ 24/9/2014](6/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.