• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Gambit (1966)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Η Κλέφτρα

Κωμωδία | 109' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Γαλλικά - Αραβικά
  Δημοτικότητα: 0.04 %
Αξιολόγηση: 7.66/107.66/107.66/107.66/107.66/107.66/107.66/107.66/10   (7.66/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Άντε πείτε το φινάλε (είναι πολύ ξεκαρδιστικό για να το κρατήσετε μυστικό), αλλά, σας παρακαλούμε, μην πείτε την αρχή!

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η «Κλέφτρα» είναι μια ιδιότυπη ταινία, καθώς ανήκει παράλληλα στο είδος της κωμωδίας, αλλά και σ` αυτό των ταινιών μυστηρίου. Ατμοσφαιρική κι έξυπνα δουλεμένη και στα δύο είδη που πρεσβεύει, καταφέρνει να κρατήσει απαρχής ως τέλους το ενδιαφέρον του θεατή της, με τις διάφορες μικρο-ανατροπές της.

Ξεκινώντας, βλέπουμε ότι το κωμικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι όταν ο Harry (Michael Caine) προσεγγίζει τη Nicole (Shirley MacLaine), δεν της εξηγεί απλά το σχέδιό του, αλλά το φαντασιώνεται, αφήνοντας τον θεατή να εισχωρήσει στις σκέψεις του και να τις δει να ζωντανεύουν μπροστά του. Έτσι, έχοντας παρακολουθήσει, με τα ίδια του τα μάτια, πώς έχουν τα πράγματα στο κεφάλι αυτού του μικρο-εγκληματία, δεν μπορεί παρά να γελάσει όταν βλέπει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται, ούτε στο ελάχιστο όπως θα περίμενε ο πρωταγωνιστής.

Οφείλω, δε, να ομολογήσω ότι η παραπλάνηση του θεατή, ο οποίος πιστεύει όσο παρακολουθεί την αρχή της ταινίας ότι το κόλπο καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της, είναι ευφυέστατη, καθώς όχι μόνο στοχεύει στη μετέπειτα σύγκριση των διαφόρων σκηνών που θα προκαλέσουν το γέλιο, αλλά τραβάει την προσοχή του κοινού σαν μαγνήτης, αφού κατάφερε να το ξεγελάσει ήδη μια φορά.

Όσον αφορά το μυστήριο, τώρα, ακριβώς επειδή εμείς έχουμε παρακολουθήσει την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου, η κάθε ανατροπή του σεναρίου που έχει στο μυαλό του ο Harry περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί εμπόδια, τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν. Ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή όλων να είναι το γεγονός ότι ο Shahbandar (Herbert Lom) δεν μαγεύεται από την ομοιότητα της Nicole με την πρώην γυναίκα του, αλλά αντιθέτως τη βρίσκει αρκετά ύποπτη. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο σπουδαίος Shahbandar δείχνει δείγματα αλαζονείας, καθώς αντί να προσπαθήσει ν` αποκαλύψει την απάτη, παίζει στο έργο του Harry, προσπαθώντας να ξεγελάσει τον επιτήδειο εγκληματία.

Από σκηνοθετικής πλευράς, αλλά κι από πλευράς φωτογραφίας, το έργο έχει μια αισθητική αρκετά ατμοσφαιρική, καθώς τα χρώματα κυριαρχούν στην εικόνα, αλλά παράλληλα, όταν η πλοκή το απαιτεί, η εικόνα βυθίζεται στο σκοτάδι ή εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό με πιο χλωμές χρωματικές αποχρώσεις, στο οποίο τονίζεται η επικινδυνότητα της στιγμής. Με τον ίδιο τρόπο, βλέπουμε ότι λειτουργεί και η χρήση της μουσικής, η οποία κατά μια έννοια συμπληρώνει την εικόνα. Επίσης, το γεγονός ότι ο κύριος τόπος δράσης είναι μια πλασματική χώρα της Μέσης Ανατολής, το Damuz, που ως γνωστόν από εκείνη την περίοδο οι Άραβες συγκέντρωναν στα χέρια τους μεγάλες περιουσίες και διευρύνονταν επιχειρηματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί μια ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα, όπως παράλληλα και το γεγονός ότι η Nicole κατοικεί κι εργάζεται σε μια εξωτική βρετανική πρώην αποικία (κι εκείνης της περιόδου μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας) της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ.

Από υποκριτικής άποψης, οι πρωταγωνιστές της είναι καταπληκτικοί, με τον Michael Caine να δίνει ρέστα ως φερόμενος ευγενής κακοποιός και τη Shirley MacLaine να είναι εξίσου απολαυστική ως άλαλο υποχείριο του Harry κι ατίθαση συνεργός του. Ο Herbert Lom, επίσης, είναι εξαιρετικός στον ρόλο του Άραβα μεγιστάνα και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που συμπληρώνουν το καστ αντάξιοι των πρωταγωνιστών. Με άλλα λόγια, προτείνεται σε όσους ψάχνουν για μια καλογυρισμένη ταινία μυστηρίου, με αρκετό χιούμορ κι άριστες ερμηνείες.

Βαθμολογία: 3.5/5 Stars3.5/5 Stars3.5/5 Stars3,5/5 Stars (3.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Μαριλένα Ιωάννου


 
<Χωρίς Τίτλο> - kprncs - Κυρ 10 Μαρ 2013 - 11:37
Να προσθέσω στα εξαιρετικά σχόλια της κας Ιωάννου, ότι το Gambit αυτό (δηλ, του 1966) δεν έχει καμία σχέση -από άποψη ποιότητας σεναρίου και ανατροπών- με το σεναριογράφημα των αδελφων Κοέν στην έκδοση του 2011. Στενοχωρήθηκα πολύ, όντας "Κοενικός" στο κόκκαλο, για την κατάντια του Gambit 2011. Νομίζω ότι αποδεικνύει ότι "προφήτης" γίνεσαι μόνο μία φορά (βλ. ανασκευή του Ladykillers, όπου τα αδέλφια Κοέν "έγραψαν" με την ζωντάνια και ευρηματικότητα τους...).


 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.