• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Bright Star (2009)


Βιογραφική | 119' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 28 Ιουλ 2011
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 7/2/2012
Διανομή: Audio Visual
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Αγγλικά - Γαλλικά
Δημοτικότητα: 0.10 %
Αξιολόγηση: 7.00/107.00/107.00/107.00/107.00/107.00/107.00/10   (7.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Η πρώτη αγάπη καίει λαμπρότερα.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες ο ποιητής Τζον Κίτς και ο φίλος και προστάτης του, επίσης ποιητής Μπράουν (Brown) νοικιάζουν δωμάτια στην ταπεινή κατοικία της κυρίας Μπράουν (Browne). H μεγαλύτερη κόρη Φάνι σταδιακά ερωτεύεται τον Κιτς, προσπαθώντας λόγω έρωτος να κατανοήσει την ποίηση, εκείνος ανταποκρίνεται ενώ ο λογοτεχνικός του περίγυρος έχει αντιρρήσεις. Η Φάνι του παραστέκεται στην μοιραία φυματίωση μέχρι την αναχώρησή του στην Ιταλία (όπου βρήκε τον θάνατο στα 25 του χρόνια), παραμένοντας πιστή για το υπόλοιπο της ζωής της.

Στον πυρήνα της νέας ταινίας της Κάμπιον βρίσκουμε τον ρομαντισμό όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις τον 19ο αιώνα. Αν κοιτάξουμε τα πράγματα μακροσκοπικά, μπορούμε να πούμε ότι ο ρομαντισμός ήταν και αυτός συνέπεια του διαφωτισμού. Καθώς η χριστιανική θρησκεία έχασε την φαντασιακή της δύναμη με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η «ανάγκη για μεταφυσική» πέρασε στον έρωτα, στη φύση και στα κοινωνικά ιδεώδη. Η φύση πλημμύρισε ξανά από πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας, νέα έθνη γεννιόνταν ως εκφράσεις μεγάλων ιδεών που λες και κατέβαιναν από ένα πλατωνικό ουρανό και το αντικείμενο του έρωτα υψώθηκε ως αγιότητα εξαϋλώνοντας την σάρκα. Ο έρωτας για να είναι έρωτας έπρεπε να φαντάζει σχεδόν απροσπέλαστος, τόσο ιδανικός που να προσεγγίζεται μόνο μέσα από τις τέχνες, την αλληλογραφία, τα βλέμματα, ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα μιας δαντέλας, ένα όρκο, ελάχιστα απαλά φιλιά στην καλύτερη περίπτωση. Όλη αυτή η εξιδανίκευση μοιάζει τόσο ξένη, απομακρυσμένη από την δική μας εποχή που κάνει την ταινία της Κάμπιον μια σοκαριστική χειρονομία-αντίδραση στην εξ ίσου σοκαριστική σημερινή «μεταφυσική» του χρήματος και της τεχνοκρατίας. Ναι, το φιλμ αποτελεί μια μαχητική δήλωση για την κατάστασή μας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα τέτοιο ρομαντισμό που άλλωστε στις ακραίες του συνέπειες, όταν συναντήθηκε με την βιομηχανική επανάσταση, έφτασε να εκφραστεί ως ναζισμός.

Στο «Bright star» δεν έχουμε να κάνουμε με την συνήθη βιογραφία ενός ιστορικού προσώπου. Η Κάμπιον παραμερίζει όλες τις συμβάσεις της λαϊκής αφήγησης και εστιάζει στην ουσία μιας κουλτούρας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες μιας «ασήμαντης» καθημερινότητας. Οι ήρωες συζητούν σε λιτά δωμάτια ή περπατούν στην εξοχή, απαγγέλλονται στίχοι ενώ οι τόνοι σπανίως ανεβαίνουν. Οι σκηνές δεν παράγουν συναισθήματα και ιδέες όπως έχουμε συνηθίσει όσον αφορά την «παραγωγή και κατανάλωση», καλώντας μας να αφουγκρασθούμε την ρομαντική κατάσταση από μέσα και όχι ως παρατηρητές. Τα πλάνα δεν «δείχνουν», «περιέχουν». «Απ έξω» είναι μια αφήγηση κουραστική με τον αργό ρυθμό και την απουσία δράσης, «από μέσα» συναρπαστική στην γνησιότητα της απόδοσης.

Βεβαίως η Κάμπιον, με τον δικό της τρόπο φεμινίστρια, βάζει στο κέντρο της δραματουργίας την Φάνι Μπράουν, αφήνοντας τον Κίτς (Μπεν Γουίσοου, ο Σεμπάστιαν στο Brideshead Revisited του 2008) να λειτουργεί ως είδωλο του ρομαντισμού και ερωτικό αντικείμενο, με την Άμπι Κόρνις να ερμηνεύει με μια εσωτερικότητα που σπάνια βλέπουμε.

Βαθμολογία: 3.5/10 Stars3.5/10 Stars3.5/10 Stars3,5/10 Stars (3.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Χάρης Καλογερόπουλος


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.