• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Five Graves to Cairo (1943)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Κατάσκοποι του Αλαμέιν

Κατασκοπική | 96' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Υπότιτλος:

Μήπως μια γυναίκα ξεκίνησε την ήττα του Ρόμελ;


- Συντελεστές :

Franchot ToneΗθοποιός ....δεκανέας John J. Bramble / Davos 

Anne BaxterΗθοποιός ....Mouche 

Akim TamiroffΗθοποιός ....Farid 

Erich von StroheimΗθοποιός ....στρατηγός Erwin Rommel 

Peter van EyckΗθοποιός ....υπολοχαγός Schwegler 

Lajos BiroΣυγγραφέας ....θεατρικό 

Billy WilderΣκηνοθετης   

Billy WilderΣεναριογράφος   

Charles BrackettΣεναριογράφος    
Five Graves to Cairo (1943) - kprncs - Τρί 18 Οκτ 2016 - 10:02
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=713245#loginform]
Five Graves to Cairo (1943)
ΠΛΟΚΗ: Οταν η Βρετανική 8η Στρατιά υποχωρούσε το 1942 εμπρός στην δύναμη, την ευφυία και την ικανότητα του Ρόμμελ, ο νεαρός δεκανέας των τεθωρακισμένων Bramble (Franchot Tone) διασώζεται σε ένα πανδοχείο στην μέση του τίποτα.
Καθώς ο ιδιοκτήτης Farid (Akim Tamiroff) του προσφέρει καταφύγιο και η καμαριέρα Mouche (Ann Baxter) ανοχή, ο Bramble παίρνει την θέση του νεκρού σερβιτόρου Davos (που ήταν στην  πραγματικότητα σπιούνος των Γερμανών).
Ετσι, όταν καταλύει στο ξενοδοχείο ο Στρατηγός Ρόμμελ (Eric von Stroheim) ο Bramble κρυφακούοντας μαθαίνει πολλά μυστικά, που οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι "ήξερε".
Το βασικότερο είναι ότι μαθαίνει που έχουν κρύψει οι Γερμανοί καύσιμα και πολεμοφόδια, σε προωθημένες αποθήκες, πολύ μπρός από τις γραμμές τους, χάρη στην προνοητικότητα του Ρόμμελ!
Για να μπορέσει να διαφύγει και να φτάσει στο Κάιρο και να αναφέρει όλα αυτά, πρέπει να ξεπεράσει τις υποψίες του υπασπιστή του Στρατηγού Ρόμμελ, Λοχαγού Schwegler (Peter van Eyck), που τον υποπτεύεται ...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Η ταινία, γυρισμένη το 1943, δείχνει το "άσχημο", απότομο, φιλοναζιστικό πρόσωπο του Στρατηγού Ρόμμελ, ο οποίος τότε κατατρόπωνε τα Βρετανικά και άλλα Συμμαχικά στρατευματα στις ερήμους της Λιβύης.
Προς το τέλος του 1943, όταν ο πόλεμος είχε γυρίσει, όμως, ο Ρόμμελ αναδείχθηκε από τους Συμμάχους ως η "αλεπου της ερήμου", ή, ως ο ικανότερος στρατηγός των Γερμανών και το "καλό" του πρόσωπο παρουσιάστηκε στο έργο "The Desert Fox" (1951), το οποίο "αγιοποίησε" τον Ρόμμελ και τις προσπάθειες του στην εξόντωση του Χίτλερ...
Η ερμηνεία του Eric von Steoheim, αυτού του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού αξέχαστων και κλασικών ταινιών της αρχής της κινηματογραφίας είναι εξαιρετική, όπως και των άλλων πρωταγωνιστών Baxter και Tone.  [Ο Ε. von Stroheim ήταν ο σκηνοθέτης των ιστορικών  `Foolish Wives" (1923), "Greed"(1924) και από τους πρωταγωνιστές στο ανεπανάληπτο "La Grande Illusion" (1937) κτλ κτλ..]
Ο σκηνοθέτης Billy Wilder [που το 1944 σκηνοθέτησε το καλύτερο νουάρ που έχει ποτέ γυριστεί, το "Double Indemnity"] δούλεψε αυτή την πρώτη πολεμική του ταινία με γρηγοράδα, εναλλαγές και ένταση, χρησιμοποιώντας εξαίρετα τους ταλαντούχους ηθοποιούς στο καλό σενάριο που είχε στην διάθεση του.[ΚώσταςΚΓΠ17102016](7/10)
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 2 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.