• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Without (2011)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Χωρίς

Σινεφίλ | 88'
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 8.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/10   (8.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Πολύ Υψηλή (Συμφωνία ψήφων < 15%)
- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η 19χρονη Τζόσλιν μετακομίζει σ`ένα απομακρυσμένο νησί της πολιτείας της Ουάσινγκτον για να αναλάβει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου άντρα σε αναπηρική καρέκλα, ο οποίος δεν μιλά, ούτε μπορεί να επικοινωνήσει με άλλο τρόπο. Αναγκασμένη να ζήσει χωρίς σύγχρονες παροχές, όπως πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σήμα στο κινητό της, η Τζόσλιν απορροφάται από τη μονότονη ρουτίνα της περίθαλψης του άντρα και σταδιακά καταρρέει υπό την πίεση του επώδυνου παρελθόντος της και της μοναξιάς της καθημερινότητας.

Η λησμονιά τίθεται σε ένα θεατρικών διαστάσεων φόντο, ενώ εμείς βιώνουμε το μετατραυματικό σοκ της απώλειας από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία και από το τμήμα του μυαλού της ηρωίδας που της επιτάσσει να απαλλαγεί από τις μνήμες του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά. Υπάρχουν κενά στην κατανόηση της αλληλοεπίδρασης των υπονοιών περί εσωτερικής απειλής, των υπερφυσικών στοιχείων και των εκδηλώσεων της γυναικείας φιγούρας. Παρατηρούμε την βιωματική και ταυτόχρονα συμβιωτική προσήλωση της ηρωίδας απέναντι σε μία πηγή μυστηρίου και την ανάγκη να ελέγξει το φόβο και τις εμμονές της, προσάπτοντας ευθύνες αλλού. Το παραπάνω, σε συνάρτηση με την ειλικρινή διάθεση του δημιουργού απέναντι στη θεματική του -εμφανής στην παρουσίαση γυμνού ή στις αναφορές στη γυναικεία σεξουαλικότητα- οδηγούν στην ομογενοποίηση των διάφορων στοιχείων και την αναγωγή των πάντων σε κατάλοιπα ενός ψυχικά δοκιμασμένου ανθρώπου, που δρα υπό το κράτος μίας αυξομειούμενης υποσυνείδητης απειλής, προσπαθώντας παράλληλα να συμβιβαστεί με τη ζωή του μετά από μία μεγάλη ανατροπή.

Το Without είναι ένα παράξενο, σκοτεινό, ελλειπτικό πορτρέτο απώλειας, που παίρνει σταδιακά τη μορφή ενός σύγχρονου παραμυθιού με την ηρωίδα να προσπαθεί να διακρίνει αν ζει έναν εφιάλτη σε τέσσερις τοίχους, αν έχει στοιχειωθεί από τα φαντάσματα του παρελθόντος ή υπάρχει κάτι άλλο βαθύτερο πίσω από τη δικής της προσωπική παράνοια. Ίσως είναι λίγο αδόκιμος ο βραδύς ρυθμός του φιλμ, όμως το σινεφιλ κοινό, θα εντυπωσιαστεί από αυτό το μικρό φεστιβαλικό διαμάντι, που με τη βοήθεια της διεύθυνσης φωτογραφίας των Jessica Dimmock και Diego Garcia και της δυναμικής σόλο παρουσίας της Joslyn Jensen, μοιάζει κάτι περισσότερο από ένα σχόλιο στην κοινωνική καταπίεση και την μοναξιά.

Ο Mark Jackson με βιτριολικό υπόγειο χιούμορ, ψυχοσωματικές ίντριγκες και αναφορές στις καταπιεσμένες επιθυμίες, κάνει μία ταινία ικανή να σε αφοπλίσει, να σε τρελάνει, να σου προκαλέσει μία έντονη συναισθηματική έκρηξη. Κατά το ένα μέρος ψυχολογικό θρίλερ, κατά το άλλο art-house μινιμαλισμός, δεν χωράει αμφιβολία ότι το Without είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και ελπιδοφόρα ντεμπούτα των τελευταίων ετών.

Βαθμολογία: 3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars (3/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Βασίλης Καγιογλίδης


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.