• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Chernobyl Diaries (2012)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τα Ημερολόγια του Τσερνομπίλ

Τρόμου | 88' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 28/11/2012
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.16 %
Αξιολόγηση: 6.00/106.00/106.00/106.00/106.00/106.00/10   (6.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πολλές είναι οι ταινίες τις οποίες μπαίνω στη διαδικασία να παρακολουθήσω χωρίς να έχω δει πρωτύτερα κάποιο trailer. Δε ξέρω γιατί το κάνω. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι μου αρέσουν οι εκπλήξεις είτε είναι απογοητευτικές είτε είναι ενδιαφέρουσες (ακόμη καλύτερα). Έναν δεύτερο (και πιο) πιθανό λόγο αποτελεί το ότι ίσως την έχω πατήσει πολλές φορές στο παρελθόν και προκαταλαμβανόμενος από trailer έκρινα το αν μου άρεσε ή όχι η ταινία στο σύνολο της (πόσο σάικο να είναι αυτό)! Με το που είδα τον τίτλο της ταινίας θεώρησα ότι επρόκειτο περί κάποιου, έστω και light, ντοκιμαντέρ ή εν πάση περιπτώσει ταινία ιστορικού περιεχομένου, έστω και αμυδρού. Διαψεύσθηκα πανηγυρικά.

Η ταινία επρόκειτο περί τρόμου, με μεταλλαγμένους ανθρώπους από εποχής Τσερνομπίλ (ή και απογόνους αυτών, δε κατάλαβα καλά ή και από όσους υποτιθέμενους παράτησαν την περιοχή για να σωθούν ενώ στην πραγματικότητα είχαν μπει σε καραντίνα από τις ουκρανικές μυστικές στρατιωτικές αρχές). Οι νεαροί που συμμετείχαν, υποκριτικά δεν έλεγαν σχεδόν τίποτα, τα τοπία των γυρισμάτων ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα από ιστορικής απόψεως (και είναι πολύ κρίμα γιατί δε ξέρω αν υφίστανται τοιουτοτρόπως στην πραγματικότητα καθότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως είναι σήμερα η περιοχή αυτή). Η σκηνοθεσία αρκετά ανεκτή έως και ενδιαφέρουσα και το σενάριο εντελώς μούφα. Παταγώδης αποτυχία ο συνδυασμός γεγονότων ενός τόσο ευαίσθητου θέματος σε μίξη με την υπόθεση του Dawn of the Dead (καθόλου περίεργό αυτό το γεγονός αν κάποιος λάβει υπόψη ότι το σενάριο είναι υπογεγραμμένο από τον Oren Peli, συγγραφέα και παραγωγό των Paranormal Activity).

Ειλικρινά, το πιστεύω, ότι υπήρχαν πολλές περισσότερες προοπτικές εξέλιξης μιας παρόμοιας ταινίας σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, αρκεί κάτι τέτοιο να γίνει με σεβασμό και αρκετή θέληση και όρεξη από όλους τους συντελεστές.

Βαθμολογία: 1.5/5 Stars1,5/5 Stars (1.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Φίλιππος Γαβριηλίδης
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μια παρέα νεαρών Αμερικανών ταξιδεύει στην Ευρώπη και καταλήγει την Ουκρανία. Εκεί, το ένα μέλος της παρέας πείθει τους άλλους να επισκεφθούν μαζί με έναν ειδικό ξεναγό την πόλη-φάντασμα Pripyat, στην οποία ζούσαν οι εργάτες του πυρηνικού σταθμού στο Chernobyl. Περιττό να σας πω πως αυτή τους η επίσκεψη δεν θα έχει και την καλύτερη κατάληξη.

Η ιδέα μιας ταινίας τρόμου που διαδραματίζεται στη περίφημη «Ζώνη της Αποξένωσης» που υπάρχει γύρω από το Chernobyl και που υποτίθεται ότι για περίπου 50 χρόνια δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ομολογώ ότι είναι πολύ καλή και απορώ πως δεν συνέβη τόσο καιρό (ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως video games όπως το S.T.A.L.K.E.R. κι ακόμη και το Call Of Duty 4 έχουν εκμεταλλευτεί τις ιδιαιτερότητες της περιοχής στο έπακρο), οπότε είναι πραγματικά κρίμα που το «Chernobyl Diaries» απλά χαραμίζει αυτό το πολύ δυνατό και ενδιαφέρων concept.

Το μεγάλο πρόβλημα του «Chernobyl Diaries» είναι ότι απλά δεν ξέρει τι να κάνει με το πρωτότυπο concept του και απλά αντιγράφει άλλες επιτυχημένες ταινίες τρόμου, όπως το The Hills Have Eyes και τις ταινίες της σειράς «Dead» του George Romero. Από την αρχή η ταινία φλερτάρει με κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες, για παράδειγμα οι πρωταγωνιστές αναφέρουν πολύ συχνά το γεγονός ότι η φύση έχει «κατακτήσει» την περιοχή του Pripyat και συναντούν πολλά άγρια ζώα εκεί, αλλά στο τέλος καταλήγει σε ένα κακέκτυπο όλων των ταινιών zombie που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό. Οι χαρακτήρες επίσης είναι όλοι εντελώς μονοδιάστατοι και κάνουν συνεχώς ηλίθιες αποφάσεις και κινήσεις. Η έλλειψη έμπνευσης λοιπόν, είναι παραπάνω από προφανής.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του «Chernobyl Diaries» είναι το γεγονός ότι όχι μόνο δεν είναι τρομακτικό, αλλά δεν έχει και σχεδόν καθόλου ένταση και σασπένς. Η παρουσία των κακών γίνεται αισθητή μόνο στο τελευταίο μισάωρο της ταινίας και μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι που να υπονοεί την παρουσία τους, οπότε δεν νιώθεις πως κάποιος ή κάτι παραμονεύει στις σκιές και κυνηγάει μεθοδικά τους πρωταγωνιστές. Για περίπου μία ώρα, οι ήρωες της ταινίας απλά μπαίνουν σε κτίρια και ψάχνουν για κάποιον ή κάτι και συνήθως πέφτουν σε κάποιο «ξάφνιασμα». Τα ξαφνιάσματα της ταινίας (ή jump-scares, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα) είναι πολύ προβλέψιμα και δείχνουν την απειρία του σκηνοθέτη Bradley Parker στο είδος. Όταν ένας χαρακτήρας μιλάει και το παράθυρο που βρίσκεται δίπλα του κυριαρχεί στο πλάνο, δεν χρειάζεται να είσαι «Master Of Horror» σαν τον John Carpenter για να καταλάβεις ότι κάτι θα πεταχτεί από κει!

Αν και ο τίτλος και τα trailers του «Chernobyl Diaries» υπονοούν ότι είναι found-footage ταινία, στη πραγματικότητα είναι απλά γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, με έντονη χρήση κάμερας χειρός, έτσι ώστε να φαίνεται πιο ρεαλιστική αλλά και για να μη φαίνεται το πόσο φθηνή είναι η παραγωγή. Ειδικά προς το τέλος, όταν πλέον έχουν αποκαλυφθεί οι κακοί, ο Parker κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη τους δούμε ΠΟΤΕ καθαρά, γιατί προφανώς δεν είχαν λεφτά για πειστικό makeup και ειδικά εφέ. Περιττό να πω πως πρόκειται για μια «ακατάλληλη κάτω των 13ών» ταινία τρόμου, οπότε δε θα δείτε στάλα αίμα και όλοι οι θάνατοι συμβαίνουν off-screen...

Το μόνο που αξίζει τελικά στο «Chernobyl Diaries» είναι η πολύ καλή φωτογραφία του, η οποία είναι αρκετά creepy και ατμοσφαιρική και σου μεταφέρει την αίσθηση της εγκατάλειψης και της απομόνωσης που επικρατεί στη «Ζώνη της Αποξένωσης». Αν και η ταινία δε γυρίστηκε στο Pripyat, καταφέρνει να σε κάνει να καταλάβει πως είναι η πόλη και η περιοχή γενικότερα.

Το «Chernobyl Diaries» έχει ένα πολύ ενδιαφέρον concept, αλλά αντί να το εκμεταλλευτεί και να κάνει κάτι πρωτότυπο, προτιμάει απλά να αντιγράψει άλλες ταινίες και στο τέλος καταλήγει να είναι άλλη μια ταινιούλα τρόμου της σειράς και αρκετά κακή μάλιστα.

Βαθμολογία: 1/5 Stars(1/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Θεόδωρος Μαρίνος


 
Chernobyl Diaries - Τα Ημερολόγια του Τσερνόμπιλ (2012) - horrormovies.gr - Κυρ 18 Οκτ 2015 - 16:13
Η κεντρική ιδέα άφηνε κάποιες υποσχέσεις. Όμως η εξέλιξη της ταινίας έφερε στην επιφάνεια τις χτυπητές αδυναμίες της θρυμματίζοντας οτιδήποτε ενδιαφέρον πήγε να δημιουργηθεί εδώ...

Διαβάστε την κριτική του Chernobyl Diaries στο horrormovies.gr.
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.