• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Insensibles (2012)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Μέσα από τα Μάτια τους
- Γνωστό και ως:
Painless

Τρόμου | 100'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 29 Αυγ 2013
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 30/10/2013
Διανομή: Seven Films/Σπέντζος
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Ισπανικά - Καταλανικά - Αγγλικά - Γερμανικά
Δημοτικότητα: 0.06 %
Αξιολόγηση: 5.25/105.25/105.25/105.25/105.25/105.25/10   (5.25/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Η αλήθεια είναι οδυνηρή.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στη δεκαετία του 1930 σε ένα ορεινό χωριό της Ισπανίας, μια ομάδα παιδιών εμφανίζουν ανυπαρξία αισθήματος του πόνου. Οι τοπικές αρχές θεωρώντας τα επικίνδυνα (επειδή προκαλούν ζημιά στον εαυτό τους και στους άλλους, αφού αυτοτραυματίζονται ή τραυματίζουν σαν να ‘ταν παιχνίδι) τα κλείνουν χωριστά στα μπουντρούμια ενός ιδρύματος. Ο μικρός Μπενίνιο αποδεικνύεται ξεχωριστός, με χειρουργικό ταλέντο και (ίσως λόγω της απάνθρωπης διαβίωσης) χωρίς ηθική συναίσθηση, μεγαλώνοντας σταδιακά ως τέρας που οι ναζί το χρησιμοποιούν για βασανιστή.

Στο σήμερα, ο χειρούργος Ντέιβιντ μαθαίνει ότι πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού, εννοείται από δότη-συγγενή εξ αίματος. Αλλά οι γονείς του αναγκάζονται να του ομολογήσουν ότι τον είχαν υιοθετήσει. Αναζητώντας τις ρίζες του, θα έρθει αντιμέτωπος με τη φρικτή ιστορία του παρελθόντος. Οι δύο ιστορίες αναπτύσσονται σε παράλληλο μοντάζ.

Ο γεννημένος στην Αμερική ισπανός Χουάν Κάρλος Μεντίνα, μαζί με τον επίσης ισπανό Λουίζο Μπερντέγιο έγραψαν ένα σενάριο διόλου προσεγμένο. Δεν βοηθά ούτε για παραμυθένιο εξπρεσιονισμό αλά «Λαβύρινθος του Πάνα» ή «Το Άρωμα», ούτε για ρεαλιστικό δράμα -που ως τέτοιο φαίνεται σε πρώτο επίπεδο, ενώ μπάζει νοηματικά με ένα σωρό τρύπες στην πλοκή. Αλλά το χειρότερο είναι άλλο. Ο ήρωας του σήμερα, ο χειρούργος Ντέιβιντ, δεν περιέχει ως χαρακτήρας τίποτε που να τον συνδέει εις βάθος με το παρελθόν. Μάλιστα, για τη λευχαιμία του το μαθαίνει συμπτωματικά από εξετάσεις, μετά από ένα αυτοκινητιστικό, στο οποίο η γυναίκα του πεθαίνει (τελείως άσκοπα). Γιατί; Θα μπορούσε απλά να έχει κάποια συμπτώματα και να κάνει εξετάσεις. Αλλά το δυστύχημα «προσθέτει δράμα». Ψάχνει λοιπόν την αληθινή του μητέρα, όχι για να ανακαλύψει τον εαυτό του (έναν εαυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάπως παρακολουθήσει και ο οποίος εμφέρει κάποιο ιδιαίτερο περιεχόμενο), αλλά λόγω κάποιων τεχνικών αναγκών. Έτσι, η όλη αναζήτηση είναι ένα καθαρό πρόσχημα για τον σκηνοθέτη ώστε να «μπαζώσει» τον φιλμικό χρόνο και εντέλει να επιδοθεί σε γκόθικ ιστορίες με σκοτεινά υπόγεια, υποβλητική μουσική, μακάβριες σκηνές και δράμα που «πηγάζει από τον σκοταδισμό του φασισμού». Όσο για τα «μάτια τους» (ο τίτλος), είναι ένα εφεύρημα για να ειπωθούν κάποια «δραματικά» λόγια στο τέλος. Προφανώς, θα σκέφτηκε ότι αρκεί να πλανάται κάτι σαν «κατάρα» εν μέσω εμφυλίου, ύστερα ναζισμού κ.λπ. και το φιλμ θα γεμίσει νοήματα από μόνο του. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Αν είχε κρατήσει την παλιά ιστορία μόνο, μπορεί να είχαμε κάτι πιο ενδιαφέρον. Πάντως, στο ντεμπούτο του, φαίνεται ότι κάποιο σκηνοθετικό ταλέντο χειρισμού των εικόνων, το έχει.

Βαθμολογία: 1.5/5 Stars1,5/5 Stars (1.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Χάρης Καλογερόπουλος


 
Insensibles (Painless) - darknight77 - Τρί 27 Αυγ 2013 - 20:04
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.