• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Godzilla (2014)

- Γνωστό και ως:
Godzilla (2014)

Επιστημονικής Φαντασίας | 123' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 15 Μαϊ 2014
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 25/9/2014
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 25/9/2014
Διανομή: Village Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 1.71 %
Αξιολόγηση: 6.46/106.46/106.46/106.46/106.46/106.46/106.46/10   (6.46/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ας είμαστε ειλικρινείς, η ταινία θα βρει αναμφίβολα το κοινό της. Οι φαν των ταινιών καταστροφής θα απολαύσουν τη δυνατή σκηνοθεσία, τα φοβερά εφέ, την εντυπωσιακή εικόνα και γενικώς το υψηλό τεχνικό επίπεδο. Οι φαν του Godzilla θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό στη θέα ενός τέρατος γιγάντιου κι εκπληκτικά επιβλητικού, ασύγκριτα πιο καλοφτιαγμένου, φυσικά, από το αντίστοιχο του 1998, αλλά και πολύ πιο κοντά στο πρωτότυπο λουκ του. Αν ο πολύς θόρυβος σας φέρνει πονοκέφαλο εννοείται ότι θα μείνετε μακριά, ωστόσο προσωπικά έχω έντονες ενστάσεις ακόμα και για τους παραπάνω λόγους που θα κάνουν το φιλμ να εκτιμηθεί.

Μου θύμισε πολύ την περίπτωση του -τρομακτικά απογοητευτικού- περσινού «Άνθρωπος από Ατσάλι». Το ότι και τα δύο προέρχονται από τις ίδιες εταιρίες παραγωγής, δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώνει τη σύγκριση. Αμφότερα αποτελούν θύματα της (μετα-νολανικής) μόδας των σκοτεινών, σοβαροφανών blockbuster. Μόνο που ο Nolan χρησιμοποιούσε τη σοβαροφάνειά του υποστηρίζοντάς την με στιβαρά σενάρια, κάτι που καθόλου δεν φαίνεται να απασχολεί το στεγνά εμπορικό Χόλιγουντ.

Ο νέος «Godzilla», λοιπόν, ξεκινά πολλά υποσχόμενος, με ένα αληθινά επιβλητικό πρώτο ημίωρο-45λεπτο να χτίζει εντυπωσιακή ένταση, πριν την εμφάνιση του πρώτου τέρατος. Κάπου εκεί χάνουμε τον Bryan Cranston και στη θέση του παίρνουμε μερικά απειλητικά γιγάντια τέρατα. Κάπου εκεί, επίσης, χάνουμε και σχεδόν κάθε αίσθηση καθηλωτικής αγωνίας και υποψία ανθρώπινων χαρακτήρων και στη θέση τους παίρνουμε… όλη την υπόλοιπη θορυβώδη διάρκεια της ταινίας.

Οι σεναριογράφοι σιγά-σιγά απομακρύνονται και αφήνουν όλο τον χώρο στον σκηνοθέτη Gareth Edwards να κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Είπαμε, καλά την κάνει, εντυπωσιακά εφέ, εικόνες και λοιπά, αλλά του λείπει αυτό στο οποίο το παράκανε ο Emmerich: μια λίγο πιο ανάλαφρη διάθεση. Τουλάχιστον ο «Godzilla» του 1998, μέσα στην ανοησία του, ήταν ειλικρινής. Αυτός εδώ το παρακάνει από την αντίθετη μεριά (όπως ακριβώς και το «Άνθρωπος από Ατσάλι»), προσπαθώντας να δείξει τόσο σοβαρός, που γρήγορα ξεφουσκώνει και χάνει το ενδιαφέρον του. Όχι μόνο δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χιούμορ, μα δεν υπάρχουν ούτε και χαρακτήρες για τους οποίους να νοιαστείς, ώστε να δικαιολογηθεί η σοβαροφάνεια. Όλοι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες του φιλμ λειτουργούν ως γλάστρες που τρέχουν από δω κι από κει, καταφέρνοντας μόνο να αφαιρέσουν κινηματογραφικό χρόνο από τα τέρατα.

Ας το δούμε κι από την καθαρά geek πλευρά. Από τη μία, οι άνθρωποι απομακρύνουν χωρίς λόγο τον φακό από τα πολύ πιο ενδιαφέροντα τέρατα. Μα κι από την άλλη, αυτά δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία κι έτσι ο κινηματογραφικός χρόνος τού τόσο εντυπωσιακά καλοφτιαγμένου Γκοτζίλα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Είναι βέβαια ευρηματικές οι απεικονίσεις των τερατο-μαχών από την οπτική των ανθρώπων (κι όχι πάντα της κάμερας-«παντογνώστη»), ωστόσο αισθάνεσαι μέσα σ` όλα αυτά την περίφημη σαύρα να είναι σχεδόν κομπάρσος!

Αν και σίγουρα λοιπόν θα εκτιμηθεί για το δυνατό τεχνικό του επίπεδο (στα πλαίσια του οποίου, ωστόσο, τα άλλα τέρατα θα άξιζαν ένα ευρηματικότερο design), ο «Godzilla» είναι μια θορυβώδης ταινία καταστροφής που πλήττεται από κουραστική σοβαροφάνεια, αλλά κι απόλυτη απουσία σεναρίου και ενδιαφερόντων χαρακτήρων για να την αιτιολογήσουν. Να με συγχωρέσετε, αλλά εγώ δεν βρίσκω κάτι διασκεδαστικό σε αυτό.

Βαθμολογία: 1.5/5 Stars1,5/5 Stars (1.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur
Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ναι, είναι γεγονός: ο νέος «Godzilla» του Gareth Edwards εκπληρώνει τις προσδοκίες προσφέροντας θεαματικά οπτικά εφέ, έναν εξαιρετικό και σκοτεινό σχεδιασμό παραγωγής και ένα υπέροχο μουσικό σκορ από τον Alexandre Desplat, που εκπέμπει φόβο σε ολόκληρη τη διάρκεια του έργου. Είμαι μαγκωμένος και βάζω τρεισήμισι αστεράκια για δύο λόγους. Πρώτον ίσως είναι δύσκολο για κάποιους να βρουν ενδιαφέρουσα την ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας. Δεύτερον υπάρχει μια αδιαπέραστη σοβαρότητα και μια έντονη έλλειψη του χιούμορ που προσδίδει μια βαρύτητα η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτοί οι δυο λόγοι αποτρέπουν την ταινία από το να πλησιάσει τον χαρακτηρισμό του αριστουργήματος, επιτρέποντας της όμως παράλληλα να διατηρήσει την αίσθηση του b-movie που με τον προϋπολογισμό ενός μπλοκμπάστερ μετατρέπεται σε μια από τις πιο ωραίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει τελευταία.

Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στο σενάριο της ταινίας. Όχι στο σύνολο του, αλλά σε εκείνο το μέρος που ασχολείται με τα τέρατα. Υπάρχει μια πονηριά για το πώς το σενάριο του άγνωστου Max Borenstein και του Dave CallahamΟι Αναλώσιμοι») μας παρουσιάζει την αλληγορία του για έναν φυσικό κόσμο που είναι τόσο αδιάφορος για μας και που θα πρέπει να μας φοβίζει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε τέρας. Ενώ ακόμα πιο έξυπνος είναι ο τρόπος που μας απορρόφα στην πλοκή του, αφήνοντας μας να νομίζουμε ότι είμαστε ανώτεροι από αυτά που βλέπουμε στην οθόνη και μοιάζουν ηλίθια κι απλά, μόνο και μόνο για να μας υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζουμε. Προκειμένου να μην αναφερθώ στην πλοκή, θα πω απλά ότι το σενάριο έχει ήδη σκεφτεί αυτό το πράγμα που εσείς σκεφτήκατε και, πριν το καταλάβετε, σας δίνει την απάντηση στο ερώτημα που έχετε στο κεφάλι σας.

Σειρά στη λίστα θετικών στοιχείων έχει η ανυπέρβλητη σκηνοθεσία του Gareth Edwards που το 2010 εντυπωσίασε με την ανεξάρτητη ταινία του, «Monsters». Με σαφέστατες επιρροές τόσο από το «Τζουράσικ Παρκ» όσο και από το «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Spielberg, χωρίς όμως να μιλάμε για μιμητικό χαρακτήρα, η ταινία χάρη στην μαεστρία, τον ρυθμό και την ικανότητα του σκηνοθέτη να σου μεταδίδει την αίσθηση του τεράστιου, ανταποκρίνεται με επιτυχία εκεί που πρέπει και καθηλώνει. Χωρίς να βασίζεται ολοκληρωτικά στα ειδικά εφέ, όπως τόσες άλλες υπερπαραγωγές, το «Godzilla» διαθέτει μια εξαιρετικά ψύχραιμη κι ατμοσφαιρική σκηνοθεσία που, τοποθετώντας τη δράση τη νύχτα και στη βροχή ή ανάμεσα σε σκόνη, καπνό κι ομίχλη, πολλές φορές προκαλεί τη φαντασία μας με τέτοιο τρόπο που αποτελεί κι αυτή κομμάτι της οπτικής απόλαυσης του έργου.

Η μόνη πραγματική απογοήτευση στην ταινία είναι οι άνθρωποι. Οι σεναριογράφοι, μετά τους εξαιρετικούς και άκρως ενδιαφέροντες τίτλους αρχής στους οποίους αναφέρεται η πυρηνική προέλευση της ιστορίας, δημιουργούν χαρακτήρες με σάρκα και οστά, με αποτέλεσμα όταν η ταινία δεν τους χρειάζεται πια να υπάρχει μια πραγματική αίσθηση της απώλειας. Οι χαρακτήρες κλειδιά που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας είναι γεγονός ότι παύουν να είναι ενδιαφέροντες και ο σκηνοθέτης προσπαθεί να αντισταθμίσει την κατάσταση αυτή με τη χρήση απίστευτα φοβερών ηθοποιών που ανεβάζουν το επίπεδο, αλλά και μια διάχυτη σοβαροφάνεια που δεν εξυπηρετεί τίποτα. Και αυτό γιατί, αν παίρναμε οποιονδήποτε από τους τρεις βασικούς αντρικούς χαρακτήρες (τον Bryan Cranston, τον Aaron Taylor-Johnson και τον Ken Watanabe) και τους αλλάζαμε θέσεις με τους γυναικείους χαρακτήρες (Juliette Binoche, Elizabeth Olsen και Sally Hawkins), δεν θα γίνονταν το ανθρώπινο δράμα της ταινίας ούτε στο ελάχιστο πιο ενδιαφέρον, αφού η ανθρώπινη δυναμική που χτίζουν εδώ οι δυο σεναριογράφοι είναι χιλιοειπωμένη σε δεκάδες ταινίες.

Το παραπάνω, όμως, όσο κι αν ενοχλεί, αποτελεί ούτως ή άλλως ένα εγγενές πρόβλημα μιας τέτοιας ταινίας. αφού, από ένα σημείο και μετά, σε μια ταινία που τη χτίζεις για να τελειώσει με ένα γιγαντιαίο τέρας να καταστρέφει πόλεις, κανένα πρόσωπο και χαρακτήρας δεν έχει σημασία. Αν προσαρμοστείτε σε αυτή τη λογική του Χόλιγουντ, είναι λίγα εκείνα που θα σας σταματήσουν από το να απολαύσετε το «Godzilla». Η συμβουλή μου, λοιπόν, είναι να αφήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες που έχετε σχετικά με την ανάπτυξη χαρακτήρων ή τους διαλόγους και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απορροφηθεί από αυτήν την επιδέξια σχεδιασμένη και άκρως διασκεδαστική ταινία καταστροφής.

Βαθμολογία: 3.5/5 Stars3.5/5 Stars3.5/5 Stars3,5/5 Stars (3.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Γιώργος Δαβίτος
 
<Χωρίς Τίτλο> - achrist - Δευ 16 Ιουν 2014 - 11:09
ΕΦΕ ΔΡΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΤΖΙΛΑ
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ
 
Nature finds a way - Dukk - Πεμ 22 Μαϊ 2014 - 17:31
Βαθμολογία : 3/5

Πολύ ευχάριστη έκπληξη ! Μια ταινία, η οποία καταφέρνει να ισορροπήσει μεταξύ ειδικών εφέ και σεναρίου.Μια ταινία για τους φίλους της περιπέτειας, αλλά κυρίως για τους φίλους του Γκοτζίλα! 

Το επεξεργάστηκε ο/η Dukk συνολικά 5 φορές
 
"Godzilla" Review by Movie Heat - AngelCyke - Κυρ 18 Μαϊ 2014 - 18:26
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

Για το Movie Heat,
Άγγελος Νομικός

Όσοι ενδιαφέρεστε, διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική μας στο:
https://www.facebook.com/movieheat/posts/358644500950333
 
<Χωρίς Τίτλο> - nikren - Παρ 16 Μαϊ 2014 - 18:27
...το 2014, ο Γκοτζίλα είναι αυτός που πρέπει να επαναφέρει την ισορροπία στη φύση...

 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.