ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22315
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr
Knight of Cups (2015)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Βαλές Κούπα |
|
Σινεφίλ | 118' | ![]() |
|
![]() |
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 18/11/2016 Διανομή: Σπέντζος/Audio Visual Χρώμα: Έγχρωμο Ήχος: Dolby Digital Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά - Σερβικά |
![]() |
Δημοτικότητα: 0.04 % Αξιολόγηση: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aντιφατικότητα ψήφων: ![]() |
- Υπότιτλος:Ένα τρίγωνο αγάπης και πάθους! |
- Κριτική από το Cine.gr:
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κάνοντας μια απόπειρα να πιάσεις το νήμα της αφήγησης (χωρίς σαφέστατα να είναι αυτή η πρόθεση της ταινίας), συναντάς χαρακτήρες-εργαλεία που απλά εξωτερικεύουν κυρίως με τις εκφράσεις και λιγότερο με τα λόγια την ανάγκη να «εξιλεώσουν τη ζωή τους», δίνοντας κάποιο νόημα σε ό,τι εκτυλίσσεται με μοναδική ταχύτητα γύρω τους. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να στήσει ένα ιμπρεσιονιστικό, ποιητικό κάδρο, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος βρίσκει ταυτόχρονα χώρο για αυτολύπηση, αλλά κι αναγνώριση της σημαντικότητάς του. Τα γεγονότα, ακόμη και τα πιο τραγικά, ξεδιπλώνονται στη ζωή των πρωταγωνιστών μέσα από ονειρικά φλας-μπακ (και πιο συγκεκριμένα σε αυτήν του Κρίστιαν Μπέιλ, ενός επιτυχημένου μάλλον σεναριογράφου που περιδιαβαίνει το Λος Άντζελες βασανισμένος από τις σκέψεις του), αλλά περνούν σχεδόν απαρατήρητα, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το βήμα της υπόλοιπης ταινίας. Μολονότι οι στιγμές οπτικής ευφυΐας (ίσως και μεγαλείου) δεν λείπουν, οι αποσπασματικές σκέψεις που ακούμε σε διαρκή αφήγηση μοιάζουν καθηλωμένες σε ένα αδιαμφισβήτητα πρωτοποριακό στιλ, που όμως δεν έχει εξελιχθεί ούτε στο ελάχιστο, αλλά αντιθέτως δείχνει να έχει λιμνάσει στον μανιερισμό. Η υπερβατική οπτική γλώσσα ενός σκηνοθέτη που αποπειράται όσο κάνεις άλλος να θεμελιώσει ένα μοντέρνο βουβό σινεμά, βασισμένο σε «κινούμενες εικόνες», ήχους και μουσική (το κολάζ των κλασικών ορχηστρικών θεμάτων είναι εξαιρετικό παρεμπιπτόντως), μοιάζει να υπερεκτίθεται στην αοριστία με αποτέλεσμα να υστερεί τελικά σε εκφραστικότητα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Μην μπορώντας να οδηγηθεί στην καταλυτική δραματική ή φιλοσοφική αποθέωση, το φιλμ μοιάζει να απομένει χωρίς απάντηση μπροστά στα πανέμορφα ή απαίσια πράγματα που αντικρίζει η συνεχώς μετακινούμενη κάμερα του Εμάνουελ Λομπέσκι, καθώς εξερευνά σχεδόν αδιάκριτα τα απατηλά σύμβολα της επίγειας ανθρώπινης δύναμης, φλερτάροντας παράλληλα με την τολμηρή κινηματογράφηση στην προσπάθειά του να «σπάσει το περίβλημα», να βρει τη χαραμάδα που θα αφήσει τα πραγματικά συναισθήματα να ξεχυθούν.

Το δίχως άλλο, δεν πρόκειται για κινηματογραφικό προϊόν χαμηλής ποιότητας. Ούτε βέβαια είναι ένα φιλμ που θα μπορούσε εύκολα ή ευχάριστα να παρακολουθήσει ο καθένας. Το αποτέλεσμα σίγουρα παραμένει οπτικά σχεδόν εκτυφλωτικό και φυσικά φιλόδοξο, ενσωματωμένο όμως σε μια φιλμική λογική που αρχίζει να φθίνει. Η Μπλάνσετ συνεχίζει να ερμηνεύει απόλυτα, κάνοντας τις σκηνές να αναπνέουν, και οι βασανισμένες σχέσεις του κεντρικού χαρακτήρα με τον πάτερα και τον αδερφό του έχουν κάτι από την πρωτόγονη δύναμη του «Δέντρου της Ζωής», όμως, η εμμονική σχεδόν προσκόλληση στο στιλ, η ολοκληρωτικά αφαιρετική γραφή και οι πολλές φορές ανέμπνευστη πρόζα που συνοδεύει σχεδόν κάθε σκηνή φανερώνουν ξεκάθαρα τις αδυναμίες της συγκεκριμένης ταινίας, καθιστώντας την ταυτόχρονα ευάλωτη στις συγκρίσεις με τις παλιότερες δημιουργίες του αμερικανού auteur. O τίτλος, όπως και τα δυσνόητα χωρισμένα κεφάλαια, παραπέμπουν σε φιγούρες από τα ταρώ, στα οποία ο απεγνωσμένος πρωταγωνιστής καταφεύγει ως κομμάτι του εσωτερικού του ταξιδιού. Ίσως αυτή η σκηνή να αποτελεί έναν δυστυχώς εύστοχο συμβολισμό για τους ανεπιτυχείς υπαινιγμούς του φιλμ, όπως και για το αδιέξοδο στο οποίο τελικά οδηγείται.
Βαθμολογία:



(0 κακή |















Παναγιώτης Αχτσιόγλου
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.