• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης

Υπερήρωες | 153' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 24 Μαρ 2016
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 22/7/2016
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 22/7/2016
Διανομή: Tanweer
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 4.81 %
Αξιολόγηση: 6.67/106.67/106.67/106.67/106.67/106.67/106.67/10   (6.67/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Ποιος θα νικήσει.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η κριτική περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα spoiler (δεν γινόταν και διαφορετικά)

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αμέτρητες εργατοώρες και οι ελπίδες των οπαδών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν συσσωρευτεί στη δημιουργία του «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης». Κατά μία έννοια, είναι μια ταινία πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Δεν έχει σημασία τι θα πουν οι κριτικοί, οι γενιές των οπαδών των DC κόμικ θα τρέξουν εγγυημένα στις αίθουσες, καθιστώντας την ταινία εμπορικά επιτυχημένη, όπως ακριβώς έγινε και με το «Άνθρωπος από Ατσάλι». Υποψιάζομαι επίσης ότι πολλοί από εκείνους που θα πλημμυρίσουν τις αίθουσες το σαββατοκύριακο, θα πουν ότι απολαύσαν πραγματικά το έργο. Η γνώμη τους όμως θα απορρέει από τη μεθυστική αναμονή και τη μακροχρόνια αγάπη προς τους ήρωες, παρά από την ταινία αυτή καθαυτή. Κι αυτό γιατί αυτή η υπερπαραγωγή είναι τόσο πεισματικά κακή.

Η «Αυγή της Δικαιοσύνης» ξεκινά με τέσσερα διαφορετικά ανοίγματα. Στο ένα βλέπουμε για μία ακόμα φορά τη δολοφονία των γονιών του Bruce Wayne. Την έχουμε δει ήδη από τον Tim Burton και τον Christopher Nolan, αλλά γιατί ο Snyder να χάσει την ευκαιρία να μας την πει ακόμα μια φορά; Στο επόμενο, βλέπουμε έξυπνα το τέλος του «Άνθρωπος από Ατσάλι», αυτή τη φορά με επίκεντρο τον Bruce Wayne καθώς τρέχει δίπλα στους ουρανοξύστες που καταρρέουν προκειμένου να σώσει τους υπαλλήλους του. Μετά κάνουμε άλμα 18 μήνες αργότερα σε μια τοποθεσία στην έρημο, όπου ο Superman σώζει τη Lois Lane. Ύστερα πάμε σε ένα απομακρυσμένο νησί όπου αποκαλύπτεται ένα επιθυμητό αντικείμενο, για να καταλήξουμε στην ευρύτερη περιοχή της Metropolis και της Gotham, δύο εμβληματικές πόλεις που βρίσκονται γεωγραφικά απέναντι η μια από την άλλη (!).

Ολόκληρη η ταινία συνεχίζει σε αυτό το χαοτικό τροπάρι. Σκηνές δεν δένουν η μια με την άλλη, αρνούμενες να δημιουργήσουν μια λογική ιστορία. Οι εναλλαγές από τη Gotham στη Metropolis και τούμπαλιν είναι ενοχλητικές, με το δυσδιάκριτο της σκηνογραφίας να δυσχεραίνει κι άλλο την κατάσταση. Υπάρχουν ονειρικές σκηνές χωρίς προειδοποίηση ή λογική. Και το χειρότερο, η ουσιαστική πλοκή είναι ένας αχταρμάς, με τους ήρωες να πράττουν πράγματα και να κάνουν ενέργειες που ναι μεν εξυπηρετούν την πλοκή, αλλά δεν έχουν κανένα νόημα για τους ίδιους τους χαρακτήρες. Πρώτος και χειρότερος ο Lex Luthor, ο οποίος -για όνομα του θεού- για ακόμα μία φορά είναι παντελώς κακογραμμένος. Ποτέ δεν γίνεται σαφές ποια είναι τα κίνητρα του Luthor πέρα από το ότι θέλει ο Superman να φύγει από αυτόν τον κόσμο. Η δε Lois Lane, δεν είχε που δεν είχε ρόλο, εδώ είναι λες και οι δημιουργοί της ταινίας χρειάζονταν ένα αντικείμενο ή ένα συγκεκριμένο άτομο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και, μην μπορώντας να καταλήξουν σε μια πιστευτή εξήγηση, σκέφτηκαν ας βάλουμε την Amy Adams.

Σε όλα τα παραπάνω δεν βοηθάει και το γεγονός ότι ο Snyder θέλει να χωρέσει και καμιά δεκαριά παραπάνω πράγματα στη δράση. Αν νομίζατε ότι η παραβολή με τον Ιησού στο «Άνθρωπος από Ατσάλι» ήταν υπερβολική, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Το «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» είναι γεμάτο με θρησκευτικές αλληγορίες. Για χιλιοστή φορά υπάρχει η δευτερεύουσα πλοκή που θέλει το κοινό και το κράτος να διερωτάται αν ο υπερήρωας είναι ευνοϊκός για το ευρύ κοινό ή διαθέτει τυραννική εξουσία. Ο Batman μετατρέπεται από ταγμένος τιμωρός σε μοναχικό λύκο με πολλά άλυτα ψυχολογικά τα οποία δεν μας νοιάζουν. Και το πιο επώδυνο από όλα, το φιλμ μοιάζει σαν ένα διαφημιστικό για το «Justice League». Δεν θα αποκαλύψω πώς και ποια από τα υπόλοιπα μέλη παρουσιάζονται, οι εμφανίσεις τους όμως γίνονται με τον πιο κακόγουστο τρόπο.

Για μια ταινία που ο τίτλος της είναι Batman εναντίον Superman, τίποτα δεν συμβαίνει πέρα από τα βασικά, και αυτά άσχημα καμωμένα. Αν πας για τη μάχη, θα απογοητευτείς, Αν πας για τον κακό, θα απογοητευτείς, Αν πας για τα εφέ, αν και λιγότερο, θα απογοητευτείς. Με τέτοιες ταινίες να βγαίνουν πια σωρηδόν, θα πρέπει μία να ξεφύγει από τον μέσο όρο και να κάνει κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσει. Ο «Σκοτεινός Ιππότης» ήταν αρκετά φιλοσοφικός για να σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Το «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» ήταν ένα καλογραμμένο κατασκοπικό θρίλερ με έξυπνες ανατροπές, το «Spider-Man 2» του Raimi έχει μια βαθύτερη συναισθηματική εστίαση που σπάνια βλέπουμε σε τέτοιους είδους ταινίες. Το «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» στερείται τις στιγμές της κατάπληξης που κάνουν αυτές τις ταινίες ανεβαστικές και ψυχαγωγικές, καταλήγοντας να είναι πέρα για πέρα ασεβές στο κοινό που εδώ και δεκαετίες περίμενε να δει αυτήν την επική αναμέτρηση στη μεγάλη οθόνη.

Βαθμολογία: 2/5 Stars2/5 Stars (2/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Γιώργος Δαβίτος


 
<Χωρίς Τίτλο> - fatdevil - Τετ 26 Απρ 2017 - 17:35
 Η DC ομολογουμένως (και δηλώνω αμετανόητα φάν του κόσμου της) μπήκε τελείως με ανάποδη σειρά στο να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση την MARVEL και σε δεύτερη να προσφέρει κάτι ψυχαγωγικό στους θαυμαστές της. Το γοργον και χαρην έχει λέει μία παροιμία όμως μία άλλη λέει ποιός οποίος βιάζεται σκοντάφτει. Η MARVEL ξόδεψε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολλάρια (και δεν ξέρω πόσες εργατοώρες) σε σόλο ταινίες μέχρι να φτάσει στους Avengers. Και το αποτέλεσμα φαίνεται να την δικαίωσε μίας και το παιχνίδι έχει φτάσει στο 75ο λεπτό και το σκόρ είναι απελπιστικά υπέρ της MARVEL. Το να ισοφαρίσει έστω το παιχνίδι η DC χρειάζεται ένα θαύμα. Τώρα τι θαύμα θα είναι αυτό;. Άγνωστες οι βούλαι των πολύ-συμπάντων.

Η παραγωγή αυτή δεν είναι φυσικά για πέταμα αλλά ούτε όμως και άξια σύγκρισης με άλλες παραγωγές του είδους. Σκηνοθεσία, μοντάζ, σενάριο και εφέ είναι ένας μύλος που όλα τα αλεθει ( μην μπω στον κόπο γιά τεχνικές αναλύσεις και γράφω  μέχρι την επόμενη ταινία). Κατά την ταπεινή μου άποψη το θέμα της ταινίας θα έπρεπε να ενταχθεί στο πρώτο μέρος του Justice league και εφόσον είχαν γίνει πρώτα σοβαρές και υπεύθυνες σόλο ταινίες ηρώων. Βέβαια εάν πήγαινε σε justice league το σενάριο αυτό θα είχε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα και θα κατέρρεε το όλο κτίσμα σαν τραπουλόχαρτα. Γνωρίζω πολύ καλά από ποιες πηγές γράφτηκε το σενάριο αυτό μιάς και ασχολούμαι ενεργά με την DC από το 1988 και νομίζω είναι ανούσιο να το αναλύσω περαιτέρω. 

Βαθμολογία: Δεν μπορώ να βάλω, υπάρχει έντονος εσωτερικός πόλεμος :).
 
"Batman v Superman: Dawn of Justice" Review by Movie Heat - AngelCyke - Σάβ 26 Μαρ 2016 - 19:23
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για το Movie Heat,
Άγγελος Νομικός

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο:
https://www.facebook.com/movieheat
 
<Χωρίς Τίτλο> - Alucard - Παρ 25 Μαρ 2016 - 10:48
Batman v Superman:Dawn of Justice,μια ταινια την οποια περιμεναν πολλοι,δυστυχως ομως θα απογοητευτουν ολοι απ`αυτο που θα δουν στις οθονες.Ενα μπλοκμπαστερ το οποιο θα μπορουσε να ειναι 30-40 λεπτα μικροτερο,αφου σε αρκετα σημεια ο θεατης θα βαρεθει.Εκτος απο αυτο το editing της ταινια ειναι τραγικο,σε ενα σημειο μαλιστα νιωθεις οτι λειπει καποια σκηνη αφου απο εκεινο το σημειο και μετα γινονται καποιες εξελιξεις που δεν δικαιολογουνται καθολου.Επισης το εξαιρετικα σοβαροφανες ηθος της ταινιας αφαιρει ολη την διασκεδαση που θα επρεπε να εχει ενα μπλοκμπαστερ με ηρωες που φορανε στολες και κονταροχτυπιουνται.Η δραση σε καποια σε σημεια μπορει να θεωρηθει εντυπωσιακη,δεν ειναι ομως κατι που δεν εχουμε ξαναδει.Για αλλη μια φορα ο Ζακ Σναιντερ αποδεικνυει οτι δεν μπορει να πει μια ιστορια,στηριζομενος κυριως στο οπτικο κομματι.Η αναφορα στους αλλους ηρωες της Justice League γινεται με τον πιο κακογουστο τροπο που μπορει να φανταστει κανεις.Η Warner μαλλον πρεπει να ξανασκεφτει ολο αυτο το franchise που προσπαθουν να δημιουργησουν,οι οποιοι χανουν για τα καλα το παιχνδι με την Marvel.
 
Yawn of justice... - darknight77 - Πεμ 24 Μαρ 2016 - 14:47

Σε ένα παράλληλο κι αλλότροπο σύμπαν, ο Zack Snyder θα ήταν δικαίως βασιλιάς. Στο εδώ και τώρα, παραμένει ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει βασιλιάς... 

Διαβάστε την κριτική στο MOVIEBOX.GR
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.